Рішення
від 05.03.2015 по справі 359/10525/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/10525/13-ц Головуючий у І інстанції Криворучко І.В. Провадження № 22-ц/780/331/15 Доповідач у 2 інстанції Кулішенко Категорія 1 05.03.2015

РІШЕННЯ

Іменем України

05 березня 2015 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області у складі:

головуючого судді Кулішенка Ю.М.,

суддів: Лащенка В.Д., Сушко Л.П.,

при секретарі: Лопатюк В.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою заступника прокурора Київської області на рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 13 січня 2014 року у справі за позовом Бориспільського міжрайонного прокурора в інтересах Держави в особі Київської обласної Державної адміністрації, Державного агентства автомобільних доріг України до Бориспільської районної Державної адміністрації Київської області, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю «РВК.РВС» про визнання незаконними та скасування розпоряджень Бориспільської районної державної адміністрації, визнання недійсними державних актів на право приватної власності на земельні ділянки та скасування їх державної реєстрації, повернення земельних ділянок,-

ВСТАНОВИЛА:

У жовтні 2013 року Бориспільський міжрайонний прокурор Київської області звернувся до суду з вказаним позовом в інтересах держави в особі Київської обласної державної адміністрації, Державного агентства автомобільних доріг України, мотивуючи його тим, що згідно з розпорядженням Бориспільської районної державної адміністрації від 07 травня 2012 року № 1480 припинено право постійного користування частиною земельної ділянки загальною площею 4,5597 га, що знаходиться в постійному користуванні Служби автомобільних доріг у Київській області відповідно до державного акта на право постійного користування землею серії I-КВ №003611. Згідно з розпорядженнями Бориспільської районної державної адміністрації від 07 травня 2012 року №№ 1481, 1482, 1483 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області. Розпорядженням Бориспільської районної державної адміністрації від 06 червня 2012 року № 1857 затверджено проект землеустрою та передано у власність трьом громадянам земельні ділянки загальною площею 4,5597 га для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області. На підставі зазначеного розпорядження ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 отримали державні акти на право власності на земельні ділянки, а саме, ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 0,5597 га, а ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - на земельні ділянки площами по 1,9999 га, кожний.

Зазначав, що в подальшому, 26 грудня 2012 року розпорядженням Бориспільської районної державної адміністрації № 4912 змінено цільове призначення земельних ділянок, переданих у власність трьом громадянам із земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони, та іншого призначення для будівництва та обслуговування торгівельно - розважального комплексу, автосалону та готелю на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області. На підставі вказаного розпорядження ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 видано нові державні акти на право власності на вказані земельні ділянки з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування автосалону, готелю та торгівельно-розважального комплексу на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області. Потім ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ці земельні ділянки відчужили товариству з обмеженою відповідальністю "РВК.РВС" на підставі договорів купівлі-продажу від 3 квітня та 9 квітня 2013 року.

При припиненні права постійного користування Служби автомобільних доріг у Київській області земельною ділянкою площею 4,5597 га були порушені норми земельного законодавства, оскільки повноваження щодо цієї дії віднесено до компетенції Київської обласної державної адміністрації, а не до Бориспільської районної державної адміністрації. Державна реєстрація припинення права постійного користування у встановленому порядку не відбулась. Запис про припинення управлінням Держземагенства до поземельної книги не внесений. Позивач вважав, що відведення земельних ділянок у власність відповідачам та зміна їх цільового признання є незаконними. Крім того, відповідачі ОСОБА_2 і ОСОБА_1 до набуття права власності на спірні земельні ділянки вже використали своє право безоплатної приватизації, передбачене ст.116, 118, 121 ЗК України.

Прокурор просив суд визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1480 від 07 травня 2012 року "Про припинення права постійного користування частиною земельної ділянки Служби автомобільних доріг у Київській області, що розташована на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області", визнати незаконними та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації від 07 травня 2012 року №№1481, 1482, 1483 "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_3, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області", визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1857 від 06 червня 2012 року "Про передачу у власність земельних ділянок 3-ом громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області", визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,5597 га серії ЯМ № 250672, виданий на ім`я ОСОБА_1, визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1,9999 га серії ЯМ № 250675, виданий на ім`я ОСОБА_2, визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1,9999 га серії ЯМ №250674, виданий на ім`я ОСОБА_3, визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 4912 від 26 грудня 2012 року "Про зміну цільового призначення земельних ділянок 3-ом громадянам із земель сільського господарського призначення на землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони, та іншого призначення для будівництва та обслуговування торгівельно-розважального комплексу, автосалону та готелю на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області", визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,5597 га серії ЯИ № 300004, виданий на ім`я ОСОБА_1, визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1,9999 га серії ЯИ № 300006, виданий на ім`я ОСОБА_2, визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1,9999 га серії ЯИ № 300005, виданий на ім`я ОСОБА_3, витребувати від ТОВ "РВК.РВС" земельні ділянки на користь держави в особі Київської обласної державної адміністрації.

Рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 13 січня 2014 року в позові Бориспільського міжрайонного прокурора відмовлено.

В апеляційній скарзі заступник прокурора Київської області просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позов, посилаючись на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими та порушення судом норм матеріального і процесуального права.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення сторін, перевіривши матеріали справи в межах доводів апеляційної скарги та позовних вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги та скасування рішення суду першої інстанції з наступних підстав:

Відповідно до вимог ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Судом першої інстанції встановлено, що розпорядженнями Бориспільської РДА від 07.05.12р. №1482, 1483, 1481 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність відповідачам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району.

Розпорядженням Бориспільської РДА від 06.06.2012р. №1857 затверджено проект землеустрою та передано відповідачам земельні ділянки загальною площею 4,5595 га, для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району.

На підставі вказаних розпоряджень було виготовлено, зареєстровано та видано ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 державні акти на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області.

В подальшому, 26.12.2012року Бориспільською РДА видано розпорядження № 4912 «Про зміну цільового призначення земельних ділянок 3-ом громадянам (згідно списку) із земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для будівництва та обслуговування торгівельно-розважального комплексу, автосалону та готелю на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області», та відповідно змінено спірним земельним ділянкам цільове призначення.

На підставі вказаного розпорядження Бориспільської РДА ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 виготовлено, зареєстровано та видано державні акти на право власності на спірні земельні ділянки для будівництва та обслуговування автосалон, готелю та торгівельно-розважального комплексу на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області.

Зазначені ділянки, в подальшому, за договорами купівлі - продажу були продані ТОВ «РВК.РВС».

Відмовляючи у позові, суду першої інстанції вважав, що Бориспільська РДА на час прийняття розпорядження № 1480 від 07.05.12, яким припинено право постійного користування на частину земельної ділянки Служби автомобільних доріг у Київській області, була наділена повноваженнями щодо розпорядження землями транспорту на підставі ч. 3 ст. 122 Земельного кодексу України (в редакції чинній на час припинення права постійного користування частиною землі), у зв'язку з чим прийшов до висновку, що розпорядження №1480 від 07.05.12 прийнято в межах компетенції Бориспільської РДА, а зміна цільового призначення спірних земельних ділянок цілком відповідає діючому законодавству.

З такими висновками колегія не погоджується з огляду на наступне:

Судом першої інстанції вірно встановлено, що спірні земельні ділянки до прийняття оспорюваних розпоряджень Бориспільської РДА належали до земель транспорту згідно державного акту І-КВ № 003611 (т.-1, а.с. 32-33)

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України однією із підстав припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою.

Статтею 142 ЗК України регламентовано порядок добровільної відмови від права постійного користування земельною ділянкою, відповідно до якого припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки.

Згідно зі ст. 84 Земельного кодексу України у державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності. Право державної власності на землю набувається і реалізується державою в особі Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій, державних органів приватизації відповідно до закону.

Згідно вимог п. 12 розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Повноваження органів виконавчої влади щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування визначені ст. 122 Земельного кодексу України. Частиною 3 вказаної статті (в редакції чинній на час припинення права постійного користування частиною землі) встановлений вичерпний перелік земель державної власності, якими можуть розпоряджатись районні державні адміністрації за межам населених пунктів.

а) сільськогосподарського використання;

б) ведення водного господарства;

в) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо) з урахуванням вимог частини шостої цієї статті.

Ч. 4 ст. 122 Земельного кодексу України встановлено, що земельні ділянки із земель державної власності за межами населених пунктів для всіх потреб, крім випадків, визначених частинами третьою, сьомою цієї статті передають обласні державні адміністрації.

За таких обставин Бориспільська РДА не була наділена повноваженнями щодо розпорядження землями державної власності для потреб транспорту, а компетентним органом щодо розпорядження такими земельними ділянками є саме Київська обласна державна адміністрація.

Крім того, судом першої інстанції не взято до уваги, що право постійного користування в порядку ст. 142 Земельного кодексу України може бути припинено лише на земельну ділянку, як об'єкт права.

Згідно ч.1 ст. 79 Земельного кодексу України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

На час прийняття розпорядження № 1480 від 07.05.2012 року земельної ділянки площею 4,55 га, в розумінні ч.1 ст. 79 Земельного кодексу України - не існувало, оскільки її межі не були визначені в натурі.

Вищевказане є підставою для визнання протиправним та скасування розпорядження Бориспільської РДА № 1480 від 07.05.2012 року.

Посилання суду першої інстанції на те, що внесення певних відомостей про спірні земельні ділянки до державної статистичної звітності являється доказом проведення державної реєстрації припинення права постійного користування, зроблено без посилання на будь-які норми права та є хибним з огляду на наступне:

Так, відповідно до ч. 4 ст. 142 Земельного кодексу України власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Статтею 202 Земельного кодексу України визначено основні організаційні засади проведення державної реєстрації прав на земельні ділянки, згідно з якою державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у складі державного реєстру земель.

Державний реєстр земель складається з двох частин книги записів реєстрації Державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок та Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку.

Відповідно до ст. 2, 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Державна реєстрація прав проводиться на підставі договорів, укладених у порядку, встановленому законом, свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону; свідоцтв про право власності, виданих органами приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді; державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; рішень судів, що набрали законної сили; інших документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою.

Відповідно до ч. 4 ст. 142 ЗК України, розділу 3 постанови КМУ № 1021 від 09.09.09 «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації, який вносить відповідний запис про припинення права.

Таким чином, державна реєстрація прав пов'язана з внесенням запису до відповідної книги реєстрації, визначеної розділом 3 постанови КМУ № 1021 від 09.09.09.

Разом з тим, згідно інформації Управління Держземагенства у Бориспільському районі № 06-02/2169 від 10.10.2013 року, запис про припинення права постійного користування до поземельної книги не вносився, що вказує на те, що державна реєстрація припинення права постійного користування у встановленому законом порядку не відбулась.

Згідно п. 2 розпорядження від 07.05.2012 № 1480 «Про припинення права постійного користування частиною земельної ділянки Служби автомобільних доріг у Київській області, що розташована на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області» Службі автомобільних доріг у Київській області необхідно було внести зміни до державного акта на право постійного користування землею серії І-КВ №003611 та виготовити відповідну технічну документацію із землеустрою щодо внесення змін до державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.

Внесення ж змін до державних актів на право власності не було передбачено на момент прийняття вказаного розпорядження. Також районні державні адміністрації не були наділені повноваженнями щодо зобов'язання суб'єктів земельних правовідносин виготовляти технічну документацію.

Позивач довів, що вищевказана технічна документація із землеустрою не виготовлялась, зміни до державного акта на право постійного користування землею серії І-КВ №003611 - не вносились, новий державний акт на право постійного користування Служби автомобільних доріг у Київській області не виготовлявся.

Спірна земельна ділянка загальною площею 4,5597 га юридично продовжує перебувати в постійному користуванні Служби автомобільних доріг у Київській області згідно державного акта серії І-КВ №003611, а право останнього у встановленому законом порядку не припинено.

Висновок суду першої інстанції щодо відсутності підстав для витребування спірних земельних ділянок від ТОВ «РВК.РВС» на користь Київської обласної Державної адміністрації в зв'язку з тим, що не заявлена позовна вимога про визнання недійсними правочинів, укладених між ТОВ «РВК.РВС» та ОСОБА_2, ОСОБА_1 і ОСОБА_3, є помилковим.

Статтею 328 ЦК України встановлено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом

Ст. 330 ЦК України зазначає, що коли майно відчужене особою, яка не мала на це права, добросовісний набувач набуває право власності на нього, якщо відповідно до ст. 388 цього Кодексу майно не може бути витребуване у нього.

Бориспільська РДА протиправно розпорядилась земельними ділянками, власником яких являється Київська обласна державна адміністрація.

ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 набули право власності на земельні ділянки на підставі незаконних розпоряджень Бориспільської РДА.

Частинами 1, 3 статті 388 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно, в тому числі, вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом. Якщо майно було набуте безоплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

В даному випадку спірні земельні ділянки вибули з власності держави з порушенням вимог чинного законодавства в порядку безкоштовної приватизації відповідно ст. 118 Земельного кодексу України, а тому існують всі правові підстави для витребування їх з незаконного володіння відповідача на користь держави на підставі ст. 387, 388 ЦК України.

Крім того ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в 2010 та 2012 роках вже використали своє право на безкоштовну приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Таким чином рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської областівід 13 січня 2014 року, відповідно до вимог ст. 309 Цивільного процесуального кодексу України підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про задоволення позову.

Тому, керуючись: ст.ст.3, 10, 60, 61, 213, 303, 307, 308, 313-315, 317, 319 ЦПК України колегія суддів, -

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу заступника прокурора Київської області - задовольнити.

Рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської областівід 13 січня 2014 року скасувати та ухвалити нове рішення.

Позов Бориспільського міжрайонного прокурора в інтересах Держави в особі Київської обласної Державної адміністрації, Державного агентства автомобільних доріг України задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1480 від 07.05.2012 року «Про припинення права постійного користування частиною земельної ділянки Служби автомобільних доріг у Київській області, що розташована на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області».

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1481 від 07.05.12 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району київської області».

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1482 від 07.05.12 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність гр. ОСОБА_1 для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області».

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1483 від 07.05.12 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність гр. ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області».

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 1857 від 06.06.2012 «Про передачу у власність земельних ділянок 3-ом громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області».

Визнати недійсним державний акт серії ЯМ № 250672 на право власності ОСОБА_3 на земельну ділянку, площею 1,9999 га, із кадастровим номером 3220883200:02:003:1094, для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 322080001009207.

Визнати недійсним державний акт серії ЯМ № 250672 на право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку, площею 0,5597 га, із кадастровим номером 3220883200:02:003:1092, для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 322080001009201.

Визнати недійсним державний акт серії ЯМ № 250672 на право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку, площею 1,9999 га, із кадастровим номером 3220883200:02:003:1093, для ведення особистого селянського господарства на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 322080001009208.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації № 4912 від 26.12.12 «Про зміну цільового призначення земельних ділянок 3-ом громадянам із земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для будівництва та обслуговування торгівельно-розважального комплексу, автосалону та готелю на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області»

Визнати недійсним державний акт серії ЯИ № 300005 на право власності ОСОБА_3 на земельну ділянку, площею 1,9999 га, із кадастровим номером 3220883200:02:003:1094, для будівництва та обслуговування автосалону, готелю та торгівельно-розважального комплексу на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 322088001015644.

Визнати недійсним державний акт серії ЯИ № 300004 на право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку, площею 0,5597 га, із кадастровим номером 3220883200:02:003:1092, для будівництва та обслуговування автосалону, готелю та торгівельно-розважального комплексу на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 322088001015645.

Визнати недійсним державний акт серії ЯИ № 300006 на право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку, площею 1,9999 га, із кадастровим номером 3220883200:02:003:1093, для будівництва та обслуговування автосалону, готелю та торгівельно-розважального комплексу на території Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 322088001015643.

Витребувати у товариства з обмеженою відповідальністю «РВК.РВС» земельні ділянки з кадастровими номерами 3220883200:02:003:1093, 3220883200:02:003:1092, 3220883200:02:003:1094 на користь держави в особі Київської обласної державної адміністрації.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення05.03.2015
Оприлюднено19.03.2015
Номер документу43101555
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —359/10525/13-ц

Ухвала від 31.01.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Верланов С. М.

Ухвала від 04.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кулішенко Ю. М.

Рішення від 05.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кулішенко Ю. М.

Ухвала від 05.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Верланов С. М.

Ухвала від 31.01.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Верланов С. М.

Рішення від 13.01.2014

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Криворучко І. В.

Ухвала від 26.11.2013

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Криворучко І. В.

Ухвала від 11.11.2013

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Криворучко І. В.

Ухвала від 11.11.2013

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Криворучко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні