Постанова
від 22.01.2007 по справі 33/427
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

33/427

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                             ПОСТАНОВА

                                                        ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

22.01.07 р.                                                                             Справа № 33/427

Господарський суд Донецької області, у складі головуючого судді Новікової Р.Г., при

секретарі судового засідання Овчинніковій В.М. розглянувши у відкритому судовому

засіданні матеріали

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Донецька

до відповідача Державного відкритого акціонерного товариства „Донецьке управління

комплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнього підприємства Державної

холдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк

про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку

пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-„з" статті 13 Закону України „Про пенсійне

забезпечення" за період з серпня 2006р. по жовтень 2006р. у розмірі 960грн.27коп.

за участю представників:

від   позивача:   Баранніков   С.В.   -   завідуючий   юридичним   сектором   за   довіреністю

№4540/06 від 11.12.2006р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Управління Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Донецька звернулось із адміністративним позовом до Державного відкритого акціонерного товариства „Донецьке управління комплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнього підприємства Державної холдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-„з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" за період з серпня 2006р. по жовтень 2006р. у розмірі 960грн.27коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на норми пункту 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року №1058-ІУ та пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663): копію розрахунку про фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій.

Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов'язань у нього виникла заборгованість перед позивачем з відшкодування суми виплаченої пенсії в розмірі 960грн.27коп. громадянину Тарасову В.В. за період з серпня 2006р. по жовтень 2006р. витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Ухвалою від 29.11.2006р. було відкрите провадження в адміністративній справі та призначено попереднє засідання на 11.12.2006р.

У підготовчому засіданні від 11.12.2006р. представнику позивача було роз'яснено його права та обов'язки та повідомлено про можливість примирення згідно зі статтею 113 Кодексу адміністративного судочинства України. Позивач не відмовився від заявлених вимог.

Відповідач явку свого представника у судове засідання не забезпечив, вимоги суду не виконав, свою правову позицію щодо заявлених позовних вимог письмово не виклав. До матеріалів справи приєднане повідомлення №5064607 про вручення ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі №33/427 від 29.11.2006р., копії адміністративного позову №4140/06 від 10 листопада 2006р. з доданими документами на 7аркушах. Таким чином, відповідач був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

За наслідками підготовчого провадження суд постановив ухвалу від 11.12.2006р. про закінчення підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду на 09.01.2007р.

У судовому засіданні від 09.01.2007р. головуючим були роз'яснені процесуальні права та обов'язки позивачу, передбачені статтями 49, 51, 54, 65-68 Кодексу адміністративного судочинства України. Позивач не відмовились від заявлених вимог. Представник відповідача в судове засідання не з'явився, документи, витребувані судом не надав.

На підставі статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України судовий розгляд був відкладений на 22.01.2007р. Представник відповідача в судове засідання на 22.01.2007р. не з'явився, документи, витребувані судом не надав.

Під час судового розгляду були досліджені: довідка про включення в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України; розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б"-„з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" з травня 2006року; повідомлення про вручення поштового відправлення від 20.06.2006р.; додаток до розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б"-„з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" з серпня по жовтень 2006р.; свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності; акт звіряння розрахунків від 21.11.2006р; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи; довідка про включення в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України;лист №8990/04 від 11.12.2006р.; довідка про пільговий характер роботи №2 від 02.02.2005р.; довідка про пільговий характер роботи №92 від 16.05.2005р., витяг з трудової книжки Тарасова В.В.; опис списків на зарахування пенсій та допомоги за серпень - жовтень 2006р.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача господарський суд встановив наступне.

Працівнику Державного відкритого акціонерного товариства „Донецьке управління комплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнього підприємства Державної холдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк Тарасову В.В. було призначено пенсію на пільгових умовах згідно пунктів "б" - „з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та у відповідності зі Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ІУ від 09.07.2003р.

Вказаний закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону. Як зазначено у пункті 2 статті 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ІУ від 09.07.2003р. платники страхових внесків, їх права та обов'язки, порядок нарахування,

обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками визначаються виключно цим законом.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 100 відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Статтею 2 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" №400/97-ВР від 26.06.1997р. встановлено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник зборів, територіальної громади), крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками, пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі - Інструкція), затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663) врегульований порядок відшкодування підприємствами витрат пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій. призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.1 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах - для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до

частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

При цьому, додаткові пенсії, доплати, надбавки та підвищення призначені відповідно до законодавства України, не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню.

Пунктом 6.8 наведеної Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства.

Порядок виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках, затверджений Постановою КМУ "Про заходи щодо виконання статті 3 Указу Президента України від 4 липня 1998 року №734" №1596 від 30.08.1999р.

Цей Порядок регулює питання виплати пенсій та грошової допомоги, що нараховуються відповідно органами Пенсійного фонду та органами соціального захисту населення і фінансуються за рахунок коштів Пенсійного фонду та відповідних бюджетів, за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх вклади до запитання (поточні рахунки) в установах уповноважених банків (далі - поточні рахунки). Уповноваженими банками є банки, визнані переможцями конкурсу на право виплати пенсій та грошової допомоги через банківські рахунки за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги, що проводиться в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з якими за результатами цього конкурсу Мінпраці та Пенсійним фондом укладено відповідні договори.

Установи уповноважених банків здійснюють відкриття поточних рахунків, проводять операції із зарахування сум пенсій та грошової допомоги на поточні рахунки відповідно до цього Порядку на підставі угод, укладених ними з районними (міськими) відділами Пенсійного фонду, управліннями соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконкомів міських, районних у місті рад (далі - органи соціального захисту населення) або центрами з нарахування та виплати'пенсій та допомоги - у регіонах, де функціонують такі центри.

Перерахування коштів установам уповноважених банків здійснюється протягом місяця за періодами виплати. Періоди виплати визначаються органами соціального захисту населення, органами Пенсійного фонду та уповноваженими банками згідно з укладеними між ними угодами.

Органи Пенсійного фонду на підставі заяв одержувачів пенсій та грошової допомоги на відкриття поточних рахунків складають:

-          списки на зарахування пенсій та грошової допомоги на поточні рахунки у двох

примірниках;

-          опис списків на зарахування пенсій та грошової допомоги на поточні рахунки у

трьох примірниках;

-          довідку щодо джерел фінансування виплати пенсій та грошової допомоги в

одному примірнику.

Списки та описи до них складаються окремо за пенсіями та грошовою допомогою, що фінансуються з коштів Пенсійного фонду, та за грошовою допомогою та іншими

виплатами, що фінансуються органами соціального захисту населення за рахунок відповідних бюджетів.

Перший примірник списків формується у порядку зростання номера особового рахунка, а другий - номера пенсійної книжки.

Списки у двох примірниках за один день до початку кожного виплатного періоду місяця, за який виплачується пенсія та грошова допомога, подаються органами Пенсійного фонду або органами соціального захисту населення відповідним установам уповноваженого банку разом з двома примірниками описів за пенсіями та грошовою допомогою.

На підставі одержаних документів органи Пенсійного фонду або органи соціального захисту населення проводять перерахування відповідній установі уповноваженого банку коштів, необхідних для виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки одержувачів.

Зарахування відповідних сум пенсій та грошової допомоги установами уповноважених банків у містах на поточні рахунки здійснюється протягом доби з дня надходження сум пенсій від органів Пенсійного фонду та органів соціального захисту населення, у сільській місцевості - протягом трьох банківських днів.

Після зарахування коштів на поточні рахунки одержувачів уповноважений банк завіряє списки на зарахування пенсій та грошової допомоги та описи до них і не пізніш як через два дні повертає органам Пенсійного фонду або органам соціального захисту населення другі примірники списків та по одному примірнику описів до них.

Незараховані суми пенсій та грошової допомоги протягом доби повертаються уповноваженим банком у містах відповідно органам соціального захисту населення, або Пенсійному фонду з відповідною поміткою про це на других примірниках списків та списів до списків, у сільській місцевості - протягом трьох банківських днів.

Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

На адресу відповідача надісланий розрахунок про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б" - „з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" з травня 2006р.

Загальна сума фактичних витрат на виплату і доставку пенсії, призначеної працівнику відповідача, що підлягає відшкодуванню останнім, за період з серпня по жовтень 2006р. дорівнює 960грн.27коп.

Відповідач плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за період з серпня по жовтень 2006р. у розмірі 960грн.27коп.не сплатив.

Оскільки пенсія працівнику відповідача призначена згідно із пунктами „б" - „з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та у відповідності зі Списком №2, Державне відкрите акціонерне товариство „Донецьке управління комплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнє підприємство Державної холдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк зобов'язане внести до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсії працівнику, призначеної за період з серпня по жовтень 2006р. у розмірі 960грн.27коп.

Враховуючи наведене, позовні вимоги Управління Пенсійного Фонду України в Петровському районі м. Донецька до Державного відкритого акціонерного товариства „Донецьке управління комплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнього підприємства Державної холдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-„з" статті ІЗ Закону України „Про пенсійне забезпечення" за період з серпня 2006р. по жовтень 2006р. у розмірі 960грн.27коп. обґрунтовані поданими по справі доказами, тому підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат здійснюється відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись нормами Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ІУ від 09.07.2003р., Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного Фонду України №21-1 від 19.12.2003р. (зареєстровано в Мінюсті 16.01.2004р. за №64/8663), статтями 1,2,4, 5,6, 10, 11, 12, 14, 15,23,48,50,51,69-71,79, 31, 82, 86, 87, 89, 92, 94, 98, 107, 110, 111, 112, 114, 121, 122-170, 254, Прикінцевими та Перехідними положеннями Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

                                                      ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Управління Пенсійного Фонду України в Петровському районі м. Донецька до Державного відкритого акціонерного товариства „Донецьке управління комплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнього підприємства Державної «їолдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-„з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" за період з серпня >006р. по жовтень 2006р. у розмірі 960грн.27коп. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Державного відкритого акціонерного товариства „Донецьке управління сомплектації та матеріально технічного постачання" Дочірнього підприємства Державної ^олдінгової компанії „Спецшахтобуріння" м. Донецьк (83038, м. Донецьк, вул.. Магдебурзька, буд.Л, ЗКПО 00174777) на користь Управління Пенсійного Фонду України з Петровському районі м. Донецька (83010, м. Донецьк, площа Петровського, буд. 5, ЗКПО 21956056, МФО 335106) суму заборгованості з відшкодування фактичних витрат на шплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-„з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" за період з серпня 2006р. по жовтень 2006р. у зозмірі 960грн.27коп.

У судовому засіданні 22.01.2007р. оголошено вступну та резолютивну частини Іостанови.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання через ;уд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження постанови суду протягом десяти Інів з дня виготовлення постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції Іодається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про шеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була Іодана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова суду першої інстанції набирає іаконної сили після закінчення цього строку.

Повний текст виготовлено 29.01.2007р.

          

Суддя                                                                                              Новікова Р.Г.           

Надруковано у 3-х примірниках: 1 - позивачу; 1 - відповідачу; 1 - до справи

                                                                                             

Дата ухвалення рішення22.01.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу522905
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/427

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Стрелець Тетяна Геннадіївна

Рішення від 22.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Постанова від 05.05.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кондес Л.О.

Рішення від 02.02.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 19.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 06.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 12.11.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні