Постанова
від 18.12.2007 по справі 2а-234/07
НИЖНЬОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2а-234 / 07

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2007 року Нижньогірсь кий районний суд Автономної Республіки Крим у складі::

Головуючої судді Кустової І. В.

при секретарі Коваленко Т.І .

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ниж ньогірське справу за позовом ОСОБА_1 до Нижньогірськ ої районної державної адмі ністрації Автономної Респуб ліки Крим, Управління праці і соціального захисту населен ня Нижньогірської район ної державної адміністрації про відшкодування витрат,

встановив:

Позивач звернувся до суду з вимогою про відшкодуваня з Управління праці і соціальн ого захисту населення Нижн ьогірської районної держа вної адміністрації витрат на оплату житла з опаленням та о світленням. Обґрунтовує влас ні вимоги нормами ст, 57 Закону України "Про освіту", Постан ови Кабінету Міністрів Укр аїни від 04.03.2002 року № 256 "Про затве рдження Порядку фінансуванн я видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з держ авних програм соціального за хисту населення ;за рахунок с убвенції з державного бюджет у", Рішенням Конституційного Суду України від 01.12.2004р. № 20-рп. Вк азує на те, що працює вчителем Желябівської загальноосвіт ньої школи, яку розташовано у сільській місцевості. Держа ва повинна забезпечити їй бе зплатне користування житлом з опаленням та освітленням у межах встановлених норм. За 20 04 та 2005 роки затрати на придбан ня твердого палива не відшко довано.

В судовому засіданні предс тавник позивача вимоги частк ово змінила, просить стягнут и з відповідача суму витрат, я ка вказана у позові з наведен их у ньому мотивів, а також суд ові витрати по справі у розмі рі 51 гривні.

Представник відповідача Нижньогірської районної д ержавної адміністрації позо в не визнала, пояснила, що вони не приймають участі в викори станні субвенції, не забов'яз ані надавати позивачеві комп енсації по пільгам, встановл еним державою, тому вони є нен алежним відповідачем по спра ві.

Представник відповідача Нижньогірського Управлін ня праці і соціального захис ту населення позов не визнал а, пояснила, що компенсація ви трат на оплату твердого пали ва за 2004 рік, на якої наполягає позивач, не була передбачена у державному бюджеті на 2004 рік , зокрема таку вказівку не міс тить ч.5 ст. 78 Закону України "Пр о Державний бюджет України н а 2004 рік". Відмовляючи позиваче ві у наданні цієї пільги, вони керуються Постановою Ради Міністрів АР Крим від 10.02.2004 ро ку № 40 «Про організацію забезп ечення твердим, рідким палив ом та сжиженим газом пільгов их категорій громадян у 2004 роц і» , ст. 58 Закону України «Про Де ржавний бюджет України на 2004 р ік» та сумісним письмом Міні стерства праці та соціальної політики України і Міністер ства фінансів України від 24.11.20 04 року № 11888 / 01 /14 - 04 - 031 - 2, за якими піль ги працівникам бюджетних уст анов на оплату твердого пали ва за рахунок субвенції у 2004 ро ці на надаються. Щодо компенс ації пільг у 2005 році, то дані пі льги згідно ст. 42 Закону Украї ни "Про Державний бюджет Укра їни на 2005 рік" надаються у випад ках якщо працівник має право на соціальну податкову піль гу. Заробітна плата позивача на протязі 2005 року не дає йому права на соціальну податкову пільгу, тому він не може корис туватися пільгами з оплати о палення та освітлення у цей п еріод.

Свідок ОСОБА_4 пояснила , що з 01.07.2004 року особиста справа позивача за Актом прийому-пе редачі передана Нижньогір ським відділом освіти до Нижньогірського Управлін ня праці і соціального захис ту населення, яке забов'язано при наявності підстав надав ати педагогічним працівника м пільги за рахунок субвенці ї з державного бюджету. Згідн о п.1.3 Постанови Ради Мініс трів Автономної Республіки К рим від 26.10.2004р. № 513 Відділ освіти щомісячно, в строк до 5 числа, н адає Управлінню праці і соці ального захисту населення сп иски осіб, які мають право на п ільги з урахуванням податков ої соціальної пільги. Позива ч в 2005 році не мав права на піль ги щодо безоплатного користу ванням житлом з опаленням та освітленням. Пільги працівн икам бюджетних установ на оп лату твердого палива за раху нок субвенції у 2004 році не пере дбачені Законом України «Про Державний бюджет України на 2004 рік».

Вислухавши пояснення стор ін, свідка, дослідивши матері али справи, давши оцінку дока зам по справі, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню част ково з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст. 57 Закону України "Про освіту" педагогі чним працівникам, які працюю ть у сільській місцевості і с елищах міського типу, держав а відповідно до чинного зако нодавства забезпечує безопл атне користування житлом з о паленням і освітленням у меж ах встановлених норм.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, пер едбачених ст. 57 Закону України "Про освіту" педагогічним, нау ково-педагогічним та іншим к атегоріям працівників навча льних закладів» виплати, вст ановлені абзацом першим част ини четвертої ст. 57 Закону Укр аїни "Про освіту" визнаються к редиторською заборгованіст ю Державного бюджету України у повному обсязі оплати,

якщо ці виплати здійснюв алися самими працівниками, а не за рахунок відповідного б юджету.

Частина 5 ст. 78 Закону Укра їни "Про Державний бюджет Укр аїни на 2004 рік" встановлює, що п ільги в частині безоплатного користування квартирою з оп аленням та освітленням відпо відно до абзацу першого част ини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту" надаютьс я за рахунок субвенції з держ авного бюджету на надання пі льг та житлових субсидій нас еленню.

Постановою Кабінету Міні стрів України від 08.09.2004 р. № 1187 бул о внесено зміни до абзацу дру гого п. 2 „Порядку фінансуванн я видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з вико нання державних програм соці ального захисту населення за рахунок субвенцій з державн ого бюджету", затвердженому Постановою Кабінету Мініс трів України в 04.03.2002року № 256, які в частині фінансування вида тків місцевих бюджетів на зд ійснення заходів з виконання державних програм соціально го захисту населення за раху нок субвенцій з державного б юджету вказують на пільги, пе редбачені абзацом першим час тини четвертої статті 57 Закон у України "Про освіту" загалом , без уточнення їх видів.

Суд не бере до уваги доводи відповідачів про ненадання п ільг позивачу на безоплатне житло з

опаленням в зв'язку з тим, що витрати на тверде паливо не п ередбачено ч.5 ст. 78 Закону Укра їни „Про Державний бюджет Ук раїни на 2004 рік", оскільки і в ч.5 ст. 78 Закону України „Про Держ аний бюджет України на 2004 рік", і в ч.4 ст. 57 Закону України "Про о світу", і в Постанові Кабі нету Міністрів України від 04.0 3.2002 року № 256 йдеться про надання пільг, передбачених абзацом першим частини четвертої ст атті 57 Закону України «Про осв іту», тобто загалом без визна чення і конкретизації виду п ільги, виду комунальних посл уг, зокрема виду палива.

Крім цього, суд враховує, що Рішенням Конституційного Су ду України від 01 грудня 2004 року у справі за конституційним п оданням 54 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України ст. . 44, 47, 78, 8 0 Закону України „Про Державн ий бюджет України на 2004 рік" та конституційним поданням Вер ховного Суду України щодо ві дповідності Конституції Укр аїни ч. 2-4 ст. 78 Закону України „П ро Державний бюджет України на 2004 рік" визнані такими, що не відповідають Конституції Ук раїни положення ст. 78 ч.2-4 Закон у України „Про Державний бюд жет України на 2004 рік".

Відповідно до ст. 42 Закону Ук раїни «Про державний бюджет па 2005 рік» пільги, компенсації і гарантії, на які згідно із з аконами України мають право окремі категорії працівникі в бюджетних установ, військо вослужбовці та особи рядовог о і начальницького складу, що до знижки плати за користува ння житлом (квартирної плати ), паливом, телефоном та плати за комунальні послуги (водоп остачання, газ, електрична та теплова енергія) надаються у разі, якщо зазначені працівн ики мають право на податкову соціальну пільгу.

Позивач не надав суду доказ ів того, що вона у 2005 році мала п раво на податкову соціальну пільгу.

Таким чином вимоги позивач а про відшкодування витрат н а оплату опалення житла відп овідно до пільг, які передбач ені ч.4 ст. 57 Закону України "Про освіту" педагогічним праців никам, які працюють у сільськ ій місцевості, у 2005 році задово ленню не підлягають.

У відповідності до ст. 94 КАС У країни судові витрати відшко довуються позивачеві з ураху ванням розміру задоволених в имог за рахунок місцевого бю джету.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 158, 159, 160, 161, 163 КАС Укра їни, ст. 57 Закону України "Про ос віту", Закону України "Про рест руктуризацію заборгованост і з виплат, передбачених ст. 57 З акону України "Про освіту", П остановою Кабінету Мініст рів України від 01.08.1996 р. № 879 «Про в становлення норм користуван ня житлово-комунальними посл угами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати», Пос тановою Кабінету Міністрі в України від 04.03.2002р. № 256, Поста новою Кабінету Міністрів У країни від 15.01.2005р. №41 суд,

постановив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Нижньогірської район ної державної адміністрації Автономної Республіки Крим, Управління праці і соціальн ого захисту населення Нижн ьогірської районної держа вної адміністрації про відшк одування витрат задовольнит и частково.

Стягнути з Управління прац і і соціального захисту насе лення Нижньогірської ра йонної державної адміністра ції на користь ОСОБА_1 вит рати по оплаті твердого пали ва за 2004 рік у сумі 410 гривень (чо тириста десять) та судові вит рати у розмірі 41 гривня, усьог о 451 (чотириста п'ятдесят одну) г ривень.

В решті позовних вимог від мовити.

Постанова суду набирає зак онної сили в порядку та строк и передбачені ст. 254 КАС Україн и.

Постанова суду може бути ос каржена до Апеляційного суду АР Крим у м. Феодосії через Ни жньогірський районний суд АР Крим шляхом подачі у десятид енній строк з дня проголошен ня заяви про апеляційне оска рження і поданням після цьог о протягом двадцяти днів апе ляційної скарги, або в порядк у ч.5 ст. 186 КАС України.

СудНижньогірський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення18.12.2007
Оприлюднено12.04.2010
Номер документу5150997
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-234/07

Ухвала від 24.02.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Юрченко В.В.

Ухвала від 06.02.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Суховаров Андрій Володимирович

Ухвала від 06.02.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Суховаров Андрій Володимирович

Ухвала від 19.12.2007

Адміністративне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І.О.

Постанова від 15.10.2007

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Горбань Н.І.

Постанова від 18.12.2007

Адміністративне

Нижньогірський районний суд Автономної Республіки Крим

Кустова І.В.

Постанова від 04.04.2007

Адміністративне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Файдюк В.В.

Постанова від 10.07.2007

Адміністративне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Бартко В.М.

Постанова від 03.08.2007

Адміністративне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М.М.

Постанова від 15.02.2007

Адміністративне

Ленінський районний суд міста Севастополя

Проценко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні