Постанова
від 08.10.2009 по справі 2/358
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

2/358

          

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "08" жовтня 2009 р.                                                           Справа № 2/358

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді                                                    

суддів:                                                                        

                                                                                   

при секретарі                                                             ,

за участю представників сторін:

від позивача:        Волтарніст Ю.А., довіреність №71/5 від 07.10.2009р.,      

від відповідача:    Сищук Н.М., довіреність №26/459 від 06.11.2008р.,          

від третьої особи: Шундрик В.Л., довіреність №19-12-79 від 07.10.2009р.,    

 

розглянувши апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали", м. Житомир

на ухвалу господарського суду Житомирської області

від "06" серпня 2009 р. у справі № 2/358 (суддя Тимошенко О.М.)

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали", м. Житомир

до Державного реєстратора виконавчого комітету Житомирської міської радиЖитомирської області, м. Житомир

третя особа: Головне управління статистики у Житомирській області, м. Житомир  

про визнання протиправними реєстраційних дій, скасування реєстрації та зобов'язання вчинити певні дії, -   

ВСТАНОВИВ:

  

У серпні 2009 року Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" звернулось до господарського суду Житомирської області з позовом до державного реєстратора виконавчого комітету Житомирської міської ради Житомирської області про визнання протиправними реєстраційних дій, скасування реєстрації та зобов'язання вчинити певні дії (а.с.7-10).

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 06 серпня 2009 року на підставі п.1 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України у прийнятті позовної заяви Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" відмовлено (а.с.6).

Відмовляючи в прийнятті позовної заяви господарський суд Житомирської області виходив з того, що позов заявлений до особи, яка не може бути відповідачем в судовому процесі в господарських судах.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати зазначену ухвалу, посилаючись на порушення норм процесуального права (а.с.3-5).

Позивач в апеляційній скарзі вказує, що його вимоги підлягають розгляду господарськими судами.

Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" звертає увагу, що відмовляючи у прийнятті позовної заяви Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" до Державного реєстратора Виконавчого комітету Житомирської міської ради господарський суд Житомирської області порушив право товариства на звернення до господарського суду.

Представник позивача в судовому засіданні апеляційну скаргу підтримує в повному обсязі.

Державний реєстратор виконавчого комітету Житомирської міської ради письмовий відзив на апеляційну скаргу не надав. Представник відповідача в засіданні суду з апеляційною скаргою не погодився. Вважає, що оскаржену ухвалу господарського суду Житомирської області від 06.08.2009р. слід залишити без змін, а подану позивачем апеляційну скаргу - без задоволення.

Головне управління статистики у Житомирській області у відзиві на апеляційну скаргу (а.с.37) та його представник в засіданні суду заперечили проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, вважають, що оскаржена позивачем ухвала є законною та обґрунтованою. Просили залишити ухвалу господарського суду Житомирської області від 06.08.2009р. без змін, а подану позивачем апеляційну скаргу - без задоволення, зазначивши, що позовна заява стосується спору, який не підвідомчий господарському суду, що виключає можливість його судового розгляду, але не виключає захист порушеного чи оспорюваного права іншим уповноваженим органом. Незважаючи на подання позовної заяви, господарський процес не може бути порушений, у зв'язку з тим, що позов заявлений до особи, яка не може бути відповідачем у такому процесі.

                                                                                                                                     

Заслухавши пояснення учасників процесу, розглянувши та обговоривши доводи апеляційної скарги Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали", вивчивши матеріали справи, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм процесуального права при прийнятті оскарженої ухвали, судова колегія дійшла висновку, що подана позивачем апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступних підстав.

Частиною 2 статті 124 Конституції України передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до п.3 ст.6 Закону України “Про судоустрій” ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Згідно зі ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єктів підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених прав або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Крім того, згідно з частиною 1 статті 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, тобто ті, що мають статус юридичної особи (статус суб'єкта підприємницької діяльності).

У даному випадку відповідачем вказаний державний реєстратор виконавчого комітету Житомирської міської ради.

Державний реєстратор - посадова особа, яка відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (ст. 1 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”).

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” відносини,  які виникають  у  сфері  державної  реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Відповідно до вимог п.2 ст.53 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” дії або бездіяльність державного реєстратора можуть бути оскаржені до суду у порядку, встановленому законом.

Тобто зазначена норма закону не містить прямої вказівки на оскарження дії або бездіяльності державного реєстратора саме до господарського суду.

Стаття 12 Господарського процесуального кодексу України не містить вичерпний перелік справ, які підвідомчі судам, та видів спорів, які виникають між сторонами, і у такому випадку слід виходити з суб'єктного складу учасників спору та характеру правовідносин.

Державний реєстратор не є суб'єктом підприємницької діяльності, а є посадовою особою, тому заява не підлягає розгляду в господарських судах.

Виходячи з наведеного колегія суддів вважає, що господарський суд першої інстанції правомірно відмовив у прийнятті позовної заяви, оскільки законодавством передбачено певний спосіб захисту порушеного права.

Беручи до уваги все наведене та вимоги чинного законодавства в їх сукупності, колегія суддів не вбачає підстав для скасування ухвали господарського суду Житомирської області.

Керуючись ст.ст.  101,103,105,106 Господарського процесуального кодексу України, Житомирський апеляційний господарський суд, -                                                

                                        

                                      ПОСТАНОВИВ:

1.  Ухвалу господарського суду Житомирської області від 06 серпня 2009 року у справі №2/358 залишити без змін, а апеляційну скаргу  Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали", м. Житомир - без задоволення.

2. Справу  №2/358 повернути до господарського суду Житомирської області.  

Головуючий суддя                                                                  

судді:

                                                                                             

Віддруковано: 5 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - відповідачу

4 - третій особі

5 - в наряд  

 

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.10.2009
Оприлюднено20.10.2009
Номер документу5034349
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/358

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Постанова від 02.06.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 13.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мартюхіна Н.О.

Постанова від 08.10.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Горшкова Н.Ф.

Рішення від 01.04.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Ухвала від 24.12.2008

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук I.В.

Постанова від 23.02.2009

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук I.В.

Ухвала від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук I.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні