Рішення
від 27.01.2011 по справі 2-13/11
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2-13/11

27.01.2011року Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Сиротников Р.Є.,

при секретарі - Хмельковій О.О,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом Приватної фірми «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» до ОСОБА_1 про стягнення суми, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПФ «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу в розмірі 26512,50 грн., а також судових витрат, понесених позивачем при подачі позову до суду у розмірі 561 грн.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2, який діє на підставі довіреності, позовні вимоги підтримав та уточнив зазначивши, що 01.07.2005 року між колишньою дружиною відповідача ОСОБА_3 та позивачем було укладено договір «Про надання інформаційних та консультаційних послуг», предметом якого було надання адрес, представлених до продажу об'єктів нерухомості з метою подальшої купівлі одного з представлених об'єктів нерухомості. 01.07.2005 року позивач надав для огляду відповідачу та його дружині квартири, які знаходяться за адресою: Харківська область, Харківський район, с. Циркуни, МЖК «Інтернаціоналіст»АДРЕСА_1. 16.07.2005 року між позивачем, відповідачем та власником квартир - ОСОБА_4 було укладено угоду про завдаток. Відповідно до п. 2.1. угоди про задаток позивач, зобов'язаний надати послуги по інформаційно-консультаційному забезпеченню купівлі-продажу (2+3) кімнатні квартири, що знаходиться за адресою: с. Циркуни, МЖК «Інтернаціоналіст»АДРЕСА_2, а відповідач зобов'язаний купити вказаний об'єкт нерухомості, для чого необхідно розрахуватися з продавцем і підписати договір купівлі-продажу в строк, не пізніше 01.09.2005 року, отримавши якщо необхідно письмово нотаріальне посвідчення згоди дружини, а також оплатити послуги позивача в розмірі 5% від вартості об'єкта нерухомості. Пізніше позивач дізнався, що відповідач купив квартири що були вказані в угоді про завдаток за суму 697000,00 грн. у зв'язку з відмовою відповідача оплачувати послуги позивача, останній був змушений звернутися до суду. У зв'язку з чим просив позов задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_5, який діє на підставі довіреності, в судовому засіданні проти задоволення позову заперечував, посилаючись на те, що позивач не виконав своїх обов'язків по угоді і у визначений сторонами строк укладання договору купівлі-продажу стало неможливим з вини позивача, тому продавець забрав у позивача правовстановлюючі документи для самостійного їх оформлення. Тому, у зв'язку з ненаданням послуг зі сторони позивача та поверненням ним документів прийнятих на відповідальне зберігання, що свідчить про відмову позивача від виконання прийнятих на себе за угодою обов'язків і договірні відносини між сторонами було припинено та угоду фактично було розірвано.

Суд, вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні у справі письмові докази, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Судом встановлено, що відповідно до договору «Про надання інформаційних і консультаційних послуг» б/н від 01.07.2005р. укладеного між ОСОБА_3 і ПФ «Харківське агентство нерухомості на Салтівці», ОСОБА_3 доручає, а позивач здійснює інформаційно-консультаційні послуги, пов'язані з наданням адрес, пропонуємих до продажу об'єктів нерухомості за параметрами, визначеними замовником. Як вбачається, вказаний договір від 01.07.2005 року було підписано виконавцем - ПФ «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» та замовником - ОСОБА_3, договір є дійсним і сторонами не оскаржувався.

Відповідно до п. 3.1 договору від 01.07.2005 року оплата послуг за даним договором складає 5% від кінцевої вартості об'єкту нерухомості, вказаному в договорі, що обумовлює його відчуження, але не меншу ніж сума еквівалентна 5 тис. доларів США по курсу НБУ на дату оплати. Даний договір набирає чинності з моменту його підписання і діє протягом 3-х років (п. 4.1).

Відповідно до ст. 902 ЦК України виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору на іншу особу залишаючись відповідальним перед замовником за порушення умов договору.

Судом встановлено, що позивачем, відповідно до умов договору б/н від 01.07.2005 року «Про надання інформаційних і консультаційних послуг», були надані для огляду ОСОБА_3 квартири №126, 127 будинку №40 в с. Циркуни Харківського району Харківської області, МЖК «Інтернаціоналіст», про що є відповідна відмітка в п. 6 зазначеного договору.

При цьому, суд вважає за необхідне відмітити, що в пункті 6 договору від 01.07.2005 року також міститься застереження, що за заявою замовника оглянута нерухомість може бути придбана на відповідача ОСОБА_1. Вказане, на думку суду, свідчить що при укладені договору від 01.07.2005р. ОСОБА_3 та ОСОБА_1 наперед домовилися, що наданий для огляду об'єкт нерухомості може бути придбаний відповідачем, що, на думку суду, свідчить про обізнаність відповідача з умовами зазначеного договору та прийняттям його умов.

Крім того, факт отримання від ПФ «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» саме 01.07.2005 року інформаційно-консультаційних послуг, пов'язаних з умовами продажу квартир №126, 127 в будинку №40 с. Циркуни Харківського району Харківської області МЖК «Інтернаціоналіст» та їх параметри під час судового розгляду справи не заперечувався відповідачем ОСОБА_1О .

Відповідно до свідоцтва про розірвання шлюбу серії 1-ВЛ №008136, виданого 13.09.2005 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Московського районного управління юстиції м. Харкова шлюб, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_3, було розірвано.

Відповідно до дослідженої у судовому засіданні копії угоди про завдаток від 16.07.2005 року, укладеної між власником квартир - ОСОБА_4, позивачем та відповідачем, вбачається, що позивач, надає послуги відповідачу ОСОБА_1 по інформаційно-консультаційному забезпеченню купівлі-продажу (2+3) кімнатні квартири, що знаходиться за адресою: с. Циркуни, МЖК «Інтернаціоналіст»АДРЕСА_2.

Вказане, на думку суду, свідчить про досягнення домовленості між позивачем, відповідачем та продавцем нерухомого майна гр. ОСОБА_4 щодо купівлі у останньої квартир №126, 127 в будинку №40 с. Циркуни Харківського району Харківської області МЖК «Інтернаціоналіст» та оплату вартості послуг позивача ПФ «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» у розмірі, порядку та строки, обумовлені угодою.

Посилання з цього приводу представника відповідача, що фактично було укладено попередній договір і при цьому не дотримано його форми, що тягне за собою нікчемність договору, не заслуговують на увагу, оскільки в даній угоді немає застереження, що укладена 16.07.2005 року угода про завдаток є попереднім договором про наміри сторін на укладення в майбутньому основного договору на умовах, встановлених попереднім та зміст цієї угоди не містить підстав вважати його попереднім договором. Решта наданих сторонами доказів також не підтверджує цього факту.

Відповідно до ст. 903 ЦК України замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, встановленому договором.

В п. 2.1. договору вбачається, що обов'язком відповідача ОСОБА_1 було купити вказаний об'єкт нерухомості, для чого необхідно розрахуватися з продавцем і підписати договір купівлі-продажу в термін, не пізніше 01.09.2005 року, отримавши якщо необхідно письмово нотаріальне посвідчення згоди дружини, а також оплатити послуги позивача в розмірі 5% від вартості об'єкта нерухомості.

Пунктом 2.3. угоди від 16.07.2005 року на позивача покладався обов'язок контролювати виконання продавцем умов угоди про завдаток, своєчасно повідомляти сторонам по угоді про виявлені або можливі обтяження, так чи інакше пов'язані з об'єктом нерухомості, перевірити наявність заборгованості по комунальним платежам, зняття з реєстраційного обліку продавця та інших осіб, що зареєстровані за адресою об'єкта нерухомості, перевірити наявні у продавця документи, необхідні для здійснення відчуження об'єкту нерухомості, сприяти у підготовці повного пакету документів, необхідного для його продажу, прийняти наявні документи на відповідальне зберігання, для чого документи, що посвідчують право власності на квартири були передані на відповідальне зберігання позивачу, а також гарантувати збереження прийнятих документів.

Таким чином, доводи представника відповідача щодо обов'язку позивача здійснити реєстрацію самовільного переобладнання в квартирі №126, 127 ЖМК «Інтернаціоналіст» с. Циркуни Харківського району Харківської області та підготовку документів для цієї реєстрації безпідставні, оскільки такі обов'язки угодою про задаток від 16.07.2005 року на позивача не покладалися. Інших доказів (довіреності, окремого договору тощо) покладення такого обов'язку на позивача суду не надано.

Суд також не приймає до уваги доводи представника відповідача, що приблизно 01.09.2005 року з'ясувалося, що позивач не в змозі сприяти у вирішенні питання реєстрації переобладнань квартир у БТІ Харківського району Харківської області, а тому документи про право власності на квартири були повернуті позивачем продавцю для вирішення нею цього питання самостійно.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідач не навів жодного доказу на підтвердження своїх заперечень проти позову, тому суд не приймає їх до уваги.

Відповідно до наданої відповідачем копії договору купівлі-продажу квартири від 05.10.2005 року, посвідченого приватним нотаріусом Харківського районного нотаріального округу Харківської області ОСОБА_6 р.№2413 та зареєстрованого 05.10.2005 року в установленому законом порядку в КП «Харківське районне бюро технічної інвентаризації», вбачається, що ОСОБА_4 продала, а відповідач ОСОБА_1 купив квартиру №126, 127 у будинку №40, що знаходиться в с. Циркуни Харківського району Харківської області, МЖК «Інтернаціоналіст».

Суд вважає, що позивач виконав умови договору на інформаційно-консультативне обслуговування від 01.07.2005 року та угоди про завдаток від 16.07.2005 року, відповідач погодився з запропонованим варіантом, про що свідчать підписи як особисто відповідача, так і його дружини та факт придбання 05.10.2005 року відповідачем ОСОБА_1 об'єкта нерухомості, оглянутого ним 01.07.2005 року.

Таким чином суд вважає, що настала обставина з якою сторони угоди пов'язували настання обов'язку по оплаті послуг позивача, передбачені угодою про задаток від 16.07.2005 року у розмірі 5% від вартості об'єкту нерухомості що відчужувався, тобто відповідно до наданої позивачем довідки про курс обміну валют вартість послуг позивача повинна становити 26512,50 грн. ((105000 дол. США * 5% ) * 5,05 = 26512,50 грн.) . У зв'язку з чим суд вважає за необхідне стягнути з відповідача суму коштів у розмірі 26512,50 грн., як плати за виконання умов угоди про завдаток від 16.07.2005 року. Питання про стягнення з відповідача коштів відповідно до договору від 01.07.2005 року позивачем не ставиться та, відповідно, судом не розглядається.

Оцінюючи встановлені правовідносини та вирішуючи спір, суд також застосовує положення ст. 526, 629 ЦК України у відповідності до яких договір є обов'язковим для виконання сторонами; зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Посилання відповідача що договір було розірвано є безпідставними, оскільки ним не надано суду належних доказів відмови або розірвання угоди від 01.07.2005р. відповідно до ч. 3 ст. 214 ЦК України.

Відповідно до ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк встановлений договором.

Згідно ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

З урахуванням викладеного суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Виходячи з положень ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтверджені судові витрати.

Позивач надав суду докази своїх позовних вимог в частині понесених ним судових витрат, таким чином, судові витарти покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 57-60, 88, 212-215 ЦПК України, ст.ст. 526, 610, 612, 625, 629, 901-903 ЦК України суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги приватної фірми «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь приватної фірми «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» (код №32763310) суму боргу в розмірі 26512,50 (двадцять шість тисяч п'ятсот дванадцять) гривень 50 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь приватної фірми «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» (код №32763310) судові втрати у розмірі 561 грн.

Всього стягнути з ОСОБА_1 на користь приватної фірми «Харківське агентство нерухомості на Салтівці» (код №32763310) суму у розмірі 27073 (двадцять сім тисяч сімдесят три) грн.. 50 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя Сиротников Р.Є.

Дата ухвалення рішення27.01.2011
Оприлюднено02.07.2015
Номер документу45672480
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення суми

Судовий реєстр по справі —2-13/11

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Лебединець Г. С.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні