Постанова
від 01.03.2007 по справі 8/262
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/262

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, '481-620

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "01" березня 2007 р. Справа № 8/262

Господарський суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Давидюка В.К.

при секретарі Кисліцькій Ж.В.

за участю представників сторін:

від позивача Тичина С.І. (дов. від 09.01.07р.)

від відповідача не з'явився

прокурор Мельник І.В.

 

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Прокурора м. Житомира в інтересах держави в особі Житомирського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Відкритого акціонерного товариства "Вишпільське" (с.Вишпіль Черняхівського району)

 

про стягнення 1020грн.

Прокурор в інтересах держави в особі позивача звернувся в суд з позовом про стягнення з відповідача штрафних санкцій в сумі 1020грн. за порушення на ринку цінних паперів.

В судовому засіданні представник позивача та прокурор позов підтримали в повному обсязі.

Відповідач відзиву на позов не надав, свого представника в судове засідання не направив.

Відповідно до приписів ст.128 КАС України справа розглядається на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача та прокурора, дослідивши письмові матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Позивачем при проведенні перевірки дотримання відповідачем вимог чинного законодавства в сфері обігу цінних паперів встановлені правопорушення, скоєні відповідачем на ринку цінних паперів.

Позивачем на підставі підп.10 ст.8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" винесено розпорядження №230-ЖИ про усунення порушень законодавства про цінні папери від 16.12.05р.  (а.с.7) стосовно факту порушення товариством чинного законодавства про цінні папери: не видано  акціонерам акцій (сертифікати акцій), чим порушено вимоги ч.2 ст.27 Закону України "Про господарські товариства" та надано термін до 30.03.06р. усунути порушення  і письмово проінформувати  територіальне управління про виконання розпорядження.

В постанові №84-ЖИ від 12.05.06р. про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів (а.с.10) зазначено, що відповідач порушив вимоги чинного законодавства  про цінні папери, а саме: товариство не видало акціонерам акції і не надіслало до ЖТУ Комісії інформацію про усунення цього порушення в строк до 30.03.06р., чим порушило вимоги ст.27 Закону України "Про господарські товариства". Вказаною постановою за вчинення вищевказаного правопорушення до відповідача застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 1020грн. (а.с.10).

Відповідачем зазначена постанова оскаржена не була, штраф в сумі 1020грн. не сплачено.

У відповідності до п.19.1 Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, штрафні санкції повинні бути сплачені протягом 15 днів з моменту отримання відповідної постанови.  

Відповідач відзиву на позов не надав, доказів сплати санкцій не надав.

Відповідно до ч.3 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", штрафи накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

У відповідності до Постанови Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 06.06.2006р. згідно з п. 1 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.  

Житомирське територіальне управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку здійснює контроль діяльності у сфері економіки, утворено згідно з наказом Голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.07.97р. №193, є підпорядкованим і підзвітним Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Зокрема, відповідно  до  п. 4  Положення, основним  завданням   Житомирського територіального   управління є  забезпечення  реалізації   єдиної  державної  політики  в регіоні  щодо  розвитку  та  функціонування  ринку  цінних  паперів   та  їх  похідних  у відповідності  з  наданими  повноваженнями,  захист  прав  інвесторів  шляхом здійснення  заходів щодо  запобігання  і  припинення  порушень  законодавства  на ринку   цінних  паперів,  застосування  санкцій  за  порушення  законодавства   у  межах своїх    повноважень.

Таким чином господарський суд приходить до висновку, що Житомирське територіальне управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в розумінні п.7 ст.3 КАС України є суб'єктом владних повноважень.

У відповідності до п.7 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, після набрання чинності цим Кодексом заяви і скарги у справах, що виникають з адміністративно-правових відносин, а також апеляційні, касаційній скарга (подання) розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

Враховуючи викладене та керуючись нормами вищевказаних законів, господарський суд приходить до висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню в повному об'ємі - 1020грн. штрафних санкцій.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.    

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 160 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Вишпільське" (с.Вишпіль Черняхівського району Житомирської області; код 01529079) до Державного бюджету України штрафні санкції - 1020грн.

     

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного господарського суду шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня викладення постанови в повному обсязі та подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Давидюк В.К.      

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу

 4, 5 - прокурору

Дата ухвалення рішення01.03.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу470420
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/262

Ухвала від 11.03.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 24.02.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 24.01.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Рішення від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні