Ухвала
від 15.02.2010 по справі 47/68-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

"15" лютого 2010 р. Справа № 47/68-10

вх. № 1093/5-47

Суддя господарського суду Светлічний Ю.В. розглянувши матеріали по позовній заяві Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, м.Харків

до 1) Фермерського господарства по вирощуванню риби "ОСОБА_2П.", с. М. Данилівка

2) Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області, м. Дергачі

про зобов'язання вчинити певні дії

визнав їх такими, що відповідають вимогам ст.ст. 1, 2, 3, 5, 10, 12, 21, 32 - 38, 45, 54-58 Господарського процесуального кодексу України, достатніми для прийняття до розгляду і порушення провадження у справі.

Відповідно до статті 124 Конституції України, статті 20 Господарського Кодексу України, статті 22 Закону України "Про судоустрій України", керуючись статтями 61, 64, 65 , 66, 67, 86 Господарського процесуального Кодексу України

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Порушити провадження у справі та призначити її до розгляду у судовому засіданні на "15" березня 2010 р. о 12:00.

3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, площа Свободи 5, 8-й під'їзд, 3-й поверх, кабінет № 319.

4. Зобов'язати сторони надати до суду:

Позивачу -докази в обгрунтування позову (оригінали - для огляду у судовому засіданні, засвідчені належним чином копії -до справи), правове обгрунтування позовних вимог, довідку з Облстату (від Державного реєстратора) про знаходження відповідача у ЄДРПОУ станом на момент розгляду справи.

1 Відповідачу -відзив на позовну заяву, при наявності заперечень їх правове та документальне обгрунтування, довідку з Облстату (від Державного реєстратора) про знаходження відповідача у ЄДРПОУ станом на момент розгляду справи, свідоцтво про державну реєстрацію.

2 Відповідачу - відзив на позовну заяву, при наявності заперечень їх правове та документальне обгрунтування.

Позивачем разом з позовною заявою було заявлено про необхідність вжиття заходів забезпечення позову, зокрема :

- Заборонити Дергачівській районній державній адміністрації Харківській області вчинити будь - які дії, направлені на підготовку, оформлення, затвердження та укладення договору оренди земельної ділянки загальною площею 1,5432 га із Фермерським господарством по вирощуванню риби ОСОБА_2, яка знаходиться на території Малоданилівської селищної ради Дергачівського району, згідно розпорядження Голови Дергачівської районної державної адміністрації від 03.10.2006 р. №706.

В заяві про вжиття заходів забезпечення позову та в позовній заяві позивач зазначив, що позивач є власником земельної ділянки загальною площею 1,0721 га, що розташована в смт. Мала Данилівка, Харківського району, що підверджується Держаним актом на право власності на земельну ділянку. 1 Відповідачем розпочато підготовка технічної документацію та оформлення договору земельної ділянки загальною площею 1,5432 га на території Малоданилівської селищної ради Дергачівського району, яка має спільні межі з земельною ділянкою позивача.

Статтею 198 Земельного кодексу України передбачено, що кадастрова зйомка включає погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами. Тобто, при підготовці та оформленні технічної документації на земельну ділянку відповідачі повинні були узгодити з позивачем межі земельної ділянки, але всупереч приписам цієї норми межі земельної ділянки погоджено не було.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Таким чином, підставою для вжиття заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення про те, що невжиття заходів до забезпечення позову у подальшому утруднить або зробить неможливим виконання рішення господарського суду у разі задоволення позовних вимог.

Відповідно до статті 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачеві та іншим особам вчиняти певні дії, що стосуються предмету спору.

Згідно Роз'яснення Вищого арбітражного суду від 23.08.94. № 02-5/611 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову» визначив доцільність вирішення питання забезпечення позову на стадії попередньої підготовки справи до розгляду, з огляду на те, що умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обгрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Суд вважає, що є очевидна небезпека заподіянню шкоди правам та інтересам позивача, захист цих прав позивача може стати неможливим без прийняття вище зазначених заходів забезпечення, та для відновлення прав позивача необхідні будуть значні зусилля та витрати.

Вищевикладене свідчить, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду по даній справі. Також суд вважає заходи забезпечення позову співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Враховуючи вищевикладене суд, вважає за необхідне клопотання позивача про забезпечення позову задовольнити.

До вирішення спору по суті вжити заходи забезпечення позову у вигляді заборони вчиняти певні дії, а саме:

Заборонити Дергачівській районній державній адміністрації Харківській області вчинити будь - які дії, направлені на підготовку, оформлення, затвердження та укладення договору оренди земельної ділянки загальною площею 1,5432 га із Фермерським господарством по вирощуванню риби ОСОБА_2, яка знаходиться на території Малоданилівської селищної ради Дергачівського району, згідно розпорядження Голови Дергачівської районної державної адміністрації від 03.10.2006 р. №706.

Строк пред"явлення ухвали до виконання три роки до 15.02.13 року.

Стягувачем за даною ухвалою є Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (61145, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ НОМЕР_1).

Ухвала набирає чинності з моменту ії винесення, підлягає негайному виконанню та є виконавчим документом відповідно Закону України "Про виконавче провадження".

Питання про скасування забезпечення позову вирішується господарським судом, що розглядає справу, крім того, оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє ії виконання.

Суддя Светлічний Ю.В.

Справа №47/68-10

Примітка: Звернути увагу сторін на те, що суд має право стягувати в доход державного бюджету з винної сторони штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ненадіслання у встановлений строк відзиву на позовну заяву або витребуваних господарським судом матеріалів, а також за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону (п. 5 ст.83 ГПК України).

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення15.02.2010
Оприлюднено19.06.2015
Номер документу44875806
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/68-10

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 29.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 31.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 18.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 04.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 20.04.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні