Ухвала
від 04.09.2014 по справі 907/426/13
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

04 вересня 2014 року Справа № 907/426/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М., суддівГоголь Т.Г., Яценко О.В. розглянувши матеріали касаційної скаргиДержавного підприємства "Берегівське лісове господарство", с. Яноші, Закарпатська обл. на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 14.04.2014 року у справі господарського суду Закарпатської області за позовомЗакарпатського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, м. Ужгород доДержавного підприємства "Берегівське лісове господарство", с. Яноші, Закарпатська обл. за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача 1. Кідьошської сільської ради, с. Кідьош, Закарпатська обл., 2. Великоберезької сільської ради, с. Велекі Береги, Закарпатська обл., 3. Гутівської сільської ради, с. Гут, Закарпатська обл., 4. Яношівської сільської ради, с. Яноші, Закарпатська обл. простягнення 75 141,27 грн. збитків, завданих порушенням вимог лісового законодавства

В С Т А Н О В И В:

Касаційна скарга державного підприємства "Берегівське лісове господарство" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 14.04.2014 року у справі № 907/426/13 не відповідає вимогам розділу ХІІ 1 Господарського процесуального кодексу України з огляду на наступне.

За змістом статті 110 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання судовим рішенням апеляційного господарського суду законної сили.

Дотримання цього строку є обов'язковим для всіх учасників судового процесу.

Як вбачається з матеріалів справи, державне підприємство "Берегівське лісове господарство" вже зверталось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, однак, у зв'язку з тим, що скаржником не було дотримано змісту та форми касаційної скарги, ухвалою Вищого господарського суду України від 09.07.2014 року касаційну скаргу було повернуто скаржнику на підставі п. 6 ч. 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України.

Колегією суддів Вищого господарського суду України встановлено, що у відповідності до вимог статті 110 Господарського процесуального кодексу України строк на касаційне оскарження постанови Львівського апеляційного господарського суду від 14.04.2014 року закінчився 05.05.2014 року, оскільки 04.05.2014 року припадало на вихідний день.

Проте, вдруге касаційну скаргу скаржником було подано лише 23.07.2014 року, що підтверджується штампом поштового відділення зв'язку на конверті, а тому встановлений для оскарження судових актів строк було пропущено.

Загальний порядок поновлення пропущених процесуальних строків врегульований статтею 53 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і поновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій.

Клопотання про поновлення процесуального строку повинно містити роз'яснення причин пропуску такого строку і підстави, з яких заявник вважає ці причини поважними.

Всупереч наведеному, в тексті касаційної скарги скаржник просить поновити процесуальний строк на касаційне оскарження судових актів і вказує про відсутність недоліків касаційної скарги, зазначених в ухвалі Вищого господарського суду України від 09.07.2014 року.

Однак, колегія суддів Вищого господарського суду України відзначає, що скаржник не довів господарському суду поважність причини пропуску строку на касаційне оскарження, оскільки не дотримання форми та змісту касаційної скарги і повернення її скаржнику на підставі ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України не перериває перебіг цього строку та не є поважною причиною для поновлення строку, передбаченого ст. 53 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, ніяких інших причин пропуску строку на касаційне оскарження скаржником наведено не було.

За таких обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що лише факт подання стороною клопотання про поновлення строку не кореспондується з автоматичним обов'язком суду поновити цей строк, оскільки клопотання про поновлення строку для подання касаційної скарги з огляду на приписи частини першої статті 53 Господарського процесуального кодексу України повинно містити обґрунтування поважності причин пропуску цього строку.

Поряд з цим, колегія суддів Вищого господарського суду України зазначає, що поновлення пропущеного процесуального строку є правом суду, яким останній користується виходячи із поважності причин пропуску строку, які в даному випадку не вбачаються за відсутності обставин, які об'єктивно перешкоджали скаржнику реалізувати своє право на подання касаційної скарги протягом законодавчо встановленого терміну.

Отже, можливість вчасного подання касаційної скарги на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 14.04.2014 року залежала виключно від волевиявлення самого скаржника, тобто мала суб'єктивний характер, а тому підстав для поновлення пропущеного процесуального строку у даному випадку колегія суддів Вищого господарського суду України не вбачає.

Відповідно до пункту 5 частини 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

Таким чином, виходячи з приписів процесуального закону касаційна скарга державного підприємства "Берегівське лісове господарство" не може бути прийнята до розгляду Вищим господарським судом України і підлягає поверненню скаржнику на підставі п. 5 ч. 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 53, 86, 110, п. 5 ч. 1 ст. 111 3 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,-

У Х В А Л И В:

1. Клопотання державного підприємства "Берегівське лісове господарство" про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Львівського апеляційного господарського суду від 14.04.2014 року у справі № 907/426/13 - відхилити.

2. Касаційну скаргу державного підприємства "Берегівське лісове господарство" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 14.04.2014 року у справі № 907/426/13 повернути скаржнику.

Головуючий суддя О.М. Сибіга

Судді: Т.Г. Гоголь

О.В. Яценко

Дата ухвалення рішення04.09.2014
Оприлюднено09.09.2014
Номер документу40377022
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/426/13

Ухвала від 04.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 09.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Постанова від 14.04.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 17.03.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Рішення від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 06.12.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 19.11.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні