Рішення
від 28.07.2009 по справі 4/443
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/443

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  4/443

28.07.09

За позовом   Товариства  з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг - 1»

До                  Закритого акціонерного товариства «Євротермінал»

про                знесення самовільно збудованих будівель та відшкодування

                      заподіяних самовільним будівництвом збитків по первісному позову

                      та за зустрічним позовом про  визнання правонаступником та

                      визнання права власності

                                                                                       Суддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача          Рицький С.В.–дов.

Від відповідача          Гущесова Т.Г. –дов.

В засіданні приймали участь:

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва було подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг–1»до Закритого акціонерного товариства «Євротермінал»  про знесення самовільно збудованих будівель та відшкодування заподіяних самовільним будівництвом збитків,  в якому позивач просив зобов'язати відповідача знести об'єкти нерухомого майна, а саме: адміністративно-господарські будівлі і споруди, щодо яких було здійснено реконструкцію та самовільно збудовані господарську та адміністративну будівлю, які знаходяться  за адресою: м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А, стягнути з відповідача  на користь позивача збитки, завдані неправомірними діями відповідача по самовільному будівництву об'єктів нерухомого майна за адресою: м. Київ, вулиця Марко Вовчка, будинок 18-а, у розмірі 20 000,00  гривень та віднести на рахунок відповідача суму державного мита в розмірі 285 грн. та 312 грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

01.07. 2009 р. відповідач - Закрите акціонерне товариство «Євротермінал»в порядку ст.60 ГПК України пред'явив зустрічний позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг –1»про захист права власності, в якому просив суд

-визнати ЗАТ «Євротермінал»правонаступником майнових прав та обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та визнати за ЗАТ «Євротермінал»право власності на майновий комплекс загальною площею 27 179,4  кв.м. (двадцять сім тисяч сто сімдесят дев'ять цілих чотири десятих квадратних метрів), який знаходиться за адресою:м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А в складі наступних об'єктів: Літера «А»: Склад №1(площею 3215,7 кв.м.), Склад №2(площею 2581,4 кв.м.),Склад №3(площею 2628,6 кв.м.), Склад №4(площею 3124,9 кв.м.), Склад №5 (площею 2638,0 кв.м.), Склад №6 (площею 2615,5 кв.м.), Крита платформа(площею 2342,0 кв.м.), Господарча споруда (А1) (площею3145.7м2), Літера «И»: Адміністративний корпус (площею 3023,2 кв.м.), Літера «З»: Адміністративно-побутовий корпус (площею 1807,1 кв.м.), Літера «Р» Прохідна (площею 14,8 кв.м.), Літера «С»Прохідна (площею 25,4 кв.м.), Літера «Т»Прохідна (площею 17,1 кв.м.);

- відмовити в задоволенні первісного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг-1»до Закритого акціонерного товариства «Євротермінал»про  знесення самовільно збудованих будівель та відшкодування заподіяних самовільним будівництвом збитків та віднести  судові витрати на рахунок відповідача за зустрічним позовом.  

Вимогу про визнання  права власності на вищевказане нерухоме майно позивач за зустрічним позовом мотивує тим, що він є законним власником вказаного нерухомого майна, яке знаходиться на орендованій ним на підставі договору оренди земельній ділянці, в той час як відповідач за зустрічним позовом - ТОВ «Єврохолдинг–1» заперечує право власності ЗАТ «Євротермінал»на вказані вище об'єкти нерухомості та ставить вимогу про їх знесення, що у відповідності зі ст. 392 ЦК України є підставою для судового захисту майнових прав позивача за зустрічним позовом шляхом визнання за ним права власності на спірні об'єкти нерухомості. Окрім того, ТОВ «Єврохолдинг -1»не визнає  того, що  ЗАТ «Євротермінал»  є  правонаступником Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», зазначаючи у первісному позові, що правовстановлюючий документ на нерухоме майно оформлений на Організацію орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», а тому ЗАТ «Євротермінал»не є власником таких будівель та споруд.

Оскільки факт правонаступництва ЗАТ «Євротермінал»безпосередньо пов'язаний з визнанням його права власності на нерухоме майно, позивач за зустрічним позовом просить суд визнати Закрите акціонерне товариство «Євротермінал» правонаступником всіх майнових прав та обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»

Згідно зі статтею 60 ГПК України відповідач має право до прийняття рішення зі спору подати до позивача зустрічний позов для спільного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов повинен бути взаємно пов'язаний з первісним. Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що зустрічний позов взаємопов'язаний з первісним позовом, зустрічна позовна заява відповідає вимогам ст.60 ГПК України, а тому ухвалою від 07.07.2009 р. зустрічний позов ЗАТ «Євротермінал»прийнято до спільного розгляду з первісним позовом ТОВ «Єврохолдинг–1».

          Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення проти позову, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

По первісному позову:

Позивач за первісним позовом ТОВ «Єврохолдинг–1»обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що на підставі Договору оренди № 01/01/09-О1 від 01 січня 2009 року орендує у Закритого акціонерного товариства «Євротермінал»офісні приміщення за адресою: м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-а. Окрім того, Позивач на підставі договору суборенди № 01/04/09-С від 01 квітня 2009 року користується складськими приміщеннями площею 2628,5 кв. м. та площадкою внутрішньої рампи площею 1150 кв. м., розташованими за вищевказаною адресою. Названі нежитлові приміщення орендуються позивачем для розміщення офісу, а також для використання в підприємницькій діяльності позивача в якості складських, виробничої площадки тощо.

Листом № 25/03/09-1 від 25 березня 2009 року позивач за первісним позовом звернувся до відповідача з проханням надати йому згоду на передачу майна в суборенду та надати копії правовстановлюючого документа Закритого акціонерного товариства «Євротермінал»на орендоване нерухоме майно та документ, що посвідчує право власності (користування) земельною ділянкою для відшкодування плати за землю.

Відповідач листом № 2009/04-1 від 23 квітня 2009 року вказав позивачу, що правовстановлюючий документ на нерухоме майно за адресою: м. Київ, вулиця Марко Вовчка, буд. 18-а, виданий Закритому акціонерному товариству «Євротермінал»відсутній. В той же час, за твердженням позивача за первісним позовом, в період з червня по грудень 2008 року Закритим акціонерним товариством «Євротермінал», здійснено незаконне та самовільне будівництво: реконструкцію адміністративно-господарських будівель і споруд, що входять до складу майнового комплексу з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі по вул. Марко Вовчка, 18-а у м. Києві, тобто без жодних дозвільних документів, погодженої документації та оформлення права користування земельною ділянкою.

Враховуючи те, що відповідач за первісним позовом, на думку позивача, проводив будівництво незаконно та самовільно, та порушував умови Договору оренди № 01/01/09-О1 від 1 січня 2009 року та Договору суборенди № 01/04/09-С від 01 квітня 2009 року, господарській діяльності позивача за первісним позовом було завдано шкоди. Так, внаслідок проведення відповідачем самовільного будівництва, чинилися перешкоди нормальному ходу господарської діяльності позивача, а саме: було перекрито доступ до орендованих ним приміщень, що унеможливлювало під'їзд транспорту, доставку товару, зовнішній вигляд території та орендованих приміщень значно змінився, територія поблизу приміщень була позбавлена благоустрою, почали надходити скарги від відвідувачів приміщень, орендованих позивачем.

Ведення відповідачем за первісним позовом самовільного будівництва стало перешкодою у реалізації позивачем права на здійснення підприємницької діяльності, що гарантується ст. 42 Конституції України, а також порушило його речові права (володіння та користування), що випливають з вищезазначених договорів оренди нежитлових приміщень. Позивач за первісним позовом  вказує, що внаслідок таких дій відповідача за первісним позовом по самовільному будівництву (реконструкції) будівель, орендованих позивачем, позивачеві за первісним позовом завдано збитків, які оцінені останнім у розмірі 20 000,00 гривень.

У судовому засіданні 21.07.2009 р. представник відповідача по первісному позову ЗАТ «Євротермінал»проти позову заперечив, зазначивши у відзиві № 01/20/07 від 20 липня 2009 р. те, що відповідно до статуту відповідача за первісним позовом, викладеного у новій редакції, яка була затверджена Загальними зборами акціонерів 29 грудня 2006 року та зареєстрованого 23.01.2007 року Оболонською районною у м. Києві державною адміністрацією, Закрите акціонерне товариство «Євротермінал»є правонаступником всіх прав та обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», Закритого акціонерного товариства «Київська фірма «Меблі»та Закритого акціонерного товариства «Фірма «Меблі».  Право власності на майновий комплекс було набуте відповідачем за первісним позовом в порядку правонаступництва прав та обов'язків організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», що було реорганізоване в Закрите акціонерне товариство «Київська фірма «Меблі», назву якого було змінено  на Закрите акціонерне товариство «Фірма «Меблі», а згодом –на Закрите акціонерне товариство «Євротермінал».

Відповідач заперечив здійснення ним незаконного та самовільного будівництва: реконструкції адміністративно-господарських будівель і споруд, що входять до складу майнового комплексу з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі по вул. Марко Вовчка, 18-а у м. Києві, з наступних підстав.

          Об'єкти цілісного майнового комплексу розташовані на земельній ділянці площею 59 545 кв. м. (п'ятдесят дев'ять тисяч п'ятсот сорок п'ять метрів квадратних) розташованій за адресою вул. Марка Вовчка, 18-А в Оболонському районі м. Києва. Право володіння та користування зазначеною земельною ділянкою у Відповідача виникло на підставі Договору оренди земельної ділянки, який Рішенням Господарського суду міста Києва від 07.12.2005 року у справі № 45/627 було визнано укладеним, а 22 грудня 2005 року зазначений договір було зареєстровано Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за №78-6-0035.

           Дозвіл на здійснення реконструкції адміністративно-господарських будівель та споруд з будівництвом господарських будівель та споруд  на земельній ділянці право користування якою  оформлене підставі рішення Київської міської ради від 01 березня 2003 року №209/1186 «Про оформлення права користування земельними ділянками»в редакції рішення Київської міської ради від 26 червня 2006 року №551/711 «Про внесення змін до рішень Київської міської ради»та посвідчене Договором оренди земельної ділянки від 22 грудня 2005 року № 78-6-0035 був  наданий Розпорядженням Київської міської державної адміністрації  № 1479 від 09 жовтня 2006 року.

          Роботи по реконструкції адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі на вул. Марко Вовчок, 18-а було здійснено на підставі  Дозволу на виконання будівельних робіт № 0404-Об/С від 02 червня 2008 р та у відповідності з погодженою документацією, на підставі якої  названий дозвіл було надано.

            При отриманні Дозволу на виконання будівельних робіт, в порядку передбаченому чинним законодавством, відповідачем за первісним позовом були отримані всі необхідні технічні умови та погодження, а розробку проекту реконструкції адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі на вул. Марко Вовчок, 18-а було здійснено ліцензованою організацією.

           Державною приймальною комісією, створеною згідно з Розпорядженням Оболонської районної у м. Києві Державної адміністрації № 908 від 08 жовтня 2008 року «Про призначення державної приймальної комісії з прийняття  в експлуатацію закінчених реконструкцією адміністративно –господарських будівель і споруд та будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі по вул. Марка Вовчка, 18-а»було здійснено прийняття в експлуатацію реконструкцію адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі, що підтверджується Актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта  від 20 жовтня 2008 року.

ЗАТ «Євротермінал»є суб'єктом господарювання, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи Серія А 00 № 597155, статутом ЗАТ «Євротермінал», нова редакція якого зареєстрована державним реєстратором Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації 23 січня 2007 року, номер запису 10691050002002258.  З Установчого договору про створення Закритого акціонерного товариства «Київська фірма «Меблі»від 16 вересня 1994 року вбачається, що товариство створюється шляхом реорганізації і є правонаступником приватизованого Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», цілісний майновий комплекс якого викуплений організацією орендарів. Відповідно до п. 15 Постанови КМ України від 29 квітня 1994 р. N 276 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та про реєстраційний збір за державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності», чинної на час реорганізації (28 грудня 1994 року) перереєстрація суб'єктів підприємницької діяльності проводиться у разі зміни назви, організаційної форми або форми власності суб'єктів підприємництва в порядку, встановленому для їх реєстрації.

Згідно зі статтею 34 Закону України «Про підприємства в Україні», чинного на той час, ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) підприємства провадяться з дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції за рішенням власника, а у випадках, передбачених цим Законом, - за рішенням власника та за участю трудового колективу або органу, уповноваженого створювати такі підприємства, чи за рішенням суду. Відповідно до ч. 7 згаданої статті при перетворенні одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов'язки колишнього підприємства. За таких обставин, до Закритого акціонерного товариства «Київська фірма «Меблі»перейшли усі майнові права та обов'язки Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», в тому числі і право власності на нерухоме майно.

          З пункту 1.9 Статуту Закритого акціонерного товариства «Фірма «Меблі», затвердженого загальними зборами акціонерів АТ «Фірма «Меблі»протоколом № 3 від 22.03.1996 року зареєстрованого районною державною адміністрацією Мінського району  м. Києва 12.07.1996 року вбачається, що товариство є правонаступником всіх прав та обов'язків Закритого акціонерного товариства «Київська фірма «Меблі», ідентифікаційний код 01554901. Таким чином, 12.07.1996 року Закрите акціонерне товариство «Київська фірма «Меблі»було перейменоване  на Закрите акціонерне товариство «Фірма «Меблі», що також підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи, виданим Мінською районною державною адміністрацією замість свідоцтва від 28.12.1994 року, про що в журналі обліку реєстрацій Мінської районної державної адміністрації зроблено запис за № 01554901.

          З дослідженого в судовому засіданні Протоколу загальних зборів акціонерів «Фірма  «Меблі»від 27 квітня 2001 року 27 квітня 2001 року вбачається, що Загальними зборами акціонерів закритого акціонерного товариства «Фірма «Меблі»було прийнято рішення про перейменування ЗАТ «Фірма «Меблі»на Закрите акціонерне товариство «Євротермінал». Зміну найменування юридичної особи на Закрите акціонерне товариство «Євротермінал»було в установленму законом порядку зареєстровано 17 липня 2002 року Оболонською районною у місті Києві державною адміністрацією.

         Судом також встановлено, що підставою для набуття права власності організацією орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»на майновий комплекс, розташований за адресою: вул. Марко Вовчка, 18-А є Договір купівлі-продажу №КП-305-23.02.94 від 16 лютого 1994 року, посвідчений Захаровою В.В. державним нотаріусом ІІ-ої Київської державної нотаріальної контори за реєстровим номером Зс-1025, укладеним між Організацією орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Фондом державного майна України, в порядку, передбаченому Декретом Кабінету міністрів України «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємств та їх структурних підрозділів, зданих в оренду» від 20.05.1993 року № 57-93.

           Факт передачі майна за Договором купівлі-продажу № КП-305 підтверджується Актом прийому-передачі державної частки цілісного майнового комплексу організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»від 05 серпня 1994 року.

           Окрім того, суд приходить до висновку про те, що право власності організації орендарів на майно Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»підтверджується Свідоцтвом  про власність № П-351, виданим Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»22 серпня 1994 року Фондом державного майна України на підставі Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств» від 04 березня 1992 року. Право власності було в установленому законом порядку зареєстровано за Організацією орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», що підтверджується Реєстраційним посвідченням на домоволодіння № 18-А  по вулиці Марко Вовчок в місті Києві, виданим 08 серпня 1995 року Бюро технічної інвентаризації м. Києва.

           Судом встановлено, що право користування ЗАТ «Євротермінал»земельною ділянкою площею 59 545 кв. м. (п'ятдесят дев'ять тисяч п'ятсот сорок п'ять метрів квадратних),розташованою за адресою вул. Марко Вовчок, 18-А в Оболонському районі м. Києва, кадастровий номер-8000000000:78:119:000, виникло на підставі Договору оренди земельної ділянки, який згідно з рішенням Господарського суду м. Києва від 07.12.2005 року у справі № 45/627 було визнано укладеним. Судом встановлено, що 22 грудня 2005 року Договір оренди земельної ділянки було зареєстровано Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за №78-6-0035. Факт прийому-передачі вказаної земельної ділянки від Київської міської ради до ЗАТ «Євротермінал» підтверджується відповідним Актом передачі-приймання земельної ділянки від 22 грудня 2005 року до Договору оренди. Відповідно до ст. 3 вищевказаного договору оренди земельної ділянки він укладений на 25 років.

            Як вбачається з п. 2.1 статті 2 Договору оренди земельної ділянки земельна ділянка передана для експлуатації та обслуговування господарських будівель та споруд.

           Таким чином, господарським судом встановлено, що ЗАТ «Євротермінал»у встановленому порядку отримало в користування земельну ділянку загальною площею 59 545 кв.м. по вул. Марко Вовчок, 18-А в Оболонському районі м. Києва для експлуатації та обслуговування господарських будівель та споруд. Відтак, твердження позивача за первісним позовом  - ТОВ «Єврохолдинг-1»про те, що ЗАТ «Євротермінал»не виділялась земельна ділянка по вул. Марко Вовчок, 18-А в Оболонському районі м. Києва є безпідставними, оскільки спростовуються вищевказаними доказами.

            З пояснень представника ЗАТ «Євротермінал»та долучених до матеріалів справи документів господарський суд з'ясував, що  Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1479 від 09.10.2006 року «Про надання закритому акціонерному товариству «Євротермінал»дозволу на реконструкцію адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі на вул. Марко Вовчок, 18-а у Оболонському районі»було надано дозвіл на здійснення реконструкції об'єктів майнового комплексу. У відповідності з пп. 2.2 п. 2 названого розпорядження № 1479 ЗАТ «Євротермінал»доручено розробити, погодити та затвердити в установленому порядку проектно-кошторисну документацію. 24 жовтня 2006 року Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища було затверджено Архітектурно-планувальне завдання  (АПЗ) № 06-1856 на проектування реконструкції та будівництва, а саме на реконструкцію адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі на вул. Марко Вовчок, 18-а в Оболонському районі.

         Судом встановлено, що відповідач по первісному позову (акціонерне товариство «Євротермінал»розробив, погодив та затвердив в установленому порядку проектно-кошторисну документацію.

Товариством з обмеженою відповідальністю «Валькірія»(Ліцензія АА № 774635 від 30 вересня 2004 року, видана Державним комітетом України з будівництва та архітектури) на підставі Розпорядження КМДА №1479 від 09.10.2006 року та Архітектурно-планувального завдання (АПЗ) № 06-1856 та наданих технічних умов було розроблено Проект реконструкції адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі на вул. Марко Вовчок, 18-а у Оболонському районі м. Києва. Вказаний проект отримав позитивні висновки та погодження відповідних органів влади, що підтверджується Висновком №15-07/695 від 19 вересня 2007 р. Дочірнього підприємства «Проектний інститут «Київський Промбудпроект»Державного акціонерного товариства «Будівельної компанії «Укрбуд», Експертним висновком Державного департаменту пожежної безпеки МНС України № 31/4/491 від 31 січня 2008 р.  

          22 квітня 2008 року Державним підприємством «Центральна служба української державної інвестиційної експертизи»було надано комплексний висновок № 10/452, яким рекомендовано затвердити проект реконструкції об'єкта з наданими у висновку технічними показниками.

          Державною приймальною комісією було здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту: реконструкції адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі, що підтверджується Актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 20 жовтня 2008 року.

          Акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта  від 20 жовтня 2008 року було затверджено Розпорядженням Оболонської районної у м. Києві державної адміністрації № 947 від 22 жовтня 2008 року «Про прийняття в експлуатацію закінчених реконструкцією адміністративно-господарських будівель та споруд та будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі по вул. Марко Вовчок, 18-а».

          З відомостей, викладених в Акті державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 20 жовтня 2008 року, вбачається, що Державною комісією було прийнято наступні об'єкти після їх реконструкції та нового будівництва: Літера «А» склади № 4,5,6 (загальна площа 8378, 4 кв.м.), Літера «А1»- господарча споруда (загальна площа 3145,7 кв.м.), Літера «И»- адміністративний корпус (загальна площа 3023,2 кв.м.), Літера «З»- адміністративно-побутовий корпус (загальна площа 1807,1 кв.м.), Літера «Р»- прохідна  (загальна площа 14,8 кв.м.), Літера «С»- прохідна (загальна площа 25,4  кв.м.), Літера «Т»- прохідна (загальна площа 17,1 кв.м.).

         Загальна площа будівель та споруд, що входять до майнового комплексу та щодо яких було здійснено реконструкцію адміністративно-господарських будівель та споруд та будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі становить 16411,7 (шістнадцять тисяч чотириста одинадцять цілих сім десятих квадратних метрів) кв. м.

           З пояснень, наданих в зустрічному позові Позивачем - ЗАТ «Євротермінал»та доказів наявних у справі встановлено, що частина об'єктів, що входять до майнового комплексу, а саме: склад №1, склад №2,  склад № 3 та Крита платформа, які на матеріалах технічної інвентаризації позначені під літерою «А», які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А не були задіяні в реконструкції, їх площа та призначення не змінювались. У зв'язку з цим приймання названих об'єктів Державною приймальною комісією за Актом від 20 жовтня 2008 року не здійснювалось, а право власності ЗАТ «Євротермінал»на зазначені споруди було набуте в порядку правонаступництва за Київським орендним торгово-комерційним центром «Меблі».

         За матеріалами технічної інвентаризації, викладеними в Технічному паспорті  на нежитловий будинок (приміщення), виготовленому Київським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна (інвентаризаційна справа № 17200/55580) до складу цілісного майнового комплексу, розташованого за адресою вул. Марко Вовчок, 18-А входять наступні об'єкти нерухомості: Літера «А»: Склад №1 (площею 3215,7 кв.м.), Склад №2(площею 2581,4 кв.м. ), Склад №3(площею 2628,6 м.), Склад №4 (площею 3124,9 кв.м.), Склад №5 (площею 2638,0 кв.м.), Склад №6 (площею 2615,5 кв.м.), Крита платформа(площею 2342,0 кв.м.), Господарча споруда (Літера А1) (площею 3145.7м2), Літера «И»: Адміністративний корпус  (площею 3023,2 кв.м.), Літера «З»: Адміністративно побутовий корпус  (площею 1807,1 кв.м.), Літера «Р» Прохідна (площею 14,8 кв.м.), Літера «С»Прохідна (площею 25,4 кв.м.), Літера «Т»Прохідна (площею 17,1 кв.м.), загальною площею 27 179,4  кв.м.

            Згідно із ч. 1 ст.376 ЦК України  житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Частиною четвертою названої статті встановлено, що якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.

       За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідач за первісним позовом надав належні докази того, що ЗАТ «Євротермінал»у встановленому порядку здійснило реконструкцію належного йому на праві власності нерухомого майна, а саме адміністративно-господарських будівель і споруд та будівництво господарських будівель та адміністративної будівлі розташованих за адресою вул. Марко Вовчок, 18-А у м. Києві, на переданій йому в оренду для цієї мети земельній ділянці, за наявності усіх необхідних дозволів та на підставі належним чином затвердженого та погодженого проекту, згідно будівельних та інших норм і правил, що не може вважатися самочинним будівництвом.

          З огляду на викладене, суд вважає, що вимога  ТОВ «Єврохолдинг-1» про знесення адміністративно-господарських будівель і споруд, щодо яких було здійснено реконструкцію та самовільно збудованих господарської та адміністративної будівлі, які знаходяться  за адресою:  м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18а, є безпідставною та не підлягає задоволенню.

Щодо вимоги позивача за первісним позовом про відшкодування шкоди, завданої у зв'язку з користуванням річчю в порядку статті 2 статті 780 ЦК України, судом встановлено наступне. У відповідності до ст. 780 ЦК України шкода відшкодовується наймодавцем, якщо буде встановлено, що це сталося внаслідок особливих властивостей або недоліків речі, про наявність яких наймач не був попереджений наймодавцем і про які він не знав і не міг знати.

Відповідно до частин першої і другої статті 22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування; збитками є: втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

          Обов'язковою передумовою задоволення позовних вимог щодо відшкодування збитків є встановлення в діях відповідача складу цивільного правопорушення, складовими частинами якого є: наявність збитків; причинний зв'язок між діями відповідача та заподіянням збитків позивачеві; протиправність поведінки відповідача як заподіювача збитків; вина відповідача. Відсутність будь-якої з зазначених ознак виключає настання цивільно-правової відповідальності відповідача у вигляді покладення на нього обов'язку з відшкодування збитків.

Згідно з статтею 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено. Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов'язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

На обґрунтування свої вимог позивачем за первісним позовом було надано Довідку про зниження виручки від реалізації товарів, робіт, послуг від 11 червня 2009 р. за № 11/06/09. Однак, суд не може погодитись з викладеними в Довідці фактами, оскільки зниження виручки від реалізації товарів, робіт, послуг не є доказом, який би безспірно підтверджував розмір шкоди завданої позивачу за первісним позовом.

З наданої позивачем за первісним позовом довідки вбачаться лише те, що доходи ТОВ «Єврохолдинг-1»знизились, однак відсутні докази реальної можливості отримання цих доходів Позивачем за первісним позовом і наявності причинного зв'язку між діями відповідача за первісним   та заподіянням збитків позивачу за первісним позовом.

У зв'язку з наведеним, вимога Позивача за первісним позовом ТОВ «Єврохолдинг -1»про стягнення з ЗАТ «Євротермінал»збитків, завданих неправомірними діями ЗАТ «Євротермінал»по самовільному будівництву об'єктів нерухомого майна за адресою: м. Київ, вулиця Марко Вовчок, будинок 18-а, у розмірі 20000,00 гривень є безпідставною та такої, що не підлягає задоволенню.

Судові витрати за первісним позовом,  відповідно до ст.. 49 ГПК України, покладаються на позивача-Товариство з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг-1»,

По зустрічному позову:

       В зустрічні позовній заяві позивач просить захистити його  права шляхом встановлення факту правонаступництва ЗАТ «Євротермінал»(04073, м. Київ, вул. Марка Вовчка, 18-А, код ЄДРПОУ 01554901) всіх майнових прав та обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі».

           У відповідності  з Установчим договором  про створення Закритого акціонерного товариства «Київська фірма «Меблі»від 16 вересня 1994 року, дослідженого судом, товариство створюється шляхом реорганізації і є правонаступником приватизованого Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», цілісний майновий комплекс якого викуплений організацією орендарів. Відповідно до п. 15 Постанови КМУ від 29 квітня 1994 р. N 276 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та про реєстраційний збір за державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності», чинного на час реорганізації -28 грудня 1994 року, перереєстрація суб'єктів підприємницької діяльності проводиться у разі зміни назви, організаційної форми або форми власності суб'єктів підприємництва в порядку, встановленому для їх реєстрації.

           Згідно зі статтею 34 Закону України «Про підприємства в Україні», чинного на той час, ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) підприємства провадяться з дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції за рішенням власника, а у випадках, передбачених цим Законом, - за рішенням власника та за участю трудового колективу або органу, уповноваженого створювати такі підприємства, чи за рішенням суду.

           Відповідно до ч. 7 згаданої статті при перетворенні одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов'язки колишнього підприємства. З огляду на вказане, судом встановлено, що до Закритого акціонерного товариства «Київська фірма «Меблі»перейшли усі майнові права та обов'язки Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та організації його орендарів, в тому числі і право власності на нерухоме майно. В подальшому, дана юридична особа змінила своє найменування з «Закрите акціонерне товариство «Київська фірма «Меблі»на Закрите акціонерне товариство «Фірма «Меблі», а згодом –на Закрите акціонерне товариство «Євротермінал», що вказує на правонаступництво ЗАТ «Євротермінал»всіх майнових прав та обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі» та Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі».

          Крім того, позивач за зустрічним  позовом просить визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А в складі наступних об'єктів позначених в технічному паспорті:  Літера «А»: Склад №1 (площею 3215,7 кв.м.), Склад №2 (площею 2581,4 кв.м. ), Склад №3 (площею 2628,6 кв.м.), Склад №4 (площею 3124,9 кв.м.), Склад №5 (площею 2638,0 кв.м.), Склад №6 (площею 2615,5 кв.м.), Крита платформа (площею 2342,0 кв.м.), Господарча споруда (А1) (площею 3145.7м2), (загальна площа Літери «А»- 22291,8 кв.м.) Літера «И»: Адміністративний корпус (площею 3023,2 кв.м.), Літера «З»: Адміністративно-побутовий корпус (площею 1807,1 кв.м.), Літера «Р»Прохідна (площею 14,8 кв.м.), Літера «С»Прохідна (площею 25,4 кв.м.), Літера «Т»Прохідна (площею 17,1 кв.м.), загальною площею 27 179,4  кв.м., в тому числі реконструйованих 16411,7 кв. м., мотивуючи тим, що позивач по первісному позову ТОВ «Єврохолдинг-1», пред'явивши первісний позов про знесення самовільно збудованих будівель, тим самим не визнає право власності ЗАТ «Євротермінал»на названі об'єкти.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач за зустрічним позовом - ТОВ «Єврохолдінг-1»не визнає  права власності ЗАТ «Євротермінал»на майновий комплекс, а оскільки реконструкція та будівництво згаданих будівель здійснена Закритим акціонерним товариством «Євротермінал»на земельній ділянці, відведеній в оренду останньому для цієї мети, будівництво проведено з виготовленням та погодженням у встановленому порядку проектно-кошторисної документації, на підставі дозволу на виконання будівельних робіт, у відповідності до будівельних норм та правил, не порушуючи права третіх осіб, в тому числі, відповідача за зустрічним позовом, право власності ЗАТ «Євротермінал»на об'єкти нерухомого майна за адресою: м. Київ, вулиця Марка Вовчка, 18-а, підлягає захисту шляхом його визнання на підставі ст. 392 ЦК України.

            Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 321 ЦК України гарантується непорушність права власності, а саме: право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснені. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку встановленому в законом. Згідно зі ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.16 ЦК України та ст.20 ГК України одним із способів захисту прав та інтересів є визнання права.

Оскільки судом встановлено, що ЗАТ  «Євротермінал»є правонаступником всіх прав і обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», то  право власності на нерухоме майно Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі», розташоване за адресою: м. Київ, вул.Марко Вовчок, 18-а, набуте ЗАТ «Євротермінал»правомірно в порядку правонаступництва.

При розгляді первісного позову судом встановлено, що ЗАТ «Євротермінал»у встановленому порядку здійснило реконструкцію адміністративно-господарських будівель і споруд з будівництвом господарських будівель та адміністративної будівлі будівель і споруд майнового комплексу, розташованих на земельній ділянці, відведеній йому для цієї мети, не порушуючи при цьому прав та законних інтересів ТОВ «Єврохолдинг-1», після чого таке майно було в установлено порядку прийняте в експлуатацію.

Відповідно до ст. 331 ЦК України особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва. Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту прийняття до експлуатації.

Проаналізувавши усі докази у їх сукупності, господарський суд приходить до висновку, що ЗАТ «Євротермінал»є законним власником отриманих в порядку правонаступництва адміністративно-господарських будівель і споруд, щодо частини яких вказане товариство здійснило реконструкцію адміністративно-господарських будівель і споруд.

У зв'язку із невизнанням відповідачем за зустрічним позовом права власності ЗАТ «Євротермінал»на таке нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А, та вимогою про знесення адміністративно-господарських будівель і споруд, щодо яких було здійснено реконструкцію та самовільно збудовані господарську та адміністративну будівлі, та зважаючи на те, що реконструкція та будівництво згаданих будівель здійснена на орендованій земельній ділянці, з виготовленням та погодженням у встановленому порядку проектної документації, на підставі наявного дозволу, у відповідності до будівельних норм та правил, не порушуючи права третіх осіб, в тому числі відповідача за зустрічним позовом - ТОВ  «Єврохолдинг-1», суд вважає, що  є достатні підстави для судового захисту права власності позивача за зустрічним позовом шляхом визнання за ЗАТ «Євротермінал»права власності на майновий комплекс загальною площею 27 179,4  кв.м. (двадцять сім тисяч сто сімдесят дев'ять цілих чотири десятих квадратних метрів), який знаходиться за адресою:м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А в складі наступних об'єктів, позначених в технічному паспорті:  Літера «А»: Склад №1 (площею 3215,7 кв.м.), Склад №2 (площею 2581,4 кв.м. ), Склад №3 (площею 2628,6 кв.м.), Склад №4 (площею 3124,9 кв.м.), Склад №5 (площею 2638,0 кв.м.), Склад №6 (площею 2615,5 кв.м.), Крита платформа (площею 2342,0 кв.м.), Господарча споруда (А1) (площею3145.7 кв.м.), Літера «И»: Адміністративний корпус  (площею 3023,2 кв.м.), Літера «З»: Адміністративно-побутовий корпус (площею 1807,1 кв.м.), Літера «Р»Прохідна (площею 14,8 кв.м.), Літера «С»Прохідна (площею 25,4 кв.м.), Літера «Т»Прохідна (площею 17,1 кв.м) на підставі ст. 392 ЦК України. Оцінюючи подані позивачем за зустрічним позовом ЗАТ «Євротермінал»докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача за зустрічним позовом про визнання права власності підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати за зустрічним позовом покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг-1», відповідно до ст.. 49 ГПК України

Круючись ст. 33, 43, 49,  82-85, ГПК України , суд

ВИРІШИВ:

1.В задоволенні первісного позову відмовити повністю.

2.Зустрічний позов задовольнити повністю.

         - Визнати Закрите акціонерне товариство «Євротермінал»(04073, м. Київ, вулиця Марко Вовчок, 18-А, код ЄДРПОУ 01554901) правонаступником всіх майнових прав та обов'язків Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»та Організації орендарів Київського орендного торгово-комерційного центру «Меблі»

- Визнати за Закритим акціонерним товариством «Євротермінал»(04073, м. Київ, вулиця Марко Вовчок, 18-А, код ЄДРПОУ 01554901) право власності на наступні об'єкти нерухомого майна загальною площею 27 179,4  кв.м. (двадцять сім тисяч сто сімдесят дев'ять цілих чотири десятих квадратних метрів), які входять до складу майнового комплексу та знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Марко Вовчок, 18-А, позначені в технічному паспорті:  

-          Літера «А»: Склад №1 (площею 3215,7 кв.м.), Склад №2 (площею 2581,4 кв.м.), Склад №3 (площею 2628,6 кв.м.), Склад №4 (площею 3124,9 кв.м.), Склад №5 (площею 2638,0 кв.м.), Склад №6 (площею 2615,5 кв.м.), Крита платформа (площею 2342,0 кв.м.), Господарча споруда (А1) (площею 3145.7 кв.м.) (Загальна площа по літері «А» 22291, 8 кв.м. );

-          Літера «И»: Адміністративний корпус  (площею 3023,2 кв.м.);

-          Літера «З»: Адміністративно побутовий корпус  (площею 1807,1 кв.м.);

-          Літера «Р» Прохідна (площею 14,8 кв.м.);

-          Літера «С»Прохідна (площею 25,4 кв.м.);

-          Літера «Т»Прохідна (площею 17,1 кв.м.).

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврохолдинг-1»(04073, м. Київ, вулиця Марко Вовчок, 18-А, код ЄДРПОУ 33229601)  на користь Закритого акціонерного товариства «Євротермінал»(04073, м. Київ, вулиця Марко Вовчок, 18-А, код ЄДРПОУ 01554901)   25 500,00 грн.державного мита та 312 грн.50коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Накази видати відповідно до ст.116 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня його прийняття.

  Суддя                                                                                                              І.І.Борисенко

Дата ухвалення рішення28.07.2009
Оприлюднено11.08.2009
Номер документу4274159
СудочинствоГосподарське
Суть визнання правонаступником та                       визнання права власності                                                                                       &nbsp

Судовий реєстр по справі —4/443

Судовий наказ від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 16.09.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Рішення від 28.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні