Ухвала
від 30.08.2012 по справі 18/41 (19/31(23/14)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20 Тел. 698-166, факс 77-44-62

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

"30" серпня 2012 р. Справа № 5028/23/14/2012

Суддя Цюкало Ю.В., розглянувши матеріали позовної заяви № 258 від 27.08.12

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Магнат", код ЄДРПОУ 34490542, вул. Леніна, 125, с. Талалаївка, Ніжинський р-н, Чернігівська область, 16651

Відповідач: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Злагода", код ЄДРПОУ 32121018, вул. Набережна 4, с. Дорогінка, Ічнянський р-н, Чернігівська область, 16721

Предмет спору: про визнання договору укладеним та визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "АПК Магнат" звернулось до Господарського суду Чернігівської області з позовом до СТОВ "АПК "Злагода про визнання укладеним з 23.05.12 договору купівлі-продажу на підставі умов попереднього договору купівлі-продажу сільськогосподарської техніки між позивачем та відповідачем на підставі умов попереднього договору від 28.02.12 № 28-01 та визнати за позивачем право власності на сільськогосподарську техніку, яка є предметом вказаного договору.

У позовній заяві міститься клопотання про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 акціонерного товариства "Комерційний банк "Київ".

Дане клопотання обгрунтовано тим, що спірне нерухоме майно перебуває в заставі у ПАТ "КБ "Київ" на підставі укладених між даним банком та відповідачем договорів застави, якими забезпечено виконання зобов"язання за кредитними договорами, укладеними між вказаними особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов"язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов"язки осіб, що не є стороною у справі, госопдарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Зважаючи на те, що у разі задоволення позовних вимог ТОВ "АПК Магнат" судове рішення може вплинути на права і обов"язки ПАТ "КБ "Київ", які виникають із договорів застави, укладених між даним банком та відповідачем, ПАТ "КБ "Київ" підлягає залученню до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Крім того, у позовній заяві міститься клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на спірне майно.

Дане клопотання обгрунтовано тим, що за наявності спору між позивачем та відповідачем існує імовірність відчуження або в інший спосіб розпорядження відповідачем спірним майном з метою ухилення від обумовлених попереднім договором зобов"язань, що може призвести до ускладнення або неможливості виконання судового рішення у разі задоволення позову.

Згідно вимог ст. 66 ГПК України, господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Відповідно до ч. 1. ст. 67 ГПК України, позов забезпечується, зокрема, накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві.

Водночас, згідно вимог ч. 2 ст. 4-3 ГПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обгрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог і заперечень.

В свою чергу, позивачем не неведено жодних конкретних обставин та не подано відповідних доказів які б свідчили про те, що відповідач своєю поведінкою створює імовірність відчуження спірного майна або вчиняє дії спрямовані на розпорядження ним.

Так, зокрема, позивачем не надано доказів того, що відповідач розмістив оголошення про продаж спірного майна або веде переписку з третіми особами щодо його відчуження, або не виконує умови кредитних договорів, укладених між ним та ПАТ "КБ "Київ" і т.п.

Зважаючи на зазначене, за відсутності передбаченого ст.ст. 4-3, 33 ГПК України доведеного обгрунтування ісування реальної ймовірності відчуження або у інший спосіб розпорядження відповідачем спірним майном, яке могло б ускладнити чи унеможливити виконання судового рішення у разі задоволення позову, відсутні підстави для вжиття заходів до забезпечення позову.

Зважаючи на зазначене та враховуючи, що позовні матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду і керуючись ст.ст. 27, 61, 64, 65 Господарського процесуального кодексу України,

У Х В А Л И В :

1. Порушити провадження по справі та прийняти заяву до розгляду.

2. Розгляд справи призначити на "11" вересня 2012 р. об 11:00.

3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 14000 м.Чернігів, проспект Миру 20, кімната № 1.

4. Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 акціонерне товариство "Комерційний банк "Київ" (вул. Б.Хмельницького, 16-22, м. Київ, 01601).

4. Зобов'язати позивача: надати для огляду оригінали документів, копії яких додані до позовної заяви; докази проведення звірки розрахунків по предмету спору; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців стосовно позивача та відповідача станом на час розгляду справи; представнику в судовому засіданні мати документи, що підтверджують повноваження та посвідчують особу.

5 . Зобов'язати відповідача: надати відзив на позовну заяву, всі документи на підтвердження фактів (обставин), що будуть викладені у відзиві; представнику в судовому засіданні мати документи, що підтверджують повноваження та посвідчують особу.

6. Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Магнат" про вжиття заходів до забезпечення позову.

7. Повноваження представників сторін мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника та завірена печаткою цієї організації, з наданням документів, що підтверджують повноваження особи, яка підписала довіреність); у разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівництвом - відповідним документом, що підтверджує його призначення або обрання (або засвідчені належним чином витяги з них).

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до п. 5 ст. 83 ГПК України господарський суд має право стягувати в доход державного бюджету з винної сторони штраф до 1700 грн. за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Суддя Цюкало Ю.В.

Дата ухвалення рішення30.08.2012
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51419548
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору укладеним та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —18/41 (19/31(23/14)

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Цюкало Ю.В. (переведений до ГС м. Києва)

Ухвала від 17.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 31.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 16.10.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 11.09.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні