Рішення
від 27.07.2010 по справі 2-5406/10
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

м. Кривий Ріг, вул. Невська, 3, 50029, (0564) 53-50-84

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу у складі:

головуючого- судді: Шум Л.І.;

при секретарі: Токарєвій Т.І.;

за участі позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, в м. Кривому Розі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Криворізької міської ради, виконавчого комітету Жовтневої районної у місті ради, 3-тя особа: комунальне підприємство ДОР «Криворізьке бюро технічної інвентаризації» про визнання права власності на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В :

В червні 2010 року позивач звернулась до суду з позовом до Криворізької міської ради, виконавчого комітету Жовтневої районної у місті ради про визнання права власності на нерухоме майно, посилаючись на те, що вона є орендарем земельної ділянки площею 0.0035 га, кадастровий номер 1211000000:04:268:0016, яка знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу. Дана земельна ділянка була надана в оренду на підставі рішення міської ради від 27.12.2006 року № 766 для розміщення торгового павільйону. В свою чергу згідно умов договору земельна ділянка використовується по прямому цільовому призначенню, а саме на ній розташований торговий павільйон загальною площею 30,3 кв. м. Даний торговий павільйон було зведено згідно «Ескізного проекту торгового павільйону біля ринку мрн. Зарічний по вул. Десантній», що був виконаний архітектором Литвиною. Ескізний проект погоджено з начальником ЖЕО № 31 від 06 червня 1997 року і погоджено з районним архітектором 06.06.1997 року. Загальна вартість спорудженого павільйону з урахуванням робот та витрат на матеріали становить 25 000грн, станом на 25.05.2010 року , згідно експертної оцінки ПП «Експерт-центр».

Даний павільйон зведений у 1997 році згідно дозволу Виконкому Жовтневої районної Ради народних депутатів №45/97 від 12.06.1998, який виданий на підставі її заяви, узгодженої з райвиконкомом. Торговий павільйон був збудований належним чином з додержанням всіх вимог дозвільних документів, проектної документації та введений в експлуатацію належним чином. На підставі акту введення в експлуатацію КП Бюро з технічної інвентаризації м. Кривого Рогу видало технічну документацію на торговий павільйон по вул. Десантна біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу - справа № 24279-ю. Зауважень щодо усунення недоліків і невідповідності збудованого об'єкта проектній документації не було, окрім зауваження, що вищезгаданому приміщенню вчасно не було присвоєно адресу.

Вона неодноразово зверталася до Виконавчого комітету Криворізької міської ради з проханням оформити право власності на об'єкт нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності на торговий павільйон, який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу, як це передбачено вимогами п.п. 6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року, проте виконавчий комітет Криворізької міської ради відмовляє з причини того, що даній будівлі не присвоєна адреса. В свою чергу присвоїти адресу цій будівлі Виконком Жовтневої районної Ради народних депутатів м. Кривого Рогу відмовляються за відсутності права власності на будівлю.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила визнати за нею право власності на торговий павільйон, який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу; зобов'язати Виконком Жовтневої районної Ради народних депутатів м. Кривого Рогу присвоїти торговому павільйону, який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу юридичну адресу; зобов'язати ДОР КП Бюро з технічної інвентаризації зареєструвати належним чином право власності на торговий павільйон, який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу за ОСОБА_1

Відповідачі та 3-тя особа у судове засідання не з'явились, завчасно подали клопотання про розгляд справи у відсутність їх представників.

Заслухав позивача, дослідив матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню за наступними підставами.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 являється орендарем земельної ділянки площею 0.0035 га, кадастровий номер 1211000000:04:268:0016, яка знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу.

Земельна ділянка була надана в оренду на підставі рішення міської ради від 27.12.2006 року № 766 для розміщення торгового павільйону.

Договір оренди укладений 06 липня 2007 року та зареєстрований у Криворізькому відділі Дніпропетровської регіональної філії державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» та здійснено запис № 040710800565 від 23.07.2007 року.

Згідно умов договору земельна ділянка використовується по прямому цільовому призначенню, а саме на ній розташований торговий павільйон загальною площею 30,3 кв. м. Торговий павільйон було зведено згідно «Ескізного проекту торгового павільйону біля ринку мрн. Зарічний по вул. Десантній», що був виконаний архітектором Литвиною. Ескізний проект погоджено з начальником ЖЕО № 31 від 06 червня 1997 року і погоджено з районним архітектором 06.06.1997 року.

Торговий павільйон являє собою споруду, фундамент якої складають бетон та металеві стійки, стіни зовнішні металеві і обшиті пластиком, перегородки дерев'яні, дах металевий з двома слоями рубіроїду, поли бетонні вкриті плиткою для підлоги, вікна та двері прості дерев'яні.

Загальна вартість спорудженого павільйону з урахуванням робот та витрат на матеріали становить 25000 грн, станом на 25.05.2010 року , згідно експертної оцінки ПП «Експерт-центр».

Павільйон зведений у 1997 році згідно дозволу Виконкому Жовтневої районної Ради народних депутатів №45/97 від 12.06.1998, який виданий на підставі заяви позивача, узгодженої з виконкомом Жовтневої районної Ради. Торговий павільйон був збудований належним чином з додержанням всіх вимог дозвільних документів, проектної документації та введений в експлуатацію належним чином. На підставі акту введення в експлуатацію КП Бюро з технічної інвентаризації м. Кривого Рогу видало технічну документацію на торговий павільйон по вул. Десантна біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу (справа № 24279-ю). Зауважень щодо усунення недоліків і невідповідності збудованого об'єкта проектній документації не було, окрім зауваження, що вищезгаданому приміщенню вчасно не було присвоєно адресу.

Відповідно до положень ст.95 Земельного Кодексу України та ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар, як тимчасовий землекористувач, з урахуванням умов надання земельної ділянки та її цільового призначення, має право споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі та споруди лише за умови згоди на це орендодавця. Згода була отримана належним чином. До будови павільйону я отримала вісі необхідні дозволи від комунальних служб міста (газопостачання, водопостачання, електромережі).

Неодноразові звернення до Виконавчого комітету Криворізької міської ради з проханням оформити право власності на об'єкт нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності на торговий павільйон, який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу, як це передбачено вимогами п.п. 6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року (оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування фізичним особам та юридичним особам на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна за наявності акта про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети) не досягли позитивного результату.

Оформити право власності на об'єкт нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності, на торговий павільйон, який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу Виконавчий комітет Криворізької міської ради відмовляє з причини того, що даній будівлі не присвоєна адреса. В свою чергу присвоїти адресу цій будівлі Виконком Жовтневої районної Ради народних депутатів м. Кривого Рогу відмовляються за відсутності права власності на будівлю.

Згідно ст.. 328 Цивільного кодекс України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В свою чергу, ст.. 331 ЦК України передбачено, що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа ,яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору , є власником цієї речі.

У відповідності до ч.2 ст.331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Частиною 1 статті 10 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості, що передбачає свободу в наданні суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до частини 1 статті 60 ЦПК України визначено, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві посилання позивача є обґрунтованими, та відповідно такими, що мають бути задоволені.

Керуючись ст.ст. 10,60,212,214-215 ЦПК України, ст.ст. 331, 328 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Криворізької міської ради, виконавчого комітету Жовтневої районної у місті ради, 3-тя особа: комунальне підприємство ДОР «Криворізьке бюро технічної інвентаризації» про визнання права власності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на торговий павільйон, загальною площею 30,3 м 2 , який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу.

Зобов'язати Виконком Жовтневої районної Ради народних депутатів м. Кривого Рогу присвоїти торговому павільйону, загальною площею 30,3 м 2 , який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу юридичну адресу.

Зобов'язати ДОР КП Бюро з технічної інвентаризації здійснити реєстрацію права власності на торговий павільйон, загальною площею 30,3 м 2 , який знаходиться на вул. Десантній біля ринку у Жовтневому районі м. Кривого Рогу за ОСОБА_1

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подачі: заяви на апеляційне оскарження протягом 10 днів та апеляційної скарги протягом 20 днів з моменту подачі заяви.

Суддя Шум Л.І.

СудЖовтневий районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено23.07.2015
Номер документу46980581
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-5406/10

Ухвала від 27.07.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 12.11.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Ухвала від 08.10.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Рішення від 29.10.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Рішення від 14.12.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Крамаренко Т. В.

Ухвала від 13.09.2016

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Тихонова Н. С.

Рішення від 14.06.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні