Вирок
від 01.11.2011 по справі 1-137/2011
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 1-137/2011

01 листопада 2011 року Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді Франчук О. Д.

при секретарі Коршак О.В.

з участю прокурора - Кравченка К.І.

адвоката - ОСОБА_1

законного представника неповнолітнього підсудного -ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Южноукраїнську Миколаївської області кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, не одруженого, не працюючого, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_4, раніше не судимого

в скоєні злочинів передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ч. 1 ст. 304 КК України;

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_6, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, не одруженого, не працюючого, учня ІНФОРМАЦІЯ_7, зареєстрованого по бул. ШевченкоАДРЕСА_1 в м. Южноукраїнську Миколаївської області, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_8, раніше не судимого

в скоєні злочину передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України;

В С Т А Н О В И В:

09.08.2011 року близько 19-ї години в м. Южноукраїнську Миколаївської області ОСОБА_3, за попередньою змовою з неповнолітнім ОСОБА_4, під мостом через Ташликське водосховище неподалік периметру ВП «Южноукраїнська АЕС (далі ВП ЮУ АЕС), з метою крадіжки та послідуючого продажу в пункті прийому металобрухту, таємно, шляхом вільного доступу, за допомогою викрутки зняли на одній із дільниць трубопроводу тепломережі «АЕС-місто», тобто демонтували два листи (розмірами 1,26 м x 2,5 м, товщина 0,8 мм кожен) оцинкованого металу, які перебувають на балансі ВП ЮУ АЕС за інвентарним № 10302516, один із яких погнули, а один порізали ножицями по металу на дрібні куски, помістивши їх в сумку. Потім ще три таких же листа вони стали демонтувати, знявши їх з одного боку трубопроводу, але злочин не змогли довести до кінця з причин, що не залежали від їх волі, тобто не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для доведення злочину до кінця, оскільки на місці скоєння злочину їх застали та затримали працівники Южноукраїнського МВ УМВС.

Згідно довідки ВП ЮУ АЕС № 05/609 від 17.08.2011 року, вартість п'яти листів оцинкованого металу загальною площею 15,75 м. кв. складає 3217 грн. 60 коп..

При цьому ОСОБА_3, перед скоєнням даного злочину, достовірно знаючи, що ОСОБА_4 являється неповнолітнім, вмовив його, не звертаючи уваги на попередню відмову останнього, скоїти разом таємне викрадення вищезазначеного майна. Таким чином, ОСОБА_3 виконав дії, направлені на втягування неповнолітнього ОСОБА_4 в злочинну діяльність.

Допитані в судовому засіданні підсудні свою вину у вчиненні даного злочину визнали повністю.

Підсудний ОСОБА_3 суду показав, що 08.08.2011 року він разом зі своїм знайомим неповнолітнім ОСОБА_4 пішли на міст Ташликського водосховища. Знаходячись на даному мосту, він побачив труби тепломережі, що розташовані відразу біля мосту збоку території ВП «Южноукраїнська АЕС», і у нього виник умисел на крадіжку оцинкованої металевої ізоляції з труби тепломережі, що проходить під мостом, та веде від АЕС до міста Южноукраїнська. При цьому, він запропонував ОСОБА_4 разом з ним демонтувати листи ізоляції трубопроводів, та скоїти крадіжку металевих листів з трубопроводу, щоб їх здати як металобрухт на пункті прийому металу, і таким чином заробити грошей, на що останній сказав що подумає, а через деякий час погодився. Наступного дня, 09.08.2011 року близько 18-ї години він взяв вдома велику тряпчану сумку в клітину, а ОСОБА_4 взяв з дому викрутку та ножиці по металу. Від нього вони пішли на Ташликське водосховище. Прийшовши до труб тепломережі, що розташовані поряд з мостом, вони стали з допомогою викрутки почергово демонтувати обмотку труб. Таким чином вони демонтували два оцинкованих листа обмотки тепломережі, один з яких порізали ножицями на невеликі частини приблизним розміром 0,5 м в ширину та від 0,5 до 1 м довжиною. Порізані частини ізоляції вони помістили в тряпчану сумку. Другий лист вони перегнули в декілька разів, щоб можна було його переносити в руках. Потім вони з одного боку труби за допомогою викрутки демонтували ще три оцинковані листи, а з іншого боку не вспіли, оскільки були там же затримані працівниками міліції. Вони планували демонтовані листи перенести і заховати в кущах під мостом з боку АЕС, щоб потім у вечірній час, коли на вулиці буде темно, забрати їх. У вчиненому щиро кається та просив суд суворо його не карати. Заявлений цивільний позов визнав повністю.

Підсудний ОСОБА_4 дав суду аналогічні покази про те, що 08.08.2011 року він разом з ОСОБА_3 пішли на міст Ташликського водосховища, де з нього ОСОБА_3 стрибав у воду та купався. Знаходячись на даному мосту, ОСОБА_3 побачив труби тепломережі, що розташовані відразу біля мосту збоку ВП «Южноукраїнська АЕС», пояснивши йому, що на трубах тепломережі знаходиться металева ізоляція. Останній запропонував йому демонтувати металеву ізоляцію, та здати до пункту прийому металобрухту, щоб заробити грошей. Спочатку він не погоджувався, але потім ОСОБА_3 все таки вмовив його. 09.08.2011 року близько 18-ї години він взяв вдома, належні його вітчиму викрутку та ножиці по металу та зайшов до ОСОБА_3 додому, звідкіля вони пішли на Ташликське водосховище. Прийшовши на раніше визначене місце, а саме до труб тепломережі, що розташовані поряд з мостом, вони стали з допомогою викрутки по черзі демонтувати обмотку труб. Таким чином, вони зуміли демонтували два оцинкованих металевих листа обмотки тепломережі, один з яких порізали ножицями на невеликі частини. Другий лист вони перегнули в декілька разів, щоб можна було його переносити в руках. Потім вони з одного боку труби за допомогою викрутки демонтували ще три оцинковані листи, а з іншого боку не вспіли, оскільки були там-же затримані працівниками міліції. У вчиненому щиро кається та просив суд суворо його не карати.

Крім показів підсудних, вина останніх у скоєнні злочинів підтверджується наступними дослідженими в судовому засіданні доказами.

З показів свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6, працівників Южноукраїнського МВ УМВС України в Миколаївській області (а.с. 35, 36), оголошених в судовому засіданні, слідує, що 09 серпня 2011 року вони знаходились у складі слідчо-оперативної групи Южноукраїнського МВ УМВС. Близько 19-ї години 10 хвилин за вказівкою оперативного чергового МВ УМВС на службовому автомобілі ними було здійснено виїзд у бік мосту через Ташликське водосховище, де за повідомленням громадян, невідомі особи демонтують металеве оцинковане ізоляційне покриття з трубопроводу тепломережі, яка проходить під мостом. Прибувши на місце, вони побачили, що вздовж берегу Ташликського водосховища з боку території периметру ВП «Южноукраїнська АЕС» тікають двоє хлопців, яких вони наздогнали та затримали. На місці скоєння злочину було виявлено велику тряпчану сумку світлого кольору в клітину з частинами порізаного оцинкованого металу, ще один пошкоджений лист оцинкованого металу знаходився поруч з трубопроводом. Також, поруч з сумкою на траві лежала викрутка, а неподалік були знайдені в траві ножиці по металу. Крім цього, з трубопроводу звисали до землі три листа оцинкованого металу, які затримані особи не встигли повністю демонтувати та пошкодити. Слідчим було проведено в присутності понятих огляд місця події, після чого указані предмети були вилучені та доставлені до Южноукраїнського МВ УМВС. На місці було встановлено, що замах на таємне викрадення п'яти листів оцинкованого металу з трубопроводу намагалися скоїти мешканці міста Южноукраїнська ОСОБА_3 та неповнолітній ОСОБА_4. Даних осіб було доставлено до Южноукраїнського МВ УМВС для документування факту замаху на крадіжку, де вони дали правдиві свідчення по факту. При цьому, ОСОБА_3 пояснив, що він запропонував своєму знайомому неповнолітньому ОСОБА_4 скоїти даний злочин.

З оголошених в судовому засіданні показів свідка ОСОБА_7 (а.с. 39) встановлено, що 09.08.2011 року він зателефонував до чергової частини Арбузинського РВ УМВС України в Миколаївської області та повідомив, що невідомі йому чоловік та підліток демонтують оцинковану ізоляцію з трубопроводу під мостом Ташликського водосховища, де він рибалив.

Свідок ОСОБА_8 в судовому засіданні показав, що 09.08.2011 року близько 19-ї години після тренування з греблі на байдарках біля мосту через Ташликське водосховище він зустрів свого знайомого ОСОБА_3, який був з незнайомим підлітком, який назвався ОСОБА_4. У ОСОБА_3 в руці була господарська сумка світлого кольору в клітину. Останній запропонував йому сходити з ними, але куди саме, не пояснив. Він спочатку подумав, що вони йдуть рибалити, хоча вудочок у них в руках не було. Вони пішли по мосту через Ташликське водосховище і підійшли до периметру ОП «Южноукраїнська АЕС». ОСОБА_3 підкурив цигарку у одного рибалки, який ловив рибу приблизно в 30-ти метрах від мосту. Далі він не захотів з ними йти, у зв'язку з чим, піднявся на міст, а ОСОБА_3 з підлітком пішли далі в бік теплотраси. Він залишився на мосту чекати свою матір з м. Южноукраїнська, яка мала приїхати на таксі, щоб з нею поїхати на дачу. Невдовзі приїхали працівники міліції, які побігли в бік, куди пішли ОСОБА_3 з ОСОБА_4. Не діждавшись маму з міста, він направився додому.

З показів свідка ОСОБА_9 (а.с. 38) слідує, що 09.08.2011 року близько 19-ї години 30 хвилин він знаходився на мосту через Ташликське водосховище, де ловив рибу. В цей час він побачив під мостом біля трубопроводу тепломережі декількох працівників міліції, які запросили його бути присутнім у якості понятого. Від них він дізнався, що працівники міліції затримали одного чоловіка з підлітком, які намагались викрасти ізоляційні листи із оцинкованого металу, що були закріплені на трубопроводі. Крім нього, там знаходився ще один понятий. Там на місці він побачив, що три листи з одного боку були демонтовані, а з другого боку злочинці напевно не вспіли їх зняти. Під трубою також лежав один демонтований лист оцинкованого металу, який був зігнутий. Неподалік на землі знаходилась господарча сумка світлого кольору в клітинку, в якій знаходились дрібні частини оцинкованого металу, які зловмисники успіли порізати. Поряд з сумкою знаходилась викрутка. Крім цього, працівниками міліції неподалік в траві були знайдені ножиці по металу. Слідчим було складено протокол огляду місця події, після чого, все вищевказане було вилучено працівниками міліції до Южноукраїнського МВ УМВС.

Як видно з протоколу огляду місця події від 09.08.2011 року, а саме, дільниці, де під мостом через Ташликське водосховище прокладено трубопроводи тепломережі «АЕС-місто», було демонтовано з трубопроводу частину листів оцинковано металу, а також вилучено речові докази (а.с. 5-7, 8-11).

Довідкою від 17.08.2011 року ВП ЮУ АЕС підтверджується вартість п'яти листів оцинкованого металу, та вартість робіт по відновленню пошкодженого майна (а.с. 30).

Дії підсудних ОСОБА_4 та ОСОБА_3 підлягають кваліфікації за ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України, так як вони за попередньою змовою між собою вчинили замах на таємне викрадення чужого майна, але з причин, що не залежали від їх волі злочин не було доведено до кінця.

Крім цього злочинні дії ОСОБА_3 підлягають ще і кваліфікації за ч. 1 ст. 304 КК України, так як ним у злочинну діяльність було втягнено неповнолітнього ОСОБА_4.

При призначенні підсуднім виду та міри покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особи підсудних, їх характеризуючі дані, те, що до кримінальної відповідальності вони притягуються вперше.

Обставинами, які пом'якшують покарання ОСОБА_3 та ОСОБА_4 щире каяття, а останньому ще й вчинення злочину неповнолітнім.

Обставини, які б обтяжували покарання підсудним судом не встановлено.

Враховуючи вищезазначене суд приходить до висновку про те, що необхідним й достатнім для їх виправлення та попередження нових злочинів, може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі, але з застосуванням положень ст. 75, ст. 104 КК України, якщо вони протягом іспитового строку не вчинять нового злочину і виконають покладені на них обов'язки.

Заявлений ДП НАЕК «Енергоатом» цивільний позов підлягає задоволенню, так, як за правилами ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями фізичної особи відшкодовується у повному обсязі, особою яка її завдала.

Відповідно до матеріалів справи вартість демонтованих 09.08.2011 року підсудними з трубопроводу тепломережі «АЕС-місто» та пошкоджених двох листів оцинкованого металу складає 1287 грн. 04 коп., вартість відновлювальних робіт складає 3791 грн. 68 коп.. Таким чином протиправними діями підсудних спричинено матеріальний збиток державному підприємству на загальну суму 5078 грн. 72 коп..

Відповідно до правил ст. 1179 ЦК України, неповнолітня особа (у віці від 14 до 18 років) відповідає за завдану нею шкоду на загальних підставах, а у разі відсутності у неї майна достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, вона відшкодовується її батьками.

Враховуючи те, що у неповнолітнього ОСОБА_4 не має самостійного доходу та власного майна для відшкодування завданої ним матеріальної шкоди, то 2539 грн. 36 коп. підлягає стягненню з його матері ОСОБА_2, а 2539 грн. 36 коп. з ОСОБА_3.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 323-324 КПК України, суд

З А С У Д И В :

ОСОБА_3 визнати винним у скоєнні злочинів передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ч. 1 ст. 304 КК України та призначити йому покарання:

за ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України - 2 роки позбавлення волі,

за ч. 1 ст. 304 КК України - 3 роки позбавлення волі.

Відповідно до ст. 70 КК України шляхом часткового складання призначених покарань, по сукупності злочинів остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі.

В силу ст. 75 КК України звільнити засудженого від відбування призначеного йому покарання, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 2 роки.

Відповідно до п. 3, 4 ст. 76 КК України покласти на засудженого такі обов'язки як: повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання або роботи та періодично з'являтися для реєстрації в кримінально-виконавчій установі.

ОСОБА_4 визнати винним у скоєнні злочину передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України та призначити йому покарання у вигляді 1 року позбавлення волі.

В силу ст.ст. 75, 104 КК України засудженого від відбування призначеного йому покарання звільнити, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 рік та покласти на матір засудженого ОСОБА_2 обов'язок щодо нагляду за засудженим та проведення з ним виховної роботи.

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_2 на користь Державного підприємства НАЕК «Енергоатом» в особі ВП ЮУ АЕС (55000, Миколаївська область, м. Южноукраїнськ, промзона, р/р 260025820 у ВАТ «ОСОБА_10 ОСОБА_9» м. Миколаєва, МФО 326182, ЄДРПОУ 20915546) по 2539 грн. 36 коп..

Залишити ОСОБА_3 запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд до набрання вироку законної сили.

Речові докази (а.с. 70):

- господарську сумку світлого кольору з частинами оцинкованого металу (пакет № 1); ножиці по металу та викрутку (пакет № 2) - знищити;

- два погнутих листа оцинкованого металу (пакет № 3 та № 4), а також три листа оцинкованого металу, які були частково демонтовані з трубопроводу, та залишені на місці (на трубопроводі) - передати ДП НАЕК «Енергоатом» в особі ВП ЮУ АЕС.

На вирок може бути подана апеляція в апеляційний суд Миколаївської області, через Южноукраїнський міський суд Миколаївської області на протязі 15 діб з моменту його проголошення.

Суддя Южноукраїнського міського суду ОСОБА_11

СудЮжноукраїнський міський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено17.08.2015
Номер документу48255537
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-137/2011

Ухвала від 21.10.2024

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Волкова О. І.

Постанова від 03.02.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Антонов А. В.

Постанова від 29.09.2011

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Постанова від 12.06.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Слободян К. Б.

Вирок від 30.05.2011

Кримінальне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Постанова від 31.05.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Почупайло А. В.

Вирок від 01.11.2011

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Вирок від 25.11.2011

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Пулик В. В.

Ухвала від 13.12.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Ляліна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні