Постанова
від 12.12.2008 по справі 2-а-127/2008
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-а-127 /2008

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2008 року Розділ ьнянський районий суд Одеськ ої області в складі:

судді - Теренчук Ж.В.,

при секретарі - Ніколас С.О .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні м. Розділь на справу за адміністративн им позовом ОСОБА_1 до Куч урганської сільської ради про визнання рішення Кучу рганської сільської ради №185 від 27 березня 2008 року неправ омірним та його часткове ска сування,

В С Т А Н О В И В:

В липні 2008 року позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Кучурганської сільської ради про визнання неправомірним рішення Куч урганської сільської ради №185 -у від 27 березня 2007 року .

Відповідач Кучурганська сільська рада позов не визн али.

В судовому засіданні О СОБА_1 , підтримуючи заявлен і позовні вимоги, пояснив, що він зареєстрований по місцю проживання в с.Кучурган Ро здільнянського району, крі м цього є ліквідатором аварі ї на Чорнобильській АЕС, а том у має право на отримання земе льної ділянки під забудову в с.Кучурган на протязі року з д ати звернення з відповідною заявою. В грудні 2007 року він под ав заяву в сільську раду про н адання йому земельної ділянк и. Рішенням Курганської сіль ської ради від 27 березня 2007 рок у йому було відмовлено в нада нні земельної ділянки в с.Куч урган Роздільнянського райо ну для будівництва житлового будинку в зв”язку з відсутні стю в селі вільних земельних ділянок. Вважає дане рішення незаконним , так як в с.Кучург ан є вільні земельні ділянки .

Представник відповідача Драгоєва О.Д. , яка діяла на п ідставі доручення, позов не в изнала, суду пояснила, що вона працює землевпорядником К учурганської сільської ра ди, приймає участь у підготов ці рішень сесії по земельним питанням. 27 березня 2008 року на р озгляд сесії було винесено б ільше 50 заяв мешканців с.Кучур ган про виділення їм земельн их ділянок під будівництво ж итлових будинків. Однак всім заявникам, в тому числі і ОС ОБА_1 було відмовлено в задо воленні їх заяв, так як в на те риторії села відсутні вільні земельні ділянки. З 2003 року сіл ьською радою проводиться роб ота щодо розробки земельної ділянки площею 21 га в межах се ла, яка належить ДП “Кучурган ське”.Дане господарство збан крутувало, а тому вирішуєтьс я питання щодо передачі цієї ділянки Кучурганській с ільській раді під громадську забудову.

Заслухавши пояснення по зивача, відповідача, вивчивш и матеріали справи, суд прийш ов до висновку, що позов підля гає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.40 Земель ного кодексу України земельн і ділянки громадянам для буд івництва та обслуговування ж итлового будинку надаються з а рішенням органів виконавчо ї влади.

Відповідно до п.6 ст.118 Земел ьного кодексу України громад яни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земе льних ділянок із земель держ авної та комунальної власнос ті для будівництва та обслуг овування житлового будинку подають заяву до відповідно ї ради за місцем знаходження земельної ділянки. У заяві за значаються бажані розміри та мета її використання.

Судом встановлено, що О СОБА_1, зареєстрований по мі сцю проживання в с.Кучурган Роздільнянського району Оде ської області.

Згідно наданого суду посв ідчення, встановлено, що він є ліквідатором аварії на Чорн обильській АЕС, а тому має пра во на пільги, передбачені Зак оном України від 28.02.199 року “Про статус і соціальний захист г ромадян, які постраждали вна слідок Чорнобильської катас трофи “ №796 від 28.02.1991 року , а саме ст.20, 22 Закону , а саме, на отрима ння земельної ділянки під за будову на протязі року після звернення з заявою про надан ня земельної ділянки під буд івництво житлового будинку.

3 грудня 2007 року ОСОБА_1 п одав до Кучурганської сі льської ради заяви про надан ня йому на території села зем ельної ділянки під забудову, дана заява зареєстрована в с ільській раді реєстраційний номер заяви №Д-308 від 03.12.2007 року.

Вказана заява була розгля нута на сесії Кучурганськ ої сільської ради.

Одночасно на рішення сесі ї розглядалось біля 50 заяв гро мадян , мешканців с.Кучурган, з проханням надати земельні д ілянки під забудову.

Рішенням Кучургансько ї сільської ради від 27 берез ня 2008 року ОСОБА_1, як і інши м громадянам , було відмовле но в наданні земельної ділян ки для будівництва та обслуг овування житлового будинку в с.Кучурган Роздільнянського району в зв”язку з відсутніс тю на території села земельн их ділянок під забудову..

ОСОБА_1 вважає, що це не достовірна інформація і Ку чурганська сільська рада б езпідставно відмовила йому в наданні земельної ділянки.

В судовому засіданні з ме тою вирішення даного спору т а надання можливості ОСОБА _1 конкретизувати його вимо ги та обгрунтувати їх , було до сліджено генеральний план з абудови с.Кучурган Роздільня нського району , наданий по сп раві відповідачем.

ОСОБА_1 уточнив свої ви моги та вказав на плані на зе мельні ділянки, які на його ро зсуд незайняті і могли бути н адані йому для будівництва , а саме :

1. На земельну ділянку, з захі дного боку автошляху Розділь на-Лиманське при в”їзді в сел о з півночі.

2. Земельну ділянку, розташо вану з східного боку автошля ху Роздільна - Лиманське.

3. Земельні ділянки, розташо вані в продовження забудови вул..Гагаріна с.Кучурган.

4. Земельну ділянку, розташо вану на східній частині АДР ЕСА_1.

5. Земельні ділянку, розташо вану в кінці присадибної діл янки мешканця с.Кучургна ОС ОБА_4 (АДРЕСА_1).

6. Земельну ділянку, розташо вану біля бані с.Кучурган.

7. Земельну ділянку, розташо вану біля теплиць ДП „Кучург анське”.

На підставі наданого суд у плану забудови та інформац ії Кучурганської сільсь кої ради , судом встановлено:

- Земельна ділянка, з захі дного боку автошляху Розділь на-Лиманське при в”їзді в сел о з півночі та земельна ділян ка, розташована з східного бо ку автошляху Роздільна - Ли манське, земельні ділянки, ро зташовані в продовження забу дови вул..Гагаріна с.Кучурган надані в користування грома дянам за рішеннями Кучурга нської сільської ради в 2006 р оці, на більшість з них вигот овляється громадянами проек тна документація, тому будів ництво не розпочато:

- земельна ділянка, розташо вана на східній частині АДР ЕСА_1 належить до земель Мін істерства оборони України зг ідно плану, а тому не може бути виділена під громадську заб удову.

- На земельній ділянці біля бані с.Кучурган розташовани й стадіон, не підлягає забудо ві місце громадського корист ування:

- Земельна ділянка біля теп лиць належить ДП “Кучургансь ке” і територіальній громаді до цього асу ні в користуванн я не у власність не передана, о днак є перспектива передачі земельної ділянки площею 21 га під забудову.

Таким чином судом встано влено, що дійсно на час розгля ду заяв громадян мешканців с .Кучурган Роздільнянського р айону вільних земельних діля нок в с.Кучурган не було , тому всім заявникам, в тому числі ОСОБА_1 було відмовлено пр авомірно в наданні земельних ділянок, а тому у суду не має п ідстав для скасуванні рішенн я Кучурганської сільськ ої ради від 27 березня 2008 року за №185.

Однак ході судового розг ляду встановлено, що є вільна земельна ділянка, розташова на в кінці присадибної ділян ки мешканця с.Кучурган ОСОБ А_4 (АДРЕСА_1) біля сміттєс ховища.

Однак використання цієї з емельної ділянки та будівниц тво на цих землях можливо лиш е при умові виготовлення міс тобудівної та землевпорядно ї організації, а також при дот римання санітарних норм, так як неподалік знаходиться см іттєсховище.

Позивач не заперечував , щоб йому було надано дану зем ельну ділянку в користування .

При розгляді справ за адм іністративним позовом до орг анів державної влади чи орга нів місцевого самоврядуванн я про визнання неправомірною бездіяльності щодо нерозгля ду заяви про надання земельн ої ділянки, суд вправі лише зо бов”язати відповідний орган розглянути зазначене питанн я, а не приймати рішення про пе редачу земельної ділянки, та к як це питання не належить до компетенції суду.

Тому суд вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає частковом у задоволенню, суд вважає за н еобхідне зобов”язати Кучу рганську сільську раду на ч ерговій сесії ради розглянут и заяву ОСОБА_1 щодо можли вості надання йому земельної ділянки під забудову в кінці присадибної ділянки мешканц я с.Кучурган ОСОБА_4 (АДР ЕСА_1) біля сміттєсховища із земельзапасу.

На підставі ст.20,40, 118 ЗК Україн и, ст. керуючись ст.11, 158-162 КАС Ук раїни, суд

П О С Т А Н О В И В :

Позов ОСОБА_1 до К учурганської сільської ра ди про визнання рішення Ку чурганської сільської рад и №185 від 27 березня 2008 року непра вомірним та його часткове ск асування задовольнити частк ово.

Зобов”язати Кучурганс ьку сільську раду не чергов ій сесії ради розглянути зая ву ОСОБА_1 від 3 грудня 2007 рок у щодо можливості виділення йому земельної ділянки під б удівництво та обслуговуванн я житлового будинку із земел ь запасу, розташованої в кінц і присадибної ділянки ОСОБ А_4 (АДРЕСА_1 ) , яка викорис товуються як пасовище .

Постанова може бути оск аржена в апеляційному порядк у до Одеського апеляційного суду через суд першої інстан ції шляхом подачі в 10-ти денни й строк з дня проголошення по станови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляці йної скарги, з подачею її копі ї до апеляційної інстанції а бо в порядку ст.186 ч.5 УК України .

Суддя: Ж.В.Те ренчук

Справа №2-а-127 / 2008

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(вступна та резолютивна ча стини)

12 грудня 2008 року Розділ ьнянський районий суд Одеськ ої області в складі:

судді - Теренчук Ж.В.,

при секретарі - Ніколас С.О .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні м. Розділь на справу за адміністративн им позовом ОСОБА_1 до Куч урганської сільської ради про визнання рішення Кучу рганської сільської ради №185 від 27 березня 2008 року неправ омірним та його часткове ска сування,

в с т а н о в и в:

\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\\-\-\-\-\-\-\-\-\-\ -\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\\-\ -\-\-\-\-

На підставі ст.20,40, 118 ЗК Укр аїни, ст. керуючись ст.11, 158-162 КА С України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Позов ОСОБА_1 до К учурганської сільської ра ди про визнання рішення Ку чурганської сільської рад и №185 від 27 березня 2008 року непра вомірним та його часткове ск асування задовольнити частк ово.

Зобов”язати Кучурганс ьку сільську раду не чергов ій сесії ради розглянути зая ву ОСОБА_1 від 3 грудня 2007 рок у щодо можливості виділення йому земельної ділянки під б удівництво та обслуговуванн я житлового будинку із земел ь запасу, розташованої в кінц і присадибної ділянки ОСОБ А_4 (АДРЕСА_1 ) , яка викорис товуються як пасовище .

Постанова може бути оск аржена в апеляційному порядк у до Одеського апеляційного суду через суд першої інстан ції шляхом подачі в 10-ти денни й строк з дня проголошення по станови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляці йної скарги, з подачею її копі ї до апеляційної інстанції а бо в порядку ст.186 ч.5 УК України .

Суддя: Ж.В.Те ренчук

Дата ухвалення рішення12.12.2008
Оприлюднено14.04.2010
Номер документу5178586
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-127/2008

Ухвала від 09.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 04.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Постанова від 21.11.2008

Адміністративне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Головко Л.І.

Постанова від 13.10.2008

Адміністративне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Гордій В.І.

Ухвала від 24.11.2008

Адміністративне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гребик Л.В.

Ухвала від 18.07.2008

Адміністративне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Каліуш О.В.

Постанова від 26.06.2008

Адміністративне

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О.Б.

Постанова від 12.12.2008

Адміністративне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Теренчук Ж.В.

Постанова від 04.12.2008

Адміністративне

Тростянецький районний суд Сумської області

Линник О.С.

Ухвала від 27.03.2008

Адміністративне

Бериславський районний суд Херсонської області

Кириленко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні