Рішення
від 15.04.2009 по справі 36/48
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/48 15.04.09

За позовом Прокурор а Оболонського району міста Києва в

інтересах де ржави в особі Київської місь кої ради

До Фізичн ої особи - підприємця ОСО БА_1

Про повер нення самовільно зайнятої з емельної ділянки

Суд дя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від прокуратури Нозд рякова Ю.В. - посвідчення № 143 від 12.04.2005р.

Від позивача Дорош енко О.С. - по дов. №225-КР-321 від 23.03.2009р.

Від відповідача ОС ОБА_1 - фізична особа - підпр иємець

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарс ького суду міста Києва перед аний позов Заступника прокур ора Оболонського району міс та Києва в інтересах держави в особі Київської міської ра ди про зобов' язання Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _1 повернути самовільно зай няту земельну ділянку площе ю 36 кв.м., яка розташована за ад ресою АДРЕСА_2 Київській м іській раді

Представник прокурат ури позовні вимоги в судовом у засіданні підтримав в повн ому обсязі.

Представник Київсько ї міської ради позовні вимог и підтримав в повному обсязі посилаючись на те, що у відпов ідача відсутні правові підст ави, відповідно до чинного за конодавства, для зайняття сп ірної земельної ділянки.

Відповідач проти зад оволення позову заперечувал а посилаючись на те, що спірн у земельну ділянка вона вико ристовує під розміщення кіо ску на підставі договору на п раво тимчасового користуван ня землею, що був укладений 17 л ипня 2002 року між відповідачем та Оболонською районною у м. К иєві радою. На даний час термі н дії даного договору сплину в. Крім того, відповідач в судо вому засіданні пояснила, що п итання продовження договору оренди спірної земельної ді лянки вирішується на даний ч ас.

Розглянувши матер іали справи та заслухавши пр едставників позивача прокур атури та відповідача господа рський суд, встановив:

Відповідно до стат ті 189 Земельного кодексу Украї ни самоврядний контроль за в икористанням та охороною зем ель в місті Києві здійснюєть ся Київською міською радою.

При здійсненні Київс ькою міською радою вищезазна чених повноважень встановле но, що Фізична особа - підпри ємець ОСОБА_1 без правовс тановлюючих документів, відп овідно до яких право власнос ті та право постійного корис тування на земельну ділянку виникає після одержання її в ласником або користувачем до кумента, що посвідчує право в ласності чи право постійного користування земельною діля нкою, та його державної реєст рації, а право на оренду земел ьної ділянки виникає після у кладення договору оренди і й ого державної реєстрації, ви користовує земельну ділянку площею 36 кв.м., яка розташован а яка розташована за адресою : АДРЕСА_2 у Оболонському р айоні м. Києва під розміщення торговельного кіоску, що є по рушенням вимог ст.ст. 125, 126 Земел ьного кодексу України. Прист упати до використання земель ної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості ), одержання документа, що посв ідчує право на неї, та державн ої реєстрації забороняється .

Факт самовільного ви користання спірної земельно ї ділянки підтверджується ак том перевірки дотримання ви мог земельного законодавств а від 15 квітня 2008 року № А 226/81, що ск ладений Управлінням з контр олю за використанням та охор оною земель у м. Києві та Київс ькій області.

15 квітня 2008 року Управл інням з контролю за використ анням та охороною земель у м. Києві та Київській області б ув складений протокол №00226 про адміністративне правопоруш ення.

Нормами статті 212 Зем ельного кодексу України пере дбачено, що самовільно зайня ті земельні ділянки підлягаю ть поверненню власникам земл і або користувачам без відшк одування затрат, понесених з а час незаконного користуван ня ними, включаючи знесення б удинків, будівель і споруд, зд ійснюється за рахунок громад ян або юридичних осіб, які сам овільно зайняли земельні діл янки.

Згідно статті 3 Земел ьного кодексу України земель ні відносини регулюються Кон ституцією України, Земельним кодексом України та відпові дно до них нормативно-правов ими актами.

Статтею 13 Конституції Укр аїни визначено, що земля, її на дра, атмосферне повітря, водн і та інші природні ресурси, як і знаходяться в межах терито рії України, природні ресурс и її континентального шельфу , виключної (морської) економі чної зони є об"єктами права вл асності українського народу . Від імені українського наро ду права власника здійснюють органи державної влади та мі сцевого самоврядування в меж ах, визначених цією Конститу цією.

Відповідно до статті 40 Конс титуції України місцеве само врядування є правом територі альної громади - самостійно в ирішувати питання місцевого значення в межах Конституці ї і законів України.

Статтею 9 Земельного кодексу України, визначені п овноваження Київської і Сева стопольської міських рад у г алузі земельних відносин, до яких належить: розпорядженн я землями територіальної гро мади міста, передача земельн их ділянок комунальної власн ості у власність громадян та юридичних осіб, надання земе льних ділянок у користування із земель комунальної власн ості, вилучення земельних ді лянок із земель комунальної власності, вирішення інших п итань у галузі земельних від носин.

Відповідно до ст. 60 Зак ону України "Про місцеве само врядування в Україні" терито ріальним громадам сіл, селищ , міст, районів у містах належи ть право комунальної власнос ті на рухоме та нерухоме майн о, доходи місцевих бюджетів, і нші кошти, землю, природ ні ресурси, підприємства, уст анови та організації, в тому ч ислі банки, страхові товарис тва, а також пенсійні фонди, ча стку в майні підприємств, жит ловий фонд, нежитлові приміщ ення, заклади культури, освіт и, спорту, науки, соціального о бслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нер ухомі об"'єкти, визначені відп овідно до закону як об"єкти п рава комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно п. 5 ст. 16 Закону У країни "Про місцеве самовряд ування в Україні" від імені та в інтересах територіальних громад права суб"єкта комун альної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ст. 116 Зем ельного кодексу України під ставами для набуття права на землю є рішення органів місц евого самоврядування в межах їх повноважень.

Відповідно до пункту 1 с татті 124 Земельного кодексу Ук раїни передача земельних діл янок, що перебувають у держав ній або комунальній власност і, здійснюється на підставі р ішення відповідного органу в иконавчої влади або органу м ісцевого самоврядування шля хом укладення договору оренд и земельної ділянки.

Відповідно до пунктів 2, 3 ст атті 125 Земельного кодексу Укр аїни право на оренду земельн ої ділянки виникає після укл адення договору оренди і йог о державної реєстрації. Прис тупати до використання земел ьної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості ), одержання документа, що посв ідчує право на неї, та державн ої реєстрації забороняється .

Таким чином, матеріалами сп рави встановлено, що відпові дач безпідставно займає земе льну ділянку, чим порушує інт ереси держави щодо регулюван ня державою земельних віднос ин з метою створення умов для раціонального використання й охорони земель, рівноправн ого розвитку всіх форм власн ості на землю і господарюван ня.

Слід зазначити, що відповід но до частини 3 пункту 1 статті 211 Земельного кодексу України у разі самовільного зайнятт я земельних ділянок громадян и та юридичні особи несуть ци вільну, адміністративну або кримінальну відповідальніс ть.

Пунктом 1 статті 212 Земельног о кодексу України передбачен о, що самовільно зайняті земе льні ділянки підлягають пове рненню власникам землі або з емлекористувачам без відшко дування затрат понесених за час незаконного користуванн я ними.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального коде ксу України

кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Відповідач належних доказів правомірності корис тування спірною земельною ді лянкою суду не недав.

Враховуючи вищевикл адене, суд приходить до висно вку, що позовні вимоги є обгр унтованими, а тому підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

Витрати по сплаті державн ого мита та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу, відповід но до вимог ст. 49 ГПК України, п ідлягають стягненню з відпов ідача в доход Державного бюд жету України.

Заперечення відповідача с удом до уваги не приймаються , оскільки із договору на пра во тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 17 липня 2002 року, що у кладений між відповідачем та Оболонської районною у міст і києві радою вбачається, що з емельна ділянка розміром 36 кв .м. по вул. Малиновського, 15/3 у мі сті Києві була надана відпов ідачу терміном на один рік до 31.12.2002 року. Після закінчення ст року дії договору, відповіда ч земельну ділянку не звільн ила, нового договору оренди н е уклала.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст. 33, 43, 44, 49, 82-85 Господа рського процесуального Коде ксу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольни ти повністю.

Зобов' язати Фізичн у особу - підприємця ОСОБ А_1 (АДРЕСА_1) повернути са мовільно зайняту земельну д ілянку площею 36 кв.м., яка розта шована за адресою: АДРЕСА_2 у Оболонському районі м. Києв а Київській міській раді (м. Ки їв, вул. Хрещатик, 36, код ) у 7 - ми д енний термін з дня набрання р ішення законної сили.

Стягнути з Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) в Доход Державно го бюджету України 85 грн. держ мита

Стягнути з Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) 118 грн. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу до с пеціального фонду Державног о бюджету по КЕКД 22050000 «Оплата в итрат з інформаційно-технічн ого забезпечення розгляду сп рав у судах».

Після набрання ріше нням законної сили видати на кази.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Повний текст рішення вигот овлений

та підписаний 16.04.2009р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.04.2009
Оприлюднено19.04.2010
Номер документу5208240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/48

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Рішення від 15.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Постанова від 13.07.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Стойка О.В.

Ухвала від 03.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 03.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 03.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 21.05.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні