Рішення
від 02.03.2010 по справі 2-51/10
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Цивільна справа № 2-51 / 2010 р.

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

( заочне )

02.03.10 року смт Врадіївка

Врадіївський районний суд Миколаївської області у складі

головуючого судді : А.В. Сорочан

при секретарі судового засідання: Є.В. Євтушок

з участю прокурора Коршунової О.О.

представника позивача : органу опіки та піклування Врадіївської РДА Артішевської А. В., Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Врадіївської РДА, Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини,-

в с т а н о в и в :

14 січня 2010 року до Врадіївського районного суду надійшла позовна заява, пред"явлена органом опіки та піклування Врадіївської РДА та директором Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, з вимогою про позбавлення батьківських прав матір вказаної дитини ОСОБА_3 та стягнення з останьої аліментів на його утримання.

У судовому засіданні прокурор та представники позивачів позовні вимоги підтримали повністю та просили їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з"явилась з невідомої суду причини, хоча у встановленому законом порядку була повідомлена про час та місце розгляду справи, а саме через газету " Південна правда № 20 від 20.02.2010 року. Так як в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, суд визнав можливим, за згодою позивача, провести заочний розгляд справи у відсутності відповідача.

Заслухав пояснення осіб, що беруть участь у справі, показання представника позивача ОСОБА_2, допитаної в якості свідка, з ясував думку дитини, яка не заперечує проти позбавлення його матері ОСОБА_3 щодо нього батьківських прав, дослідив та оцінив письмові докази, висновок органу опіки та піклування про позбавлення батьківських прав відповідача, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. До такого висновку суд прийшов на підставі наступного.

Так, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, є матір ю неповнолітнього ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Через неналежне виконання батьківських прав та безвідповідальне ставлення до своєї малолітньої дитини, останню було поміщено до навчального закладу - Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Миколаївської обласної ради, де вона на даний час перебуває та утримується за рахунок держави. ОСОБА_4 перебуває у закладі з 09.10.2004 року ( акт про відвідування учня Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату від 12.11.2009 року, показання ОСОБА_2)

Як вбачається з наданих письмових доказів по місцю реєстрації відповідачки - Великовеселівської сільської ради, ОСОБА_3 зареєстрована в с. Великовеселе Врадіївського району Миколаївської області в житловому будинку по АДРЕСА_1, але на даний час понад п"яти років за вказаною адресою не проживає та місце перебування останньої невідоме, житловий будинок розрушений, земельна ділянка не приватизована та не засаджена ( довідки Великовеселівської с/ради № № 672, 673 від 19.10.2009 р., акт обстеження матеріально- побутових умов від 19.10.2009 р.). Окрім того, було встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 батько дитини ОСОБА_5 помер, про що дитина довідалась під час перебування на літніх канікулах по місцю проживання свого батька та його співмешканки. Мати під час перебування сина на канікулах та похорон батька дитини, останнього не відвідувала.

У судовому засіданні неповнолітній ОСОБА_4 суду повідомив, що мати за весь час його перебування у навчальному закладі жодного разу його не відвідала, не листувалася з ним, не поздоровляла з Днями народжень та святами. Вказана обставина також підтверджується показаннями свідка ОСОБА_2, актом про невідвідування дитини батьками, складеними вихователями та директором навчального закладу.

За весь час пребування сина у закладі, ОСОБА_3 не піклувалася про фізичний і духовний його розвиток, його навчання, підготовку до самостійного життя, не спілкувалася з сином в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, не проявляла інтересу до його внутрішнього світу, засвоєнню ним загальновизнаних норм моралі, матеріально не забезпечувала. Як вбачається з письмових доказів, а саме вироків Врадіївського районного суду, довідки Великовеселівської с/ради, висновку органу опіки та піклування Врадіївської райдерадміністрації від 06.11.2009 р., ОСОБА_3 вела негативний спосіб життя, вихованням дітей не займалась, дітей залишала одних біля батька ОСОБА_5, який на той час зловживав спиртними напоями, неодноразово притягувалась до кримінальної відповідальності за скоєння крадіжок, втягнення неповнолітніх у заняття жебрацтвом, за що засуджувалась судом як до умовних мір покарання, так і позбавлення волі на певний строк.

Окрім дитини ОСОБА_4, відносно якої вирішується питання про позбавлення батьківських прав, відповідачку рішенням Врадіївського районного суду від 24.12.2009 року позбавлено батьківських прав щодо її трьох неповнолітніх дітей ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_6, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_7. Підставою позбавлення батьківських прав щодо вказаних дітей було ухилення ОСОБА_3 від виконання своїх обов язків по вихованню дітей.

Вищенаведені обставини, які були встановлені у судовому засіданні, дають підстави суду зробити висновок, що ОСОБА_3 злісно ухилялась від виконання своїх обов"язків по вихованню сина- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, через винну поведінку, свідомого нехтування нею своїми обов"язків, а не з поважної причини, через що мати не може виконувати своїх обов"язків. При цьому, суд керується вимогами ст. 164 Сімейного Кодексу України, згідно якої, мати може бути позбавлена батьківських прав, якщо вона ухиляється від виконання своїх обов язків по вихованню дитини.

Декларація прав дитини від 20.11.1959 р. (п.6) та Конвенція про права дитини від 20.11.1989 р. вказують, що дитина може бути розлучена з матір"ю лише у винятковій ситуації. Таку ситуацію і було доведено у суді. Приймаючи рішення про позбавлення батьківських прав, суд діє виключно в інтересах дітини - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Окрім того, суд вважає за необхідне задовольнити і позовні вимоги про стянення аліментів на утримання дитини, оскільки згідно положень ст.166 СК України та п. 16 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30.03.2007 року №3, одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача вирішити питання про стягнення аліментів на дитину. При цьому, суд враховує ті обставини, що відповідачка є здоровою, працездатною особою, не перебуває на обліку як безробітна, пенсіонер та інвалід, зможе матеріально утримувати вказану дитину.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212, 213,214, 215, 218, 224-226 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

позов органу опіки та піклування Врадіївської районної державної адміністрації, Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини - задовольнити.

Позбавити батьківських прав громадянку України ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо її дитини - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 ( актовий запис про народження №11 від 22 липня 1996 року зробленого Великовеселівською сільською радою Врадіївського району Миколаївської області, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1)

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат Миколаївської обласної ради ( р/р 35422004001552 код 04590145 МФО 826013 ГУДКУ в Миколаївській області, вид платежу аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 ) на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 аліменти в розмірі 1/8 частини всіх видів її заробітку ( доходу ) щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 14.01.2010 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір у розмірі 51 ( п"ятдесят одну ) грн.. та 120 ( сто двадцять ) грн.. - витрати, пов язані з інформаційно-технічним розглядом справи.

Заяву про апеляційне оскарження рішення Врадіївського районного суду може бути подано позивачами та прокурором протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення Врадіївського районного суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Направити ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ) рекомендованим листом із повідомленням копію заочного рішення. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя А. В. Сорочан

Дата ухвалення рішення02.03.2010
Оприлюднено19.01.2016
Номер документу50403434
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —2-51/10

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Хараджа Н. В.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Хараджа Н. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Рішення від 21.01.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Рішення від 24.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 18.02.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 10.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 23.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні