Рішення
від 29.04.2010 по справі 2-158-10
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№2-158/2010р. РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2010 року Олександ рійський міськрайонний суд К іровоградської області в скл аді: головуючого - судді Франь ка М.Я.

при секретарі - Соловйовій Л.Є.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Ол ександрії цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Держав ного підприємства по видобут ку бурого вугілля „Бурвугілл я" про поновлення на роботі, ст ягнення зарплати за час виму шеного прогулу та моральної шкоди, зобов'язання зроб ити запис у трудову книжку , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до су ду з позовом до відповідача п ро поновлення на роботі в ДП « Бурвугілля», стягнення зарпл ати за час вимушеного прогул у, відшкодування моральної ш коди в сумі 5 000грн., зобов'язанн я зробити запис у трудову кни жку, мотивуючи слідуючим.

26 червня 1997 року вона була при йнята на роботу на машиніст а по пранню спецодягу в вугле розріз «Морозівський», який на той час був підпорядкован ий об' єднанню «Олександрія вугілля».

За час її роботи підприємст во реорганізовувалось, виділ ялось, приєднувалось, змінюв ався власник. В 2006р. була переве дена на посаду робітника по б лагоустрою.

У березні 2007р. підприємства Д ХК»Олександріявугілля» бул и об' єднані і стали називат ися ДП «Бурвугілля».

16 березня 2007р. без будь-яких по переджень її не допустили до роботи та звільнили.

Заяви про звільнення вона н е надавала, про наступне звіл ьнення з роботи її не поперед жали, звільнена вона була без попередньої згоди профспіл кового комітету в порушення вимог ст.43 КЗпП України. З нака зом про звільнення ознайомле на не була. Вважає, що зміна пі дпорядкованості підприємст ва не припиняє дію безстроко вої трудової угоди, укладено ї нею в 1997р., тому звільнення вв ажає незаконним, просить суд поновити її на роботі, стягну ти заробітну плату за час вим ушеного прогулу з дня звільн ення до дня постановлення су дом рішення про поновлення н а роботі, стягнути з відповід ача у відшкодування морально ї шкоди 5 000грн. та зобов' яза ти ДП «Бурвугілля» зробити з апис в трудову книжку про про довження її роботи після пер еходу розріз «Морозівський» з оренди ТОВ ІВОК «Експлерен т» до ДП»Бурвугілля».

В судовому засіданні позив ач підтримала позовні вимоги в повному обсязі, пояснивши, щ о в жовтні 2004р. розріз»Морозів ський» був приєднаний до ТОВ ІВОК»Експлерент», де вона пр ацювала в Олександрійській ф ілії розріз «Морозівський» Т ОВ ІВОК «Експлерент», трудов а книжка знаходилась на тому підприємстві. Як вона вважає , її звільнили з роботи 16 берез ня 2007р., але копії наказу про зв ільнення та трудової книжки на руки не видавали, тобто вон а була повторно, без згоди про фспілкової організації звіл ьнена з роботи. Діями відпові дача їй завдана моральна шко да, яку вона також просить стя гнути з відповідача в розмір і 5 000грн.

Представник відповідача п озовні вимоги не визнав та на дав заперечення.

Заперечуючи позовні вимог и, представник відповідача, м отивує слідуючим. 27.07.2007р. позива ч звернулася в ДП»Бурвугілля » з заявою про прийняття на ро боту, зазначивши, що трудової книжки вона не має, тому за ра хунок підприємства їй було в идано нову трудову книжку, во на була призначена в ДП»Бурв угілля».

01.08.2007р. позивачка була попере джена про скорочення, з 02.10.2007р., ч исельності робітників та її персональне скорочення. На з асіданні профкому 28.09.2007р. одерж ано згоду на звільнення прац івників, в тому числі позивач ки. Вважає, що при звільненні п озивачки було дотримано вимо ги трудового законодавства , тому просить позов залишити без задоволення.

Заслухавши сторони, дослід ивши матеріали справи, суд вв ажає позов не підлягаючим за доволенню за слідуючи підста в.

В трудовій книжці позивача , в графі відомості про роботу , за №22 зроблено запис «розріз «Морозівський» приєднаний д о ТОВ ІВОК «Експлерент» та вк лючено до складу Олександрій ської філії ТОВ ІВОК «Експле рент», наказ ТОВ ІВОК «Експле рент» № 275 від 06.10.2004р.

За №24 зроблено запис «Розрі з «Морозівський» Олександрі йської філії ТОВ ІВОК «Експл ерент» реорганізований та вк лючений в склад Олександрійс ької філії р-з «Морозівський » ТОВ ІВОК «Експлерент», підс тава - наказ №1 від 01.04.2005р.

Згідно ст.48 КЗпП України тру дова книжка є основним докум ентом про трудову діяльність працівника.

Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінет ом Міністрів України.

Відповідно до п.2.3 та п.2.4 Інст рукції про порядок ведення т рудових книжок працівників, затвердженої наказом Мініст ерства праці України, Мініст ерства юстиції України і Мін істерства соціального захис ту населення України від 29.07.1993р . №58 та зареєстрованої в Мін'юс ті України 17.08.1993р. за №110.

На підставі рішень Г осподарського суду Дніпропе тровської області від 05.05.2006р. та Дніпропетровського апеляці йного господарського суду ві д 19.10.2006р. договір оренди цілісно го майнового комплексу струк турних підрозділів, куди вхо дить і розріз «Морозівський » розірвано.

Згідно п.1 наказу №71 від 15. 03.2007р. Мінвуглепрому України (д алі -Наказу) Державне підприє мство по видобутку бурого ву гілля (Бурвугілля) (ДП «Бурвуг ілля») шляхом виділення зі ск ладу виробничого об'єднання по видобутку бурого вугілля і його переробці «Бурвуглеко мплекс» невідокремленого ст руктурного підрозділу «Упра вління з рекультивації земел ь» (юридична адреса: 28000, Україн и Кіровоградська обл., м.Олекс андрія, вул.М.Козинець,36).

В п.4.6 вищезазначеного На казу вказано - Забезпечити до тримання соціально-правових гарантій працівників ВО «Бу рвуглекомплекс» у зв'язку з в иділом з його складу невідок ремленого структурного підр озділу «Управління з рекульт ивації земель» у порядку, виз наченому чинним законодавст вом.

Відповідно до п.4.5 Наказу - Здійснити інвентаризацію м айна невідокремленого стру ктурного підрозділу «Управл іння з рекультивації земель» станом на 01.05.2007р. і за результат ами скласти розподільчий бал анс з урахуванням майна цілі сних майнових комплексів стр уктурних підрозділів ДХК «Ол ександріявугілля», повернут ого з оренди, який в строк до 25.0 5.2007р., але не раніше закінчення строку для пред'явлення вимо г кредиторами, з висновками к омісії подати Мінвуглепрому України на затвердження.

Згідно наказу Міністер ства вугільної промисловост і України від 27.01.2007 року №15 "Про з аходи щодо передачі державно го майна, що перебувало в орен ді" голова ліквідаційної ком ісії ДХК "Олександріявугілля " та заступник генерального д иректора ВО "Бурвуглекомплек с" були зобов'язані разом з оре ндарем та орендодавцем взяти участь у роботі комісії по ін вентаризації та розмежуванн ю майна цілісного майнового комплексу структурних підро зділів, в тому числі і розрізу "Морозівський".

У тому ж наказі Міністе рства вугільної промисловос ті України щодо передачі з ба лансу на баланс цілого майно вого комплексу - розріз "Мороз івський", не забезпечено соці ально-правові гарантії праці вників відповідно до чинного законодавства, тобто відсут ні підстави для видачі відпо відних наказів по ДХК «Олекс андріявугілля».

Також відповідно до вит ягу з Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців, Олекса ндрійська філія ТОВ ІВОК "Екс плерент" розріз "Морозівськи й" існує на теперішній час і є відокремленим підрозділом Т ОВ ІВОК "Експлерент", а тому ні якої реорганізації, зміни вл асника чи перепорядкування н е відбулося.

Відповідно до ст.47,116 КЗпП України обов'язок щодо видач і трудової книжки при звільн енні працівника з внесеними відповідними записами про зв ільнення з роботи і проведен ня з ним розрахунку в день зві льнення лежить на власнику а бо уповноваженому ним органі в.

Суду не надано доказів того, що до новоствореного су б'єкта господарювання, тобто до ДП «Бурвугілля» перейшли всі права та обов'язки ОФ р-з « Морозівський» ТОВ ІВОК «Експ лерент», в тому числі і соціал ьно-правові гарантії працівн иків.

Позивачка вважає своє звільнення незаконним з тих підстав, що заяви про звільне ння не писала; про наступне зв ільнення з роботи її не попер едили за 2 місяці, як цього вим агає ст.49-2 КЗпП України; з наказ ом про звільнення не ознайом или; а також звільнення відбу лося без попередньої згоди з профспілковим комітетом, чи м порушено вимоги ст.43 КЗпП Ук раїни; будь - якої іншої роботи їй не пропонували. Але таких обставин не довела, оскільки з пояснень сторін та наданих доказів встановлено, що пози вачка 27.07.2007р. звернулася до ДП»Б урвугілля» з заявою про прий ом на роботу, в якій зазначила , що її трудова книжка в неї ві дсутня тав установленому зак онодавством України порядку , була прийнята на роботу в ДП» Бурвугілля».

01.08.2007р. в.о. директора ДП» Бурвугілля» видано наказ №45 п ро скорочення з 02.10.2007р. понадпла нової чисельності працюючих в зв' язку зі змінами в орган ізації виробництва, згідно з додатком №1 до наказу.

Додатком №1 до наказу № 45 від 01.08.2007р. передбачено перелі к посад ДП»Бурвугілля», що пі длягають скороченню з 02.10.2007р., в тому числі посаду робітника з благоустрою.

Наказом ДП»Бурвугілл я» №42-о від 01.08.2007р. мається особис тий підпис позивачки від 01.08.2007р . про її персональне попередж ення про наступне звільнення в зв' язку зі змінами в орган ізації виробництва з 02.10.2007р. згі дно п.1 ст.40 КЗпП України.

В зв' язку зі змінами в організації виробництва н а ДП»Бурвугілля», на підстав і наказу №45 від 01.08.2007р., та на вико нання ст.43 КЗпП України, адмін істрація підприємства в уста новленому законодавством Ук раїни порядку звернулася з п оданням до профспілкового ко мітету з проханням надати зг оду на звільнення працівникі в згідно п.1 ст.40 КЗпП України, в тому числі й позивачки.

На засіданні 28.09.2007р. за н аслідками розгляду подання а дміністрації підприємства н а звільнення працівників у з в' язку зі змінами в організ ації виробництва згідно п.1 ст .40 КЗпП України, профспілковий комітет ДП»Бурвугілля» над ав згоду на звільнення праці вників, в тому числі позивачк и, що підтверджується проток олом №9 засідання профспілко вого комітету ДП»Бурвугілля » від 28.09.2007р.

Тобто, твердження пози вачки, що вона була звільнена в порушення ст.43 КЗпП України без попередньої згоди профс пілкового комітету , не відпо відає дійсності.

Наказом по ДП»Бурвугі лля» за №75-о від 02.10.2007р. позивачку було звільнено в установлен ому законом порядку.

В листі-ознайомленні з наказом №75-о від 02.10.2007р. маєтьс я особистий підпис позивачки .

Трудова книжка позив ачкою отримана, що підтвердж ується довідкою ДП»Бурвугіл ля».

Копія наказу про її зв ільнення та довідка про розм ір її заробітної плати позив ачці не надавалися, але вона з даного приводу до адміністр ації ДП»Бурвугілля», з відпо відною заявою, не зверталася .

Згідно довідки підпр иємства розрахунок з ОСОБА _1 в зв' язку з її звільнення м проведений повністю, забор гованість перед нею відсутня .

Таким чином, позовні в имоги позивачки є необґрунто ваними, безпідставними, та та кими, що суперечать дійсному стану речей, її трудові права ДП»Бурвугілля» не порушені , а обставини на які посилаєть ся позивачка - не доведеним и, а ч.3 ст.10 ЦПК України передба чено, що кожна сторона повинн а довести ті обставини, на які вона посилається як на підст аву своїх вимог або заперече нь.

Суд вважає, що відповідач д отримався вимог чинного зако нодавства. А так як дії відпов ідача носять законний характ ер, тому в стягненні середньо місячного заробітку за час в имушеного прогулу та моральн ої шкоди також необхідно від мовити.

Згідно ч. 1 ст. 11 ЦПК України су д розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фі зичних чи юридичних осіб, под аним відповідно до цього код ексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть учас ть у справі.

З огляду на те, що позивач п осилається на трудове законо давство, то суд зазначає, що ст .233 КЗпП України передбачено с троки протягом якого працівн ик може звернутись з заявою п ро вирішення трудового спору безпосередньо до суду, позив ачем такі строки пропущенні, що є також підставою для відм ови у позові.

Оскільки позивача при пода чі позову звільнено від спла ти судового збору (його вимог и виникли з трудових відноси н) та витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення розгля ду справи, то судові витрати т а витрати на формаційно-техн ічне забезпечення розгляду с прави необхідно віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.21, 23, 24, 40,47, 48 КЗпП Ук раїни, ст.,ст. 10, 11, 209, 212, 214-215, 217, 218 ЦПК Укр аїни, суд,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних в имог ОСОБА_1 до Державного підприємства по видобутку б урого вугілля „Бурвугілля" п ро поновлення на роботі, стяг нення зарплати за час вимуше ного прогулу та моральної шк оди, зобов'язання зробит и запис у трудову книжку - відм овити

Судові витрати віднес ти на рахунок держави.

Заява про апеляційне оска рження рішення може бути под ана протягом 10 днів з дня його проголошення. Апеляційна ск арга на рішення суду подаєть ся протягом 20 днів після пода ння заяви про апеляційне оск арження. Заява про апеляційн е оскарження та апеляційна с карга подаються до апеляційн ого суду Кіровоградської обл асті через Олександрійський міськрайонний суд або апеля ційна скарга подається в пор ядку встановленому п.4 ст.295 ЦП К України.

Головуючий- М.Я. Франько

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено19.02.2011
Номер документу9693457
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-158-10

Рішення від 12.02.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Маринчук М. П.

Ухвала від 01.09.2010

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Любов Володимирівна

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Курбанова Наталя Миколаївна

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Медяна Юлія Валеріївна

Рішення від 25.05.2010

Цивільне

Лутугинський районний суд Луганської області

Бескровний Ян Володимирович

Ухвала від 20.04.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Кондрак Наталя Йосифівна

Ухвала від 07.05.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 29.04.2010

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Франько Микола Якович

Рішення від 10.03.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Геєнко Михайло Георгійович

Рішення від 29.04.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Трегубенко Сергій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні