Ухвала
від 13.12.2012 по справі 1-137/2011
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 Справа № 1-137/2011

Провадження №11/0290/1153/2012 Категорія: крим.

Головуючий у суді 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Доповідач : Ляліна Л. М.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В АЛ А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Вінницької області в складі:

головуючого-судді: Ляліної Л.М.

суддів: Ващук В.П., Старинця Ю.В.

за участю прокурора: Миколайчука Д.Г.

засудженого: ОСОБА_2

розглянула 6 грудня 2012 року у відкритому судовому засіданні у м. Вінниці кримінальну справу за апеляцією засудженого ОСОБА_2 на вирок Ямпільського районного суду Вінницької області від 7 грудня 2011 року, яким

ОСОБА_2,

ІНФОРМАЦІЯ_1,

раніше не судимий,

засуджений за ч. 1 ст. 121 КК України до 7 років позбавлення волі.

Вирішено питання з речовими доказами.

Як встановлено судом, 29 квітня 2011 року біля 01год. 00хв. у житловій кімнаті будинку, що розташований по вул. О. Кудими, 30 у с. Северінівка Ямпільського району Вінницької області у ході суперечки із потерпілою ОСОБА_3 ОСОБА_2 умисно наніс їй декілька ударів, не менше трьох, ножем у шию, чим спричинив останній тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння. Згідно із висновком експерта у потерпілої ОСОБА_3 були виявлені такі тілесні ушкодження: садна в ділянці мочка лівого вуха, першого пальця правої кисті, поверхневі рани в ділянці третього та четвертого пальців правої кисті, рани в ділянці шиї зліва та по задній поверхні шиї виникли від неодноразової дії, не менш, як три рази можливо колючо-ріжучого предмета і по ступеню тяжкості відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, що небезпечні для життя на час їх утворення, які викликали загрозливі для життя явища, а саме: зовнішню кровотечу, яка ускладнилась геморагічним шоком, про що свідчать записи з медичної карти №1728 стаціонарного хворого хірургічного відділення Ямпільської лікарні на ім'я ОСОБА_3

В апеляції з доповненнями, засуджений ОСОБА_2 просить пом'якшити йому міру покарання, оскільки злочин скоєно в стані душевного хвилювання, тілесні ушкодження потерпілій він заподіяв з необережності, потерпіла не наполягає на суворому покаранні. Крім того, на думку засудженого, тілесні ушкодження у потерпілої не можуть вважатися тяжкими, оскільки вона пробула у лікарні нетривалий час. Також засуджений вважає, що порушено його право на захист, оскільки у нього не було адвоката, фактичні обставини справи судом не досліджувались, потерпіла і свідка належним чином не допитувались.

Заслухавши доповідача, засудженого ОСОБА_2, який підтримав свою апеляцію з доповненнями і просить пом'якшити йому міру покарання з врахуванням його сімейного стану, прокурора Миколайчука Д.Г., який вважає вирок суду законним і обґрунтованим і просить залишити його без змін, обговоривши доводи апеляції засудженого ОСОБА_2, перевіривши матеріали кримінальної справи, колегія суддів вважає, що апеляція задоволенню не підлягає.

Висновок суду щодо винуватості ОСОБА_2 в інкримінованому йому злочині при обставинах, які викладені у вироку, ґрунтується на сукупності доказів, перевірених в судовому засіданні, а саме: показаннях потерпілої ОСОБА_3, яка повідомила суду про суперечки із ОСОБА_2 під час спільного проживання, що привели до того, що вона з дітьми пішла жити до своєї матері. 28 квітня 2011р. ОСОБА_2 приїхав в село Северінівку і просив повернути її з дітьми додому, але вона відмовилась, між ними виникла сварка, а потім бійка, і вона схопила його за руку, в якій побачила ніж. Пам'ятає, що вони вдвох впали на підлогу.

Свідок ОСОБА_4 підтвердила показання своєї дочки ОСОБА_3 про те, що остання з дітьми приїхала жити до неї, пояснивши, що жити з ОСОБА_2 не буде, він її постійно виганяє з дому, його бояться діти. 29.04.2011р. приблизно біля 00:30-1:00год. ОСОБА_2 з сестрою приїхали до них в с. Северінівка і засуджений став просити ОСОБА_3 повернутися додому. Розмову він вів в наказовому тоні. Після відмови повернутися додому, ОСОБА_2 вдарив дочку в голову правою рукою, внаслідок чого вона впала на диван та ударилась головою об піч. Після чого ОСОБА_2 наскочив зверху на лежачу потерпілу, при цьому в правій руці він тримав ніж, яким наніс останній удар в шию ліворуч.

Свідок ОСОБА_5 пояснила суду, що 29.04.2011р. біля 1 години ночі її розбудила ОСОБА_4, яка тримала в руках меншого внука, попросила викликати швидку допомогу, пояснивши, що зять підрізав дочку.

В будинку ОСОБА_4, до якого вона прийшла, застала ОСОБА_3, яка була вся в крові і їй стало погано. ОСОБА_2 в будинку не було.

Свідок ОСОБА_6, яка працює фельдшером, суду пояснила, що 29.04.2011р. біля 2 годин ночі її розбудила ОСОБА_4 і повідомила, що доньці перерізав горло зять і попросила надати медичну допомогу.

Свідок ОСОБА_4 суду розповіла, що 29.04.2011р. їй вночі подзвонила ОСОБА_5 і розповіла, що її племінницю ОСОБА_3 підрізав її чоловік.

Судово-медичний експерт ОСОБА_7, будучи допитаний в судовому засіданні, пояснив, що тілесні ушкодження у ОСОБА_3 могли виникнути від дії ріжучого предмета, можливо 29.04.2011р. Геморагічний шок у ОСОБА_3 виник від масивної втрати кровотечі. У разі ненадання вчасної медичної допомоги смерть потерпілої не виключається.

Вина ОСОБА_2 підтверджується також заявою ОСОБА_3 про скоєний ОСОБА_2 злочин (а.с. 4 т. І), протоколом огляду місця події (а.с. 11-15 т. І), висновком СМЕ (а.с. 107 т. І), речовими доказами (а.с. 123 т. І), іншими матеріалами справи.

Доводи апелянта -засудженого ОСОБА_2 про те, що злочин він скоїв, перебуваючи в стані сильного душевного хвилювання спростовуються висновком стаціонарної судово-психіатричної експертизи, згідно якому ОСОБА_2 в момент скоєння злочину не страждав на психічне захворювання, перебував поза будь-яким хворобливим розладом психічної діяльності, в т.ч. і тимчасовим.

Поведінка засудженого під час скоєння злочину свідчить про наявність у нього умислу на спричинення тяжких тілесних ушкоджень, про що свідчить наявність в нього ножа, нанесення ножем ударів в життєво важливий орган -шию; кількість тілесних ушкоджень.

Колегія суддів не приймає доводи засудженого в тій частині, що тілесні ушкодження, які він заподіяв потерпілій, відносяться до категорії середньої тяжкості, оскільки вони спростовуються висновком СМЕ, згідно якому ОСОБА_3 виявлені такі тілесні ушкодження: садна в ділянці мочки лівого вуха, першого пальця правої кисті, поверхневі рани в ділянці третього та четвертого пальців правої кисті, рани в ділянці шиї зліва та по задній поверхні шиї, виникли від неодноразової дії, не менш, як три рази, можливо колючо-ріжучого предмета, можливо 29.04.2011р. і відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, що небезпечні для життя на час їх утворення, які викликали загрозливі для життя явища, а саме зовнішню кровотечу, яка ускладнилась геморагічним шоком. (т. І а.с. 65-66).

Не відповідають дійсності твердження ОСОБА_2 про порушення його права на захист, оскільки його інтереси на досудовому слідстві здійснювали адвокати ОСОБА_8 (т. 1 а.с. 30) та ОСОБА_9 (т. 1 а.с. 181), з матеріалами справи підсудний в порядку ст.ст. 218-220 КПК України ознайомлений в присутності захисника (т. 1 а.с. 188).

На а.с. 206 т. 1 є заява суду, в якій ОСОБА_2 відмовився від участі адвоката ОСОБА_9 Р,В., якому він не довіряє.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_2 відмовився від участі адвоката, виявив бажання своєї інтереси захищати сам, пояснивши, що відмова від адвоката не пов'язана з матеріальним становищем. (т. 2 а.с. 6).

Ніж, яким були нанесені тілесні ушкодження потерпілій, виявлений під час огляду місця події (т. 1 а.с. 11-15). При проведенні експертизи на клинку ножа встановлена дуже слабка реакція на наявність крові. Видова належність крові не встановлена в зв'язку з надзвичайно малою кількістю білка (т. 1 а.с. 114-116). Будучи допитаним в якості підозрюваного, ОСОБА_2 1.05.2011р. подробно розповів, як вийняв з внутрішньої кишені куртки кухонний ніж з ручкою синьо-білого кольору з одностороннім лезом, яким хотів налякати дружину (т. 1 а.с. 33), тому доводи засудженого, що слідчий не встановив звідки взявся ніж і яким саме ножем заподіяні тілесні ушкодження не відповідають фактичним обставинам справи.

Той факт, що в апеляції засуджений стверджує, що потерпіла не була допитана в суді, спростовується протоколом судового засідання (т. ІІ а.с. 10-11).

За ч. 1 ст. 121 КК України кваліфікація вірна.

Міру покарання ОСОБА_2 обрано відповідно до вимог ст. 65 КК України в межах санкції ст. 121 ч. 1 КК України, з урахуванням характеру і ступеню суспільної небезпеки скоєного злочину, особи засудженого і тих характеризуючих обставин, на які посилається засуджений в своїй апеляції.

Керуючись ст. 365, 366 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляцію засудженого ОСОБА_2 з доповненнями залишити без задоволення, а вирок Ямпільського районного суду Вінницькій області від 7 грудня 2011 року відносно нього -без змін.

Судді:

Л.М. ОСОБА_10 ОСОБА_11 Старинець

З оригіналом вірно:

СудАпеляційний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено26.06.2015
Номер документу45318801
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-137/2011

Ухвала від 21.10.2024

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Волкова О. І.

Постанова від 03.02.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Антонов А. В.

Постанова від 29.09.2011

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Постанова від 12.06.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Слободян К. Б.

Вирок від 30.05.2011

Кримінальне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Постанова від 31.05.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Почупайло А. В.

Вирок від 01.11.2011

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Вирок від 25.11.2011

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Пулик В. В.

Ухвала від 13.12.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Ляліна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні