Ухвала
від 29.01.2015 по справі 5/1097-21/107а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2015 року Справа № 876/10718/14

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Яворського І.О.,

суддів: Кухтея Р.В., Попка Я.С.

за участі секретаря судового засідання Сідельник Г.М.

з участю осіб:

позивача по справі: представника Сагатого В.Р.

відповідача по справі: представника Заброцької О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Золочівської об'єднаної державної податкової інспекції на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2014 року про заміну сторони виконавчого провадження в справі за заявою відділу державної виконавчої служби Золочівського районного управління юстиції Головного управління юстиції у Львівській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Струтинського державного спиртового заводу до Державної податкової інспекції у Золочівському районі Львівської області, відділу державного казначейства України у Золочівському районі Львівській області про стягнення бюджетної заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

14 травня 2014 року державний виконавець відділу державної виконавчої служби Золочівського районного управління юстиції Головного управління юстиції у Львівській області звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Подану заяву обґрунтовує тим, що відповідно до постанови КМУ №672 від 28.07.2010 року, наказу Міністерства аграрної політики №806 від 07.12.2010 року та наказу ДП «Укрспирт» №122 від 05.04.2011 року Струтинський державний спиртовий завод реорганізовано в ДП «Укрспирт» Струтинське місце провадження діяльності.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2014 року в справі №5/1097-21/107А в задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження відмовлено.

Не погодившись із зазначеною ухвалою Золочівською об'єднаною державною податковою інспекцією подано апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2014 року в справі №5/1097-21/107А та прийняти нову ухвалу про задоволення заяви державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження.

В обґрунтування своїх апеляційних вимог зазначає, що відповідно до ч.1 ст. 264 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за подання державного виконавця або за заявою сторони суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником та додає, що ДП «Укрспирт» Струтинське місце провадження діяльності є правонаступником Струтинського державного спиртового заводу.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, судова колегія приходить до висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу без змін. При цьому колегія суддів виходить з наступних міркувань.

Відповідно до ст. 264 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Ухвалу суду за результатами питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено у загальному порядку.

Стаття визначає правила про заміну сторони виконавчого провадження, що під час виконавчого провадження є аналогом інституту процесуального правонаступництва (стаття 55 КАСУ). Крім того, стаття повністю узгоджується з частиною четвертою статті 11 Закону України «Про виконавче провадження».

Положення статті спрямовано на продовження виконавчого провадження у разі вибуття сторони виконавчого провадження із заміною її іншою особою.

У разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження - стягувача чи боржника (наприклад, ліквідовано орган, що є боржником) суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником (наприклад, інший орган, якому передано повноваження ліквідованого органу - боржника):

1) за поданням державного виконавця;

2) за заявою іншої сторони виконавчого провадження;

3) за заявою правонаступника сторони виконавчого провадження.

До подання (заяви) додаються докази, які підтверджують факт вибуття сторони виконавчого провадження, а також підстави для правонаступництва відповідної особи. Інакше їх треба буде обов'язково подати під час розгляду цих питань в суді.

В заяві державний виконавець ставить питання про заміну сторони виконавчого провадження, а саме Струтинський державний спиртовий завод на ДП «Укрспирт» Струтинське місце провадження діяльності.

Колегія суддів зазначає, що такі доводи є неаргументованими, а тому вважає, що суд першої інстанції в повній мірі з'ясував доводи подання державного виконавця та прийшов до вірного висновку.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 672 від 28.07.2010 р. ліквідовано Державний концерн спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (концерн "Укрспирт") та утворено Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (Державне підприємство "Укрспирт") на базі майна Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, державних підприємств і об'єднань спиртової та лікеро-горілчаної промисловості з віднесенням підприємства до сфери управління Міністерства аграрної політики.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 672 від 28.07.2010 р. підлягають реорганізації державні підприємства і об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики, згідно з додатками 1, 2 шляхом приєднання до Державного підприємства "Укрспирт" та шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, і передачі такого майна до Державного підприємства "Укрспирт".

Додатком 2 до постанови Кабінету Міністрів України № 672 від 28.07.2010 р. в перелік державних підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики і підлягають реорганізації шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція до Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості включено Струтинський державний спиртовий завод.

Відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики України від 07.12.2010 року «Про виділ майна державних підприємств» виділено майно, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, зокрема, Струтинського державного спиртового заводу та передано це майно до Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт». Зобов'язано голову комісії Дмітрієва А.Ю. здійснити передачу майна Струтинського державного спиртового заводу, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, до ДП «Укрспирт» у відповідності із затвердженим міністерством розподільчим балансом (актом). Визначено ДП «Укрспирт» правонаступником майнових прав та обов'язків Струтинського державного спиртового заводу у відповідній частці майна, отриманого за розподільчим балансом (актом). Утворено на базі виділеного майна відокремлені підрозділи (філії) ДП «Укрспирт» без прав юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно ч. ч. 1, 2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за запитом від 23.09.2014 року за № 19338177 станом на 23.09.2014 року Струтинський державний спиртовий завод, код ЄДРПОУ 00374717, що знаходиться за адресою: 80743, Львівська область, Золочівський район, село Струтин, у графі: «Дані про перебування юридичної особи у процесі припинення» зазначено - відомості відсутні.

При цьому відомості про проведення державної реєстрації юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення чи реорганізації, дату затвердження передавального акта або розподільчого балансу, а також щодо правонаступників в Єдиному реєстрі відсутні.

Таким чином, колегія суддів вважає за правильне залишити оскаржувану ухвалу суду першої інстанції в силі.

Керуючись ч.3 ст. 160, ст.195, ст.196, п.1 ч.1 ст.199, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.206, ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Золочівської об'єднаної державної податкової інспекції залишити без задоволення, а ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2014 року в справі №5/1097-21/107А - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою законної сили, а у разі складення ухвали в повному обсязі, відповідно до ч.3 ст. 160 КАС України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий І.О. Яворський

Судді Р.В. Кухтей

Я.С. Попко

Дата ухвалення рішення29.01.2015
Оприлюднено10.02.2015
Номер документу42577439
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення бюджетної заборгованості

Судовий реєстр по справі —5/1097-21/107а

Ухвала від 16.07.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кухар Наталія Андріївна

Ухвала від 06.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Малинін В.В.

Ухвала від 06.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Малинін В.В.

Ухвала від 29.01.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський І.О.

Ухвала від 29.01.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський І.О.

Ухвала від 04.11.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 30.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 16.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 20.02.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кухар Наталія Андріївна

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Масловська Л.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні