Постанова
від 15.07.2015 по справі 17-7/355-10-3625
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" липня 2015 р.Справа № 17-7/355-10-3625 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддів секретар судового засідання за участю представників учасників процесу: Від кредитора ТОВ «Блек Сі Шіппінг Сервіс ЛТД» Голова правління Виробничого ЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» Керуючий санацією Богатиря К.В. Аленіна О.Ю., Жекова В.І. Герасименко Ю.С. Щербань Д.Л., довіреність № Б/Н, дата видачі: 16.02.15 Брусенська Є.І., паспорт серія КЕ № 022085, дата видачі: 02.06.95 Сніткіна І.А., посвідчення № 521, дата видачі: 21.03.13 розглянувши апеляційну скаргу Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» на ухвалу господарського суду Одеської області від 18.06.2015р. у справі№ 17-7/355-10-3625 /суддя Зеленов Г.М./ за заявою кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю «Винконцерн» до боржника керуючий санацією проВиробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» Сніткіна І.А. банкрутство про банкрутство

В С Т А Н О В И В:

20.08.2010р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Винконцерн» звернулося до господарського суду Одеської області із заявою про визнання Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» банкрутом, за загальною процедурою банкрутства, відповідно до ст.ст. 6,7,11 Закону України "Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції чинній до 19.01.2013р., далі - Закон №2343-ХІІ), оскільки останнє неспроможне сплатити заборгованість після настання встановленого строку у сумі 571264 грн. 08 коп.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 21.08.2010р. порушено провадження у справі про банкрутство Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія», введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою підготовчого засідання від 28.09.2010р. судом визнані грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника у заявленій сумі, зобов'язано останнього подати оголошення до офіційних друкованих органів про порушення провадження у справі про банкрутство Боржника з метою виявлення всіх кредиторів та можливих санаторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Кормільцева М.А.

Ухвалою попереднього засідання господарського суду від 24.03.2011р. затверджено поданий розпорядником майна боржника реєстр визнаних судом грошових вимог конкурсних кредиторів до Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» на суму 7583783 грн. 69 коп.

Ухвалою господарського суду від 14.01.2015р. призначено розпорядником майна Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» арбітражного керуючого Сніткіну І.А.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.03.2015р. замінено кредитора ТОВ «Фінансова компанія «Центр» з вимогами до боржника в сумі 2693521,02грн. на ТОВ «БЛЕК СІ ШІППІНГ СЕРВІС ЛТД» та зобов'язано розпорядника майна внести зміни до реєстру вимог кредиторів боржника шляхом заміни в реєстрі кредиторів ТОВ «Фінансова компанія «Центр» з кредиторськими грошовими вимогами у розмірі 2693521,02грн. на ТОВ «БЛЕК СІ ШІППІНГ СЕРВІС ЛТД» з кредиторськими грошовими вимогами у розмірі 2693521,02грн.

25.04.2014р. до господарського суду Одеської області надійшла заява ПАТ Комерційного банку «Приватбанк», згідно з якою останній просить зобов'язати розпорядника майна Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» арбітражного керуючого Кормільцева М.А. окремо внести до реєстру вимог кредиторів вимоги ПАТ КБ «Приватбанк» в сумі 486 904,38грн., а також внести окремо до реєстру відомості про майно боржника, яке є предметом застави ПАТ КБ «Приватбанк»: цілісний майновий комплекс, розташований за адресою: Одеська область, с. Великий Дальник, провулок 2-й Маякський, 27, який включає в себе будівлі та споруди площею 2328,88 кв.м.

09.04.2015р. до господарського суду надійшло клопотання розпорядника майна боржника Сніткіної І.А. про залучення до матеріалів справи звіту за результатами проведення аналізу фінансово-господарського стану боржника на предмет наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства.

09.04.2015р. до господарського суду надійшло клопотання голови комітету кредиторів боржника ТОВ «БЛЕК СІ ШІППІНГ СЕРВІС ЛТД» про введення процедури санації боржника ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія»; про призначення керуючим санації божника Сніткіну Ірину Анатоліївну; про відсторонення голови правління боржника Брусенську Є.І. від займаних посад у порядку визначеному законодавством про працю та передачі управління боржника керуючому санацією Сніткіній І.А.; припинення повноваження органів управління боржника та зобов'язання органів управління боржника протягом трьох днів з дня прийняття рішення про санацію та призначення керуючого санацією передати останньому бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки і штампи, матеріальні цінності.

08.05.2015р. до господарського суду від голови комітету кредиторів боржника ТОВ «Блек сі шіппінг сервіс ЛТД» надійшло клопотання, в якому останній просить із прохальної частини клопотання від 09.04.2015р. виключити п. 3 (відсторонити голову правління боржника Брусенську Є.І. від займаних посад у порядку визначеному законодавством про працю та передати управління боржника керуючому санацією Сніткіній І.А.), п.3 та 4. клопотання вважати в такій редакції: припинити повноваження органів управління боржника; повноваження органів управління боржника передати керуючому санацією та зобов'язати органи управління боржника протягом трьох днів з дня прийняття рішення про санацію та призначення керуючого санацією передати останньому бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки і штампи, матеріальні цінності.

16.04.2015р. до господарського суду Одеської області надійшла заява арбітражного керуючого Сніткіної І.А. про участь у справі про банкрутство Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» в якості керуючого санації.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18.06.2015р.

- заяву ПАТ Комерційного банку «Приватбанк» задоволено частково та доповнено п. 2 ухвали попереднього засідання господарського суду від 24.03.2011р. про затвердження реєстру вимог конкурсних кредиторів до ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія», яку слід читати в наступній редакції: «Грошові вимоги ПАТ «ПриватБанк» в особі філії «Южне Головне Регіональне Управління» м. Одеса, вул. Успенська, 22. Код ЄДРПОУ 23212839. Р/р 39012004049001 у ПриватБанку м. Дніпропетровська, МФО 305299) на суму 486 904 грн. 38 коп. Черговість задоволення вимог у сумі 486 904 грн. 38 коп. - перша черга (окремо), згідно з п. 1 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в іншій частині заяви відмовити;

- зобов'язано розпорядника майна ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів Євдокія» внести окремо до реєстру вимог кредиторів відомості про майно боржника, яке є предметом застави ПАТ Комерційного банку «Приватбанк» згідно з державним реєстром застав;

- введено процедуру санації Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів Євдокія» (Одеська область, с.Великий Дальник, 2-й Маякський провулок, 27. Код ЄДРПОУ 00379235);

- керуючим санацією ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів Євдокія» призначено арбітражного керуючого Сніткіну Ірину Анатоліївну;

- затверджено оплату послуг розпорядника майна, керуючого санацією - арбітражного керуючого Сніткіній І.А. за кожний місяць виконання ним своїх повноважень, з 14.01.2015р. в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження справи про банкрутство, але не менше двох мінімальних заробітних плат;

- відмовлено у заяві голови правління ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» Брусенської Є.І. про відкладення розгляду справи.

Не погоджуючись з даною ухвалою Виробниче закрите акціонерне товариство «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» в особі колишнього голови правління Брусенської Є.І. звернулось з апеляційною скаргою, відповідно до якої скаржник просить скасувати ухвалу господарського суду Одеської області від 18.06.2015р. в частині введення процедури санації Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» у справі № 17-7/335-10-3625 про банкрутство, справу передати на новий розгляд до господарського суду Одеської області на стадію процедури розпорядження майном. В іншій частині вищевказана ухвала господарського суду не була оскаржена.

Як на підставу викладених у скарзі вимог апелянт посилається на порушення вимог чинного законодавства України, неповне з'ясування обставин справи, які мають значення для подальшого розгляду справи, неправильне та неповне дослідження доказів, що призвело до невідповідності висновків суду обставинам справи, а також невірне застосування норм як матеріального так і процесуального права, що призвело до винесення необ'єктивного рішення.

06.07.2015р. до Одеського апеляційного господарського суду надійшов відзив від голови комітету кредиторів - ТОВ «Блек Сі Шіппінг Сервіс ЛТД» на апеляційну скаргу, в якому останній просить залишити ухвалу господарського суду Одеської області від 18.06.2015р. у справі № 17-7/355-10-3625 без змін, а апеляційну скаргу представника ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» - без задоволення.

15.07.2015р. до Одеського апеляційного господарського суд надійшов відзив керуючого санацією Сніткіної І.А. на апеляційну скаргу, згідно якого керуючий санаціє просить залишити ухвалу господарського суду Одеської області від 18.06.2015р. у справі № 17-7/355-10-3625 без змін, а апеляційну скаргу представника ВЗАТ «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» - без задоволення.

Розглянувши матеріали даної справи, Одеський апеляційний господарський суд встановив наступне:

Із загальних висновків Звіту за результатами проведення аналізу фінансово-господарського стану боржника від 07.04.2015р. вбачається, що економічно доцільним є застосування системи заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, тобто процедури санації. При залученні фінансової допомоги з боку власників або потенційних інвесторів (санаторів), а також реструктуризації боргів, вбачається можливим часткове задоволення вимог кредиторів та поновлення виробничої діяльності, яка дасть змогу повного погашення боргів перед кредиторами.

08.04.2015р. за ініціативою розпорядника майном боржника були скликані та проведені загальні збори кредиторів та засідання комітету кредиторів за місцезнаходженням боржника, про що усі особи, зазначені у ч. 1 статті 16 Закону України "Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом" були повідомлені арбітражним керуючим належним чином про час та місце проведення зборів, тобто письмово, що підтверджується реєстром поштових відправлень та повідомленнями про вручення поштових відправлень на адресу усіх кредиторів за реєстром та представників засновників боржника та представників працівників боржника. Вказана норма Закону не передбачає обов'язковості повідомлення про збори кредиторів керівника боржника, а також право керівника боржника брати участь у проведенні зборів кредиторів з правом дорадчого голосу. Таке право має уповноважена особа акціонерів або учасників боржника, представник працівників боржника, арбітражний керуючий. За таких обставин апеляційний господарський суд не вбачає будь-яких порушень з боку розпорядника майном під час організації проведення зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів у даній справі.

Рішенням зборів кредиторів був обраний комітет кредиторів у кількості трьох осіб з числа внесених до реєстру кредиторів, що відповідає вимогам ст. 16 Закону та підтверджується протоколом зборів кредиторів від 08.04.2015р.

Комітет кредиторів у відповідності до наданих Законом повноважень вирішив одноголосно звернутися до господарського суду з клопотанням введення процедури санації боржника та призначення керуючим санацією розпорядника майном арбітражного керуючого Сніткіну І.А., встановлення розміру оплати послуг арбітражного керуючого, встановлення джерел оплати послуг та відшкодування витрат керуючого санацією за рахунок коштів від продажу майна боржника або ведення ним виробничої діяльності (підтверджується протоколом № 1 від 08.04.2015р. засідання комітету кредиторів).

На підставі рішення комітету кредиторів голова комітету звернувся до суду із письмовим клопотанням про введення процедури санації та призначення керуючого санацією.

При розгляді вказаного клопотання господарський суд надав правильну правову оцінку вищевказаним обставинам по справі, оцінив кандидатуру розпорядника майном для призначення керуючим санацією, розглянув звіт про фінансово-господарські показники банкрута та можливість відновлення його платоспроможності шляхом введення процедури санації, прийняв до уваги занадто тривалий термін проведення процедури розпорядження майном, тому цілком об'єктивно та законно виніс ухвалу про введення процедури санації з призначенням керуючим санацією розпорядника майном арбітражного керуючого Сніткіну І.А.

При цьому господарський суд обґрунтовано відхилив клопотання керівника боржника про відкладення розгляду справи з питання введення санації на іншу дату. Голова правління боржника посилалася на неможливість явки до господарського суду у зв'язку з викликом її до апеляційного суду по кримінальній справі та необхідністю заміни представника боржника у справі про банкрутство.

Пункт 3.9.2 пленуму ВГСУ № 18 від 26.12.2011р. передбачає, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Господарський суд з урахуванням обставин конкретної справи може відхилити доводи учасника судового процесу - підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи, державного чи іншого органу щодо відкладення розгляду справи у зв'язку з відсутністю його представника (з причин, пов'язаних з відпусткою, хворобою, службовим відрядженням, участю в іншому судовому засіданні і т. п.). При цьому господарський суд виходить з того, що у відповідних випадках такий учасник судового процесу не позбавлений права і можливості забезпечити за необхідності участь у судовому засіданні іншого представника згідно з частинами першою - п'ятою статті 28 ГПК, з числа як своїх працівників, так і осіб, не пов'язаних з ним трудовими відносинами. Неможливість такої заміни представника і неможливість розгляду справи без участі представника підлягає доведенню учасником судового процесу на загальних підставах (статті 32 - 34 ГПК), причому відсутність коштів для оплати послуг представника не може свідчити про поважність причини його відсутності в судовому засіданні.

Таким чином, неможливість явки у судове засідання 18.06.2015р. самої Брусенської Є.І., повідомленої належним чином про дату та час проведення судового засідання, не перешкоджає явки у судове засідання іншого представника за довіреністю, а неможливість проведення заміни такого представника у період до встановленої дати проведення судового засідання підлягає доведенню в порядку, передбаченому ст.ст. 32-34 ГПК України. Також апелянт у своєму клопотанні від 16.06.2015р. до суду вказує про наявність нового представника, з яким вже укладено договір про надання правової допомоги, та який в наступне судове засідання надасть необхідний пакет документів. Які саме документи може надати представник не конкретизовано, чи може вплинути відсутність таких документів або самого представника боржника на об'єктивність розгляду судом питання про введення процедури санації по справі не зазначено та не доведено. В апеляційній скарзі апелянт також не вказує на наявність документів, без яких неможливо було б приймати рішення суду про введення санації у справі про банкрутство та призначення керуючого санацією у судовому засіданні 18.06.2015р.

За таких обставин законні підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні, оскаржувана ухвала залишається без змін.

Керуючись ст.ст. 99, 103, 105, 106 ГПК України, Одеський апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Виробничого закритого акціонерного товариства «Великодальницький завод продовольчих товарів «Євдокія» в особі колишнього голови правління Брусенської Є.І. на ухвалу господарського суду Одеської області від 18.06.2015р. про введення стосовно боржника процедури санації та призначення керуючого санацією залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Одеської області від 18.06.2015р. в частині введення стосовно боржника процедури санації та призначення керуючого санацією залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий К.В. Богатир

Судді: О.Ю. Аленін

В.І. Жеков

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.07.2015
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46900196
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17-7/355-10-3625

Постанова від 04.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 27.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 29.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 22.01.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Постанова від 11.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 05.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні