Постанова
від 19.01.2011 по справі 2а-261/11
СНЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2а-261/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" січня 2011 р. м.Снятин

Суддя Снятинського районного суду Івано-Франківської області Собко В.М. розглянувши справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі про визнання протиправною бездіяльності та стягнення недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги дітям війни, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся у Снятинський районний суд Івано-Франківської області з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області в якому просить суд поновити пропущений термін звернення до суду, зобов`язати відповідача нарахувати недоплачену, як дитині війни, щомісячну державну соціальну допомогу у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком з 01.01.2007р. Обґрунтовує позов тим, що відповідно до ст.1 Закону України В«Про соціальний захист дітей війниВ»належить до соціальної групи В«діти війниВ» , так як ІНФОРМАЦІЯ_1, і на 02.09.1945 року - час закінчення Другої світової війни, позивачу не виповнилося 18 років. На обґрунтування своїх позовних вимог зазначає, що згідно ст. 6 Закону України В«Про соціальний захист дітей війниВ»дітям війни пенсія підвищується на 30% мінімального розміру пенсії за віком. Вказана норма вступила в дію з 01.01.2006 року. Однак, така допомога не виплачувалась.

На підставі ст.183-2 КАС України судовий розгляд справи здійснюється в порядку скороченого провадження.

Відповідач подав письмові заперечення, зазначає, що Законом України В«Про державний бюджет на 2006р.В»та В«Про державний бюджет на 2007р.В»було зупинено дію п.6 Закону України В«Про соціальний захист дітей війниВ» , а тому вимоги позивача за цей період є безпідставними і не ґрунтуються на чинному законодавстві. Законом України В«Про державний бюджет на 2008р.В»та В«Про внесення змін до деяких законодавчих актів УкраїниВ»було внесено зміни до ст.6 Закону України В«Про соціальний захист дітей війниВ» , де було передбачено, що підвищення пенсії дітям війни виплачується в розмірі надбавки, встановленої для учасників війни - 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог, вважає, що позивачем було пропущено строк звернення до адміністративного суду, що згідно ч.1 ст.100 КАС України є підставою для відмови у задоволенні позову, на чому наполягає.

Дослідивши подані сторонами документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Спірні правовідносини, які склалися між позивачем та Управлінням Пенсійного фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області, регулюються Конституцією України, Законом України В«Про соціальний захист дітей війниВ»від 18 листопада 2004 року №2195-ІV з наступними змінами та доповненнями (далі - Закон №2195), рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2007 року № 6-рп/2007.

Судом встановлено, що позивач відноситься до соціальної групи В«Діти війниВ»відповідно до вимог ст.1 Закону №2195. Управління праці та соціального захисту населення Снятинської районної державної адміністрації, яка підтверджує наявність статусу В«діти війниВ» . Позивач є пенсіонером за віком, пенсію отримує в Управлінні Пенсійного фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області. Цей статус позивача відповідачем не заперечено, крім того статус В«діти війниВ»визначається автоматично по даті народження пенсіонера в діапазоні від 1927р. по 1945р.

Відповідно до ст. 6 Закону № 2195, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Вказана норма діє з 01 січня 2006 року. А у відповідності до ст.7 вище згаданого закону фінансове забезпечення державних соціальних гарантій здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України і доплату до пенсії здійснює Управління, яке є відповідачем у даній справі.

У відповідності до ч. 2 ст. 95 Конституції України, виключно Законом про державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загально суспiльнi потреби, розмір i цільове спрямування цих видатків. Держава прагне до збалансованості бюджету України. Виходячи з цього відповідач, починаючи з 09 липня 2007 року, зобов'язаний був здійснити позивачці перерахунок доплат до пенсії як дитині війни на 30% мінімальної пенсії за віком та виплачувати щомісячно таку доплату до пенсії.

Позивач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Снятинському районі та отримує пенсію за віком. Управління позивачу виплачує надбавку до пенсії як дитині війни - з січня по березень 2008 року - 47,00 грн., з квітня 2008 року - 48,10 грн., з липня 2008 року - 48,20 грн., з жовтня 2008 року - 49,80 грн.

Розмір мінімальної пенсії за віком, згідно ч.3 ст.46 Конституції України, ст.ст.1, 2 Закону України В«Про прожитковий мінімумВ»від 15 липня 1999 року №966 повинен бути не нижче прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Частиною 3 ст.46 Конституції України передбачено, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму встановленого законом.

На даний час розмір мінімальної пенсії за віком визначений лише ст. 28 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ»№ 1058-IV і згідно цієї норми мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому для осіб, що втратили працездатність. Таким чином, розмір мінімальної пенсії за віком для осіб пенсійного віку повинен дорівнювати прожитковому мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

У відповідності до вимог ч.2 ст.99 КАС України для звернення до суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шести місячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналась або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Позивач звернувся до суду 14.12. 2010 року.

Позивачем не викладено обставин для визнання причин пропущення строку звернення до суду поважними, а його юридична необізнаність не може бути визнана поважною причиною для поновлення строку звернення до суду. Закони, інші нормативно-правові акти є доступними для ознайомлення всіма громадянами, можливість обізнаності людини про те чи інше положення закону залежить виключно від бажання особи. І тому суд погоджується з відповідачем про пропущення строку звернення позивача до суду, щодо вимог виплати у 2007-2009 роках. Таким чином суд вважає, що позивачем пропущений строк звернення до суду з позовом починаючи з 01 січня 2007 року по 14 червня 2010 року. А тому в цій частині позов було залишено без розгляду.

Виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, враховуючи вище викладене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги позивача базуються на законі, обґрунтовані і доведені, тому слід зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області нарахувати та виплачувати недоплачену, як дитині війни щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком з 14 червня 2010 року. В задоволенні решти позовних вимог відмовити повністю.

Керуючись ст.ст. 21, 24, 46, 55, 124 Конституції України, Законом України В«Про соціальний захист дітей війниВ» , ст.ст. 99, 159, 161-163, 183 2 КАС України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задоволити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Управління Пенсійного фонду по відношенню до виплати недоплаченої соціальної допомоги ОСОБА_1, як дитині війни згідно Закону України В«Про соціальний захист дітей війниВ» .

Зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України в Снятинському районі Івано-Франківської області нарахувати та виплачувати з 14 червня 2010 року ОСОБА_1, як дитині війни щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком з врахуванням проведених виплат.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити повністю.

Згідно ст. 256 КАС України постанова підлягає до негайного виконання.

Про виконання постанови повідомити суд в місячний термін.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови через Снятинський районний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку передбаченому ст. 254 КАС України.

Суддя: підпис

Суддя Снятинського райсуду Собко В.М.

СудСнятинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.01.2011
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52297355
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-261/11

Постанова від 20.01.2011

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко О. В.

Ухвала від 10.08.2017

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

Ухвала від 03.02.2011

Адміністративне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 23.02.2011

Адміністративне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Г. Г.

Ухвала від 06.05.2011

Адміністративне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 23.11.2015

Адміністративне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

Ухвала від 21.01.2011

Адміністративне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 02.02.2011

Адміністративне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 23.01.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Постанова від 19.01.2011

Адміністративне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

Собко В.М. В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні