Рішення
від 18.07.2008 по справі 6/575
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 6/575 18.07.08

За позовом товариства з обмеженою ві дповідальністю науково-виро бничо-комерційна фірма "АВРО РА" КО ЛТД

До відповідача-1 ві дкритого акціонерного товар иства "Науково-виробниче під приємство "Більшовик"

До відповідача-2 Де ржавної податкової інспекці ї у Солом' янському районі м іста Києва

До відповідача-3 ко мунального підприємства "Киї вське міське бюро технічної інвентаризації та реєстраці ї права власності на об' єкт и нерухомого майна"

Про виз нання договору укладеним, ви знання права власності на не рухоме майно та зобов' язанн я зареєструвати право власно сті

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

представник позивача Клименко С.Д. (за дов.)

представник відповідача-1 не з`явились

представник відповідача-2 Яцишина І.О.(за дов.)

представник відповідача-2 Красуля І.І.(за дов.)

представник відповідача-3 не з`явились

Обставини справи:

До господарського су ду міста Києва звернулося з п озовом товариство з обмежено ю відповідальністю науково-в иробничо-комерційна фірма (д алі - ТОВ НВКФ) "АВРОРА" КО ЛТД до відкритого акціонерного товариства (далі - ВАТ) "Науко во-виробниче підприємство "Б ільшовик" та Державної подат кової інспекції у Солом' янс ькому районі міста Києва про визнання договору купівлі-п родажу будівлі заготівельно го цеху № 26 загальною площею 623, 60 кв. м., за адресою: м. Київ, пр. Пе ремоги, 49/2 (Літ. П), укладеним у ре дакції позивача; визнання пр ава власності позивача на вк азану вище будівлю; зобов' я зання комунального підприєм ства "Київське міське бюро те хнічної інвентаризації та ре єстрації права власності на об' єкти нерухомого майна" з ареєструвати право власност і позивача на спірне майно.

Ухвалою суду від 05.12.2007 р. було п орушено провадження у справі № 6/575.

Позовні вимоги мотивован і тим, що відповідачі ухиляют ься від укладення договору к упівлі-продажу вищевказаног о майна, право на придбання як ого у позивача виникло внасл ідок того, що він став перемож цем аукціону щодо купівлі бу дівлі заготівельного цеху № 26 загальною площею 623,60 кв. м., за а дресою: м. Київ, пр. Перемоги, 49/2 ( Літ. П), надалі - нерухоме майн о, який було проведено на підс таві Порядку проведення ціль ових аукціонів з продажу акт ивів платника податків, які п еребувають у податковій заст аві, затвердженого наказом Д ержавної податкової адмініс трації України від 26.06.2002 р. № 294.

Дослідивши наявні матеріа ли справи, суд дійшов висновк у про необхідність залучення в порядку ст. 24 ГПК України до у часті у справі як іншого відп овідача комунального підпри ємства "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об' єкти нерухомого майна ", до якого пред' явлено вимог у про здійснення реєстрації права власності позивача на спірне майно.

Відповідач Державна по даткова інспекція у Солом' я нському районі міста Києва в важає, що оскільки він не є вла сником майна, то не може висту пати продавцем, у зв' язку з ч им позовні вимоги до нього пр ед' явлено не обґрунтовано.

Повноважні представники в ідповідача відкритого акціо нерного товариства "Науково- виробниче підприємство "Біль шовик" у судових засіданнях п озовні вимоги відхилили повн істю, посилаючись на порушен ня під час аукціону процедур и його проведення. На підтвер дження своїх доводів ними на дано рішенням господарськог о суду міста Києва від 10.12.2007 р. у с праві № 23/498, яким було визнано н едійсними результати цільов ого аукціону, що відбувся 04.09.2007 р. на товарній біржі "Всеукраї нська біржа нерухомості" з пр одажу активів відкритого акц іонерного товариства "Науков о-виробниче підприємство "Бі льшовик", які перебувають у по датковій заставі, а саме: заго тівельного цеху № 26 загальною площею 623,60 кв. м., за адресою: м. Ки їв, пр. Перемоги, 49/2 (Літ. П), - лот № 2, а також визнано недійсним протокол вказаного цільовог о аукціону відкритого акціон ерного товариства "Науково-в иробниче підприємство "Більш овик". У зв' язку з цим відпові дач заявив клопотання про пр ипинення провадження у справ і.

Оскільки позивачем були н адані докази оскарження в ап еляційному порядку рішення у справі № 23/498, 14.02.2008 р. провадження у справі було зупинено.

Крім того, ВАТ "Науково-виро бниче підприємство "Більшови к" було подано клопотання про залучення до участі у справі товарної біржі "Всеукраїнсь ка біржа нерухомості" як трет ьої особи. Клопотання судом в ідхилено у зв' язку з відсут ністю підстав, передбачених ст. 27 ГПК України.

07.07.2008 р. провадження у справі п оновлено та призначено судов е засідання на 18.07.2008 р.

У судовому засіданні позо вні вимоги позивачем підтрим ані в повному обсязі.

Відповідач ВАТ "Науково-вир обниче підприємство "Більшов ик" подало клопотання про від кладення розгляду справи, як е мотивовано відсутністю мож ливості направити повноважн ого представника у судове за сідання.

Клопотання судом відхилен о як необґрунтоване.

Відповідач комунальне під приємство "Київське міське б юро технічної інвентаризаці ї та реєстрації права власно сті на об' єкти нерухомого м айна" відзиву та письмових по яснень по суті спору суду не н адало, його представники у су дові засідання не з'явились, п ро причини неявки суд не пові домили. У зв' язку з цим справ у розглянуто відповідно до с т. 75 ГПК України за наявними ма теріалами.

Розглянувши нада ні учасниками судового проце су документи і матеріали, зас лухавши пояснення їх повнова жних представників, всебічно та повно з' ясувавши обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги і заперечення, об' єктивно оцінивши в сукупност і докази, які мають значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд встанови в:

Товарною біржею "Всеук раїнська біржа нерухомості" 4 вересня 2007 року було проведен о цільовий аукціон з продажу активів відкритого акціонер ного товариства "Науково-вир обниче підприємство "Більшов ик", які перебувають у податко вій заставі. Реалізацію здій снено відповідно до Закону У країни "Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" в ід 21.12.2000 р. № 2181-III та Порядку стягне ння коштів та продажу інших а ктивів платника податків, як і перебувають у податковій з аставі, затвердженого постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 15.04.2002 р. № 538.

За результатами зазначено го аукціону з продажу будівл і заготівельного цеху № 26 зага льною площею 623,60 кв. м., за адресо ю: м. Київ, пр. Перемоги, 49/2 (Літ. П), переможцем став позивач, яки й запропонував найбільшу цін у - 1645320,00 грн.

Протокол за результатами п роведення аукціону був підпи саний ліцитатором, покупцем та погоджено керівником Держ авної податкової інспекції С олом' янського району міста Києва.

Відсутність порушень зако нодавства при проведенні аук ціону встановлено постаново ю Київського апеляційного го сподарського суду від 21.06.2008 за у частю ТОВ НВКФ "АВРОРА" КО ЛТД, ВАТ "Науково-виробниче підпр иємство "Більшовик" та Держав ної податкової інспекції у С олом' янському районі міста Києва, а тому даний факт, в сил у ч. 2 ст. 35 ГПК України, не потреб ує доведення.

Пунктом 5.4. Порядку проведен ня цільових аукціонів з прод ажу активів платника податкі в, які перебувають у податков ій заставі, затвердженого на казом Державної податкової а дміністрації України від 26.06.200 2 р. № 294, передбачено, що затверд жений протокол проведення ау кціону є підставою для уклад ання протягом 3 днів договору купівлі-продажу.

Відповідно до ст. 174 Господар ського суду України однією з підстав виникнення господар ських зобов' язань є господа рський договір та інші угоди , передбачені законом, а також угоди, не передбачені законо м, але такі, які йому не супере чать.

Підстави виникнення цивіл ьних прав та обов' язків, сер ед яких вказано й договори, ви значено також ст. 11 Цивільного кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 179 Господарськ ого кодексу України господар сько-договірними зобов' яза ннями є майново-господарські зобов' язання, які виникают ь між суб' єктами господарюв ання або між суб' єктами гос подарювання і не господарююч ими суб' єктами - юридичним и особами на підставі господ арських договорів. Частиною 7 вказаного кодексу передбач ено, що господарські договор и укладаються за правилами, в становленими Цивільним коде ксом України з урахуванням о собливостей, передбачених ци м кодексом, іншими нормативн о-правовими актами щодо окре мих видів договорів.

Договором є домовленість д вох або більше сторін, спрямо вана на встановлення, зміну а бо припинення цивільних прав та обов' язків (ч. 1 ст. 626 Цивіль ного кодексу України). Догові р набирає чинності з моменту його укладення (ч. 2 ст. 631 Цивіль ного кодексу України).

Частиною 1 ст. 638 Цивільного к одексу України визначено, що договір є укладеним, якщо сто рони в належній формі досягл и згоди з усіх істотних умов д оговору. Істотними умовами д оговору є умови про предмет д оговору, умови, визначені зак оном як істотні або є необхід ними для договорів даного ви ду, а також усі ті умови, щодо я ких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто зг оди. Положення аналогічного змісту містяться й у Господа рському кодексі України (ч. 2 с т. 180 вказаного нормативного а кту). Пунктом 8 цієї ж статті ви значено, що у разі, якщо сторон и не досягли згоди з усіх істо тних умов господарського дог овору, такий договір вважаєт ься неукладеним (таким, що не в ідбувся).

Договір є укладеним з момен ту одержання особою, яка напр авила пропозицію укласти дог овір, відповіді про прийнятт я цієї пропозиції.

У той же час, відповідь про з году укласти договір на інши х, ніж було запропоновано, умо вах є відмовою від одержаної пропозиції і водночас новою пропозицією особи, яка зроби ла попередню пропозицію, що п ередбачено ст. 646 Цивільного к одексу України.

Отже, відсутність між сторо нами згоди щодо умов договор у свідчить про відсутність м іж ними самого договору як пр авовстановлюючого документ у, а відповідь про згоду уклас ти договір на інших, ніж було з апропоновано, умовах визнаєт ься відмовою від пропозиції і в той же час новою пропозиці єю.

Порядок укладення д оговорів, що породжують майн ово-господарські зобов' яза ння між суб' єктами господар ювання, регулюється Господар ським кодексом України (далі - ГК України).

Виходячи зі змісту гл ави 20 ГК України, в основу форм ування договірних зобов' яз ань покладений принцип вільн ого волевиявлення, відповідн о до якого вирішення судом не врегульованих умов, що виник ли при укладенні договору, мо жливо лише за спільною згодо ю усіх сторін. Зокрема, відпов ідно до ч. 5 ст. 181 ГК України, стор она, яка одержала протокол ро збіжностей до договору, зобо в' язана протягом двадцяти д нів розглянути його. В цей же с трок вжити заходів для врегу лювання розбіжностей з друг ою стороною та включити до до говору всі прийняті пропозиц ії, а ті розбіжності, що залиши лись неврегульованими, перед ати в цей же строк до суду, якщ о на це є згода другої сторони .

Винятком з цього правила є порядок укладення договорів за державним замовленням, аб о договорів, укладення яких є обов' язковим на підставі з акону та в інших випадках, вст ановлених законом. Оскільки, відповідно до п. 5.4. Порядку про ведення цільових аукціонів з продажу активів платника по датків, які перебувають у под атковій заставі, затверджено го наказом Державної податко вої адміністрації України ві д 26.06.2002 р. № 294, що розроблений на пі дставі та на виконання норм З акону "Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами", ук ладення договору в даному ви падку є обов' язковим, незал ежно від згоди другої сторон и спір, що виникає при укладен ні договору, вирішується суд ом (ч. 1 ст. 187 ГК України).

День набрання чинно сті рішенням суду, яким виріш ено питання щодо переддогові рного спору, вважається днем укладення відповідного госп одарського договору, якщо рі шенням суду не визначено інш е (ч. 2 ст. 187 ГПК України).

Виходячи з цього, насл ідком вирішення переддогові рного спору повинно бути при йняття судом рішення про укл адення договору в тій чи інші й редакції чи спонукання укл асти договір у редакції, визн аченій судом за результатами вирішення спору (ч. 3 ст. 84 ГПК Ук раїни).

Шляхом прийняття так их рішень у переддоговірних спорах реалізується завдан ня судочинства, яким є захист у порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Відповідно до підпун кту 10.1.1 пункту 10.1 статті 10 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" у разі коли інші, передбачені ц им Законом, заходи з погашенн я податкового боргу не дали п озитивного результату , податковий орган здійснює з а платника податків та на кор исть держави заходи щодо зал учення додаткових джерел пог ашення суми податкового борг у шляхом стягнення коштів, як і перебувають у його власнос ті, а за їх недостатності - шля хом продажу інших активів та кого платника податків.

Таким чином, оскільки Законом покладено здійсненн я продажу активів за платник а податку на податковий орга н, продавцем за договором куп івлі-продажу повинен виступа ти останній.

Аналогічна позиція викла дена у листі Державної подат кової адміністрації України (п. 2.6) "Про Методичні рекоменда ції з питань застосування пр оцедур погашення податковог о боргу" № 25576/7/24-2217 від 21.12.2005 р., у яком у зазначено, що учасником бір жового аукціону від імені ор гану ДПС (продавцем) виступає податковий керуючий або інш а посадова особа органу ДПС, в изначена її керівником. При ц ьому договір купівлі-продажу підписується керівником (за ступником) органу ДПС і скріп люється печаткою.

Листом від 29.10.2007 р. позивач зве рнувся до Державної податков ої інспекції Солом' янськог о району міста Києва з вимого ю підписати договір купівлі- продажу нерухомого майна, по купцем якого згідно з резуль татами проведеного аукціону є позивач. Разом з вищевказан им листом відповідачу-2 було н аправлено проект договору ку півлі-продажу нерухомого май на.

Проте, відповідач-2 договір не підписав та відповіді на в казаний лист не надав.

Враховуючи, що позивачем зд ійснено всі дії, необхідні дл я укладення договору купівлі -продажу нерухомого майна, а т акож, зважаючи на те, що запроп онований на підписання відпо відачам проект договору міст ить всі реквізити, необхідні для договорів такого виду, ін ші домовленості сторін щодо укладення договору та його у мов відсутні, позовні вимоги про визнання договору уклад еним підлягають задоволенню до Державної податкової інс пекції Солом' янського райо ну міста Києва в редакції, зап ропонованій позивачем, за ви нятком п. 1.2, оскільки договори , укладені за рішенням суду, не підлягають нотаріальному по свідченню та державній реєст рації, а тому моментом виникн ення права власності є момен т набрання законної сили ріш ення суду. З цих же підстав під лягають виключенню розділи 1 1 та 12 договору, які стосуються нотаріального посвідчення т а державної реєстрації догов ору, а також порядку складанн я тексту договору.

Право продажу майна не влас ником у випадках примусового продажу та інших випадках, вс тановлених законом, передбач ено ст. 658 ЦК України.

Зобов' язання за вказаним договором є майново-господа рськими зобов' язаннями, які виникають між суб' єктом го сподарювання і негосподарюю чим суб' єктом (ч. 1 ст. 179 ГК Укра їни), і даний договір не є адмі ністративним договором, оскі льки права та обов' язки сто рін за ним не випливають із вл адних управлінських функцій відподівача-2 стосовно позив ача.

У той же час, вимога про визн ання права власності задовол енню не підлягає виходячи з н аступного.

Правом власності є право ос оби на річ (майно), яке вона зді йснює відповідно до закону з а своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ст. 316 ЦК Україн и).

Здійснення права власност і полягає в володінні, корист уванні, розпорядженні своїм майном на власний розсуд (ч. 1 с т. 319 ЦК України).

Отже, повнота панування вла сника над річчю означає можл ивість здійснення з цією річ чю будь-яких дій.

Виходячи з вагомості права власності поряд з іншими цив ільним правами законом встан овлена його непорушність (ч. 1 ст. 321 ЦК України). Відповідно до цієї ж норми закону ніхто не м оже бути протиправно позбавл ений цього права чи обмежени й у його здійсненні.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежен а у його здійсненні лише у вип адках і в порядку, встановлен их законом (ч. 2 ст. 321 ЦК України).

Таким чином, позитивний асп ект права власності означає можливість реалізації прав н а річ (майно) без участі всіх і нших осіб, а негативний - усу нення всіх інших осіб від реч і і захист її від всіх цих осіб .

Одним із способів захисту п рава власності є визнання йо го в судовому порядку.

Зокрема, відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна мож е пред' явити позов про визн ання його права власності, як що це право оспорюється або н е визнається іншою особою, а т акож у разі втрати ним докуме нта, який засвідчує його прав о власності.

Вказаний спосіб захисту пр ава власності пов'язаний з ти м, що право власності має спир атись на певний титул, щоб бут и доведеним перед іншими осо бами. Саме суд в разі виникнен ня спору здійснює це доведен ня.

Отже, рішення суду про визна ння права власності, яке прий нято за результатами розгляд у позову, поданого в порядку с т. 392 ЦК України, є правозахисни м актом, і спрямоване на захис т наявного у позивача права в ласності.

У зв' язку з цим, момент вин икнення права не залежить ві д набрання рішенням законної сили, оскільки підставою для прийняття останнього є наяв ність у позивача до зверненн я до суду тих матеріально-пра вових фактів, з якими закон по в' язує виникнення права вла сності.

Тобто, підставою для зверне ння до суду з позовом про визн ання права власності згідно зі ст. 392 ЦК України є оспорення існуючого права, а не намір на бути вказане право за рішенн ям суду.

Оскільки моментом укладен ня договору купівлі-продажу за рішенням суду є момент наб рання рішенням суду законної сили, саме з цим моментом пов' язано виникнення у позивача права власності на майно.

Також відсутні підстави дл я задоволення вимоги до кому нального підприємства "Київс ьке міське бюро технічної ін вентаризації та реєстрації п рава власності на об' єкти н ерухомого майна" щодо зобов' язання останнього здійснити реєстрацію права власності на об' єкт нерухомого майна, оскільки виникнення обов'яз ку щодо реєстрації права пов ' язано виключно з фактом ук ладення договору, тобто на ча с звернення з позовом до суду діями відповідача-3 не поруш ені права та охоронювані зак оном інтереси позивача.

Судові витрати, відповідно до ст. 85 ГПК України, покладают ься на відповідача-1. Зокрема, з останнього підлягає стягне нню до 85 грн. державного мита т а 118 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу. Зайво сплачене державне мито у розмірі 16453,2 гр н. підлягає поверненню позив ачу.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 1, 2, 32, 33, 43, 49, 82-85 ГПК Украї ни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов товарис тва з обмеженою відповідальн істю науково-виробничо-комер ційна фірма "АВРОРА" КО ЛТД зад овольнити частково.

2. Визнати договір купі влі-продажу нерухомого майна - будівлі заготівельного цех у № 26 загальною площею 623,60 кв. м., з а адресою: м. Київ, пр. Перемоги , 49/2 (Літ. П) - між товариством з об меженою відповідальністю на уково-виробничо-комерційною фірмою "АВРОРА" КО ЛТД та Дер жавною податковою інспекц ією у Солом' янському районі м. Києва укладеним у наступні й редакції:

"Ми, що нижче підписалися , Державна податкова інсп екція у Солом' янському райо ні м. Києва (далі - Продавець), з однієї сторони, та товариств о з обмеженою відповідальніс тю науково-виробничо-комерці йна фірми "АВРОРА" КО ЛТД (далі - Покупець), з іншої сторони, на далі Покупець та Продавець і менуються як Сторони, уклали цей договір про нижчевиклад ене.

1. Мета та предмет цього До говору

1.1. За даним договор ом Продавець зобов'язується передати у власність Покупця будівлю заготівельного цеху № 26 загальною площею 623,60 кв.м. (да лі - Нежитлове приміщення), що знаходиться за адресою: міст о Київ, проспект Перемоги, № 49/2 (літ. П). Нежитлове приміщення належить відкритому акціоне рному товариству "науково-ви робниче підприємство "Більшо вик" на праві власності, що під тверджується свідоцтвом про право власності, яке видане 25 грудня 2006 року Головним управ лінням комунальної власност і м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київ ської міської державної адмі ністрації), а Покупець зобов'я зується прийняти Нежитлове п риміщення, сплатити Продавцю його вартість згідно з полож еннями, що визначені в цьому Д оговорі, а також провести реє страцію права власності в Ки ївському міському бюро техні чної інвентаризації та реєст рації права власності.

1.2. Право власності на Н ежитлове приміщення виникає у Покупця з моменту набрання рішенням суду законної сили .

1.3. За результатами про веденого 04.09.2007 року цільового а укціону з продажу майна, що пе ребуває в податковій заставі та згідно з протоколом даног о аукціону від 04.09.2007 р. Нежитлов е приміщення за лотом №2 було п родано за 1 645 320, 00 (один мільйон ші стсот сорок п'ять тисяч трист а двадцять) гривень, з врахува нням суми податку на додану в артість у розмірі 274 220 (двісті с імдесят чотири тисячі двісті двадцять) гривень.

1.3. Ринкова (експертна) вартіс ть Нежитлове приміщення, від повідно до звіту про незалеж ну оцінку його вартості, скла дає 1 495 320,00 (один мільйон чотирис та дев'яносто п'ять тисяч трис та двадцять) гривень, з врахув анням суми податку на додану вартість у розмірі 249 220 (двісті сорок дев'ять тисяч двісті дв адцять) гривень.

2. Порядок розрахунків за Нежитлове приміщення

2.1. Покупець протяг ом 30 (тридцяти) календарних дн ів після укладення цього дог овору зобов'язується сплатит и Продавцю грошову суму у роз мірі 1 645 320, 00 (один мільйон шістсо т сорок п'ять тисяч триста два дцять) гривень, з урахуванням суми податку на додану варті сть у розмірі 274 220 (двісті сімде сят чотири тисячі двісті два дцять) гривень.

2.2. Грошові кошти в розм ірі 149 532, 00 (сто сорок дев'ять тися ч п'ятсот тридцять дві)

гри вень, без врахуванням суми по датку на додану вартість, що б ули перераховані платіжним д орученням № 46 від 27.08.2007 р. на банк івський рахунок товарної бір жі "Всеукраїнська біржа неру хомості" № 26002053111070 в Київському Г РУ ЗАТ КБ "Приватбанк", МФО 321842, к од 30057035, і які згодом, після пров едення цільового аукціону, б ули перераховані товарною бі ржею "Всеукраїнська біржа не рухомості" на розподільчий р ахунок казначейства Солом'ян ського району № 34128999700010 в ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019, одержувач: ВДК у Солом'янському районі м. Ки єва (код 26077951), підлягають за рахуванню Покупцем та Прод авцем до вартості Нежитлов ого приміщення.

2.3. Всі розрахункові оп ерації за Нежитлове приміщен ня проводяться Покупцем у

безготівковій формі, шлях ом перерахування грошових коштів, що становлять ва ртість Нежитлового приміщен ня з рахунку Покупця № 26007021653521 що відкритий в Залізничному ві дділенні КМФ АКБ "Укрсоцбанк ", МФО 322012, на розподільчий рахун ок казначейства Солом'янсько го району № 34128999700010 в ГУ ДКУ у м. Ки єві, МФО 820019, одержувач: ВДК у Сол ом'янському районі м. Києва (ко д 26077951).

3. Передавання-прийман ня Нежитлового приміщення

3.1. Передавання-при ймання нежитлового приміщен ня відбувається між Продавце м та Покупцем протягом 3 (трьох ) календарних днів після укла дення договору, про що Сторон и складають та підписують ві дповідний акт прийому-переда чі Нежитлового приміщення .

3.2. У випадку ухилення П родавцем від підписання тако го акту прийому-передачі вва жається, що Покупець прийняв від Продавця Нежитлове прим іщення з моменту направлення Покупцем, на вказану в даному договорі адресу Продавця, пи сьмового повідомлення про на буття Покупцем права володін ня Нежитловим приміщенням, п ісля чого Продавець не має пр ава перешкоджати Покупцю у р еалізації останнім права вла сності (володіння, користува ння та розпорядження) на Нежи тлове приміщення.

4. Права та обов'язки стор ін

4.1. Кожна сторона зо бов'язується виконувати обов 'язки, покладені на неї цим Дог овором, та сприяти іншій стор оні у виконанні її обов'язків .

4.2. Сторони несуть мате ріальну відповідальність за невиконання або неналежне в иконання умов цього Договору .

4.3. Покупець зобов'я зується::

4.3.1. в установлений ц им Договором строк сплатити вартість продажу Нежитлове

приміщення з урахуванням п одатку на додану вартість;

4.3.2. в установлений ц им Договором строк прийняти Нежитлове приміщення;

4.3.3. здійснювати контро ль за виконанням Продавцем у мов цього Договору.

4.3.4. здійснити реєст рацію Нежитлове приміщення в Київському міському бюро те хнічної інвентаризації та ре єстрації права власності.

4.3.5.надавати Продавцю необхі дні матеріали, відомості, док ументи тощо, необхідні для ви конання умов цього Договору.

4.4. Продавець зобов' язується:

4.4.1. передати Покупц ю Нежитлове приміщення в уст ановлений цим Договором стро к та підписати акт прийому - пе редачі Нежитлового приміщен ня;

4.4.2. повідомляти Покупц я в разі несвоєчасного внесе ння платежів за Нежитлове пр иміщення;

4.4.3. протягом трьох робо чих днів з моменту перерахув ання вартості Нежитлового пр иміщення у повному обсязі ви дати Проводарю належним чино м оформлену податкову наклад ну з ПДВ;

4.4.4. здійснювати кон троль за виконанням Покупцем умов цього Договору.

5. Відповідальність стор ін

5.1. У разі порушення Покупцем строку оплати за Не житлове приміщення, він спла чує Продавцю пеню з несплаче ної суми, яка нараховується в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

5.2. У разі, якщо Продавец ь не передав Покупцю в устано влений цим договором строк Н ежитлове приміщення, Продаве ць сплачує Покупцю пеню у роз мірі подвійної облікової ста вки Національного банку Укра їни, що діяла у період, за який сплачується пеня, від вартос ті Нежитлового приміщення, з азначеному у цьому договорі, за кожен день прострочення п ередачі Нежитлового приміще ння.

5.3. Сплата штрафних сан кцій не звільняє Сторони від виконання договірних зобов' язань за цим договором.

6. Гарантії та пр етензії Продавець гарантує, що Нежитлове приміщення не в ходить до переліку об'єктів, я кі не підлягають приватизаці ї, не є проданим, переданим, за ставленим, не перебуває під а рештом, судових справ щодо нь ого немає.

7. Ризик випадкової втрати ч и пошкодження Нежитлового пр иміщення

Ризик випадкової втра ти чи пошкодження Нежитловог о приміщення покладений на П окупця з моменту прийняття Н ежитлового приміщення за акт ом прийому - передачі або з мом енту вступу Покупця у права в олодіння Нежитловим приміще нням.

8. Форс-мажорні обстави ни (непереборна сила)

8.1. Сторони звільн яються від відповідальності за повне чи часткове невикон ання або неналежне виконання зобов'язань, передбачених ци м Договором, якщо воно сталос я внаслідок дії форс-мажорни х обставин.

8.2. Під форс-мажорними о бставинами в цьому Договорі слід розуміти будь-які обста вини зовнішнього щодо Сторін характеру, що виникли без вин и Сторін, поза їх волею або всу переч волі чи бажанню Сторін , і які не можна було ні передб ачити, ні уникнути, включаючи стихійні явища природного х арактеру (землетруси, повені , урагани, руйнування в резуль таті блискавки тощо), лиха тех ногенного та антропогенного походження (вибухи, пожежі, ви хід з ладу машин, обладнання т ощо), обставини суспільного ж иття (воєнні дії, масові завор ушення, епідемії, страйки, бой коти тощо), а також видання акт ів органів державної влади ч и місцевого самоврядування, інші

законні або незаконн і заборонні заходи названих органів, які унеможливлюють виконання

Сторонами зобо в'язань за цим Договором або п ерешкоджають такому виконан ню тощо.

9. Вирішення спорів

Усі спори, що виникаю ть при виконанні умов цього Д оговору або у зв'язку з тлумач енням розділів цього Договор у, вирішуються у порядку, вста новленому чинним законодавс твом.

10. Зміни умов цього Догов ору

10.1. Зміни умов цьо го Договору здійснюються за погодженням сторін згідно з

законодавством України.

10.2. У разі невиконання однією із сторін умов цього Д оговору винна сторона повинн а відшкодувати іншій стороні всі збитки які виникли у резу льтаті невиконання умов цьог о Договору."

3. В іншій частині позову в ідмовити.

4. Стягнути з Державної пода ткової інспекції Солом'янськ ого району міста Києва (03151, м. Ки їв, вул. Смілянська, 6, код 26077951) на користь товариства з обмеже ною відповідальністю науков о-виробничо-комерційна фірма "АВРОРА" КО ЛТД (03035, м. Київ, вул. У рицького, 41, код 16464641) 85 грн. держав ного мита та 118 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

5. Повернути з Державного бю джету України товариству з о бмеженою відповідальністю н ауково-виробничо-комерційна фірма "АВРОРА" КО ЛТД (03035, м. Київ , вул. Урицького, 41, код 16464641) зайво сплачене державне мито у роз мірі 16453,2 грн.

Суддя С.А. Ковтун

Рішення підписано 23.07.200 8

Дата ухвалення рішення18.07.2008
Оприлюднено19.04.2010
Номер документу5206960
СудочинствоГосподарське
Сутьвиз нання договору укладеним, ви знання права власності на не рухоме майно та зобов' язанн я зареєструвати право власно сті

Судовий реєстр по справі —6/575

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 09.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Постанова від 12.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Вербицька О.В.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 25.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Рішення від 18.07.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні