Постанова
від 08.09.2015 по справі 617/13390/12
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Овруцький районний суд Житомирської області

Справа № 617/13390/12

П О С Т А Н О В А

08 вересня 2015 року

Овруцький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

з секретарем ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ОСОБА_4

підсудного ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Овручі кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Овруч Житомирської області, українець, громадянин України, з вищою освітою, працюючого на посаді директора ТОВ «Біопек», одруженого, має на утриманні двох малолітніх дітей, проживаючий АДРЕСА_1 , раніше не судимого, в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст.28 ч.1 ст. 205, ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 205, ч.1 ст. 366 КК України, - , -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 у період травня 2010 року, в порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності, запропонував мешканцю м. Овруч, ОСОБА_7 , зареєструвати за винагороду на своє ім`я юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Біо Паливно-Енергетична компанія" (код ЄДР 37118790) (надалі ТОВ "ТД "Біопек") з метою прикриття незаконної діяльності, ставши його засновником та службовою особою, ввівши в оману, що фінансово-господарську діяльність буде здійснювати він особисто, що не було дійсністю, оскільки намірів на здійснення передбаченої Статутом діяльності ОСОБА_5 не мав.

Так, ОСОБА_8 в травні 2010 року, перебуваючи в м. Києві, не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов`язаної з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, діючи з корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_5 за грошову винагороду стати засновником ТОВ "ТД "Біопек", усвідомлюючи при цьому, що вказане товариство створюється з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_8 усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника створюваного з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкта підприємницької діяльності, з метою створення ТОВ "ТД "Біопек" для прикриття незаконної діяльності, вступив у попередню злочинну змову з ОСОБА_5 , який в період до 13.05.2010 року замовив виготовлення статуту ТОВ "ТД "Біопек" у ТОВ "Реал Консалтинг Україна", а також інших документів, що були необхідні для створення та державної реєстрації даного підприємства, а саме: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ "ТД "Біопек" від 13.05.2010 року про створення ТОВ "ТД "Біопек".

В подальшому, 14.05.2010 року, ОСОБА_7 діючи відповідно до вказівок ОСОБА_5 та з корисливих спонукань, усвідомлюючи, що зареєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись ОСОБА_5 для прикриття незаконної діяльності та бажаючи досягнення цієї мети, в приміщенні нотаріальної контори приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу в м. Житомирі, підписав попередньо виготовлений ОСОБА_5 статут ТОВ "ТД "Біопек", згідно якого він виступив як засновник і власник цього товариства, а також протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ "ТД "Біопек" від 13.05.2010 року про створення ТОВ "ТД "Біопек".

Відразу після підписання ОСОБА_7 вищевказаних документів, які надають право на здійснення державної реєстрації даного товариства, ОСОБА_7 передав їх ОСОБА_9 . Далі, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_5 , 17.05.2010 року ОСОБА_7 перебуваючи в приміщенні нотаріальної контори приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу м. Житомира, підписав довіреність, якою уповноважив ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 бути його представниками, як засновника ТОВ "ТД "Біопек" в усіх державних, громадських установах, організаціях, підприємствах всіх форм власності, зокрема органах державної влади та статуправління, органах внутрішніх справ, дозвільної системи, податкової інспекції, органах соцстраху, банківських установах з питань реєстрації ТОВ "ТД "Біопек".

Отримавши підписану ОСОБА_7 довіреність, ОСОБА_5 надав разом з статутом ТОВ "ТД "Біопек", та протоколом № 1 загальних зборів учасників ТОВ "ТД "Біопек" від 13.05.2010 року ОСОБА_11 та ОСОБА_10 для подальшого подання ними зазначених документів до виконавчого комітету Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації для здійснення державної реєстрації даного суб`єкту підприємницької діяльності.

В подальшому, 19.05.2010 року ОСОБА_11 , діючи згідно нотаріально посвідченої довіреності від 17.05.2011 року, виданої ОСОБА_7 , відповідно до якої останній, за вказівкою ОСОБА_5 , уповноважив ОСОБА_11 бути представником засновника ТОВ "ТД "Біопек", яка в свою чергу не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , для здійснення державної реєстрації ТОВ "ТД "Біопек", надала вказані документи до виконавчого комітету Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації разом з реєстраційною карткою Форми № 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи.

В свою чергу, ОСОБА_10 , діючи згідно нотаріально посвідченої довіреності від 17.05.2011 року, виданої ОСОБА_7 , відповідно до якої останній, за вказівкою ОСОБА_5 , уповноважив ОСОБА_10 бути представником засновника ТОВ "ТД "Біопек", яка в свою чергу не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , для здійснення державної реєстрації ТОВ "ТД "Біопек" з виданих ОСОБА_5 коштів, здійснила платіж на рахунок УДК у Голосіївському районі м. Києва в сумі 170 грн. з призначенням платежу "за державну реєстрацію".

Підписання ОСОБА_7 статуту ТОВ "ТД "Біопек" та інших, вказаних вище документів, надало юридичні підстави державному реєстратору виконавчого комітету Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації, 19.05.2010 року провести державну реєстрацію ТОВ "ТД "Біопек", як суб`єкта підприємницької діяльності - юридичну особу у формі товариства з обмеженою відповідальністю за реєстраційним номером 10681050001026030.

Крім того, 4.06.2010 року, ОСОБА_7 , діючи за домовленістю з ОСОБА_5 , прибув до офісу приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу, де нотаріус засвідчив справжність підпису ОСОБА_7 як директора ТОВ "ТД "Біопек" в банківській картці зі зразками підписів та відбитками печатки ТОВ "ТД "Біопек" до АТ "ОТП Банк".

Про вчинені для ОСОБА_7 нотаріальні дії по засвідченню справжності його підпису в банківській картці зі зразками підписів та відбитками печатки ТОВ "ТД "Біопек" до АТ "ОТП Банк" приватним нотаріусом, зроблений запис в реєстрі нотаріальних дій за номером 216, в якому також підписався ОСОБА_7 .

Підписана ОСОБА_7 банківська картка, посвідчена нотаріусом, в приміщенні офісу приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу в м. Житомирі, була подана ОСОБА_7 згідно вказівки ОСОБА_5 до АТ "ОТП Банк", розташованого за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 43.

В подальшому, 7.06.2010 року та 23.06.2010 року, ОСОБА_7 , діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_5 умисно, протиправно, переслідуючи мету на фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, не маючи наміру особисто займатись господарською діяльністю, перебуваючи в приміщенні АТ "ОТП Банк", розташованого за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 43, підписав стандартний договір № 57/1 про використання комп`ютерної Банківської системи "Клієнт Банк" для здійснення банківських операцій та стандартний договір № 57/2 про використання комп`ютерної Банківської системи "I-banking" по поточних рахунках № НОМЕР_1 (українська гривня), № НОМЕР_2 (російський рубль), № НОМЕР_2 (долар США) та № НОМЕР_2 (Євро).

Підписання ОСОБА_7 реєстраційних документів ТОВ "ТД «Біопек" дало змогу громадянам ОСОБА_11 та ОСОБА_10 , які діяли за дорученням ОСОБА_7 не будучи при цьому обізнаними про дійсні злочинні наміри засновника підприємства, 19.05.2010 року здійснити реєстрацію редакції статуту ТОВ "ТД "Біопек" у зв`язку із заснуванням нової юридичної особи в Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації, як суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи у формі товариства з обмеженою відповідальністю (номер реєстрації в РВК: 10681020000026030), після чого зареєструвати ТОВ "ТД "Біопек", як платника податків в державній податковій інспекції у Голосіївському районі м. Києва, отримавши відповідну довідку про взяття на облік платника податків ТОВ "ТД "Біопек" (код за ЄДРПОУ 37118790) від 20.05.2010 року № 176518, а також зареєструвати вказане підприємство в державних цільових фондах.

Діяльність ОСОБА_5 , який придбав за участю ОСОБА_7 юридичну особу ТОВ "ТД "Біопек" здійснювалася в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме:

- пункту 3 статті 8 Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні № 996-ХІУ від 16.07.1999 року, згідно якого власник або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фінансування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах;

- пункту 16.1.4 статті 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року, згідно якого, платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи;

- пункту 1 статті 3 Господарського кодексу України від 16.01.2003 року (із змінами та доповненнями), згідно якого під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність;

- пункту 3 статті 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" № 996-ХІУ від 16.07.1999 року, згідно якого власник або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фінансування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах.

Підписання ОСОБА_7 реєстраційних документів ТОВ "ТД "Біопек", тобто вчинення ними дій направлених на легалізацію суб`єкта підприємництва - юридичної особи, без наміру здійснення господарської діяльності, дозволило ОСОБА_5 здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись фактом реєстрації вказаного підприємства. Використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ "ТД "Біопек" для прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 отримав можливість складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи, що свідчать про реалізовані товари, роботи (послуги), фактично не здійснюючи господарську діяльність, пов`язану з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг чи заняття торгівлею.

Фактично статутний фонд товариства з обмеженою відповідальністю "ТД "Біопек" у розмірі 884,00 грн. не формувався, юридична адреса підприємства: м. Київ Голосіївський район, проспект 40-річчя Жовтня, буд.93 у реєстраційних документах була вказана з метою здійснення реєстрації підприємства без фактичного його в подальшому знаходження за місцем реєстрації.

Таким чином, ОСОБА_5 в період травня-червня 2010 року, знаходячись у м. Києві, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , реалізуючи свій злочинний план, спрямований на фіктивне підприємництво, діючи умисно, з корисливих мотивів, придбав фіктивне підприємство - товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ "ТД "Біопек", яке було зареєстроване рішенням Виконавчого комітету Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації № 10681020000026030 від 19.05.2010 року за юридичною адресою: м. Київ, Голосіївський район проспект 40-річчя Жовтня, буд. 93, що було підтверджено свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю "ТД "Біопек" як суб`єкта підприємницької діяльності з ідентифікаційним кодом ЄДРПОУ 37118790 та в подальшому стало підставою для постановки на облік як платника податків в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, Пенсійному Фонді України, Фонді соціального страхування та Фонді зайнятості населення.

Крім того, бажаючи розширити мережу суб`єктів підприємницької діяльності-юридичних осіб, зареєстрованих з метою прикриття незаконної діяльності по безпідставному формуванню податкового кредиту, в цілях конспірації своєї протиправної діяльності, ОСОБА_5 , розуміючи, що для втілення цього, необхідна низка підприємств, які будуть використані у схемі протиправної діяльності, діючи повторно, у період серпня 2010 року, в порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності, запропонував мешканцю с. Гладковичі Овруцького району Житомирської області ОСОБА_13 , зареєструвати за винагороду на своє ім`я юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Аліан-Стайл" (код ЄДР 36755916) (надалі ТОВ "Аліан-Стайл") з метою прикриття незаконної діяльності, ставши його засновником та службовою особою, ввівши в оману, що фінансово-господарську діяльність буде здійснювати він особисто, що не було дійсністю, оскільки намірів на здійснення передбаченої Статутом діяльності ОСОБА_5 не мав.

Так, ОСОБА_13 , в період до 04.08.2010 року, перебуваючи в с. Гладковичі Овруцького району Житомирської області, не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, діючи з корисливих спонукань, погодився на пропозицію свого знайомого ОСОБА_5 за грошову винагороду стати засновником товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) "Аліан-Стайл" (код ЄДР: 36755916), усвідомлюючи при цьому, що вказане товариство придбавається з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_13 усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника створюваного з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкта підприємницької діяльності, з метою придбання ТОВ "Аліан-Стайл" для прикриття незаконної діяльності, вступив у попередню злочинну змову з ОСОБА_5 , який в період до 4.08.2010 року за невстановлених досудовим слідством обставин, підготував статут ТОВ "Аліан-Стайл" від 04.08.2010 року року, протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ "Аліан-Стайл" від 4.08.2010 року, згідно яких на посаду директора товариства був призначений ОСОБА_13 , та в подальшому забезпечив підписання зазначених документів ОСОБА_13 .

В подальшому, в період до 4.08.2010 року, ОСОБА_13 діючи відповідно до вказівок ОСОБА_5 та з корисливих спонукань, усвідомлюючи, що зареєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись ОСОБА_5 для прикриття незаконної діяльності та бажаючи досягнення цієї мети, в приміщенні нотаріальної контори приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_14 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , підписав попередньо виготовлений ОСОБА_5 статут ТОВ "Аліан-Стайл", згідно якого він виступив як засновник і власник цього товариства, а також протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ "Аліан-Стайл" від 04.08.2010 року згідно якого він був призначений на посаду директора товариства.

Про вчинені для ОСОБА_13 нотаріальні дії по засвідченню справжності його підпису в статуті ТОВ "Аліан-Стайл" від 04.08.2010 року приватним нотаріусом ОСОБА_14 , зроблений запис в реєстрі нотаріальних дій за номером 2757, в якому також підписався ОСОБА_13 .

В подальшому, в період до 05.08.2010 року, ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на придбання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності, маючи підписані ОСОБА_13 статут ТОВ "Аліан-Стайл" та протокол № 3 загальних зборів учасників ТОВ "Аліан-Стайл" від 04.08.2010 року забезпечив подання вищевказаних документів до Печерської районної у м. Києві державної адміністрації для здійснення державної перереєстрації даного суб`єкту підприємницької діяльності на нового власника ОСОБА_13 .

Підписання ОСОБА_13 установчих документів ТОВ "Аліан-Стайл", а саме: статуту від 04.08.2010 року та протоколу №3 загальних зборів учасників ТОВ "Аліан-Стайл" від 04.08.2010 року, надало юридичні підстави державному реєстратору виконавчого комітету Печерської районної у м. Києві державної адміністрації ОСОБА_15 , 05.08.2010 року здійснити реєстрацію нової редакції статуту вказаного підприємства у зв`язку зі зміною складу засновників та зміною керівника юридичної особи в Печерській районній у м. Києві державній адміністрації за № 10701050005037956, як суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи у формі товариства з обмеженою відповідальністю з юридичною адресою: м. Київ, вул. Михайла Грушевського,28/2, та подальшого проведення змін по ТОВ "Аліан-Стайл" до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України щодо зміни складу засновників та керівника підприємства, постановки підприємства на обліку в державній податковій інспекції у Печерському районі м. Києва відповідно Форми №4-ОПП "Довідки про взяття на облік платника податків № 8995 від 12.08.2010 року", а також зареєструвати вказане підприємство в державних цільових фондах.

Діяльність ОСОБА_5 , який придбав за участю ОСОБА_13 юридичну особу ТОВ "Аліан-Стайл" здійснювалася в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме:

- пункту 3 статті 8 Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні № 996-ХІУ від 16.07.1999 року, згідно якого власник або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фінансування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах;

- пункту 1 статті 3 Господарського кодексу України від 16.01.2003 року (із змінами та доповненнями), згідно якого під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність;

Підписання ОСОБА_13 реєстраційних документів ТОВ "Аліан-Стайл", тобто вчинення ним дій направлених на легалізацію суб`єкта підприємництва - юридичної особи, без наміру здійснення господарської діяльності, дозволило ОСОБА_5 здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись фактом реєстрації вказаного підприємства. Використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ "Аліан-Стайл" для прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 отримав можливість складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи, що свідчать про реалізовані товари, роботи (послуги), фактично не здійснюючи господарську діяльність, пов`язану з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг чи заняття торгівлею.

Фактично статутний фонд товариства з обмеженою відповідальністю "Аліан-Стайл" у розмірі 65 000,00 грн. не формувався, юридична адреса підприємства: м. Київ, Печерський район, вул. М.Грушевського, буд.28/2, н/п №43, у реєстраційних документах була вказана з метою здійснення реєстрації підприємства без фактичного його в подальшому знаходження за місцем реєстрації.

Таким чином, ОСОБА_5 в період серпня 2010 року, знаходячись у м. Києві, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_13 , реалізуючи свій злочинний план, спрямований на фіктивне підприємництво, вчинене повторно, умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, діючи умисно, з корисливих мотивів, придбав фіктивне підприємство - товариство з обмеженою відповідальністю "Аліан-Стайл", яке було зареєстроване рішенням Виконавчого комітету Печерської районної у м. Києві державної адміністрації № 10701050005037956 від 05.08.2010 року за юридичною адресою: м. Київ, Печерський район, вул. М.Грушевського, буд. 28/2, н/п № 43, що було підтверджено свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю "Аліан-Стайл" як суб`єкта підприємницької діяльності з ідентифікаційним кодом ЄДРПОУ 36755916 та в подальшому стало підставою для постановки на облік як платника податків в ДПІ у Печерському районі м. Києва (довідка Форми № 4-ОПП від 12.08.2010 року № 8995), Пенсійному Фонді України, Фонді соціального страхування та Фонді зайнятості населення.

У подальшому у липні 2010 року при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ "ВКФ "Нобліс" ОСОБА_5 реалізував товарів (робіт, послуг) на загальну суму 1 070 289,0 грн., з якої ПДВ склав 178 383,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбавав товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб платників ПДВ на загальну суму 639 288,0 грн., з якої ПДВ складає 106 548.0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 71 835,0 грн. (178 383,0 грн. 106 548,0 грн.) та який останній не мав наміру сплачувати.

ОСОБА_5 , діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з ОСОБА_16 , переслідуючи мету на службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи, що сума податкового кредиту ТОВ "ВКФ "Нобліс" за липень 2009 року становить 106 548,0 грн., а також про те, що в липні 2010 року, будь яких товарів у ТОВ "ТД "Біопек" не придбавалося, оскільки воно є фіктивним незаконно, при складанні додатку № 5 до податкової декларації по податку на додану вартість за липень 2010 року, відобразив придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ "ТД "Біопек" на суму ПДВ 71 333,33 грн.

За таких обставин зобов`язання по сплаті до бюджету в липні 2010 року податку на додану вартість переносилось на ТОВ "ТД "Біопек", та яке в свою чергу також не сплачувало його.

В період часу до 20.08.2010 року ОСОБА_16 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, пров. Охтирський, 7, реалізуючи злочинний умисел, направлений на підроблення документів, достовірно знаючи, що сума податкового кредиту ТОВ "ТД "Нобліс" за липень 2010 року становить 106 548,0 грн., а частина товарів (робіт, послуг) придбані за готівкові кошти та без документів, які дають право на формування податкового кредиту з податку на додану вартість, а також про те, що відомості про придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ "ТД "Біопек", надані їй ОСОБА_5 не відповідають дійсності, при складанні декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 ТОВ "ВКФ "Нобліс" за липень 2010 року, в порушення пп.7.2.3 п.7.2, пп.7.4.1, пп.7.4.5 п.7.4, пп.7.5.1 п.7.5 ст.7 Закону України Про податок на додану вартість № 168/97-ВР від 03.04.1997 року (із змінами та доповненнями) включила до податкового кредиту по ПДВ, вартість товарів (робіт, послуг) нібито придбаних у ТОВ "ТД "Біопек", в сумі 71 333,33 грн.

Складені таким чином декларацію з податку на додану вартість та додаток № 5 ТОВ "ВКФ "Нобліс" за липень 2010 року в яких були відображені недостовірні дані, ОСОБА_16 , в період до 20.08.2010 року надала ОСОБА_5 , який забезпечив їх скріплення печаткою підприємства та подання до Овруцької міжрайонної державної інспекції.

Таким чином ОСОБА_5 , діючи умисно та протиправно, за попередньою змовою з ОСОБА_16 , шляхом відображення в декларації по ПДВ та додатку № 5 за липень 2010 року вніс завідомо недостовірні відомості про неіснуючі фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "ТД "Біопек".

Крім того, у квітні 2011 року при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ "ВКФ "Нобліс" ОСОБА_5 реалізував товарів (робіт, послуг) на загальну суму 194 760,0 грн., з якої ПДВ склав 32 460,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб платників ПДВ на загальну суму 10 218,0 грн., з якої ПДВ склав 1703,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 30 757,0 грн.(32 460,0 грн. 1 703,0 грн.) та який останній не мав наміру сплачувати.

ОСОБА_5 , діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з ОСОБА_16 , переслідуючи мету на службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи, що сума податкового кредиту ТОВ "ТД "Нобліс" за квітень 2011 року становить 1 703,0 грн., а також про те, що в квітні 2011 року, будь яких товарів у ТОВ "ТД "Біопек" не придбавалося, оскільки воно є фіктивним, незаконно, при складанні додатку № 5 до податкової декларації по податку на додану вартість за квітень 2011 року, відобразив придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ "ТД "Біопек" на суму ПДВ 28 590,0 грн.

За таких обставин зобов`язання по сплаті до бюджету в квітні 2011 року податку на додану вартість переносилось на ТОВ "ТД "Біопек", та яке в свою чергу також не сплачувало його.

В період часу до 20.05.2011 року ОСОБА_16 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, пров. Охтирський, 7, реалізуючи злочинний умисел, достовірно знаючи, що сума податкового кредиту ТОВ "ТД "Нобліс" за квітень 2011 року становить 1 703,0 грн., а частина товарів (робіт, послуг) придбані за готівкові кошти та без документів, які дають право на формування податкового кредиту з податку на додану вартість, а також про те, що відомості про придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ "ТД "Біопек", надані їй ОСОБА_5 не відповідають дійсності, при складанні декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 ТОВ "ВКФ "Нобліс" за квітень 2011 року, в порушення пп.7.2.3 п.7.2, пп.7.4.1, пп.7.4.5 п.7.4, пп.7.5.1 п.7.5 ст.7 Закону України Про податок на додану вартість № 168/97-ВР від 03.04.1997 року (із змінами та доповненнями) включила до податкового кредиту по ПДВ, вартість товарів (робіт, послуг) нібито придбаних у ТОВ "ТД "Біопек", в сумі 28 590,0 грн.

Складені таким чином декларацію з податку на додану вартість та додаток № 5 ТОВ "ВКФ "Нобліс" за квітень 2011 року в яких були відображені недостовірні дані, ОСОБА_16 , в період до 20.05.2011 року надала ОСОБА_5 , який забезпечив їх скріплення печаткою підприємства та подання до Овруцької міжрайонної державної інспекції.

Таким чином ОСОБА_5 , діючи умисно та протиправно, за попередньою змовою з ОСОБА_16 , шляхом відображення в декларації по ПДВ та додатку № 5 за квітень 2011 року вніс завідомо недостовірні відомості про неіснуючі фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "ТД "Біопек".

Будучи допитаним в судовому засіданні в якості підсудного ОСОБА_5 свою вину у вчиненому визнав повністю, щиро розкаюється, та просить звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Крім повного визнання своєї провини вина підсудного підтверджується показами свідків, зібраними і дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи.

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_13 , пояснив, що з часу народження та після проходження загальнообов`язкової служби в Збройних Силах України постійно проживає в с. Гладковичі, Овруцького району Житомирської області. В період часу приблизно 2005-2006 роки він працював на посаді станкового в Овруцькому лісництві після чого звільнився за власним бажанням та в подальшому до теперішнього часу офіційно ніде не працює, а лише періодично підробляє у фізичних осіб, підприємців та в основному займається веденням домашнього господарства за місцем постійного проживання, де проживає разом зі своєю сім`єю, а саме дружиною та двома неповнолітніми дітьми. На керівних посадах, зокрема на посадах директора підприємства або ж заступника директора ніколи не працював, так як не має відповідної освіти та навиків зайняття фінансово-господарською діяльністю. Приблизно влітку 2010 року, коли точно саме не пригадує, під час спілкування з ОСОБА_5 , з яким він знайомий зі шкільних років та перебуває в товариських стосунках, спілкується періодично, коли ОСОБА_5 приїжджає в с. Гладковичі до своєї баби по материнській лінії з м. Києва, останній попросив його, за винагороду у вигляді декількох пляшок горілки та закуски, підписати якісь невідомі йому документи, при цьому пояснивши, що ОСОБА_13 буде рахуватися директором якогось підприємства та при цьому фактично останньому нічого не потрібно буде роботи, а ОСОБА_5 сам буде займатися діяльністю даного підприємства. Назви даного підприємства він не запам`ятав. Так як йому було взагалі байдуже та не цікавив той факт, чим саме повинно було займатися дане підприємство та для чого воно взагалі потрібно було ОСОБА_5 , а тому він погодився на пропозицію останнього, після чого підписав надані йому ОСОБА_5 якісь незнайомі раніше документи, та не став запитувати у нього що саме це за документи, та їх зміст не запам`ятовував. Коли саме точно це було, на даний час вже не пригадує. До фінансово-господарської діяльності підприємства жодного відношення не має так як особисто не займався та не мав намірів займатися, жодних фінансових документів не підписував.

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_7 , пояснив, що приблизно з липня 2010 року, точної дати не пам`ятає, став директором ТОВ „Торговий дім „Біопек, а також засновником даного підприємства. Ініціатором створення даного підприємства виступив його знайомий ОСОБА_5 . Тобто він зареєстрував дане підприємство на прохання ОСОБА_5 , при цьому намірів займатися реальною фінансово-господарською діяльністю при створенні ТОВ «ТД Біопек» не мав, так як ніколи раніше не працював на керівних посадах, пов`язаних з веденням фінансово-господарської діяльності. З ОСОБА_5 , він познайомився приблизно в середині 2008 року, коли зустрівся з ним під час спільної поїздки до м. Овруча в автобусі, під час якої вони познайомилися та стали спілкуватися. В ході знайомства, ОСОБА_5 запропонував йому роботу на ТОВ „ТД „Нобліс менеджером, на що він погодився, та з середини 2008 року почав працювати на ТОВ „ТД „Нобліс на запропонованій ОСОБА_5 посаді менеджера. Офіс ТОВ „ТД „Нобліс у вигляді невеликої кімнати ОСОБА_5 наймав в Готелі Голосіївському м. Києва. Під час роботи на даному підприємстві, ОСОБА_5 давав йому вказівки стосовно доставки документів, а згодом і грошових коштів, різним людям. При цьому він повідомляв ОСОБА_7 куди потрібно завозити документи та гроші, а також контактні номери телефонів цих людей. За його вказівками, він возив пакунки з документами, а саме: податковими та видатковими накладними та іншими документами та грошима в різних сумах, яких саме на даний час він не пригадує, так як пакунки з грошима були в опечатаних пакетах. Він отримував пакунок від ОСОБА_5 та віз його туди, куди вказував останній. Переважно він їздив до станції метро в м. Києві, такими як „Лебідська, „Шулявська, „Палац спорту та інші, а також до фастфуду „Макдональдс, що знаходиться на Севастопольській площі, до „Республіканського стадіону, де зустрічався з різними людьми, яким віддавав пакунки, що були надані мені ОСОБА_5 . Які підприємства представляли ці люди йому відомо не було, так як ОСОБА_5 повідомляв йому тільки їх імена та номери телефонів. Номери цих телефонів, він не записував до свого телефону, оскільки не бачив у цьому потреби, тому-що люди переважно були різні. Такі вказівки він виконував приблизно 5-6 разів на місяць. Таким чином, він перевозив документи та грошові кошти за вказівкою ОСОБА_5 десь до середини 2008 року. В подальшому, в період часу з середини 2008 року по кінець 2009 року, ТОВ „ТД „Нобліс практично не здійснювало фінансово-господарської діяльності, що було обумовлено економічною кризою. В подальшому, з кінця 2009 року він знову почав за вказівкою ОСОБА_5 відвозити та передавати документи. Він не розумів, для чого ОСОБА_5 передає через нього документи та грошові кошти, так як він не має відповідних навиків ведення фінансово-господарської діяльності, а тому не розумів саму процедуру та не знав чи була вона законною чи ні. А у зв`язку з відсутністю іншої роботи та будь-яких інших джерел фінансування, він боявся запитувати у ОСОБА_5 про таку його діяльність, щоб не втратити постійний дохід, завдяки якому мав можливість утримувати свою родину у складі дружини та матері-інваліда. З ОСОБА_16 він познайомився наприкінці 2010 року, коли ОСОБА_5 дав йому вказівку під`їхати до станції метро „Либідська та отримати документи, видаткові та податкові накладні від жінки на ім`я ОСОБА_17 . В подальшому він періодично забирав у ОСОБА_18 документи за вказівкою ОСОБА_5 та передавав їх останньому. Номера її телефону він не пригадує. Також, ОСОБА_16 здійснювала ведення бухгалтерського та податкового обліку ТОВ „Торговий дім „Біопек. ТОВ „Торговий дім „Біопек він зареєстрував за вказівкою ОСОБА_5 . Після реєстрації ним підприємства в Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації, в Державній податковій інспекції у Голосіївському районі м. Києва, управління статистики м. Києва, відповідно до розроблених ОСОБА_5 та наданими йому для нотаріального посвідчення протоколів засновників товариства та статуту, він був призначений директором ТОВ „Торговий дім „Біопек, однак, фактично керівництво його діяльністю здійснював ОСОБА_5 , в якого знаходилися оригінали установчих та реєстраційних документів та печатка підприємства. Також, він особисто подавав на прохання ОСОБА_5 заяву до відділу дозвільної системи Голосіївського РУ ГУМВС України в м. Києві про отримання дозволу на виготовлення печатки ТОВ «ТД Біопек», та після сплати державних послуг і отримання необхідного дозволу, замовляв відразу виготовлення печатки за місцем отримання дозволу, тобто у відділі дозвільної системи Голосіївського РУ ГУМВС України в м. Києві. Крім, того за вказівкою ОСОБА_5 ним були нотаріально посвідчені картки зі зразками власного підпису, які в подальшому були подані ним до АТ «ОТП Банк». В банку він також підписав, як директор ТОВ «ТД Біопек» відповідні договори про відкриття рахунків для підприємства. В подальшому після проведення ним реєстрації ТОВ «ТД Біопек» в державних органах, за вказівкою ОСОБА_5 , всі оригінали установчих та реєстраційних документів, а також печатку він передав останньому. В подальшому, всі первинні документи від імені ТОВ «ТД Біопек», а саме договори, накладні, податкові накладні та інші документи, на скільки йому було відомо від ОСОБА_5 , готувала ОСОБА_16 , після чого такі документи надавалися йому для підпису, при цьому їх зміст та значення наданих документів він не розумів, так як ніколи не займався підприємницькою діяльністю. На скільки йому було відомо від ОСОБА_5 , що ТОВ „ТД „Нобліс згідно підготовлених ним документів надавало ТОВ „Торговий дім „Біопек безвідсоткову поворотну фінансову допомогу строком на три роки, однак точну суму на даний час він не пригадує. В подальшому, дані грошові кошти були надані в якості безвідсоткової поворотної фінансової допомоги ОСОБА_5 . Гроші, були зняті готівкою з рахунку ТОВ „Торговий дім „Біопек, що відкритий в ОТП Банку в м. Києві, ним особисто та передані ОСОБА_5 Декларації з податку на прибуток та декларації з податку на додану вартість ТОВ „Торговий дім „Біопек складались ОСОБА_16 та підписувались ним як директором підприємства. Так як він взагалі не розуміється в питаннях ведення бухгалтерського обліку та складання податкової звітності, то вирішенням всіх питань по підприємству в тому числі визначенням від якого підприємства формувався податковий кредит ТОВ „Торговий дім „Біопек, від якого - податкові зобов`язання займався ОСОБА_5 особисто. Як директор ТОВ „Торговий дім „Біопек він отримував 1500,00 грн. щомісячно та крім цього, ОСОБА_5 давав йому щомісячно готівкою ще 1500,00 грн. Де на даний час зберігається печатка ТОВ „Торговий дім „Біопек йому не відомо. Короткий час печатка підприємства перебувала у нього, в основному для оформлення за вказівкою ОСОБА_5 документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «ТД Біопек», які готувалися ним. В подальшому печатка підприємства переважно також зберігалась у ОСОБА_5 . Установчі документи ТОВ „Торговий дім „Біопек завжди зберігались у ОСОБА_5 так само як і документи щодо фінансово-господарської діяльності. Де саме та за якою адресою йому не відомо. При реєстрації ним підприємства в органах державної влади та державних установах про мету, з якою створювалося ТОВ «ТД Біопек» та якою діяльністю повинно було займатися підприємство після реєстрації ОСОБА_5 йому нічого не повідомляв, та він в свою чергу у нього не цікавився та ніколи не запитував про те, якою діяльністю займатиметься ТОВ «ТД Біопек» після реєстрації даного підприємства ним, а також ніколи не цікавився з якою ціллю ОСОБА_5 створив через нього ТОВ «ТД Біопек», так як його влаштовували умови на яких він працював, а саме грошова винагорода, яку він отримував від ОСОБА_5 щомісячно, за що й міг утримувати свою родину та мав якусь матеріальну стабільність.

Допитанаї в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_10 , показала, що приблизно в кінці квітня на початку травня 2011 року в офіс компанії ТОВ «Реал Консалтинг Україна», який знаходиться за адресою: м. Київ, по вул. Боженка,31, звернувся знайомий їй раніше ОСОБА_19 з приводу створення нового підприємства ТОВ «ТД Біопек» та його реєстрації в органах державної влади. З ОСОБА_20 вона познайомилася давно, коли саме, на даний час не пригадує, з приводу перереєстрації ТОВ «Торговий дім Нобліс», коли останньому порадили компанію ТОВ «Реал Консалтинг Україна» хтось з клієнтів. Пригадати на даний час ким саме був ОСОБА_19 на ТОВ «ТД Нобліс», засновником чи директором, не може так як минуло багато часу. На скільки вона пригадує, ОСОБА_19 при реєстрації ТОВ «Торговий дім Біопек» виступив як засновник підприємства, яке з його слів повинно було займатися торгівлею паливом. Так як ТОВ «Реал Консалтинг Україна» займається наданням послуг щодо проведення державної реєстрації, перереєстрації, змін до установчих документів суб`єктів господарської діяльності, та вона особисто також як приватний підприємець, а тому з ОСОБА_20 , вона та її колега ОСОБА_11 домовилися з приводу підготування установчих документів ТОВ «ТД Біопек», а саме статуту, протоколів зборів учасників товариства та наказів про призначення на посади службових осіб. В подальшому, згідно домовленості з ОСОБА_20 працівниками компанії ТОВ «Реал Консалтинг Україна» були підготовлені всі необхідні документи для проведення реєстрації ТОВ «ТД Біопек», які були передані ОСОБА_21 для підписання та подальшого нотаріального посвідчення. Де саме ОСОБА_19 посвідчував підготовлений компанією статут ТОВ «ТД Біопек» їй не відомо, так як ні вона особисто, ні її колеги при цьому не були присутніми. В подальшому, ОСОБА_19 надав їм посвідчені нотаріально установчі документи ТОВ «ТД Біопек» для подання їх до державних установ з метою проведення державної реєстрації підприємства, а саме: до відділу державних реєстраторів Голосіївської РДА у м. Києві, до державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва, управління статистики, де працівниками компанії, куди на скільки вона пригадує ОСОБА_22 були написані відповідні заяви про реєстрацію ТОВ «ТД Біопек». Гроші для реєстрації підприємства та за надані нею та ОСОБА_11 послуги надавав ОСОБА_19 . На скільки вона пригадує на даний час, що декілька разів до них в офіс ОСОБА_19 приїжджав разом з молодим хлопцем, високого зросту, худорлявої статури на ім`я ОСОБА_23 , який в подальшому також приїжджав до Голосіївського РУ ГУМВС України, де вона разом з ОСОБА_22 , на прохання та за домовленістю з ОСОБА_20 допомагали оформлювати дозвіл на виготовлення печатки ТОВ «ТД Біопек», який в подальшому забирав особисто ОСОБА_23 , який як стало їм відомо з підготовлених установчих документів ТОВ «ТД Біопек» та зі слів ОСОБА_24 , був директором даного підприємства. Всі документи щодо перереєстрації ТОВ «Торговий дім «Нобліс» (код 32486840, м. Київ), ТОВ «Слов`янська спілка підприємців» (код 36555996, м. Київ), ТОВ «Нафта Рефайнінг Маркетинг» (код 34426846, м. Київ), ПП «Камея» (код 32046313) надав їй та ОСОБА_11 . ОСОБА_5 , який і оплачував їхні послуги. Для проведення процедури перереєстрації, а саме підготовлення відповідних змін до статутів, протоколів загальних зборів засновників зазначених підприємств, ОСОБА_5 надавав їм відповідні довіреності оформлені належним чином, з реквізитами зазначених підприємств та підписами їх службових осіб, що не викликало у сумнівів, а тому виконуючи свою роботу вона та ОСОБА_11 подавали відповідно домовленостей з ОСОБА_5 відповідні заяви до державних установ, зокрема до державних реєстраторів, в яких зазначали конкретні дії щодо первинної реєстрації, внесення змін до установчих документів та змін до відомостей про юридичну особу. Особисто вона ніколи не зустрічалася ні з ОСОБА_25 ні з ОСОБА_26 . Крім цього, вона пригадує, що ОСОБА_5 запитував у неї та ОСОБА_11 про те чи може бути засновником українського підприємства громадянин Росії та в подальшому надавав їй з ОСОБА_11 відомості про особу громадянина Російської Федерації ОСОБА_27 для внесення інформації про нього як якогось засновника при розробленні установчих документів якихось підприємств, яких саме не пам`ятає, засновником вказаних підприємств було вказано даного громадянина при розробленні статутів на замовлення ОСОБА_5 . Особисто вона ніколи не зустрічалася та не спілкувалася з зазначеною особою, особисто не знайома.

- вилученими у державного реєстратора Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації, оглянутими та приєднаними до кримінальної справи установчими та реєстраційними документами ТОВ «ТД «Біопек» (код 37118790), вилученими, а саме:

протоколом №1 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» від 13.05.2010 року, згідно якого рішенням одноосібного учасника ОСОБА_7 було прийнято рішення про створення ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія», визначено місцезнаходження товариства за адресою: 03127, м. Київ, проспект 40-річчя Жовтня,93, затверджено статутний капітал товариства в розмірі 884,0 грн., затверджено статут товариства та призначено його керівником ОСОБА_7 ;

довіреністю від 17.05.2010 року, якою директор ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» ОСОБА_7 уповноважив ОСОБА_11 , ОСОБА_10 та ОСОБА_12 бути його представниками як засновника у відносинах з усіма державними, громадськими установами, організаціями, підприємствами всіх форм власності, зокрема органах державної влади та статуправління, органах внутрішніх справ, дозвільної системи, податкової інспекції, пенсійному фонді, органах соцстраху, банківських установах з питань державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія»;

статутом товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» від 13.05.2010 року зареєстрованого Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією 19.05.2010 року, відповідно до якого п.1 Загальні положення п.п.1.2 Засновник (учасник) товариства: ОСОБА_7 , паспорт НОМЕР_3 , виданий Овруцьким РВ УМВС України в Житомирській області 09.04.1998 року, що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , і.н. НОМЕР_4 ;

реєстраційною карткою Форми №1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи від 19.05.2010 року, згідно якої створене «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія», директором якого являється ОСОБА_7 , паспорт НОМЕР_3 , виданий Овруцьким РВ УМВС України в Житомирській області 09.04.1998 року, що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , і.н. НОМЕР_4 ;

реєстраційною карткою Форми №3 на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи від 16.05.2011 року,згідно якої зі складу засновників ТОВ «ТД «Біопек» вийшов ОСОБА_7 та увійшли ТОВ «Агро-Март» і ТОВ «ВКФ «Нобліс»;

протоколом №2 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» від 04.05.2011 року, відповідно до якого зі складу учасників товариства вийшов ОСОБА_7 , який передав свою частку в статутному капіталі в розмірі 1%, що становить 8,84 грн. безоплатно на користь ТОВ «Агро-Март» та частку в статутному капіталі в розмірі 99%, що становить 875,16 грн. безоплатно на користь ТОВ «ВКФ «Нобліс»;

протоколом №6 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Агро-Март» від 04.05.2011 року, згідно якого рішенням учасника товариства ОСОБА_28 розмір частки якого в статутному капіталі товариства 100%, прийнято рішення про вхід товариства до складу ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» з часткою в статутному капіталі 1%, що у вартісному виразі становить 8,84 грн.;

протоколом №12 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Нобліс» від 04.05.2011 року, згідно якого рішенням учасника товариства ОСОБА_5 розмір частки якого в статутному капіталі товариства 100%, прийнято рішення про вхід товариства до складу ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» з часткою в статутному капіталі 99%, що у вартісному виразі становить 875,16 грн.;

довіреністю від 04.05.2011 року, якою директор ТОВ «Торговий дім Біо паливно-енергетична компанія» ОСОБА_7 уповноважив ОСОБА_11 бути представником товариства в усіх органах державної влади та управління, в органах місцевого самоврядування, підприємствах установах, організаціях усіх форм власності в тому числі в Голосіївській районній державній адміністрації, перед державними реєстраторами, органах статистики, Пенсійному фонд, Фонді соціального страхування України від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонді соціального страхування України на випадок безробіття, Державного архіву, відповідних оргнаха Міністерства внутрішніх справ, банківських установах, Державній податковій інспекції, податковій міліції з питань, що стосуються внесення відомостей до єдиного державного реєстру, зміни засновників, реєстрації інших змін товариства;

(т.12 а.с.5-9, 11, 16-32, 36-55)

- вилученими в Державній податковій інспекції у Голосіївському районі м. Києва, оглянутими та приєднаними до кримінальної справи документами юридичної справи та податкової звітності ТОВ «ТД «Біопек» (код 37118790), а саме:

висновком №145/15-228 від 13.09.2010 року до акту невиїзної документальної (камеральної) перевірки, відповідно до якого встановлено, що ТОВ «ТД БІОПЕК» зареєстроване за місцем масової реєстрації, де фактично не знаходиться, податкое навантаження становить 0%, наявність основних виробничих фондів 0 грн., чисельність працюючих 0 чоловік;

Податковою декларацією з податку на додану вартість ТОВ «ТД БІОПЕК» за 7-й місяць 2010 року, в якій в розділі «І. Податкові зобов`язання» в графі «9. Усього податкових зобов`язань» зазначено суму 75 794 грн., до якої безпідставно включено суми від проведених безтоварних операцій по реалізації ТМЦ для ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Нобліс» на суму 71 333,33 грн.;

Розшифровкою податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД БІОПЕК» за звітний 7-й місяць 2010 року, в якому в Розділі 1. «Податкові зобов`язання» в графі 1 зазначено покупцем ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Нобліс», обсяг поставки ТМЦ для якого у липні 2010 року склав 356 666,67 грн. в т.ч. ПДВ 71 333,33 грн.;

(т.12 а.с.68, 90-93)

- вилученими в АТ «ОТП Банк», МФО 300528, оглянутими та приєднаними до кримінальної справи банківськими документами ТОВ «ТД «Біопек» (код ЄДР 37118790) по рахунку № НОМЕР_1 , а саме:

роздруківкою про рух коштів, з якої встановлено перерахування коштів від ТОВ «ВКФ «Нобліс» та ТОВ «Торговий дім «Нобліс»;

(т.12 а.с.162-175)

- вилученими у державного реєстратора Печерської районної у м. Києві державної адміністрації, оглянутими та приєднаними до кримінальної справи установчими та реєстраційними документами ТОВ «Аліан-Стайл», вилученими, а саме:

протоколом №3 загальних зборів учасників ТОВ «Аліан-Стайл» від 04.08.2010 року, згідно якого рішенням учасника ОСОБА_29 , прийнято рішення про вихід зі складу учасників товариства та передачу частки в статутному капіталі товариства в розмірі 65 000 грн. - 100% ОСОБА_13 , призначення останнього директором товариства;

статутом ТОВ «Аліан-Стайл» від 04.08.2010 року, зареєстрованого Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією 05.08.2010 року, згідно якого п. 1 «Загальні положення» п.п.1.2 Учасниками товариства є: громадянин України ОСОБА_13 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Овруцьким РВ УМВС України в Житомирській області 16.12.2009 року. Мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , і.н. НОМЕР_6 ;

(т.20 а.с. 14, 23-39)

- вилученими в Державній податковій інспекції у Печерському районі м. Києва, оглянутими та приєднаними до кримінальної справи документами юридичної справи та податкової звітності ТОВ «Аліан-Стайл», а саме:

Актом перевірки відповідності юридичної адреси фактичному місцезнаходженню суб`єкта підприємницької діяльності від 23.12.2010 року, яким встановлено відсутність ТОВ «Аліан-Стайл» за юридичною адресою: АДРЕСА_4 ;

Довідкою від 12.08.2010 року №8995 Форми №4-ОПП про взяття на облік платника податків ТОВ «Аліан-Стайл» за юридичною адресою: м. Київ, вул. М.Грушевського,28/2, кв.43, керівником якого являється ОСОБА_13 і.н. НОМЕР_6 ;

відомостями із Єдиного державного реєстру щодо юридичної особи ТОВ «Аліан-Стайл» від 06.08.2010 року, відповідно до яких керівником та засновником ТОВ «Аліан-Стайл» являється ОСОБА_13 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , і.н. НОМЕР_6 ;

(т.20 а.с. 106, 125,130)

- висновком експерта 1/984 від 20.09.2011 року, згідно якого підписи, розташовані в графах «Сторінку заповнив» і «Сторінки картки заповнив» реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи форми №3 від 16.05.2011 року, в графі « ОСОБА_7 » протоколу №2 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «ТД Біопек» від 04.05.2011 року, в графі «ТОВ «ТД «Біопек» в особі Директора ОСОБА_7 » протоколу №6 загальних зборів учасників ТОВ «Агро-Март» від 04.05.2011 року, протокол №12 загальних зборів учасників ТОВ «ВКФ «Нобліс» від 04.05.2011 року, в графі «Директор ТОВ «Торговий дім «Біо паливно-енергетична компанія» ОСОБА_7 » довіреністі без номера від 04.05.2011 року, в графі « ОСОБА_7 » статуту ТОВ «Біопек» (код 37118790) затверджений загальними зборами засновників (учасників) ТОВ «ТД Біопек» згідно протоколу №1 від 13.05.2010 року та зареєстрований в Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації 19.05.2011 року, в графі « ОСОБА_7 » протоколу №1 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «ТД Біопек» від 13.05.2010 року, в графах «Керівник підприємства» і «Головний бухгалтер» податкової декларації з податку на прибуток підприємства ТОВ «ТД Біопек» за 1 квартал 2011 року, податкової декларації з податку на прибуток підприємства ТОВ «ТД Біопек» за звітній 2010 рік, податкової декларації з податку на прибуток підприємства ТОВ «ТД Біопек» за 3 квартали 2011 року, додатку К1/1 до рядків 01.2, 01.5, 04.2, 04.10, 04.12 та 07 декларації з податку на прибуток підприємства ТОВ «ТД Біопек» за 3 квартали 2011 року, в графах «Керівник» і «Головний бухгалтер» податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 12 місяць 2010 року, розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ ТОВ «ТД Біопек» за 11 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 12 місяць 2010 року, податковоь деклараціь з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 11 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 11 місяць 2010 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 10 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 10 місяць 2010 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 9 місяць 2010 року, розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ ТОВ «ТД Біопек» за 9 місяць 2010 року, довідки ТОВ «ТД Біопек» щодо залишку суми від`ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду за 9 місяць 2010 року, розрахунку суми бюджетного відшкодування ТОВ «ТД Біопек» за 9 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 9 місяць 2010 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 8 місяць 2010 року, довідки ТОВ «ТД Біопек» щодо залишку суми від`ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду за 8 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 8 місяць 2010 року, розрахунку суми бюджетного відшкодування ТОВ «ТД Біопек» за 8 місяць 2010 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 7 місяць 2010 року, розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ ТОВ «ТД Біопек» за 7 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 7 місяць 2010 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 6 місяць 2010 року, розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ ТОВ «ТД Біопек» за 7 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 7 місяць 2010 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 4 місяць 2011 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 4 місяць 2011 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 3 місяць 2011 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 3 місяць 2011 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 2 місяць 2011 року, розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ ТОВ «ТД Біопек» за 2 місяць 2011 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 2 місяць 2011 року, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «ТД Біопек» за 1 місяць 2011 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «ТД Біопек» за звітній 1 місяць 2011 року виконані ОСОБА_7 . Підписи, графічне зображення яких розташоване в графі «Заява» копії заяви від 04.05.2011 року, копії довіреності від 17.05.2011 року, ймовірно виконані ОСОБА_7 ;

(т. №13 а.с.28-36)

- висновком експерта №1/985 від 11.09.2011 року судово-почеркознавчої експертизи, згідно якого підписи, розташовані в графах «Запрошений О.С. Тиченок» двох примірників протоколу №3 загальних зборів учасників ТОВ «Аліан-Стайл» від 04.08.2010 року, в графі «Підпис Учасника Товариства» статуту ТОВ «Аліан-Стайл» затверджений Загальними зборами учасників ТОВ «Аліан-Стайл» згідно протоколу №3 від 04.08.2010 року та зареєстрований в Печерській районній у м. Києві державній адміністрації 05.08.2010 року, в графі «Директор ОСОБА_13 » довіреності без номера та дати виконані ОСОБА_13 . Підписи, розташовані в графах «Керівник» і «Головний бухгалтер» податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ «Аліан-Стайл» за 7 місяць 2010 року, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів ТОВ «Аліан-Стайл» за 7 місяць 2010 року, виконані не ОСОБА_13 , а іншою особою.

(т.20 а.с. 207-212)

- висновком комп`ютерно-технічної експертизи: №441 від 30.09.2011 року, яким встановлені документи бухгалтерського та податкового обліку ТОВ «Альфа-Буд-2005», ТОВ «Слов`янська спілка підприєців», ПП «Камея», ТОВ «ТД Біопек», ТОВ «Торговий дім «Нобліс», складанням яких займалася ОСОБА_16 на власному комп`ютері.

(т.30 а.с. 13-25, 42-43, 47, 51-52, 59-61, 63, 65,67-68. 70,73,77-79, 92,100-115, 139-145)

Суд кваліфікує дії підсудного ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, т.я. він за попередньою змовою групою осіб, вчинив фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) - ТОВ "ТД "Біопек" з метою прикриття незаконної діяльності, за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 205 КК України, т.я він вчинив фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) "Аліан-Стайл" з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненими повторно, та за ч.1 ст. 366 КК України, т.я. він вніс до офіційних документів - податкових декларацій ТОВ "ВКФ "Нобліс", завідомо неправдиві відомості.

Обставин, що обтяжують покарання підсудного ОСОБА_5 в судовому засіданні не встановлено.

Обставинами, що пом`якшують покарання підсудного ОСОБА_5 є щире каяття.

Заслухавши думку прокурора, який не заперечує проти звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у звязку із закінченням строків давності, оскільки скоєний ним злочин, передбачений ст. 205 ч. 2 КК України відноситься до злочинів середньої тяжкості, за який передбачено максимальне покарання у вигляді 5-ти років позбавлення волі, а скоєні ним злочини, передбачені ст. 205 ч. 1 та 366 ч.1 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості, за якій передбачено максимальне покарання у виді 3-х років обмеження волі, а відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло пять років у разі вчинення злочину середньої тяжкості.

Дане кримінальне правопорушення скоєне в період до 04.08.2010 року, про що свідчать зареєстрований статути підприємств ТД «Біопек» та «Аліан-Стайл» та інші реєстраційні документи, фінансово-господарськими документами, а тому на момент розгляду справи в суді закінчився строк давності притягнення до кримінальної відповідальності по даній статті.

Керуючись ст.49 КК України, ст.ст. 7-1, 11-1 КПК України (1960 року), суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст.28 ч.1 ст. 205, ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 205, ч.1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_5 в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст.28 ч.1 ст. 205, ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 205, ч.1 ст. 366 КК України провадженням закрити.

Запобіжний захід підписку про невиїзд - скасувати.

Речові докази по справі: дискету з написом «накладна, податкова накладна, акт виконаних робіт, рахунок-фактура», ноутбук «Acer NAV50» S/N LUSASOB13201746D481601, ноутбук «HP-G60» s/n 2CE9071KLT, системний блок комп`ютера «ZIP Drive», системний блок комп`ютера в корпусі чорного кольору з написом « UIT», флеш-карту з написом « Canyon» флеш-карту « DT Mini 1 GB 05384-350.AO1LF 5V OS 1785489 TAIWAN», флеш-карту «Kingston Data Traveler LOCKER+ 4 GB», флеш-карту « SILICON POWER 2 GB», флеш-карту «Transcend JF V30/2GB», системний блок в корпусі чорного кольору Б/н, системний блок в корпусі чорного кольору Б/н, системний блок комп`ютера в корпусі чорного кольору ТУ УЗО 30.0-31921197.001-2002, флеш-карту в корпусі червоного кольору «Cool Drive U310 4 GB» , монітор «View Sonic VA902 model number: VS10780 serial number: PSS060773342», ноутбук «Fujitsu LIFEBOOK» Confsguration P/N: AA80N 1 E996000000 S/N R6318834, мобільний телефон «Nokia C5-00» ( imei: НОМЕР_7 code: НОМЕР_8 ) з сім карткою «Jeans GSM оператор НОМЕР_9 », оптичний носій даних DVD-R 4.7 Gb «LG» № 224, № 224 н/т повернути власнику.

Зняти арешт з належного ОСОБА_5 автомобіля марки «TOYOTA LAND CRUISER PRADO» державний номерний знак НОМЕР_10 , флеш-карти «Guardant Stealth II ОЕ2ZА26ВС5В50» в корпусі зеленого кольору з написом кульковою ручкою « НОМЕР_11 », з грошових коштів на загальну суму 468 543.00 гривень, з мобільного телефону «NOKIA» Model: 1208 Туре: RH-105 imei: НОМЕР_12 та сім-карткою «Київстар», мобільного телефону «NOKIA» Model: 1208 Туре: RH-105 imei: НОМЕР_13 та сім-карткою «Київстар», мобільного телефону «Huawєi» C2801 S/N: НОМЕР_14 з сім-карткою «Інтер Телеком», мобільного телефону «Huawєi» C2801 S/N: НОМЕР_15 з сім-карткою «Інтер Телеком», флеш-карти в корпусі з пластику синього кольору з написом «СЄ» та повернути власнику.

На постанову суду може бути подана апеляція через Овруцький районний суд в апеляційний суд Житомирської області протягом 7 діб з моменту її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.09.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу49824762
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —617/13390/12

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Білоусенко І. В.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Білоусенко І. В.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Білоусенко І. В.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Слісарчук Я. А.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Слісарчук Я. А.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Слісарчук Я. А.

Постанова від 09.01.2020

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Білоусенко І. В.

Постанова від 09.01.2020

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Білоусенко І. В.

Постанова від 10.12.2019

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Слісарчук Я. А.

Постанова від 06.11.2019

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Білоусенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні