Рішення
від 02.07.2009 по справі 4/409
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/409

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  4/409

02.07.09

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування»

До           Відкритого акціонерного товариства Комерційний банк «Надра»в особі філії ВАТ КБ «Надра»Київське регіональне управління

Пророзірвання договору банківського рахунку, зобов'язання виконати платіжні доручення та стягнення пені

                    

                                                                                       Суддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача       Журавльова Т.А. –директор, Домченко

Від відповідача   Варяничко С.В. –дов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про розірвання договору банківського рахунку б\н від 31.08.2006р., укладений між Відкритим акціонерним товариством комерційний банк «Надра»в особі філії ВАТ КБ «Надра»Київське регіональне управління та Товариством з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування НВП». Крім того просить зобов'язати відповідача здійснити остаточні операції за рахунком ТОВ «Українське дитяче харчування НВП» та перерахувати залишок коштів у сумі 250 000 грн., стягнути з відповідача пені в розмірі 22 500 грн.

В процесі розгляду справи представник позивача надав заяву про уточнення позовних вимог від 02.07.2009р., в якій просить зобов'язати відповідача –Відкритого акціонерного товариства комерційний банк «Надра»здійснити остаточні операції за рахунком Товариства з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування НВП»п/р 26006005608001 відкритий у відділенні № 82 ФВАТ КБ «Надра»КРУ, МФО 320464 та перерахувати залишок коштів у сумі 250 000 грн., до бюджету, а саме: одержувач: Київська регіональна митниця, код 00137331, п/рахунок 37349210000026, призначення платежу - «Сплата ПДВ для митного оформлення вантажу згідно тарифів».

Від вимоги про стягнення пені в сумі 22500 грн. та про розірвання договору банківського рахунку б/н від 31.08.2006р. позивач відмовився, і відмова прийнята судом.

Відповідач Ухвали  суду  не  виконав. Письмового відзиву та  письмових  заперечень  по  суті заявлених вимог не  надав.

Таким чином, відповідно до ст. 75 ГПК України суд розглядає спір за наявними матеріалами у справі

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення проти позову, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

31 серпня 2006 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування НВП»та Відкритим акціонерним товариством комерційний банк «Надра»в особі філії ВАТ КБ «Надра»Київське регіональне управління було укладено договір банківського рахунку

Відповідно до п. 1.1 Договору, Банк відкриває Клієнту  поточний рахунок № 26006005608001 у національній валюті для зберігання коштів та здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та законодавства України, та зобов'язується приймати та зараховувати на рахунок грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження Клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунку та проведення інших операцій з рахунок, що передбачені чинним законодавством України. Операції за рахунком здійснюються після отримання від клієнта повідомлення з відміткою про взяття рахунку на облік органом державної податкової служби.

Згідно п.2.2.1 договору клієнт має право самостійно розпоряджатися коштами на своєму рахунку з дотриманням вимог чинного законодавства України, крім випадків обмеження права розпорядження коштами на рахунку за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

На підставі п.2.3.3 Договору, позивач 20.01.2009р. передав Відповідачу платіжне доручення № 3 про перерахування коштів у сумі 100 000 грн., та 21.01.2009р. платіжне доручення № 4 на суму 150 000 грн.

Списання банком коштів з рахунку позивача підтверджується банківськими виписками по рахунку № 26006005608001 від 20.01.2009р. і 21.01.2009р.

Оскільки фактично платіжне доручення № 3, 4 не було виконане відповідачем, 22.01.2009р. позивач звернувся до банку із заявою про закриття поточного рахунку.

Відповідач, в свою чергу прийняв перелічені вище Платіжні доручення та здійснив списання з рахунку Позивача в вказані вище строки, про що свідчать відповідні банківські відмітки на платіжних дорученнях та банківські виписки з рахунку Позивача.

Відповідно до п.2.2.3 договору клієнт має право вимагати своєчасного і повного здійснення розрахунків та інших обумовлених цим договором послуг.

Відповідно до п.2.3.3. договору  банк бере на себе зобов'язання своєчасно здійснювати розрахунково-касове обслуговування клієнта, у відповідності з чинним законодавством України. У разі відсутності або недостатності коштів на рахунку клієнта для здійснення операції та сплати відповідної комісії за РКО на момент подання розрахункових документів до банку, здійснювати списання коштів з рахунку в межах суми встановленого овердрафту, якщо це обумовлено окремо укладеним договором між клієнтом та банком, в іншому випадку повертати розрахункові документи без виконання не пізніше наступного робочого дня з відміткою про причини повернення.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вважає уточнені позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав:

31 серпня 2006 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування НВП»та Відкритим акціонерним товариством комерційний банк «Надра»в особі філії ВАТ КБ «Надра»Київське регіональне управління було укладено договір банківського рахунку

Пунктом 2.3.3. Договору передбачено обов'язок Банку своєчасно здійснювати розрахунково-касове обслуговування Клієнта у відповідності з чинним законодавством України.

Відповідно до 4.2. Договору, операції за розрахунковими документами в гривнях, що надійшли до Банку в операційний час, виконуються Банком того ж дня.

Частиною 1 ст. 134 ГК України встановлює, що суб'єкт господарювання, який здійснює господарську діяльність на основі права власності, на свій розсуд, одноосібно або спільно з іншими суб'єктами володіє, користується і розпоряджається належним йому (їм) майном, у тому числі має право надати майно іншим суб'єктам для використання його на праві власності, праві господарського відання чи праві оперативного управління, або на основі інших форм правового режиму майна, передбачених ГК України.

Статтею 174 ГК України передбачено, що господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також: з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між: учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між: учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України та cm. 193 ГК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до п. 1  ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Відповідно до ст. 1068 ЦК України банк зобов'язаний зарахувати грошові кошти, що надійшли на рахунок клієнта, в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не встановлений договором банківського рахунка або законом. Банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунка або законом.

Стаття 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні»№ 2346-ІП від 05.04.2001 р. також передбачає виконання обслуговуючим банком доручення клієнта, яке міститься в документі на переказ готівки, протягом операційного часу в день надходження цього документу до банку. Переказ вважається завершеним з моменту зарахування суми переказу на рахунок отримувача (п. 30.1. ст. 30 цього Закону).

Ч. 1 ст. 1071 ЦК України передбачає, що банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження.

Згідно зі ст. 1074 ЦК України обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Всупереч зазначеним нормам і умовам договору банк не перерахував вищевказані кошти, чим порушив зобов'язання передбачені Договором.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Матеріалами справи доведено, що переказ коштів в сумі 250000 грн. не проведений відповідачем, і тому уточнена вимога позивача про зобов'язання відповідача здійснити остаточні операції за рахунком позивача підлягає задоволенню.

Враховуючи уточнення позовних вимог позивача, належить визнати, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково, в решті частині позову провадження у справі слід припинити..

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В судовому засіданні, допустимими доказами, які знаходяться в  матеріалах справи позивач довів, що його уточнені вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу згідно ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, сп.4 ст. 80, ст. 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати Відкрите акціонерне товариство комерційний банк «Надра»(м. Київ, вул.. Артема, 15, код ЄДРПОУ 20025456) здійснити остаточні операції за рахунком Товариства з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування НВП»(04107, м. Київ, вул.. Багговутівська, 8/10, код ЄДРПОУ 34530566) п/р 26006005608001 відкритий у відділенні № 82 ФВАТ КБ «Надра»КРУ, МФО 320464 та перерахувати залишок коштів у сумі 250 000 грн., до бюджету, а саме: одержувач: Київська регіональна митниця, код 00137331, п/рахунок 37349210000026, призначення платежу - «Сплата ПДВ для митного оформлення вантажу згідно тарифів».

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства Комерційний банк «Надра»(04053, м. Київ, вул.. Артема, 15, код ЄДРПОУ 20025456) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Українське дитяче харчування НВП»(04107, м. Київ, вул.. Багговутівська, 8/10, код ЄДРПОУ 34530566) 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат  на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

В решті частині позовних вимог провадження у справі припинити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня його прийняття.

Суддя                                                                                                     І.І.Борисенко

Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено01.08.2009
Номер документу4171291
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/409

Ухвала від 05.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 02.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 31.10.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Шавель Р.М.

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Рішення від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні