Рішення
від 12.02.2010 по справі 2-158-10
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 2-158-10

2-158-10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2010 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області

в складі: головуючого-судді Маринчука М.П.

при секретарі Дехканбаєвій О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Умань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Оксанинська сільська рада, Уманського р-ну, Черкаської обл., про визнання заповіту недійсним, -

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним вказуючи на те, що 16.12.2004 р. секретарем Оксанинської сільської ради, Уманського р-ну, Черкаської обл. ОСОБА_3 посвідчено заповіт ОСОБА_4, яким вона заповіла ОСОБА_2 належну їй на праві приватної власності земельну ділянку, розміром 4,4171 га, розташовану в адміністративних межах Оксанинської сільської ради.

Позивач вказує, що ОСОБА_4 померла 18.04.2005 р. Про наявність цього заповіту він дізнався нещодавно.

ОСОБА_1 зазначає, що заповіт суперечить вимогам чинного законодавства оскільки ОСОБА_4 була інвалідом по зору першої групи, а тому посвідчення заповіту повинно було відбуватися при свідках чого зроблено не було.

Просить визнати заповіт недійсним на підставі ст.ст. 202, 203, 225 ЦК України.

В судовому засіданні позивач підтримав свій позов в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 позов не визнав та поясипв суду, що він є головою правління ВАТ „УманьпивоВ» , яке в свою чергу орендує землю по селах Уманського району.

Померлу ОСОБА_4 він не пам’ятає однак пам’ятає, що вона зверталась до нього про надання грошової допомоги, яку він їй надавав. Вважає, що в неї не було можливості повернути грошові кошти, то зробила заповіт на земельну ділянку. Про те, що ОСОБА_4 зробила заповіт на нього йому стало відомо тільки під час розгляду справи в суді.

Представник Оксанинської сільської ради ОСОБА_3 пояснила суду, що вона дійсно посвідчувала заповіт, який робила ОСОБА_4 па земельну ділянку.

ОСОБА_3 пояснила, що хоч ОСОБА_4 і мала документ про те, що є інвалідом по зору, однак сама рухалась, торгувала у своїй торговій точці про що всі в селі знають. В сільську раду ОСОБА_4 також сама прийшла під час оформлення заповіту і сама власноручно його підписала перед цим прочитавши його. Просить у позові відмовити.

Свідок ОСОБА_5 суду пояснив, що він є головою Оксанинської сільської ради, Уманського р-ну, Черкаської обл. і сім’ю ОСОБА_4 знає давно, ще з 80-х років.

Свідок пояснив, що він бачив ОСОБА_4 не раз як вона торгувала продуктами харчування у недозволених місцях, а так як у неї не було на це ще і дозволу, то він робив їй зауваження щоб вона не здійснювала незаконну торгівельну діяльність. Що стосується заповіту на землю, то він особисто переконував ОСОБА_6 в сільській раді в тому, щоб вона не робила заповіт на землю, але вона його не послухалась і вчинила вказаний правочин в його присутності та в присутності інших жителів села.

Вислухавши учасників процесу, свідка, дослідивши матеріали справи судом встановлено наступне.

ОСОБА_4 є матір’ю позивача ОСОБА_1

Відповідно до розпорядження Уманської райдержадміністрації № 306 від 18 листопада 2003 року ОСОБА_4 видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 4,4171 га в адміністративних межах Оксанинсьхої сільської ради, Уманського району, Черкаської області для ведення особистого селянського господарства.

Ще за свого життя, ОСОБА_4, 16.12.2004 р. на вказану земельну ділянку зробила заповіт на ОСОБА_2. Заповіт посвідчено секретарем Оксанинської сільської ради ОСОБА_3, а також зареєстровано.

Заповідачу при складанні заповіту було роз’яснено норми цивільного законодавства.

Із змісту заповіту видно, що його зміст ОСОБА_4 прочитано та поставлено особисто свій підпис.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Стаття 1234 ЦК України приписує, що право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто.

Згідно ч. 1, 2 ст. 1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом, крім випадків, передбачених ч. З, 4 цієї статті.

Судом встановлено, що за життя ОСОБА_4 володіла правом повної цивільної дієздатності, своє право на заповіт здійснювала особисто і обмежень на вчинення таких дій не мала.

Посилання позивача на ст.ст. 202, 203, 225 ЦК України, як на підставу своїх позовних вимог не є обґрунтованими.

Згідно з вказаною статтею недійсним може бути визнаний правочин, вчинений повністю дієздатною особою, але в момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, оскільки, вчинений в такому стані, не відповідає загальним вимогам чинності правочину, волевиявленню учасника правочину.

Позивачем не надано суду доказів такого стану ОСОБА_4 під час свого заповідального розпорядження.

Судом не встановлено також порушень щодо форми та посвідчення заповіту.

На думку суду не є обґрунтованими і посилання позивача на те, що оскільки ОСОБА_4 була інвалідом першої групи по зору а тому не могла бачити заповіт, так як вказана обставина не може свідчити про її психічний стан, який давав би підстави вважати, що в момент вчинення заповіту вона не усвідомлювала значення своїх дій.

Відповідно до ст. 1257 ЦК України суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

Суд вважає, що сам по собі заповіт свідчить про добровільний намір ОСОБА_4 вчинити такий правочин оскільки вона сама прийшла з цією метою до сільської ради, доказів протилежного позивачем ненадано.

Надані відповідачем розписки про позичання коштів свідчать про те, що ОСОБА_4 сама їх писала та підписувала.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього Кодексу.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд вважає, що позивачем не надано доказів в підтвердження своїх позовних вимог, а тому у позові необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 1233-1235, 1247, 1251, 1257 ЦК України ст.ст. 10, 60, 212-215 ЦПК І України, суд, -

ВИРІШИВ:

У позові ОСОБА_1 про недійсність заповіту ОСОБА_4 І відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області про що може бути подано протягом десяти днів з дня його проголошення заяву про апеляційне оскарження, а апеляційну скаргу - протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Головуючий: М.П. Маринчук

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.02.2010
Оприлюднено22.10.2015
Номер документу52445845
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-158-10

Рішення від 12.02.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Маринчук М. П.

Ухвала від 01.09.2010

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Любов Володимирівна

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Курбанова Наталя Миколаївна

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Медяна Юлія Валеріївна

Рішення від 25.05.2010

Цивільне

Лутугинський районний суд Луганської області

Бескровний Ян Володимирович

Ухвала від 20.04.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Кондрак Наталя Йосифівна

Ухвала від 07.05.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 29.04.2010

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Франько Микола Якович

Рішення від 10.03.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Геєнко Михайло Георгійович

Рішення від 29.04.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Трегубенко Сергій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні