Рішення
від 23.11.2007 по справі 2-827/2007
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-827/2007 p.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2007 року Южноукра їнський міський суд

Миколаївської області

В складі: головуючого - судд і Франчук О.Д.

При секретарі - Коршак О.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду м. Южноукраїнська цивільн у справу за позовною заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБ А_3 третя особа: Комунальне п ідприємство «Теплопостачан ня та водо-каналізаційне гос подарство» про стягнення мат еріальних збитків і морально ї шкоди, спричиненої затопле нням квартири

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до суд у з позовом, в якому просять ст ягнути з ОСОБА_3 , на їхню ко ристь в рахунок відшкодуванн я завданих їм матеріальних з битків 948 грн. та моральну шкод у в сумі 1000 грн., мотивуючи свої позовні вимоги тим, що з вини відповідачки, мало місце зат оплення належної їм на праві приватної власності квартир и НОМЕР_1 будинку НОМЕР_2 по АДРЕСА_1.

В судовому засіданні ОСО БА_1, заявлені позовні вимог и повністю підтримала та поя снила суду, що 18 серпня 2007 року, з вини відповідачки, яка прожи ває в розташованій поверхом вище квартирі НОМЕР_3, ста лося затоплення належної їй та її чоловікові ОСОБА_2 , н а праві приватної власності квартири, в результаті чого б уло пошкоджено стелі, шпалер и та фарбоване покриття в кор идорі. Вартість відновлювано го ремонту складає 948 грн. Мора льну шкоду мотивує тим, що вон и з чоловіком являються людь ми похилого віку, інших доход ів, крім пенсії не отримують, а та обставина, що відповідачк а ухиляється від свого обов'я зку, відшкодувати завдані з ї ї вини збитки стали причиною душевних страждань. Посилаю чись на те, що ОСОБА_3, відмо вляється відшкодувати завда ні нею збитки, позивачка прос ила задовольнити позовні вим оги та її довірителя..

Відповідачка в судовому за сіданні позов не визнала, та с уду пояснила, що затоплення к вартири позивачів відбулося не з її вини, а з вини працівни ків КП «Теплопостачання та в одо-каналізаційне господарс тво», які проводили в її кварт ирі ремонтні роботи по замін і труб, просила в задоволенні позову відмовити.

Представник Комунального підприємства «Теплопостача ння та водо-каналізаційне го сподарство» (далі КП „ТВКГ"), я ке було залучено до участі у с праві в якості третьої особи , що не заявляє самостійних ви мог, на стороні відповідача с уду пояснила, що 18 серпня 2007 рок у дійсно мав місце зрив метал о пластикового шлангу з кріп лення змішувача по холодній воді на кухні квартири НОМЕ Р_3 в будинку НОМЕР_2 по АДРЕСА_1, яке сталося в резул ьтаті порушення квартиронай мачем ОСОБА_3, Правил кори стування системами комуналь ного водопостачання та водов ідведення в містах і селищах України, затверджених наказ ом Державного комітету Украї ни по житлово - комунальному г осподарству № 65 від 01 липня 1994 ро ку.

Вислухавши пояснення стор ін, представника третьої осо би, покази свідків, дослідивш и обставини справи суд прихо дить до висновку про те, що поз ов про відшкодування матеріа льних збитків та судових вит рат підлягає задоволенню пов ністю, а про відшкодування мо ральної шкоди частково з нас тупних підстав.

Відповідно до свідоцтва ор гану приватизації (а.с 7) та тех нічного паспорту (а.с 8-9) кварти ра НОМЕР_1 в будинку НОМЕ Р_2 по АДРЕСА_1 належить п озивачам на праві приватної власності.

Факт затоплення вищевказа ної квартири 18 серпня 2007 року ч ерез зрив металопластиковог о шланга з кріплення змішува ча по холодій воді на кухні кв артири НОМЕР_3 будинку Н ОМЕР_2 по АДРЕСА_1 підтве рджується актами комісії КП „ТВКХ" від 18 серпня 2007 року (а.с 14) та актом комісії ЖЕУ-1 від 22 сер пня 2007 року (а.с 15).

Розмір спричинених збиткі в в результаті затоплення ск ладає 948 грн., що підтверджуєть ся дефектною відомістю по ре монту (а.с 16) та кошторисом (а.с 17- 18).

Свідок ОСОБА_4, також під твердила ту обставину, що зат оплення належної позивачам к вартири мало місце, в зв'язку з чим, вона як майстер ЖЕУ склал а акт в якому і було зафіксова но пошкодження, які стали нас лідком затоплення квартири. При цьому свідок пояснила, що з вищезазначеним актом ОСО БА_3 , була ознайомлена і ніяк их заперечень щодо нього у не ї не було.

Майстер ЖЕО Пшенична CO., суд у показала, що дефектну відом ість по ремонту в квартирі по зивачів складала вона. В ній б уло відображено об'єм робіт, я кі необхідно було виконати п ісля того, як мало місце затоп лення квартири.

Судом встановлено, що пошк одження приміщень в квартирі позивачів сталося з причини зриву металопластикового шл ангу з кріплення змішувача п о холодній воді на кухні квар тири в якій проживає відпові дачка.

Відповідно до п. 9.1. Правил ко ристування системами комуна льного водопостачання та вод овідведення в містах і селищ ах України, затверджених нак азом Державного комітету Укр аїни по житлово - комунальном у господарству № 65 від 01 липня 1 994 року абонент зобов'язаний с тежити за станом внутрішньої водопровідної мережі, ариат ури (водорозбірних кранів, ве нтилів раковин, змивальних б ачків), не допускати витоку во ди, в разі його виникнення або виявлення витік води повине н бути негайно ліквідований абонентом. Також п. 9.2 зазначен их правил говорить, за внутрі шньобудинкові витоки Водока нал відповідальності не несе .

Свідок ОСОБА_5, суду пока зав, що він разом зі своїм напа рником, проводили роботи по з аміні сантехнічного обладна ння в квартирі відповідачки, але не як слюсарі - сантехніки КП „ТВКГ", так як ОСОБА_3 , до підприємства із заявкою на в иконання робіт не зверталася . За виконану роботу розрахув алася з ними, а не з КП „ТВКГ".

Доводи відповідачки відно сно необхідності покласти ві дповідальність за спричинен у позивачам шкоду на КП «Тепл опостачання та водо-каналіза ційне господарство», суд вва жає необгрунтованими, оскіль ки як встановлено в судовому засіданні і підтверджується показами свідка, заміна сант ехнічного обладнання була ви конана відповідачкою самові льно у приватному порядку бе з участі підприємства КП „ТВ КГ".

Відповідно до Положення пр о систему технічного обслуго вування, ремонту та реконстр укції жилих будівель в міста х і селищах України затвердж ених наказом Державного комі тету України по житлово - кому нальному господарству від 21 г рудня 1991 року № 135 і Правил техні чної експлуатації систем вод опостачання, затверджених на казом Державного комітету Ук раїни по житлово - комунально му господарству від 21 липня 1995 року усунення витоків і зіпс ованих санітарно - технічних засобів і систем водозабезп ечення проводиться житлово - експлуатаційними підприємс твами (управліннями) по заявк ам власників або мешканців к вартир. Власники квартир в св ою чергу зобов'язані здійсню вати контроль за технічним с таном і збереженням внутрішн ьоквартирних систем проходж ення водопровідних труб, і св оєчасно подавати експлуатую чій організації заявки на ус унення несправностей.

Відповідно до повідомленн я директора КП „ТВКГ" (а.с. 45) згі дно записів в журналі заявок , що надходять до КП „ТВКГ" 18 сер пня 2007 року подібних аварійни х ситуацій не виникало. Відпо відно добової відомості пара метрів опалення, гарячого та холодного водопостачання в період даної аварійної ситуа ції, тиск холодної води знахо дився в межах норми, ремонтні роботи на мережах водопоста чання не проводились, відклю чення водопостачання не здій снювались, а заявок чи скарг н а роботу сантехнічного облад нання або внутрішньоквартир них інженерних мереж від ОС ОБА_3 , до виникнення аварійн ої ситуації, яка мала місце 18 с ерпня 2007 року не надходило, а то му роботи підприємством в кв артирі де вона мешкає не пров одилися.

Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її ци вільного права, відповідно д о ст. 22 ЦК України, має право на їх відшкодування.

Згідно ст. 1166 ЦК України мате ріальна шкода, завдана непра вомірними діями майну фізичн ої особи, стягується в повном у обсязі з особи, що завдала цю шкоду.

В судовому засіданні знайш ло своє підтвердження те, що з атоплення мало місце з кварт ири відповідачки, що знаходи ться у прямому причинному зв 'язку із завданою позивачам м атеріальною шкодою з вини ві дповідачки.

Станом на 21 серпня 2007 року ві дповідачка визнала свою вину в заподіянні позивачці мате ріальних збитків, та не запер ечувала проти їх відшкодуван ня, про що свідчить написана н ею власноручно розписка (а.с. 4 9).

Тому суд вважає, що вимоги п озивачів в частині стягнення матеріальної шкоди, підляга ють задоволенню.

Відповідно до ст. 23 ЦК Україн и позивачі мають право на від шкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушенн я їхніх прав.

ст. 1167 ЦК України передбачено , що моральна шкода, завдана фі зичній особі неправомірними діями чи бездіяльністю, відш кодовується особою, яка її за вдала.

Визнаючи розмір моральної шкоди, суд враховує фізичні і душевні страждання, яких заз нали позивачі у зв'язку з зато пленням квартири, а тому суд в важає за доцільне позов в час тині стягнення моральної шко ди задовольнити частково в р озмірі 200 грн.

На підставі ст. 88 ЦПК України з відповідачки на користь по зивачів підлягає стягненню д ержмито в сумі 51 грн., на корист ь держави, та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня розгляду справи в сумі 30 гр н.

Всього з відповідачки під лягає стягненню 1229 грн. (948+200+81)

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 60, 209, 213, 215, 218 ЦПК Ук раїни

суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частко во.

Стягнути з ОСОБА_3 на ко ристь ОСОБА_1, ОСОБА_2 1229 грн.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення Южноукраїнськ ого міського суду Миколаївсь кої області може бути подано протягом десяти днів з дня пр оголошення рішення. Апеляцій на скарга на рішення суду под ається протягом двадцяти дні в після подання заяви про апе ляційне оскарження.

Дата ухвалення рішення23.11.2007
Оприлюднено14.12.2009
Номер документу5132893
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-827/2007

Ухвала від 09.04.2015

Цивільне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Курач І. В.

Рішення від 27.12.2007

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Спіжавка Г.Г.

Рішення від 14.11.2007

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Зацеркляний В.К.

Рішення від 22.10.2007

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Сорокін К.В.

Рішення від 23.11.2007

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О.Д.

Ухвала від 07.12.2007

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Горейко М.Д.

Рішення від 21.06.2007

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Диба Л.М.

Рішення від 21.12.2007

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Владичан A.І.

Рішення від 05.12.2007

Цивільне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Нестерук В.В.

Ухвала від 09.10.2007

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні