Ухвала
від 22.07.2015 по справі 810/6224/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 810/6224/14 Головуючий у 1-й інстанції: Панова Г.В. Суддя-доповідач: Карпушова О.В.

У Х В А Л А

Іменем України

22 липня 2015 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Карпушової О.В., суддів: Епель О.В., Кобаля М.І., секретаря судового засідання Самсонової М.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві, без фіксації судового процесу, в порядку ч. 1 ст. 41 КАС України, апеляційну скаргу Садівницького товариства "Дружба" на постанову Київського окружного адміністративного суду від 14 травня 2015 року у справі за адміністративним позовом садівницького товариства "Дружба" до Державного реєстратора Реєстраційної служби Миронівського районного управління юстиції Київської області Самко Н.В., третя особа - Громадська організація садове товариство "Дружба", про зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Садівницьке товариство "Дружба" (далі - СТ "Дружба") звернулося до суду першої інстанції з позовною заявою до Державного реєстратора Реєстраційної служби Миронівського районного управління юстиції Київської області Самко Н.В., третя особа - Громадська організація садове товариство "Дружба" про зобов'язання включити СТ «Дружба» до Єдиного державного реєстру та видати СТ «Дружба» виписку з Єдиного державного реєстру (далі - ЄДР).

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідно до вимог закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців до Єдиного державного реєстру» СТ «Дружба» має право на включення до ЄДР, оскільки усі діючі юридичні особи та фізичні особи-підприємці, створені до 01.07.2014 відомості про яких не були включені до ЄДР, зобов'язані подати державному реєстратору картку для включення відомостей про них до ЄДР.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 07.11.2014 року відмовлено у відкритті провадження у справі.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 15.01.2015 апеляційну скаргу СТ "Дружба" задоволено, ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 07.11.2014 скасовано, справу № 810/6224/14 направлено до Київського окружного адміністративного суду для продовження розгляду, мотивуючи тим, що судом першої інстанції не перевірено наявність у позивача адміністративної процесуальної дієздатності, а так само повноваження особи, якою підписано позовну заяву від імені позивача. Процесуальні наслідки відсутності адміністративної процесуальної дієздатності, у разі втсановлення цих обставин, закріплено положеннями частини третьої статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду прийнято ухвалу від 27.01.2015 року про повернення позовної заяви.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 07.04.2015 року ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 27.01.2015 скасовано, справу направлено для продовження розгляду.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 14 травня 2015 року у задоволені позову відмовлено повністю.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції позивачем подано апеляційну скаргу в якій просить скасувати постанову Київського окружного адміністративного суду від 14 травня 2015 року, як таку, що прийнято з порушенням норм матеріального права, та прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги.

Апеляційну скаргу обґрунтовано доводами, аналогічними позовній заяві.

Сторони в судове засідання не прибули, про час, дату та місце апеляційного розгляду справи повідомлені належним чином.

Колегія суддів заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, 06.08.2014 гр. ОСОБА_3 подав до державного реєстратора Реєстраційної служби Миронівського районного управління юстиції реєстраційну картку (форма № 16) про включення відомостей про юридичну особу, а саме - Громадську організацію Садівницьке товариство «Дружба» с. Ходорів, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи - протокол № 1 від 02.05.2014 загальних зборів членів Громадської організації садівницьке товариство «Дружба», копію свідоцтва про реєстрацію від 04.07.1996 № 1 та копію статуту від 04.07.1996.

06.08.2014 року за результатом розгляду документів відповідач прийняв повідомлення за вих. № 413 про залишення документів без розгляду через наявність судових рішень про протиправність дій державного реєстратора щодо включення СТ «Дружба» до ЄДР при незмінних обставинах.

Вищенаведені обставини, встановлені судом першої інстанції, перевірені, знайшли своє підтвердження при апеляційному розгляді справи.

Відповідно до ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, регулює Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15 травня 2003 року № 755-IV із змінами та доповненнями (далі - Закон № 755).

Державний реєстратор - посадова особа центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, яка відповідно до цього Закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що передбачено ст.1 Закону № 755.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону № 755 державна реєстрація юридичних осіб - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Стаття 8 Закону № 755 визначає вимоги до оформлення документів, які подаються державному реєстратору.

Статтею 24 Закону № 755 встановлені вимоги до документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Згідно ч.1, 2, 3, 4 статті 25 Закону № 755 державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

Перевірка на відсутність підстав для відмови, які передбачені абзацами п'ятим - восьмим частини першої статті 27 цього Закону, здійснюється з використанням відомостей з Єдиного державного реєстру.

За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор повинен внести до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи ідентифікаційний код відповідно до вимог Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації юридичної особи на підставі відомостей цієї реєстраційної картки.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації юридичної особи є датою державної реєстрації юридичної особи.

З матеріалів справи вбачається, що СТ «Дружба» створено та зареєстровано 23.04.1984 року рішенням виконавчого комітету Миронівської районної ради народних депутатів № 128 від 23.04.1984.(том ІІ, а.с. 35).

Розпорядженням Миронівської районної ради народних депутатів № 170 від 04.07.1996 було прийнято рішення про перереєстрацію Садівницького товариства «Дружба» (том ІІ, а.с. 36) та 04.07.1996 за № 1 Миронівською районною державною адміністрацією видано свідоцтво про реєстрацію об'єднання громадян «Садівницьке товариство «Дружба» (том ІІ, а.с. 37).

22.08.2007 державним реєстратором Миронівської районної державної адміністрації згідно з частиною другою Прикінцевих положень Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» було здійснено заміну старого зразка свідоцтва про державну реєстрацію Садівницького товариства «Дружба» шляхом видачі свідоцтва нового зразка про державну реєстрацію юридичної особи. Відповідно до вказаного Свідоцтва № 575837 сері АОО (том ІІ, а.с. 41) Садівницьке товариство «Дружба» було зареєстровано в Державному реєстрі юридичних осіб за ідентифікаційним кодом юридичної особи № 34970318.

У травні 2008 року Садове товариство "Дружба" звернулось до суду з позовом про визнання протиправними дії державного реєстратора щодо проведення реєстраційних дій стосовно юридичної особи Садівницького товариства "Дружба"; визнання нечинним, і таким, що підлягає скасуванню рішення, та протиправними дії щодо внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців про проведення державної реєстрації Садівницького товариства "Дружба"; зобов'язання державного реєстратора внести до ЄДРПОУ запис про припинення Садівницького товариства "Дружба"; визнання протиправними дії державного реєстратора по оформленню та видачі свідоцтва про державну реєстрацію Садівницького товариства "Дружба".

Постановою господарського суду Київської області від 27 серпня 2008 року позов задоволено частково: визнано дії державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області щодо проведення реєстраційних дій стосовно юридичної особи Садівницького товариства "Дружба" (обслуговуючий кооператив) - протиправними, визнано недійсним свідоцтво про державну реєстрацію Садівницького товариства "Дружба" серії АОО № 575837 ідентифікаційний код 34970318 від 22.08.2007 року. В решті позову відмовлено. У цій постанові, зокрема, вказано, що у свідоцтві про державну реєстрацію Садівницького товариства "Дружба" від 04.07.1996 року зазначено вид об'єднання "громадська організація". Проте, відповідно до положень вступної частини та п.2 розділу I статуту садівницького товариства, товариство є складовою частиною системи кооперації України і у своїй діяльності керується Законом України "Про кооперацію". Відповідно до ст.2 Закону України "Про кооперацію"садівницькі товариства відносяться до обслуговуючих кооперативів.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 3 листопада 2009 року апеляційну скаргу Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області задоволено частково, апеляційну скаргу Садівницького товариства "Дружба" задоволено повністю. Постанову господарського суду Київської області від 27 серпня 2008 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 25 серпня 2010 року № К-52227/09 постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 03 листопада 2009 року скасовано, постанову Господарського суду Київської області від 27 серпня 2008 року залишено в силі. Зокрема, в цій ухвалі зазначено наступне: " 22.08.2007 р. Держреєстратором Миронівської РДА було здійснено заміну свідоцтва про реєстрацію об'єднання громадян - громадської організації Садівницького товариства "Дружба" та видано Свідоцтво Серії А00 № 575837 про державну реєстрацію юридичної особи - Садівницького товариства "Дружба". Однак, документи для заміни свідоцтва і вчинення реєстраційних дій були подані особою без повноважень, оскільки до 22.08.2007 року в ЄДРПОУ була відсутня інформація про Садівницьке товариство "Дружба", що підтверджується листами Миронівського районного управління юстиції, УПФУ в Миронівському районі, Миронівського районного центру зайнятості та інших органів, в яких зазначено про відсутність реєстрації Садівницького товариства "Дружба", як обслуговуючого кооперативу чи громадської організації, і, відповідно була відсутня інформація про керівника неіснуючої організації, але державний реєстратор відповідач прийняв їх до розгляду…

Враховуючи наведене, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що у Держреєстратора не було підстав для заміни свідоцтва, оскільки у свідоцтві старого зразка був відсутній код ЄДРПОУ, також була відсутня та не велася реєстраційна справа".

Касаційна інстанція зазначила, що фактично такої юридичної особи як Садівницьке товариство «Дружба» ані як обслуговуючого кооперативу, ані як громадської організації не існувало, оскільки останнє не мало коду ЄДРПОУ та була відсутня реєстраційна справа.

Згідно довідки від 18.12.2007 № 289 Відділу статистики у Миронівському районі (том ІІ, а.с. 68) Садівницьке товариство «Дружба» с. Ходорів (обслуговуючий кооператив чи громадська організація) в період до 01.08.2007 ідентифікаційного коду не мало та в Єдиному Державному реєстрі не було зареєстровано.

Згідно листа Головного управління статистики у Київській області від 16.04.2015 (том ІІ, а.с. 70) станом на 16.04.2015 з ЄДРПОУ вилучено Обслуговуючий кооператив «Садівницьке товариство «Дружба» село Ходорів - ідентифікаційний код 34970318, причина ліквідації - за рішенням суду.

Подальшому, 18.05.2011 року Садівницьке товариство "Дружба", в особі керівника ОСОБА_3 надало до державного реєстратора по справі документи для включення цього товариства до ЄДРПОУ, у тому числі реєстраційну картку про включення відомостей про юридичну особу (форма № 6), підписану ОСОБА_3 (том І, а.с. 39).

18.05.2011 року державним реєстратором до ЄДПРОУ було включено відомості щодо Садівницького товариства «Дружба» с. Ходорів, за ідентифікаційним кодом 37455581 та видано свідоцтво про державну реєстрацію нового зразка.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 26 березня 2012 року (справа № 2а-5893/11/1070) Громаднській організації Садове товариство "Дружба" у задоволенні адміністративного позову до Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа - Садівницьке товариство "Дружба", с.Ходорів, про визнання протиправними дії та скасування рішення - відмовлено.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 9 серпня 2012 року апеляційну скаргу Громадської організації Садового товариства "Дружба" задоволено; постанову Київського окружного адміністративного суду від 26 березня 2012 року скасовано; адміністративний позов Громадської організації Садового товариства "Дружба" до Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа - Садівницьке товариство "Дружба", с. Ходорів, про визнання протиправними дій та скасування рішення задоволено: дії Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області визнано неправомірними; визнано недійсним та скасовано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи "Садівницьке товариство "Дружба" с.Ходорів"(код ЄДРПОУ -37455581, місцезнаходження: 08812, Київська область, Миронівський район, с. Ходорів); зобов'язано Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців відомості про державну реєстрацію юридичної особи "Садівницьке товариство "Дружба"с.Ходорів"(код ЄДРПОУ - 37455581, місцезнаходження: 08812, Київська область, Миронівський район, с. Ходорів), у задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 11.06.2013 № К/9991/54858/12 постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 9 серпня 2012 залишена без змін.

Враховуючи вищенаведені норми закону та встановлені обставини, приймаючи до уваги положення ст.72 КАС України, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про необґрунтованість позовних вимог, внаслідок чого вони не підлягають задоволенню.

Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Таким чином, доводи апелянта не заслуговують уваги, оскільки не спростовують вірні висновки суду першої інстанції.

На підставі вищезазначеного, судова колегія вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив постанову з додержанням норм матеріального і процесуального права, тому відсутні підстави для скасування постанови суду.

Повний текс ухвали виготовлено 27.07.2015 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Садівницького товариства "Дружба" на постанову Київського окружного адміністративного суду від 14 травня 2015 року, залишити без задоволення.

Постанову Київського окружного адміністративного суду від 14 травня 2015 року у справі за адміністративним позовом садівницького товариства "Дружба" до Державного реєстратора Реєстраційної служби Миронівського районного управління юстиції Київської області Самко Н.В., третя особа - Громадська організація садове товариство "Дружба", про зобов'язання вчинити дії, залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня її складення в повному обсязі.

Колегія суддів: О.В. Карпушова

О.В. Епель

М.І. Кобаль

.

Головуючий суддя Карпушова О.В.

Судді: Кобаль М.І.

Епель О.В.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47453629
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/6224/14

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 14.08.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Розваляєва Т.С.

Ухвала від 22.07.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 03.07.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 18.06.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Коротких А. Ю.

Ухвала від 30.06.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Коротких А. Ю.

Ухвала від 18.06.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Коротких А. Ю.

Постанова від 14.05.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні