Постанова
від 20.08.2009 по справі 34/395
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

34/395

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 20 серпня 2009 р.                                                                                    № 34/395  

Вищий  господарський суд  України у складі колегії  суддів:

головуючого –суддіКапацин Н.В. –(доповідача у справі),

суддів :Грека Б.М. Подоляк О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги

Шевченківської районної у м. Києві державної адміністраціїШевченківської районної у м. Києві ради

на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 22.06.2009

у справі № 34/395

господарського судум. Києва

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Промислово-інвестиційна група "Арсенал"

До

третя особа1. Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації2. Шевченківської районної у м. Києві радиКомунальне підприємство „Центрінвест” Шевченківської районної у м. Києві ради

прозобов"язання передати майно

за участю представників від:

позивача          Горєв В.О. (довір. від 31.07.09р.)

відповідача

третьої особи1.          не з"явився2.          Пургіна О.В. (довір. від 02.03.08р.)     не з"явився

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом (з врахуванням уточнення позовних вимог) до Шевченківської районної у місті Києві ради та Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації про витребування у власність ТОВ „ПІГ „Арсенал” частини будинку № 17-Б площею 51,0 кв.м, частини будинку № 17-В площею 134,21 кв.м. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м. по вул. Терещенківській в м. Києві, шляхом їх вилучення у Шевченківської районної у м. Києві ради і передачі ТОВ „ПІГ „Арсенал”.

          

Рішенням Господарського суду міста Києва від 07.04.09р. у справі            № 34/395 задоволено позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал”, витребувано у власність Товариства з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал” частину будинку № 17-Б площею 51,0 кв.м, частину будинку   № 17-В площею 134,21 кв.м. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м. по вул. Терещенківській в м. Києві, шляхом її вилучення у Шевченківської районної у м. Києві ради і передачі Товариству з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал”. Стягнуто з Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації і Шевченківської районної у м. Києві ради  на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” по 42,5 грн. витрат по сплаті державного мита та по 59,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Рішення суду першої інстанції ґрунтується на тому, що Позивач виконав свої зобов'язання відповідно до пункту 4 Розпорядження № 400, пункту 3.1.6 Договору щодо звільнення від мешканців та орендарів житлового будинку № 17-Б і нежитлових будинків 17-В і № 17-Г по вулиці Терещенківській та пункту 1.5 Протоколу № 17/02 щодо перерахування частини залишкової балансової вартості житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській в сумі 8 547,06 грн. (без ПДВ); за нежитлові приміщення житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській-172 490 грн. (без ПДВ); залишкової балансової вартості нежитлового будинку № 17-В по вул. Терещенківській в сумі 9 875,11 грн. (без ПДВ); залишкової балансової вартості нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській в сумі 13 233,39 грн. (без ПДВ). Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація, як сторона за Договором, та Шевченківська районна у м. Києві рада, як власник комунального майна, всупереч вимогам пунктів 1.4, 1.5 Протоколу № 87, пунктів 1, 2 Розпорядження № 1392, Розпорядження № 888 та пункту 3.1.6 Договору не передали у власність Позивача частину будинку № 17-Б площею 51 м.кв., частину будинку № 17-В площею 134,21 м.кв. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м по вулиці Терещенківській в м. Києві.

За результатом апеляційного перегляду справи Київський апеляційний господарський суд (колегія суддів у складі: головуючого-судді Калатай Н.Ф., суддів: Коротун О.М., Пашкіна С.А.) 22.06.09 прийняв постанову, якою частково скасував рішення місцевого господарського суду, відмовлено  Товариству з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал” в позові до Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, оскільки позовні вимоги позивача, враховуючи уточнення до позовної заяви пред'явлено лише до Шевченківської районної у м. Києві ради. Задоволено позовні вимоги до Шевченківської районної у м. Києві ради. Витребувано у власність Товариства з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал частину будинку № 17-Б площею 51,0 кв.м, частину будинку № 17-В площею 134,21 кв.м та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м по вулиці Терещенківській в м. Києві, шляхом її вилучення у Шевченківської районної у м. Києві ради і передачі Товариству з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”.

          Не погоджуючись із з судовими актами у справі, Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація і Шевченківська районна у                    м. Києві рада звернулися до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в яких просять скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.09р. і постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.06.09р. та прийняти нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог. Скарги мотивовані тим, що вилучення спірного майна із комунальної власності територіальної громади Шевченківського району і його передача у власність ТОВ "ПІГ "Арсенал" можливе тільки за рішенням Шевченківської районної у м. Києві ради. Шевченківська районна у м. Києві рада надала згоду на передачу спірних будинків інвестору лише відповідно до укладеного інвестиційного договору та тільки у разі здійснення реконструкції будинків. Згоди на передачу Позивачу у власність спірних будинків до початку їх реконструкції та реставрації Шевченківська районна у м. Києві рада не надавала. Інвестиційним договором передбачено виникнення права власності у позивача лише після введення спірних об'єктів в експлуатацію. Спірні об'єкти не прийняті в експлуатацію у встановленому чинним законодавством порядку.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційних скарг щодо дотримання судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційні скарги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції без змін, а скаргу - без задоволення.

Касаційна скарга залишається без задоволення, коли суд визнає, що рішення або постанова господарського суду прийняті з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи рішенням Київської міської ради від 27.12.01р. № 208/1642 „Про формування комунальної власності територіальних громад районів м. Києва” затверджено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва. Відповідно до додатку 11 даного рішення будинок № 17-Б по вул. Терещенківській в місті Києві (разом з вбудованими нежитловими приміщеннями), а також нежилі будинки №№ 17-В, 17-Г передано до комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 01.06.05р. № 907 „Про затвердження переліку будинків, які підлягають реконструкції або реставрації з реабілітацією в м. Києві у 2005 році” будинок № 17-Б по вул. Терещенківській в місті Києві (разом з вбудованими не житловими приміщеннями), а також нежилі будинки №№ 17-В, 17-Г на цій вулиці включені до даного переліку. Одночасно вказаним розпорядженням Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації доручено самостійно визначати джерела фінансування реставрації та реконструкції будинків.

Рішенням № 557 від 23.06.05р. “Про затвердження переліку житлових будинків комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва, які підлягають реконструкції з передачею у власність інвестору” Шевченківською районною у м. Києві радою, як власником комунального майна, включено вищезазначені будівлі до вказаного переліку.

Відповідно до пункту 1.2 протоколу № 17/02, затвердженого заступником голови Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, від 09.02.06р., засідання районної комісії по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації житлових та нежитлових будинків, а також вбудованих в житлові будинки нежитлових приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва, створеної розпорядженням Шевченківської райдержадміністрації від 22.02.2002 № 266, враховуючи відповідність пропозицій інвестора умовам конкурсу, які вважаються найбільш ефективними за строками виконання, якістю та економічністю, а також беручи до уваги те, що ТОВ “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” проведена попередня робота з власниками квартир і є домовленість про їх відселення, визначено переможцем конкурсу по реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В і  № 17-Г по вулиці Терещенківській Товариство з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”.

Пунктом 1.4 даного Протоколу залучено до реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В і № 17-Г по вулиці Терещенківській комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва, як інвестора Позивача, з передачею йому у власність у встановленому порядку житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській загальною площею 357,4 кв.м., нежилого будинку            № 17-В по вул. Терещенківській загальною площею 298,41 кв.м та нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській загальною площею 202,2 кв.м. Згідно з пунктом 1.5 Протоколу ТОВ „ПІГ „Арсенал” після одержання протоколу засідання комісії протягом десяти банківських днів повинно перерахувати частину залишкової балансової вартості житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській в сумі 8 547,06 грн. (без ПДВ); за нежитлові приміщення житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській - 172 490,00 грн. (без ПДВ); залишкову балансову вартість нежитлового будинку № 17-В по вул. Терещенківській в сумі 9 875,11 грн. (без ПДВ); залишкову балансову вартість нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській в сумі      13 233,39 грн. (без ПДВ).

Розпорядженням Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації № 400 від 06.03.06р. “Про залучення інвестора до реставрації з реабілітацією житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській та реконструкції нежитлових будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській”, залучено до реставрації з реабілітацією житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській та реконструкції нежитлових будинків № 17-В, № 17-Г на вул. Терещенківській як інвестора та замовника ТОВ „ПІГ Арсенал” з передачею йому у власність вказаних будинків у встановленому законодавством порядку.

Пунктом 4 даного Розпорядження передбачено обов"язок                           ТОВ “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” за власні кошти відселити мешканців будинку № 17-Б, що приватизували займану площу, за їх згодою, та сплатити Головному управлінню житлового забезпечення кошти за нежитлові приміщення будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській, згідно розрахунків.

Відповідно до пункту 1.4 Протоколу № 87 від 13.04.06р. міською конкурсною комісією по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва вирішено залучити до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі м. Києва, як інвестора, ТОВ „ПІГ „Арсенал” з передачею йому у встановленому порядку у власність: частини будинку № 17-Б на вул. Терещенківській (за винятком площі приватизованих жилих приміщень) загальною площею 51 кв.м. після завершення його реставрації; частини будинку № 17-В на вул. Терещенківській (за винятком площі приватизованих жилих приміщень) загальною площею 134,21 кв.м. після завершення його реконструкції; будинку № 17-Г на вул. Терещенківській загальною площею 202,2 кв.м. до завершення його реконструкції. За умови перерахування коштів Головному управлінню житлового забезпечення в розмірі 724 249, 86 грн. в термін до 03.05.06р. Пунктом 1.5 Протоколу встановлено, що у разі вирішення Інвестором -ТОВ „ПІГ „Арсенал” питання відселення власників жилих та нежилих приміщень будинків на інше постійне місце проживання та оформлення цих приміщень у власність, будинки № 17-Б, 17-В на вул. Терещенківській передаються інвестору у власність в цілому до завершення їх реставрації або реконструкції.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації

 від 8 вересня 06р. № 1337 скасовано Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 06.06.05р. № 945 „Про затвердження Положення про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1392 “Про залучення інвестора до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В та 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі” від 20.09.06р. залучено до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі м. Києва, як інвестора, ТОВ „ПІГ „Арсенал” з передачею йому у встановленому порядку у власність нерухомого майна, зазначеного в пунктах 1.4, 1.5 протоколу № 87 від 13.04.06р. В разі вирішення Інвестором - ТОВ „ПІГ „Арсенал” питання відселення власників жилих та нежилих приміщень будинків на інше постійне місце проживання та оформлення цих приміщень у власність, будинки № 17-Б, 17-В на вул. Терещенківській передаються інвестору у власність в цілому до завершення їх реставрації або реконструкції.

Пунктом 5 даного Розпорядження зобов'язано Шевченківську районну у м. Києві державну адміністрацію відповідно до Закону України „Про інвестиційну діяльність” укласти з інвестором ТОВ „ПІГ „Арсенал” інвестиційну угоду, якою передбачити виконання умов, зазначених у пунктах 1-4 цього розпорядження.

18.04.07р., керуючись вимогами Закону України "Про інвестиційну діяльність, на виконання розпорядження Київської міської державної адміністрації від 20.09.06р. № 1392 “Про залучення інвестора до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В та 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі” та розпорядження Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації № 400 від 06.03.06р. “Про залучення інвестора до реставрації з реабілітацією житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській та реконструкції нежитлових будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській” , укладено інвестиційний договір № 06/07  Шевченківською районною  державною адміністрацією, Комунальним підприємством „Центрінвест” Шевченківської районної у м. Києві ради і Товариством з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал”. Предметом даного договору, є взаємодія  сторін в реалізації інвестиційного проекту з реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В та № 17-Г, розташованих по вул. Терещенківській в Шевченківському районі м. Києва.

Пункт 1.3 Договору передбачає, що після затвердженої у встановленому порядку проектно-кошторисної документації сторони складають і підписують “Протокол розподілу площі”, згідно з яким, після завершення реконструкції Комунальне підприємство „Центрінвест” у порядку, встановленому чинним законодавством, отримує 10 % площі Об'єктів, а ТОВ „ПІГ „Арсенал” - 90% площі Об'єктів.

Відповідно до пунктів 3.1.6, 3.1.7 Договору Шевченківська районна державна адміністрація в разі відселення мешканців всіх квартир і орендарів з Об'єктів та вирішення майнових питань з мешканцями приватизованих квартир, передає Об'єкти ТОВ „ПІГ „Арсенал”, відповідно до чинного законодавства України. Шевченківська районна державна адміністрація після введення кожного окремого Об'єкту інвестування в експлуатацію згідно встановленої процедури оформлює документи про власність на Об'єкти у власність Позивача відповідно з пунктом 6.1 даного Договору. Пунктом 6.1 Договору передбачено, що після введення в експлуатацію Об'єктів інвестування, сторони набувають права власності на частки загальної площі Об'єктів інвестування, згідно Акту розподілу площ, затвердженому відповідно до пунктів 1.3, 1.4 даного договору та вимогам чинного законодавства.

Пунктами 5.1.2, 5.1.3 Договору встановлено обов'язок ТОВ „ПІГ „Арсенал” в термін до 01.06.07р. вирішити всі майново-правові питання, що стосуються Об'єктів, з Товариством співвласників багатоквартирного будинку „Пам'ятник архітектури „Терещенківський”, про що надає письмове підтвердження КП „Центрінвест”, за рахунок власних коштів в термін до 01.09.07р. забезпечити відселення мешканців та орендарів з Об'єктів.

Судами першої та апеляційної інстанцій досліджено та матеріалами справи підтверджено виконання позивачем пунктів 5.1.2, 5.1.3, 3.1.6 інвестиційного договору № 06/07  від 18.04.07р., пункту 4 Розпорядження                № 400 від 06.03.06р. Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації “Про залучення інвестора до реставрації з реабілітацією житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській та реконструкції нежитлових будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській”, пункту 1.5 Протоколу № 17/02 Засідання районної комісії по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації житлових та нежитлових будинків, а також вбудованих в житлові будинки нежитлових приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва, створеної розпорядженням Шевченківської райдержадміністрації від 22.02.2002 № 266.

          Суд апеляційної інстанції правомірно не погодився з  твердженням Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації, що дія розпорядження  Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації № 945 від 06.06.05р. не поширюється на Інвестиційний договір № 06/07 від 18.04.07р., оскільки розпорядження  на виконання яких підписано інвестиційний договір прийняті відповідно до Положення „Про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”, затвердженого Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 945 від 06.06.05р.

          Крім того, в протоколі № 87 від 13.01.06р. засідання міської конкурсної комісії по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів міста Києва зазначається, що умови залучення інвесторів визначені Положенням про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів міста Києва, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 06.06.2005 № 945.

Не заслуговують на увагу доводи Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації щодо застосування до Інвестиційного договору             № 06/07 від 18.04.07р. рішення Київської міської ради від 24.05.07р.                      № 528/1189 „Про затвердження Положення про порядок проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об'єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва”, в пункті 3 якого зазначено, що Розпорядження щодо проведення конкурсу по залученню інвесторів, прийняті виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), але не виконані на момент набрання цим рішенням чинності, підлягають виконанню відповідно до вимог затвердженого Положення, оскільки конкурс по залученню інвесторів, проведено у 2006 році та визначено переможцем конкурсу по реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В і  № 17-Г по вулиці Терещенківській Товариство з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”.

          Відповідно до статті 1 Закону України „Про інвестиційну діяльність” інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

          

          Відповідно до статті 18 Закону України „Про інвестиційну діяльність” Держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб'єктів. Умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, зберігають свою чинність на весь строк дії цих договорів і у випадках, коли після їх укладення законодавством (крім податкового, митного та валютного законодавства, а також законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності) встановлено умови, що погіршують становище суб'єктів або обмежують їх права, якщо вони не дійшли згоди про зміну умов договору.

Статтею 6 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” встановлено, що розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов'язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

          Суд апеляційної інстанції задовольняючи позовні вимоги Товариство з обмеженою відповідальністю "Промислово-інвестиційна група "Арсенал" до Шевченківської районної у м. Києві ради виходив з того, що Шевченківська районна у м. Києві рада, як власник комунального майна, прийняла рішення  № 557 від 23.06.05р., яким затвердила перелік житлових будинків комунальної власності територіальної громади Шевченківського району               м. Києва, які підлягають реконструкції з передачею у власність інвестору згідно умов інвестиційних угод.

          Пунктом 3.1.6 Договору сторонами встановлено обов'язок Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації в разі відселення мешканців всіх квартир і орендарів з Об'єктів та  вирішення майнових питань з мешканцями приватизованих квартир, передати Об'єкти ТОВ „ПІГ „Арсенал”, згідно до чинного законодавства України. Норми даного пункту кореспондуються з пунктом 1.4 протоколу засідання районної комісії                  № 17/02 від 09.02.06р., пунктом 1 розпорядження Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації № 400 від 06.03.06р., пунктами 1.4., 1.5 протоколу засідання міської конкурсної комісії  № 87 від 13.04.06р. та розпорядженням № 1392 від 20.09.06р.          

          

Відповідно до пункту 4.39. Положення „Про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”, затвердженого Розпорядженням Київської міської державної адміністрації            № 945 від 06.06.05р.,  умовами залучення інвесторів до реконструкції або реставрації об'єктів житлового та нежитлового фондів є, зокрема, укладання інвестиційного договору з передачею у власність інвестору: жилого (в тому числі непридатного для проживання) будинку після відселення на постійне місце проживання усіх мешканців будинку, в тому числі відселення інвестором тих мешканців, за їх згодою, які займають на праві власності приміщення (квартири), та оформлення у власність інвестора цих приміщень (квартир) та/або придбання у власність приміщень, що належать юридичним чи фізичним особам, що не проживають у будинку; частини жилого будинку після завершення реконструкції або реставрації, якщо у будинку є мешканці, які мають на праві власності приміщення (квартири) та не дали згоду на відселення на постійне місце проживання і передачу у власність інвестору своїх приміщень (в тому числі юридичні чи фізичні особи, що володіють приміщеннями будинку та не проживають у ньому); нежилого будинку або вбудованих у жилий будинок нежилих приміщень після сплати відповідних коштів інвестором.

          З даними висновками апеляційного суду повністю погоджується судова колегія Вищого господарського суду України, оскільки вони відповідають матеріалам справи, встановленим судом обставинам та вимогам закону.

Враховуючи те, що у касаційній інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи у суді першої інстанції за винятком процесуальних дій, пов'язаних із встановленням обставин справи та їх доказуванням, прийнята постанова відповідає нормам чинного законодавства та підстав для її скасування не вбачається.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1115 –1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційні скарги Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, Шевченківської районної у м. Києві ради залишити без задоволення.        

Постанову  Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2009 у справі № 34/395 залишити без змін.

Головуючий - суддя                                                                      Н.В. Капацин                                                            

Судді                                                                                                    Б.М. Грек

                                                                                                    О.А. Подоляк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення20.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4888266
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/395

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Рішення від 19.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Постанова від 20.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Капацин H.B.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Капацин H.B.

Постанова від 22.06.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Постанова від 22.06.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Постанова від 02.04.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Рішення від 19.03.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні