Ухвала
від 26.12.2014 по справі 912/3710/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

26 грудня 2014 року           Справа № 912/3710/14

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С., розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Молочний комбінат "Соколівський" № 1299-10 від 23.12.14 р. у справі № 912/3710/14

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Новотех-Монтаж", м. Київ

до відповідача: приватного акціонерного товариства "Креатив", м. Кіровоград

про стягнення 634 003,72 грн.,

встановив: товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Новотех-Монтаж" звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою стягнення з приватного акціонерного товариства "Креатив" на користь позивача заборгованості в сумі 634003,72 грн.

23.12.14 р. до суду надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю "Молочний комбінат "Соколівський" (далі - ТОВ "МК "Соколівський") № 1299-10 від 23.12.14 р. про залучення останнього до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - приватного акціонерного товариства "Креатив" (далі - ПрАТ "Креатив, а.с. 118).

За своєю суттю подана ТОВ "МК "Соколівський" у справі заява є заявою про вступ у справу, передбачена змістом ч. 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України.

Подану заяву ТОВ "МК "Соколівський" обґрунтовує тим, що відповідно до договору генерального підряду № 29/3/13 від 29.03.13 р., укладеного між ТОВ "МК "Соколівський" та ПрАТ "Креатив" останній в порядку та на умовах, визначених договором зобов'язався виконати роботи по монтажу та пусконаладці та введенні в експлуатацію ліній зважування і приготування високо жирових емульсій (спредів) та автоматизації жиросховища.

Таким чином, заявник є замовником робіт з монтажу, пусконаладці та введені в експлуатацію ліній зважування і приготування високожирових емульсій (спредів) та автоматизації жиросховища. Вказані в договорі роботи проводились на території ТОВ "МК "Соколівський", під контролем керівництва та технічних спеціалістів ТОВ "МК "Соколівський". Підприємство самостійно здійснювало листування, переговори з представниками та керівництвом позивача, інші заходи, направлені на виконання робіт з монтажу та введення в експлуатацію обладнання, самостійно висувало позивачу претензії та направляло повідомлення стосовно недоліків робіт та необхідності їх усунення.

Заявник вважає, що рішення суду по цій справі може вплинути на його права та обов'язки стосовно підтвердження виконання умов договору Генерального підряду № 29/3/13 від 29.03.13 р., укладеного між ПрАТ "Креатив" та ТОВ "МК "Соколівський" на виконання робіт по монтажу, пусконаладці та введені в експлуатацію обладнання., оскільки на сьогоднішній день роботи по вищевказаному договору не завершені і акти виконаних робіт не підписувались.

Розглянувши подану заявником заяву, господарський суд дійшов висновку про безпідставність поданої до суду заяви, з огляду на наступне.

В силу вимог ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі.

Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Предметом спору у даній справі є стягнення з відповідача заборгованості за виконані позивачем роботи на підставі укладеного між ТОВ "Новотех-Монтаж" та ПрАТ "Креатив" договором монтажу обладнання № 01/04 від 01.04.13 р., відповідно до якого позивач прийняв на себе зобов'язання по монтажу, пусконалагоджувальним роботам, вводі в експлуатацію ліній зважування і приготування високожирних емульсій (спредів) та автоматизації жиросховища, надання необхідної проектної та технічної документації на обладнання, а відповідач, в свою чергу, зобов'язався прийняти виконані роботи і здійснити оплату на умовах даного Договору (а.с. 8-11).

Як вбачається з договору монтажу обладнання № 01/04 від 01.04.13 р., існування чи виникнення прав чи обов'язків ТОВ "МК "Соколівський" по відношенню до сторін договору у ході його виконання, умовами договору не передбачено.

Відповідно до правової позиції Вищого господарського суду України, викладеної в постанові пленуму суду касаційної інстанції від 26.12.11 р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" (зі змінами та доповненнями) питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Разом з цим, заявником не доведено та не надано до суду жодного доказу на підтвердження свого твердження, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки ТОВ "МК "Соколівський" щодо відповідача, в матеріалах справи такі докази відсутні.

Враховуючи викладене, у господарського суду відсутні правові підстави для задоволення заяви ТОВ "МК "Соколівський" про залучення товариства до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Керуючись ст. 27, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ТОВ "МК "Соколівський" про допуск останнього до участі у справі № 912/3710/14 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - приватного акціонерного товариства "Креатив" відмовити.

Копію ухвали направити ТОВ "МК "Соколівський" за адресою: 27641, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Соколівське, пр-т Комсомольський, 1а.

Суддя Л.С. Вавренюк

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.12.2014
Оприлюднено04.09.2015
Номер документу49424717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3710/14

Ухвала від 14.01.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 25.12.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Постанова від 18.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 26.12.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 26.12.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 26.11.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Постанова від 11.08.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 21.05.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні