Постанова
від 18.01.2011 по справі 1-30/2011
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-30/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2011 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Пономарьової О.М.

при cекретарі Старенько Л.М.

з участю прокурора Гиричука Я.Л.

потерпілої ОСОБА_1

розглянувши у попередньому судовому засіданні в залі суду міста Ківерці кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_2 у вчиненні злочину, передбаченого ст. 164 ч. 1 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Досудовим слідством ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що він, будучи зобов’язаний відповідно до виконавчого листа Ківерцівського районного суду від 14.10.2002 року щомісячно сплачувати аліменти в користь ОСОБА_3 на утримання дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі ? частини його доходів, будучи попередженим Відділом державної виконавчої служби Ківерцівського районного управління юстиції про кримінальну відповідальність за ст. 164 КК України, злісно ухиляється від сплати аліментів. Заборгованість по аліментам станом на 01.12.2010 року становить 13319,17 грн. Зроблено висновок, що такими своїми діями ОСОБА_2 вчинив злочин, передбачений ст. 164 ч. 1 КК України.

Під час попереднього судового засідання встановлено, що зміст протоколу про обставини вчинення злочину не відповідає вимогам ст. 426 ч.3 КПК України.

В силу ст. 426 КПК України орган дізнання у протоколі про обставини вчиненого злочину повинен зазначити в тому числі : місце і час вчинення злочину, його способи, мотиви, наслідки та інші істотні обставини, фактичні дані, що підтверджують наявність злочину і винність правопорушника, до протоколу додаються необхідні матеріали.

Стаття 164 КК України передбачає відповідальність особи за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей.

В супереч зазначеним вимогам закону у протоколі та обвинувальному висновку не вказано та не долучено до матеріалів справи рішення суду, на підставі якого обвинувачений зобов’язувався сплачувати аліменти на утримання своєї доньки. При досудовій підготовці матеріалів органом дізнання не було з'ясовано коли було відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню рішення суду, період часу протягом якого виникла заборгованість. Не зазначена дата виникнення заборгованості по сплаті аліментів і в розрахунку заборгованості, що доданий до матеріалів справи. З наявної в матеріалах справи копії виконавчого листа (а.с.5-6) вбачається, що обвинувачений ОСОБА_2 певний період часу працював у Ківерцівському держлісгоспі, де проводилось утримання аліментів з його заробітної плати. Не встановлено з якого часу особа не працює та не долучено до матеріалів справи копії трудової книжки.

Частиною 4 ст. 426 КПК України передбачено, що всі матеріали предВ»являються правопорушнику для ознайомлення, про що робиться відповідна відмітка у протоколі. Вказана вимога закону органом дізнання також не виконана. Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_2 був ознайомлений з протоколом про обставини вчиненого злочину та матеріалами на двох аркушах, тоді як протокол з усіма матеріалами складає 37 аркушів.

Крім того, з довідки про стан здоров'я обвинуваченого вбачається, що останній має легку розумову відсталість. За таких обставин участь захисника при проведенні дізнання та досудового слідства є обов’язковою відповідно до ст.45 КПК України.

Відсутні докази щодо перебування особи на обліку у психіатра. Не надано доказів щодо можливості особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В силу ст.431 КПК України при розгляді справи, провадження по якій здійснювалось за протокольною формою підготовки матеріалів, суд вправі повернути її для провадження досудового слідства, якщо виникає необхідність з’ясування істотних додаткових обставин, які не можуть бути встановлені в судовому засіданні.

В судовому засіданні встановлено, що при проведенні підготовки матеріалів було порушено право ОСОБА_2 на захист.

Стаття 111 КПК України встановлює провадження досудового слідства у всіх справах, за винятком справ про злочини, зазначені у ч.1ст.27 і статті 425 КПК України, по яких досудове слідство провадиться у випадках якщо злочин вчинено неповнолітнім чи особою, яка через свої фізичні або психічні вади не може сама реалізувати своє право на захист.

Відповідно до п.3 Постанови пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про протокольну форму досудової підготовки матеріалів» N 6 від 27.06.86 року , істотні порушення кримінально-процесуального закону при досудовій підготовці матеріалів є підставою для повернення їх для провадження досудового слідствам.

З врахуванням викладеного, керуючись ст. 431 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Кримінальну справу протокольної форми досудової підготовки про обвинувачення ОСОБА_2 у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.164 КК України, направити прокурору Ківерцівського району для організації проведення досудового слідства по кримінальній справі.

На постанову суду може бути подана апеляція протягом 7 діб з моменту її проголошення.

Суддя О.М. Пономарьова

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено04.09.2015
Номер документу49380222
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-30/2011

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Постанова від 04.04.2011

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 29.02.2016

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 11.01.2016

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Вирок від 22.03.2011

Кримінальне

Путильський районний суд Чернівецької області

Маковійчук Л. Р.

Постанова від 14.04.2011

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Постанова від 04.04.2011

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Постанова від 27.01.2011

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Пономарьова О. М.

Постанова від 18.01.2011

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Пономарьова О. М.

Постанова від 18.01.2011

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Пономарьова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні