Ухвала
від 22.09.2015 по справі 923/1446/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про порушення справи про банкрутство

"22" вересня 2015 р. Справа № 923/1446/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. , при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою : ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області, вул. Кірова, 13, м. Каховка, ідентифікаційний код 39473529,

до ОСОБА_2 товариства з обмеженою відповідальністю "Роздольне", АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 30943453,

про порушення справи про банкрутство

за участю представників сторін:

від заявника - не прибув;

від боржника - не прибув;

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області, далі кредитор, звернувся до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника ОСОБА_2 товариства з обмеженою відповідальністю "Роздольне", далі боржник, стверджуючи, що боржник має грошові зобов'язання в сумі, що перевищує триста мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Ухвалою від 25.08.2015 р. господарський суд прийняв заяву до розгляду, призначив підготовче засідання, зобов'язав арбітражного керуючого ОСОБА_3, кандидатуру якого відібрано Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, подати до господарського суду заяву про участь у справі тощо.

Ухвалою суду від 07.09.2015 року підготовче засідання відкладене на 22.09.2015 р. у зв’язку ненаданням згоди арбітражним керуючим ОСОБА_3 на участь у справі, за клопотанням представника заявника судом зроблено повторний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство відібрано кандидатуру арбітражного керуючого для призначення розпорядником майна у цій справі - ОСОБА_4, дата видачі свідоцтва арбітражного керуючого - 26.03.2013 року, свідоцтво арбітражного керуючого № 741, адреса: а/с 1318, м. Запоріжжя, Україна, 69005, ідентифікаційний код НОМЕР_1. На її адресу було направлено ухвалу. На час розгляду справи по суті заява від арбітражного керуючого ОСОБА_4 не надходила.

До суду надійшла заява від арбітражного керуючого ОСОБА_5 (свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого № 710 від 01.04.2013 року, адреса:вул. Гоголя, 11, офіс 3, м. Херсон) про згоду на участь у справі для призначення її розпорядником майна.

Представник боржника у судовому засіданні 07.09.2015 року надала витребувані судом документи та надала усні пояснення щодо визнання заявлених вимог податковим органом, також повідомила про наявність інших кредиторських вимог.

Представник заявника підтримала у судовому засіданні 07.09.2015 року заявлені вимоги, наполягає на їх задоволенні.

У судове засідання 22.09.2015 року представник заявника не прибув, надіслав клопотання про призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_5.

Представник боржника у судове засідання 22 вересня також не прибув.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що наявних матеріалів у справі достатньо для розгляду заяви по суті та її задоволення з наступних підстав.

Боржником відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом. У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи. Якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

Як вбачається з матеріалів справи, Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Роздольне" є юридичною особою, зареєстровано 12.04.2000 року, внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, отже є суб'єктом підприємницької діяльності та суб'єктом банкрутства.

Кредитором заявлено грошові вимоги до боржника в сумі 415 572,99 грн.

Відповідно до наданих кредитором доказів вбачається, що боржник не сплачує податкові зобов’язання, які стягнуті з нього судовими рішеннями, що набрали законної сили. Так, відповідно до постанови Херсонського окружного адміністративного суду по справі № 2-а-663/12/2170 від 21.08.2012 року з боржника стягнуто податковий борг по податку на додану вартість у сумі 53104,56 грн.; постановою Херсонського окружного адміністративного суду по справі № 2-а-4887/12/2170 від 26.12.2012 року стягнуто 6741,99 грн. боргу по податку на прибуток та відповідно до постанови Херсонського окружного адміністративного суду по справі № 821/621/14 від 19.03.2014 року стягнуто 355726,44 грн. податку на додану вартість. Усі виконавчі листи були на виконанні та повернути стягувачу без виконання.

Отже, грошові вимоги є безпірними в сумі 415 572,99 грн., складаються з податку на додану вартість у сумі 408 831,00 грн. та податку на прибуток приватних підприємств у сумі 6741,99 грн.

Відповідно до ст. 209 ГК України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

За таких фактичних обставин, суд вважає встановленими ознаки неплатоспроможності боржника та підстави для порушення справи про банкрутство стосовно боржника.

Згідно ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та ст. 212 ГК України до неплатоспроможного боржника застосовуються такі процедури як розпорядження майном боржника та інші. У відповідності до ст. 16 Закону процедура розпорядження майном боржника вводиться у підготовчому засіданні суду, одночасно призначається розпорядник майна.

У зв’язку з ненаданням у встановлений судом строк арбітражними керуючими, яких було відібрано автоматизованою системою, заяви про згоду на участь у справі, суд, відповідно до п. 4.14 "Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство", затвердженого Пленумом ВГС України від 16 січня 2013 року №1, відібрав нового арбітражного керуючого з числа осіб, внесених до Реєстру та який надав свою заяву про участь у справі - ОСОБА_5, кандидатуру якої є прийнятною відповідно до вимог Закону.

З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, судом здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство.

Керуючись ст. ст. 1, 10, 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Заяву кредитора ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області, задовольнити.

2. Порушити справу про банкрутство ОСОБА_2 товариства з обмеженою відповідальністю "Роздольне", ідентифікаційний код 30943453, АДРЕСА_1.

3. Визнати безспірні грошові вимоги кредитора ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області в сумі 415 572,99 грн.

4. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, у зв’язку з чим заборонити органам стягнення здійснювати стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави.

5. Заборонити боржнику виконання вимог, на які поширюється мораторій.

6. Ввести процедуру розпорядження майном строком на 115 календарних днів та призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_5, свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого № 710 від 01.04.2013 року, адреса: вул. Гоголя, 11, офіс 3, м. Херсон.

7. Встановити арбітражному керуючому ОСОБА_5 оплату послуг за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень розпорядника майна за рахунок заявників, шляхом авансування ними коштів відповідно до законодавства.

8. Встановити строк проведення інвентаризації майна боржника, подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів та складеного ним реєстру вимог кредиторів - до 17.11.2015 року.

9. Призначити попереднє засідання господарського суду на "19" листопада 2015 р. на 10:00 год. в приміщенні господарського суду Херсонської області: м. Херсон, вул. Горького, 18, каб. № 214.

10. З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявлять бажання взяти участь у санації боржника, оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про порушення справи про банкрутство, текст якого додається.

11. Ухвалу надіслати заявнику, боржнику, арбітражному керуючому ОСОБА_5, органу державної податкової служби, місцевому загальному суду, органу державної виконавчої служби, державному реєстратору за місцезнаходженням боржника.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50935541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1446/15

Ухвала від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 21.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 21.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 08.12.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 19.11.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні