Постанова
від 08.12.2015 по справі 923/1446/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" грудня 2015 р. Справа № 923/1446/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригуза П.Д., при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Каховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області, вул. Кірова, 13, м. Каховка, ідентифікаційний код 39473529,

до: ОСОБА_1 товариства з обмеженою відповідальністю "Роздольне", ідентифікаційний код 30943453, АДРЕСА_1,

про визнання банкрутом

за участю представників:

від кредитора: не прибув;

від боржника - ОСОБА_2, довіреніть від 01.05.2014р.;

розпорядник майна - арбітражний керуючий ОСОБА_3

в с т а н о в и в:

Ухвалою від 25.08.2015 р. господарський суд прийняв заяву про порушення справи про банкрутство СТОВ "Роздольне", призначив дату підготовчого засідання.

За результатами підготовчого судового засідання 22.09.2015 р., господарський суд порушив справу про банкрутство, призначив розпорядником майна арбітражного керуючого ОСОБА_3, увів мораторій на задоволення вимог кредиторів, призначив попереднє засідання.

Ухвалою попереднього засідання суду від 19.11.2015 року затверджено реєстр вимог кредиторів, призначено збори кредиторів, зобов'язано учасників провадження утворити комітет кредиторів та вирішити питання, що віднесені до його компетенції, надати пропозиції щодо подальших процедур у справі, призначив підсумкове засідання на 08.12.2015.

Розпорядником майна подано до господарського суду протокол зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів від 30.11.2015 р., про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3, який виконував повноваження розпорядника майна.

Цим же рішенням комітету кредиторів схвалено звіт розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури розпорядження майном, який подано розпорядником майна на затвердження господарського суду.

Розпорядником майна також надано до суду і залучено до матеріалів справи звіт про фінансово-економічний стан боржника на 30.11.2015 року.

Представник боржника у судовому засіданні не заперечувала по суті клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У судовому засіданні розпорядник майна підтримала звіт і рішення комітету кредиторів, заявила, що за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності боржника вбачаються ознаки фактичного припинення його підприємницької діяльності та неможливість відновлення його платоспроможності і задоволення визнаних господарським судом вимог кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Дослідивши матеріали справи суд прийшов до висновку про задоволення рішення комітету кредиторів щодо визнання боржника банкрутом з наступних підстав.

Боржник є юридичною особою, здійснював підприємницьку діяльність, зареєстрований в ЄДР за ідентифікаційним кодом 30943453, отже, відповідно до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є суб’єктом банкрутства.

Банкрутством, відповідно до ст. 1 Закону є визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

При наявності стану банкрутства боржника відповідно до ст. 37 Закону господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Банкрутом є боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Відповідно до здійсненого розпорядником майна аналізу фінансово-господарського стану боржник перебуває у стані надкритичної неплатоспроможності, наявних майнових активів недостатньо для погашення кредиторських вимог у повному обсязі, боржник не веде фінансово-господарської діяльності протягом останніх 2 роки, доходи не отримуються, особи, яки би проявили бажання виступити інвесторами боржник не здатний верталися до розпорядника, до комітету кредиторі та до суду, боржник не здатний задовольнити вимоги кредиторів, не здатний відновити свою господарську діяльність, процедура санації до боржника не може бути застосована.

У відповідності до ч. 3 ст. 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень:

ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому статтею 30 цього Закону;

ухвалу про введення процедури санації та зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі відхилення плану санації боржника зборами кредиторів або неподання його боржником;

постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство;

ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду в межах граничного строку, визначеного цим Законом.

Як видно з матеріалів справи комітет кредиторів розглянув питання щодо подальшої процедури стосовно боржника та прийняв рішення від 30.11.2015 року про клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, погоджено кандидатуру ліквідатора.

За таких обставин суд вважає встановленим факт банкрутства боржника, оскільки боржник припинив свою підприємницьку діяльність, доходи не отримує, а задовольнити повністю чи частково визнані судом вимоги кредиторів можливо не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Підстав для введення процедури санації судом не вбачається, обставин, які дають достатні підстави вважати, що платоспроможність боржника може бути відновлена - відсутні.

Наслідки визнання боржника банкрутом передбачені положеннями ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зокрема, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ст. 114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

Для призначення ліквідатором у цій справі комітетом кредиторів було прийнято рішення про призначення арбітражного керуючого ОСОБА_3, яка виконувала обов’язки розпорядника майна. Арбітражний керуючий ОСОБА_3 заявила про свою готовність виконувати зазначені повноваження.

Згідно ч. 3, ч. 5 ст. 115 Закону арбітражний керуючий - ліквідатор виконує повноваження за грошову винагороду. Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Відповідно до ч. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів та подається арбітражним керуючим до господарського суду, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Як вбачається із звіту розпорядника майна нею нараховано основну винагороду за період з 22.09.2015 по 01.12.2015 року на загальну суму 6338,8 грн., виходячи із величини двох мінімальних заробітних плат, що діяли в указаний період. Основна винагорода розпорядника майна не сплачена та не відшкодована. Згідно протоколу засідання комітету кредиторів від з0.11.2015 зазначені суми нарахованої винагороди схвалені комітетом кредиторів.

Відповідно до ч. 6 ст. 27 Закону про банкрутство з дня визнання господарським судом боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або введення процедури санації, або затвердження мирової угоди процедура розпорядження майном та повноваження розпорядника майна припиняються.

Отже, процедура розпорядження майном підлягає припиненню, а звіт арбітражного керуючого про нарахування грошової винагороди та понесення витрат - затвердженню.

Керуючись ст.ст. 27, 37-40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 82, 84-85 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Припинити процедуру розпорядження майном боржника ОСОБА_1 товариства з обмеженою відповідальністю "Роздольне", ідентифікаційний код 30943453, АДРЕСА_1 та повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого ОСОБА_3.

2. Затвердити звіт розпорядника майна про нарахування основної винагороди за період з 22.09.2015 по 01.12.2015 року на загальну суму 6338,8 грн.

3. Визнати банкрутом Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Роздольне", ідентифікаційний код 30943453, АДРЕСА_1 та відкрити стосовно нього ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

4. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3, свідоцтво арбітражного керуючого № 710, видане 01.04.2013 року, адреса: авул. Гоголя, 11, оф. 3, м. Херсон, Україна.

5. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про визнання боржника банкрутом, текст якого додається.

6. Призначити судове засідання для розгляду звіту ліквідатора на 07.06.2016 року на 12:00 год. в приміщенні господарського суду за адресою: м. Херсон, вул. Горького, 18, каб. № 214.

7. Постанову надіслати: кредиторам; боржнику; ліквідатору ОСОБА_3; ВДВС Каховського МРУЮ; державному реєстратору; Головному управлінню юстиції у Херсонській області.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення08.12.2015
Оприлюднено15.12.2015
Номер документу54205951
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1446/15

Ухвала від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 21.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 21.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 08.12.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 19.11.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні