Рішення
від 12.06.2009 по справі 51/272
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

51/272

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  51/272

12.06.09

За позовом Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у місті Києві ради

до Приватного підприємства «Гарант Енерго М»

про стягнення 35 657, 11 грн.

                                                                                                                 Суддя Пригунова А.Б.

Представники:

від позивача: Панкова О.А.

від відповідача: не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з вимогою про стягнення з відповідача 35 657, 11 грн. заборгованості за договором оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Солом'янського району міста Києва від 01.04.08 р. № 154/І. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань щодо сплати відповідно до умов зазначеного договору.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.03.09 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 15.04.09 р. за участю представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.04.09 р. розгляд справи на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України було відкладено на 12.06.09 р.

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та просив позов задовольнити.

Представник відповідача на виклик суду в черговий раз не з'явився, вимог суду не виконав, відзив на позовну заяву в порядку ст. 59 Господарського процесуального кодексу України з нормативно обґрунтованими поясненнями по суті заявлених вимог не надав про поважні причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Враховуючи, що матеріали справи містять докази належного повідомлення відповідача про час та місце судового засідання та про наслідки ненадання ним відзиву на позов і витребуваних судом документів, суд, на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними матеріалами  без участі представника відповідача.

Відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 12.06.09 р. за згодою представника позивача судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,  Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.04.2008 р. між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом'янської районної у місті Києві ради та Приватним підприємством «Гарант Енерго М»укладено договір оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Солом'янського району міста Києва № 154/І, за умовами якого позивач на підставі розпоряджень Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації № 2492 від 29.12.2007 р., № 1250 від 03.07.2007 р.. зобов'язався передати, а відповідач –прийняти в оренду нежиле приміщення, загальною площею 108, 8 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 7, літ «Б», для адміністративних потреб.

Пунктом 9.1. договору сторони встановили, що договір діє з 01.04.2008 р. до 03.06.2010 р.

Орендна плата на момент укладення договору, відповідно до п. 3.1., встановлена у розмірі 25% від вартості майна і становить 7 070, 95 грн. на місяць.

          Згідно з п. 3.2. договору розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

          У відповідності до п. 3.8. договору відповідач повинен сплачувати орендну плату та інші платежі незалежно від результатів господарської діяльності щомісячно, до 1-го числа наступного за звітним, з урахуванням щомісячного індексу інфляції.

          Згідно з п. 3.9. договору орендна плата та інші, передбачені договором платежі нараховуються та сплачуються відповідачем до дати підписання сторонами акту прийому-передачі при поверненні об'єкта оренди позивачу.

          Відповідно до акту прийому-передачі від 20.01.2009 р. відповідач повернув, а позивач прийняв нежиле приміщення, загальною площею 108,8 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 7, літ «Б»(копія в матеріалах справи).

          Однак, як стверджує позивач, відповідач не виконував свої договірні зобов'язання щодо сплати орендної плати, у зв'язку з чим виникла заборгованість за період з листопада 2008 року до 20 січня 2009 року, яка складає 30 544, 42 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 286 Господарського кодексу України встановлено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідачем було порушено умови договору оренди № 154/І від 01.04.2008 р., а також положення ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України,  ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач у судове засідання не з'явився, заявлених позивачем вимог не спростував.

Таким чином, вимога позивача про стягнення заборгованості по орендним платежам у розмірі 30 544, 42 грн. підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума, або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Таким чином, згідно з приписами Цивільного кодексу України неустойка має дві форми: пеню і штраф.

Згідно з ч. 1 ст. 550 Цивільного кодексу України право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язання.

Пунктом 6.2. договору сторони погодили, що за несвоєчасну сплату орендних платежів, передбачених п.п. 3.1., 3.6, відповідач сплачує на користь позивача пеню в розмірі 0,5 % від розміру не сплачених орендних платежів за кожний день прострочення.

Договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань врегульовані Законом України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”, положеннями якого встановлено, що за прострочку платежу, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін (ст. 1 Закону). Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

За таких обставин, враховуючи передбачений умовами договору розмір штрафних санкцій, який перевищує розмір встановлений законом, стягненню в примусовому порядку підлягає сума обмежена законодавством, в свою чергу умови договору зокрема в частині сплати штрафних санкцій у більшому розмірі є обов'язковими для сторін та можуть бути виконані в добровільному порядку.

Сума пені, що підлягає стягненню з відповідача розрахована судом за обліковою ставкою 12% (встановлена Постановою НБУ від 21.04.2008 р. N 107 та листом НБУ від 16.02.2009 р. N 14-011/778-2395) і складає 1 159, 57 грн.

Таким чином, вимоги позивача про стягнення пені підлягають частковому задоволенню, а саме у розмірі 1 159, 57 грн.

Згідно з позовними вимогами, позивач просить стягнути з відповідача 672, 25 грн. –компенсації плати за землю.

          Відповідно до  п. 3.5. договору орендар компенсує орендодавцеві його видатки по платі за землю.

          Частиною 1 ст. 2 Закону України «Про плату за землю»встановлено, що використання землі в Україні є платним.

          Додатком № 3 до договору оренди встановлено, що компенсація плати за землю об'єкту оренди, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 7, літ «Б», загальною площею 108,8 кв.м. становить 214, 40 грн. на місяць.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача 672, 25 грн. –компенсації плати за землю підлягають задоволенню судом.

З урахуванням вищевикладеного, вимоги позивача підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати при частковому задоволенні позову покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом'янської районної у місті Києві ради задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Гарант Енерго М»(01135, м. Київ, вул. Глібова, 16, к. 104, код ЄДРПОУ 34795649), з будь-якого рахунку виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення на користь Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду»Солом'янської районної у місті Києві ради (03186, м. Київ, вул. Соціалістична, 6, код ЄДРПОУ 35756919) заборгованість по орендним платежам у розмірі 30 544, 42 (тридцять тисяч п'ятсот сорок чотири грн. 42 коп.) грн., 1 159, 57  (одна тисяча сто п'ятдесят дев'ять грн. 57 коп.) грн. –пені, 672, 25 (шістсот сімдесят дві грн. 25 коп.) грн. –компенсації плати за землю, 323, 76 (триста двадцять три грн. 76 коп.) грн. державного мита та 107, 14 (сто сім грн. 14 коп.) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині у задоволенні позовних вимог відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до вимог  ст. 84 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Суддя                                                                Пригунова А.Б.

Дата підписання: 19.06.09 р.

Дата ухвалення рішення12.06.2009
Оприлюднено31.07.2009
Номер документу4166948
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/272

Рішення від 10.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 22.12.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Рішення від 10.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 12.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні