Вирок
від 25.11.2011 по справі 1-137/2011
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 1-137/2011

Провадження №: -

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2011 року м. Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді Пулика В.В.,

з участю: секретаря судових засідань - ОСОБА_1,

прокурора - Попадинець О.В.,

адвоката - ОСОБА_2;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, українця, громадянина України, уродженця та жителя ІНФОРМАЦІЯ_2 міської ради Івано-Франківської області, ІНФОРМАЦІЯ_3, не одруженого, працюючого менеджером з постачання та збуту пиломатеріалів і лісопродукції у ПП ОСОБА_4, не судимого -

у вчиненні злочину, передбаченого ст.ст.185ч.1,185ч.2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 вчинив крадіжку, тобто таємно викрав чуже майно; повторно вчинив таємне викрадення чужого майна.

Злочин скоєно при наступних обставинах.

27 січня 2010 року близько 23 години ОСОБА_3 з корисливих спонукань таємно викрав з кварталу №9 виділу №22 Белеївського лісництва Долинського спеціалізованого агролісгоспу 5 колод породи дуб звичайний загальною кубомасою 5,5 метри кубічні розмірами: довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 72 сантиметри, довжиною 3 метра з діаметром 60 сантиметра, довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 60 сантиметра, довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 56 сантиметра, довжиною 3,5 метра з діаметром в молодшому кінці 66 сантиметра, які за допомогою лебідки погрузив на автомобіль НОМЕР_1 і вивіз за межі території агролісгоспу, спричинивши Долинському спеціалізованому агролісгоспу збитків на загальну суму 4560 гривень 20 копійок.

Перевозячи викрадену лісопродукцію вищевказаним автомобілем по центральній дорозі с.Велика Тур»я Долинського району 28 січня 2010 року близько 00 годин 40 хвилин ОСОБА_3 був затриманий працівниками міліції.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 28 лютого 2011 року близько 23 години ОСОБА_3 з метою заволодіння чужим майном таємно викрав з кварталу №105 виділу №9 Рахинського лісництва ДП «Болехівське лісове господарство» 5 колод породи дуб звичайний загальною кубомасою 5,42 метри кубічні розмірами: 2 колоди довжиною по 2,50 метра; 1 колода довжиною 3,10 метра; 1 колода довжиною 3,0 метра та 1 колода довжиною 3,30 метра, які за допомогою лебідки погрузив на автомобіль НОМЕР_2, які вивіз за межі території лісництва, спричинивши ДП «Болехівське лісове господарство» збитків на загальну суму 3268 гривень 27 копійок.

Перевозячи викрадену лісопродукцію вищезазначеним автомобілем по центральній дорозі с.Рахиня Долинського району 28 січня 2010 року близько 00 годин 30 хвилин ОСОБА_3 був затриманий працівниками міліції.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 визнав себе винним у вчиненні злочину, вказавши, що 26 січня 2010 року ходив до лісу неподалік с.Белеїв, де в полі побачив колоди лісу породи дуб, які вирішив викрасти.

Його автомашина була поламана, тому він попросив автомашину ЗІЛ-131 у знайомого ОСОБА_5.

27 січня 2010 року в обідній час він поїхав автомашиною ОСОБА_5 до лісу і в полі біля с.Белеїв погрузив ліс за допомогою лебідки на автомашину і поїхав до центральної дороги, де його затримали працівники міліції.

Машину з лісом загнали до райвідділу, а через тиждень ліс завезли в м.Болехів до підриємця ОСОБА_6, де вигрузили на пилорамі, а машину відпустили. Повернули йому також бензопили, які були на машині.

Забрав ліс з метою перепродати, оскільки з цього він отримував дохід на прожиття.

Приблизно 25 лютого 2011 року, дізнавшись, що в с.Рахиня проводиться рубка лісу і що на складі є ліс, який можна купити, легковою автомашиною поїхав до штабелю з лісом, де зустрів лісника ОСОБА_7.

Останній підтвердив, що можна купити ліс, однак, оглянувши ліс, він сказав ліснику, що його не влаштовує ціна на цей ліс.

Бачив на штабелі автомашину ЗІЛ-131, яка належала бригаді, що заготовляла ліс і підвозила цей ліс з лісосіки до штабелю.

Приїхавши з лісу, вирішив викрасти зі штабелю ліс породи дуб, тому 28 лютого 2011 року у вечірній час своєю автомашиною марки ЗІЛ-157 поїхав до штабелю з лісопродукцією,який знаходився в полі неподалік лісових угідь, погрузив на штабелі колоди лісу породи дуб і поїхав. З собою бензопили не мав.

В с.Рахиня його затримали працівники міліції, яким він сказав, що купив ліс у лісника з с.Кадобна Калуського району, а пізніше відмовився давати показання.

В лісові угіддя автомашиною не заїжджав, грузив ліс в полі на штабелі.

Викрадений ним ліс вилучений працівниками міліції і повернутий лісгоспам.

Кається у вчиненому, просить суворо не карати його, оскільки вчиняв крадіжку лісу для того, щоб продати і заробити грошей на прожиття.

Крім визнання своєї вини підсудним, вина останнього у незаконному заволодінні чужим майном доведена в судовому засіданні показаннями свідків, протоколами слідчих дій, іншими матеріалами справи:

- показаннями свідка ОСОБА_8, який суду вказав, що працює дільничним інспектором міліції Долинського РВ УМВС.

27 січня 2010 року близько 24 години під час відпрацювання Долинського району він разом з ДІМ Долинського РВ УМВС ОСОБА_9 та ІППС Долинського РВ УМВС ОСОБА_10 на ґрунтовій дорозі в с.Велика Тур'я Долинського району зупинили автомобіль НОМЕР_3, яким керував ОСОБА_3, з лісопродукцією породи дуб. Коли вони спитали за документи на лісопродукцію, з салону автомашини вискочив пасажир ОСОБА_5, який скрився в невідомому напрямку.

Будь-яких документів на лісопродукцію ОСОБА_3 не мав, від дачі пояснення відмовився, тому автомобіль з лісопродукцією було доставлено в Долинський РВ УМВС для проведення перевірки;

- аналогічними показаннями свідка ОСОБА_9;

- показаннями свідка ОСОБА_6, який суду вказав, що з 2001 року працює майстром лісу Белеївського лісництва Долинського САЛГ.

27 січня 2010 року близько 16 години він обходив 8 та 9 квартали Белеївського лісництва Долинського САЛГ, самовільних рубок не виявив, жодних слідів автотранспорту не було.

Наступного дня 28 січня 2010 року він захворів, тому обхід здійснював його батько ОСОБА_11, який також працює майстром лісу Белеївського лісництва Долинського САЛГ. Після обходу батько ОСОБА_11 розповів йому, що під час обходу виявив у 9 кварталі Белеївського лісництва самовільну порубку п'яти дерев породи дуб;

- показаннями свідка ОСОБА_11, який суду вказав, що з 1982 року працює майстром лісу Белеївського лісництва Долинського САЛГ. ОСОБА_3 раніше працював у Долинському САЛГ лісником.

28 січня 2010 року близько 10 години він обходив 8 та 9 квартали Белеївського лісництва Долинського САЛГ і в кварталі №9 виявив самовільну порубку п'яти дерев породи дуб. Зрізи на пнях були свіжими. На місці самовільної порубки були сліди вантажного автомобіля, які вели в напрямку с.Велика Тур'я Долинського району Івано-Франківської області. Про самовільну рубку він повідомив працівників міліції.

Замірами було встановлено розмір пнів самовільно зрубаних дерев: 93x87 см; 89x92 см; 91x77 см; 84x74 см та 88x80 см. Біля цих пнів на місці самовільної рубки були залишені верхи дерев;

- показаннями свідка ОСОБА_5, який суду вказав, що 27 січня 2010 року до нього приїхав його товариш ОСОБА_3 і попросив дати йому вантажний автомобіль НОМЕР_4, яким він користується по дорученню, для перевезення дров. Він погодився дати автомобіль, оскільки хворів і сам їхати не міг. В баці автомобіля було 20 літрів бензину, а в кабіні знаходилася його власна неробоча бензопила «Партнер». На автомобілі були шина та лебідка.

ОСОБА_3 обіцяв повернути йому автомобіль вечером того ж дня, однак цього не зробив. Наступного дня 28 січня 2010 року близько 17 години до нього знову прийшов ОСОБА_3, який розповів, що поїхав на його автомобілі в ліс по дрова, де виявив зрізані колоди дерев породи дуб, які вирішив забрати собі. Завантаживши колоди дерев на автомобіль з допомогою лебідки, ОСОБА_3 поїхав в с.Велика Тур'я Долинського району, де його зупинили працівники міліції і автомобіль разом з лісопродукцією доставили в Долинський РВ УМВС. ОСОБА_3 сказав, що затримали його за те, що перевозив ліс без документів.

Де ОСОБА_3 завантажив лісопродукцію - не знає.

В кінці лютого 2011 року разом з ОСОБА_3 приїжджав до складу лісопродукції, був присутнім при передачі ОСОБА_3 грошей в сумі 2200 гривень ліснику ОСОБА_6 за ліс, який мав бути в полі;

- показаннями свідка ОСОБА_7, який суду вказав, що працює майстром лісу Рахинського лісництва ДП «Болехівське ЛГ».

В його посадові обов'язки входить охорона лісових масивів, недопущення самовільних рубок, виявлення правопорушників, відпуск лісу. В його обходи входять квартали 103, 104, 105, 89, 90, 91, 73, 74, 75 Рахинського лісництва. На початку лютого 2011 року у кварталі № 112 виділ 12,1 Рахинського лісництва проводилась планова рубка дерев породи дуб. Зрізану лісопродукцію складали на полі при виїзді з лісового угіддя, на верхньому складі. На місці працював він та тракторист ОСОБА_12. До нього підходили люди, які хотіли виписати ліс і він їм показував лісопродукцію, після чого в конторі бажаючі виписували ліс.

В двадцятих числах лютого, коли він знаходився на лісосіці, до нього підійшов ОСОБА_3, який запитав, чи можна виписати лісопродукцію породи дуб пиловник, оглядав ліс, який був зрізаний, після чого сказав, що йому такий не підходить.

Він не виписував ОСОБА_3 ліс породи дуб, дозволу на порубку дерев не давав.

28.02.2011 року приблизно о 17 годині під час обходу лісових масивів в кварталі 105 виділ 9 він виявив незаконну порубку 2 дерев породи дуб. На місці були розкидані хлисти лісопродукції, а частина лісопродукції була забрана. Про даний факт незаконної порубки він повідомив лісничого ОСОБА_13, а наступного дня разом з останнім, ОСОБА_14 та працівниками міліції виїхали на місце незаконної порубки дерев, заміряли діаметри пнів, які складали 92 см та 100 см, про що склали відповідні документи.

Свіжі сліди протектора коліс вантажного автомобіля марки "ЗІЛ" вели від поля, де здійснювалася погрузка лісодеревини на автомобіль, в напрямку с.Надіїв Долинського району. Сніг не падав.

На місці самовільної рубки слідів машини не було; було залишено 4,41 м куб. ділової лісопродукції, яку вони засеквестрували і здали на зберігання в лісгосп.

Забрано було 5,42 м куб. ділової лісопродукції породи дуб 1-3 сорту. Від працівників міліції йому стало відомо, що останніми був затриманий автомобіль НОМЕР_5 під керуванням ОСОБА_3, який перевозив зрізану лісопродукцію породи дуб без документів.

01.03.2011 року зранку він написав доповідну записку на ім'я лісничого ОСОБА_13 про факт незаконної порубки двох дерев породи дуб у вказаному кварталі, а 02.03.2011 року близько 16 години, коли він знаходився у квартал № 112, до нього підійшов ОСОБА_3, який попросив виписати документи на лісопродукцію породи дуб, оскільки його затримали працівники міліції з лісопродукцією без документів.

Він відмовив ОСОБА_3 виписувати будь-які документи і більше з останнім не розмовляв, однак про даний факт повідомив працівників міліції;

- показаннями свідка ОСОБА_13, який суду вказав, що працює лісничим Рахинського лісництва ДП «Болехівське ЛГ».

28 лютого 2011 року близько 17 години йому на мобільний телефон зателефонував майстер лісу ОСОБА_7, який повідомив, що виявив незаконну порубку 2 дерев породи дуб в кварталі 105 виділу 9 Рахинського лісництва. 01 березня 2011 року він повідомив про самовільну порубку дерев інженера по захисту лісу ДП «Болехівське ЛГ» ОСОБА_14, який повідомив про даний факт в Долинський РВ УМВС.

Того ж дня він разом з ОСОБА_7, ОСОБА_14 та працівниками міліції виїхали на місце самовільної рубки дерев, де заміряли діаметри пнів, які становила 92 см і 100 см, склали відповідні документи про незаконну порубку дерев, зробили зрізи з комлевої частини та верхньої частини залишеного дерева.

Ними було встановлено, що самовільно зрубана деревина була вивезена з лісу в поле транспортним засобом, яким скоріш за все міг бути трактор, оскільки сліди були не дуже чіткі, а в полі самовільно зрубана деревина була погружена на затриману автомашину ЗІЛ під керуванням ОСОБА_3, оскільки свіжі сліди протектора цієї автомашини вели з поля в напрямку с.Надіїв до місця затримки автомашини під керуванням ОСОБА_3.

Стверджує, що автомашина під керуванням ОСОБА_3 була загружена деревиною породи дуб в полі, а не в лісі, де було виявлено самовільну рубки цієї деревини.

На місці незаконної порубки дерев породи дуб була залишена лісопродукція пороли дуб в кількості 4 частин різної довжини та різних діаметрів, яку було засеквестровано та здано на зберігання в Рахинське лісництво.

Планових рубок в січні-лютому 2011 року в кварталі 105 виділу 9 Рахинського лісництва не проводилося, такі рубки проводилися у вказаний період в кварталі 112 виділи 1 та 12;

- аналогічними показаннями свідка ОСОБА_15, який доповнив в судовому засіданні, що після огляду місця самовільної порубки дерев породи дуб, працівники міліції запросили його бути присутнім при огляді лісопродукції, яка знаходилась на кузові автомобіля марки «ЗІЛ-157», який був затриманий і знаходився біля Долинського РВ УМВС. На кузові даного автомобіля на час огляду знаходилось 5 колод дерев породи дуб: 2 колоди довжиною по 2,50 м; 1 колода довжиною 3,10 м; 1 колода довжиною 3 м та 1 колода довжиною 3,30 м. В ході огляду колоди довжиною 3 м, в молодшому кінці виявлено чітку родову ознаку у вигляді гнилі дугоподібної форми площею приблизно 10x3 см. Дана ознака співпадала з ознакою, яка була на залишеному зрізі крони на місці незаконної порубки в кварталі № 105 виділу 9 Рахинського лісництва ДП «Болехівське ЛГ» і є родовою індивідувальною ознакою того, що пень та колода раніше складали одне дерево.

Крім того, після проведених замірів 2 колод на кузові автомобіля діаметри зрізів співпали з діаметрами зрізу від комелевої частини крони, залишеної на місці рубки. По зовнішніх ознаках співпадали давність зрізу, кора, колір зрізу, овальність торців, розміщення серцевини, зрізи капування залишеної лісопродукції на місці рубки в кварталі № 105 виділ 9 Рахинського лісництва та лісопродукції, яка знаходилася на кузові автомобіля НОМЕР_2.

Самовільно зрубана деревина була погружена на автомашину ОСОБА_3 в полі, а не в лісі, оскільки свіжі сліди протектора цієї автомашини вели з поля в напрямку с.Надіїв до місця затримки автомашини під керуванням ОСОБА_3;

- показаннями свідка ОСОБА_16, який суду вказав, що він працює оперуповноваженим СДСБЕЗ Долинського РВ УМВС.

01 березня 2011 року близько 01 години оперативний черговий Долинського РВ УМВС повідомив його, що працівники ВДАІ Долинського РВ УМВС в с.Рахиня Долинського району затримали автомобіль з лісопродукцією, на яку у водія немає документів. Після цього він разом з начальником СДСБЕЗ Долинського РВ УМВС майором міліції ОСОБА_17 виїхали в с. Рахиня Долинського району Івано-Франківської області, де знаходився затриманий автомобіль НОМЕР_6 під керуванням ОСОБА_3, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2 міськради. На кузові автомобіля знаходилась лісопродукція породи дуб, на яку не було документів.

З метою встановлення місця погрузки вказаної лісопродукції він та начальник СДСБЕЗ Долинського РВ УМВС ОСОБА_17 стали рухатися у зворотному напрямку руху вказаного автомобіля по слідах протектора шин, які вели через с.Рахиня Долинського району, по об'їзній дорозі, яка веде до с.Надіїв Долинського району, через залізнодорожний міст в с.Надіїв, вниз по польовій дорозі з боку колгоспного озера до лісового масиву, неподалік якого в полі було виявлено місце погрузки лісопродукції, де були чіткі сліди протектора шин вказаного вантажного автомобіля та сліди погрузки лісопродукції на автомобіль, а також був залишений один хлист деревини породи дуб.

До місця самовільної рубки дерев слідів протектора шин цього автомобіля не було.

На затриманому автомобілі НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_3 знаходилося 5 хлистів загальною кубомасою 5,42 м.куб. ОСОБА_3 відмовився від дачі пояснення з приводу скоєння ним самовільної рубки та перевезення лісопродукції;

- рапортами ДІМ Долинського РВ УМВС ОСОБА_9, ОСОБА_8 та інспектора патрульної служби Долинського РВ УМВС ОСОБА_10 від 28.01.2010 року (т.1, а.с.15-18),з яких встановлено, що останні 28 січня 2010 року близько 00 годин 40 хвилин під час відпрацювання затримали в селі Велика Тур'я Долинського району Івано-Франківської області на центральній дорозі вантажний автомобіль НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_3, на кузові якого знаходилась лісопродукція в кількості 5 колод породи дуб;

- актом огляду і тимчасового затримання транспортного засобу від 28 січня 2010 року(т.1,а.с.19) та протоколом огляду транспортного засобу від 28.01.2010 року (т.1,а.с.20-31) - автомобіля НОМЕР_4 кузов № НОМЕР_7, з яких встановлено, що на кузові даного автомобіля знаходилося 5 колод дерев породи дуб розмірами: довжиною 3 метри діаметром в молодшому кінці 72 см, в старшому - 90 см; довжиною 3 метри діаметром в молодшому кінці 60 см, в старшому - 90,5 см; довжиною 3 метри діаметром в молодшому кінці 60 см, в старшому - 84 см; довжиною 3 метри діаметром в молодшому кінці 56 см, в старшому - 84 см; довжиною 3,5 метри діаметром в молодшому кінці 66 см, в старшому - 79 см; загальна кубомаса деревини 5,5 метри кубічні.

При відкритті заднього борта автомобіля, перед колодами виявлено дві бензопили: марки «Партнер Формула 400» чорного кольору та марки «Штіль» оранжевого кольору, обидві пили в робочому стані;

- протоколом огляду місця події від 28.01.2010 року (т.1 а.с.35) - кварталу 9 виділу 2 Белеївського лісництва ДП «Болехівське ЛГ».

При в'їзді в лісовий масив цього кварталу виявлені сліди коліс транспортного засобу, ширина яких становить 37 см, ширина колії сліду - 187 см. Сліди шин відображаються на снігу у вигляді ялинки, розміщеної в шахматному порядку, розмір сегменту 7,5х6 см, відстань між ними становить 1 см. Даний слід проходить через поле до лісу, де на відстані 15 метрів від поля з правої сторони від грунтової дороги виявлено пень свіжозрізаного дерева породи дуб діаметром 93 на 87 см, на відстані 3 метри від якого виявлено верхню частину цього дерева. На відстані 300 метрів від цього пня виялено пень свіжозрізаної деревини породи дуб діаметром 89 на 92 см, біля якого виявлено верхні частини цих дерев.

На відстані 50 метрів від вищезазначених пнів у лісовому масиві виявлено ще 3 пні свіжозрізаних дерев породи дуб діаметрами пнів:84 на 74 см, 91 на 77 см та 88 на 80 см, біля яких виявлено верхні частини цих дерев, від яких в напрямку до поля маються сліди волоку лісопродукції;

- актом секвестру від 02.02.2010 року (т.1,а.с.57), з якого встановлено, що лісопродукція, яка вилучена працівниками Долинського РВ УМВС 27.01.2010 року з автомобіля НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_3 в кількості 5 колод породи дуб звичайний, розмірами: довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 72 сантиметри, довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 60 сантиметрів, довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 60 сантиметрів, довжиною 3 метра з діаметром в молодшому кінці 56 сантиметрів, довжиною 3,5 метра з діаметром в молодшому кінці 66 сантиметрів; загальна кубомаса цієї деревини становить 5,5 метри кубічні; деревина передана підприємцю ОСОБА_18 для зберігання;

- висновком експерта №29 від 18.04.2011 року (т.1,а.с.87-91),з якого встановлено, що сліди протекторів шин, зафотографовані при огляді місця події 28.01.2010 року по факту незаконної порубки п'яти дерев породи дуб в кварталі 9 виділу 22 Белеївського лісництва Долинського САЛГ в с.Белеїв Долинського району Івано-Франківської області, придатні для ототожнення (ідентифікації) за груповою належністю і залишені шинами коліс з таким самим малюнком протектора, які у шин автомобіля НОМЕР_4;

- протоколами очних ставок від 19.04.2011 року, проведеними між працівниками міліції ОСОБА_9, ОСОБА_8 та ОСОБА_3, ОСОБА_5 (т.1 а.с.96-107), з яких встановлено, що ОСОБА_9 та ОСОБА_8 в ході очних ставок підтвердили свої показання, вказавши на те, що під час відпрацювання Долинського району вони разом з ІПС Долинського РВ УМВС ОСОБА_10 на ґрунтовій дорозі при виїзді з лісового масиву Белеївського лісництва в напрямку м.Долини зупинили автомобіль НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_3, який перевозив лісопродукцію породи дуб без документів на лісопродукцію і вказував, що купив лісопродукцію у незнайомої особи;

- рапортом інспектора ДПС Долинського ВДАІ сержанта міліції ОСОБА_19 від 01.03.2011 року (т.1, а.с.110), з якого встановлено, що 01 березня 2011 року близько 00 годин 30 хвилин останнім разом з інспектором ДПС ВДАІ Долинського РВ УМВС ОСОБА_20 в с.Рахиня Долинського району Івано-Франківської області було зупинено автомобіль НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_3, який перевозив лісопродукцію в кількості 5 колод дерев породи дуб без підтверджуючих документів;

- протоколом огляду транспортного засобу від 02.03.2011 року (т.1 а.с.114) - автомобіля НОМЕР_2 зеленого кольору, на кузові якого знаходилися 5 колод дерев породи дуб розмірами: довжиною 3,1 метра з діаметром в молодшому кінці 67 см, довжиною 3 метри з діаметром в молодшому кінці 50 см, довжиною 2,5 метра з діаметром в молодшому кінці 72 см, довжиною 2,5 метра з діаметром в молодшому кінці 73 см, довжиною 3,3 метра з діаметром в молодшому кінці 62 см.

На одній із колод виявлено внутрішню гниль;

- протоколом огляду місця події від 02.03.2011 року (т.1 а.с.115-126) - лісового угіддя в кварталі 105 виділу 9 урочища «Надіїв» Рахинського лісництва ДП «Болехівський ЛГ».

Територія лісового угіддя знаходиться на відстані 500-700 метрів від крайнього житлового будинку с.Надіїв Долинського району Івано-Франківської області.

На відстані приблизно 500 метрів від початку лісового масиву виявлено пні самовільно зрізаних дерев породи дуб, між якими маються сліди трелювання деревини.

На полі біля даного лісового масиву, де погружалася деревина, та на польовій засніженій дорозі, яка веде із с.Надіїв Долинського району Івано-Франківської області до лісового масиву, виявлено чіткі сліди протектора шин вантажного автомобіля. Малюнок протектора шин у вигляді ялинки.

На полі перед лісовим масивом зі сторони с.Надіїв, на відстані 250 метрів від озера, виявлено сліди завантаження лісопродукції на вантажний автомобіль.

З місця події вилучено 3 зрізи пня;

· довідкою № 02/241 від 09.03.2011 року, виданою ДП «Болехівське

лісове господарство» (т.1,а.с.136), з якої встановлено, що вартість лісової продукції загальною кубомасою 5,42 м.куб., яка знаходиться на затриманому автомобілі НОМЕР_2, становить 3268,27 грн.;

- висновком експерта №26 від 28.03.2011 року (т.1 а.с.159 -164), з якого встановлено, що один зріз пня розміром 550х520 мм, який вилучений 01.03.2011 року на місці незаконної порубки в кварталі 105 виділу 9 Рахинського лісництва ДП «Болехівське ЛГ» та зріз з колоди дерева розміром 555х530, що знаходилась на кузові автомобіля НОМЕР_2, яким керував ОСОБА_3, до розділення складали єдине ціле - одну частину стовбуру дерева породи дуб. Решта зрізів не складали одне ціле;

- довідкою №90 від 14 жовтня 2011 року, виданою адміністрацією Долинського спеціалізованого агролісгоспу, з якої встановлено, що загальна вартість лісопродукції, яка вилучена працівниками Долинського РВ УМВС 27.01.2010 року з автомобіля НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_3 і засеквестрована актом секвестру від 02 лютого 2010 року, становить 4560 гривень 20 копійок.

При таких доказах суд вважає доведеною вину підсудного у вчиненні злочину, правильною кваліфікацію його дій:

· за ст.185 ч.1 КК України, оскільки він вчинив крадіжку, тобто таємно викрав чуже майно;

за ст.185 ч.2 КК України, оскільки він повторно вчинив таємне викрадення чужого майна.

Обираючи покарання підсудному, суд враховує характер і ступінь суспільної небезпеки вчиненого ним злочину та його особу: те, що він визнав себе винним у вчиненні злочину, розкаявся у вчиненому та активно сприяв розкриттю злочину,позитивно характеризується по місцю проживання.

Обставинами, які пом'якшують покарання підсудного, суд визнає його щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину; обставин, які б обтяжували покарання підсудного, судом не встановлено.

З урахуванням ступеню тяжкості вчиненого підсудним злочину, обставин, які пом»якшують покарання підсудного та його особи: він позитивно характеризується по місцю проживання, молодий вік підсудного, суд вважає за необхідним призначити підсудному покарання, необхідне й достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів, у межах, установлених у санкції ч.1 та ч.2 ст.185 КК України та з застосуванням ст.75 КК України звільнити його від відбування покарання з випробуванням, поклавши на нього обов'язки, передбачені ст.76 КК України.

Науково-дослідним експертно-криміналістичним центром при управлінні МВС України в Івано-Франківській області заявлено вимогу про відшкодування витрат в сумі 1687,68 гривень, затрачених на проведення судових криміналістичних експертиз згідно додатків до висновків експерта: №23/05/201 від 18 квітня 2011 року (т.1,а.с.86), №23/05/158 від 28 березня 2011 року (т.1,а.с. 158).

Суд вважає, що вимоги Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при управлінні МВС України в Івано-Франківській області, заявлені в ході досудового слідства, про відшкодування витрат в сумі 1687,68 гривень за надані експертні послуги підлягають до задоволення, оскільки відповідно до вимог ст.93 КПК України, судові витрати, які складаються із сум, виданих або які мають бути видані експертам, спеціалістам, покладаються на засуджених.

В ході досудового слідства Долинським міжрайонним прокурором в інтересах держави в особі Рахинської сілької ради та Белеївської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області заявлено позовні вимоги про стягнення з підсудного 65596,97 гривень матеріальних збитків; в ході судового розгляду справи представник державного обвинувачення відмовилася від заявлених прокурором позовних вимог та просила залишити їх без розгляду, тому позовні вимоги Долинського міжрайонного прокурора суд залишає без розгляду.

Питання речових доказів суд вирішує у відповідності з вимогами ст.81 КПК України.

Керуючись ст. ст. 323, 324 Кримінально-процесуального кодексу України, суд -

З А С У Д И В:

ОСОБА_3 визнати винним:

- за ст.185 ч.1 Кримінального кодексу України та покарати позбавленням волі на строк 1 (один) рік;

- за ст.185 ч.2 Кримінального кодексу України та покарати позбавленням волі на строк 2 (два) роки.

Відповідно до ст.70 КК України, визначити засудженому ОСОБА_3 остаточне покарання шляхом часткового складання призначених покарань - 2 (два) роки 6 (шість) місяців позбавлення волі.

Застосувати ст.75 Кримінального кодексу України, звільнити засудженого ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, з іспитовим строком 1 (один) рік 6 (шість) місяців.

Відповідно до ст.76 Кримінального обов'язки, покласти на засудженого ОСОБА_3 обов»язки: повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи.

Запобіжний захід щодо засудженого ОСОБА_3 - підписку про невиїзд - залишити без зміни до вступу вироку в законну силу.

Стягнути із засудженого ОСОБА_3 на користь Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при управлінні МВС України в Івано-Франківській області витрати в сумі 1687 (одну тисячу шістсот вісімдесят сім) гривень 68 копійок за надані експертні послуги (УКД Івано-Франківської області код 25574765 МФО 836014 р/р 31255272210165 банк одержувач УКД Івано-Франківської області для НДЕКЦ при УМВС).

Речові докази: п»ять колод дерев породи дуб загальною кубомасою 5,5 м.куб. та п»ять зрізів дерев породи дуб(а.с.60,74) - повернути Долинському спеціалізованому агролісгоспу, як законному власнику; автомобіль НОМЕР_4(а.с.62) - повернути ОСОБА_21, як законному власнику; бензопилу «Партнер»(а.с.74) - повернути ОСОБА_5, як законному вланику; п»ять колод дерев породи дуб загальною кубомасою 5,42 м.куб. та шістнадцять зрізів з колод дерев породи дуб (а.с.143) - повернути державному підприємству «Болехівське лісове господарство», як законному власнику; бензопилу «Штіль», паяльну лампу(а.с.74) та вісім ланцюгів для бензопил(а.с.194), повернути ОСОБА_3, як законному власнику; автомобіль НОМЕР_2(а.с.148)- конфіскувати в дохід держави, як знаряддя злочину.

Апеляція на вирок суду може бути подана протягом п'ятнадцяти діб з часу його проголошення через Долинський районний суд до апеляційного суду Івано-Франківської області.

1) Суддя:

1)

2)

3)

4)

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.11.2011
Оприлюднено06.07.2015
Номер документу46004846
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-137/2011

Ухвала від 21.10.2024

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Волкова О. І.

Постанова від 03.02.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Антонов А. В.

Постанова від 29.09.2011

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Постанова від 12.06.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Слободян К. Б.

Вирок від 30.05.2011

Кримінальне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Постанова від 31.05.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Почупайло А. В.

Вирок від 01.11.2011

Кримінальне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Вирок від 25.11.2011

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Пулик В. В.

Ухвала від 13.12.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Ляліна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні