Рішення
від 25.06.2009 по справі 2-153-09
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-153/09

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І м е н е м У к р а ї н и

25 червня 2009 року К озельщинський районний суд П олтавської області

в складі: голову ючого судді - Оксенюк М.М.,

при секретарі: - Пазій Г.В.,

з участю предст авника позивача Лисенка А.Б .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у смт. Козельщині цивільну сп раву за позовом ВАТ Банк «Фін анси та Кредит» до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення за боргованості, процентів та п ені, -

в с т а н о в и в :

У квітні 2009 року позивач ВА Т Банк «Фінанси та Кредит» зв ернувся до суду із зазначени м позовом до відповідачів пр о стягнення заборгованості, процентів та пені в розмірі 7 558,91 грн. посилаючись на те, що 12 г рудня 2007 року між позивачем та відповідачем ОСОБА_3 був укладений кредитний договір № 117-Л на отримання коштів у ро змірі 9000 грн. з оплатою процент ів 0,001% річних в термін до 11 грудн я 2010 року.

Далі, в позові позивач зазна чив, що цього ж дня між відпові дачем по справі ОСОБА_4 та позивачем по справі був укла дений договір поруки № 117-Л, згі дно якого відповідач ОСОБА _4 зобов' язана перед банко м відповідати у повному обся зі за своєчасне та повне вико нання відповідачем ОСОБА_3 зобов' язань за вищезазна ченим кредитним договором.

Також, в позові зазначено, щ о відповідач по справі ОСОБ А_3 порушив умови кредитног о договору, не сплачує кредит та проценти за користування кредитом. На час звернення до суду у відповідача виникла з аборгованість в розмірі 7558,91 гр н., яку представник позивача п росить стягнути з відповіда чів, а також стягнути з них д ержавне мито у розмірі 75 грн. в итрати за інформаційно-техні чне забезпечення розгляду сп рави в сумі 30,00 грн., які були спл ачені позивачем при зверненн і до суду.

Представник позивача в суд овому засіданні позов уточни в та прохав стягнути з відпов ідачів заборгованість по кре диту, а також судові витрати н а користь позивача в солідар ному порядку.

Відповідачі в судове засід ання не з' явилися, були пові домленні про час та місце роз гляду справи належним чином через оголошення в газеті.

Зі згоди позивача, суд ухвал ює рішення при заочному розг ляді справи, що відповідає по ложенням ст. 224 ЦПК України.

Суд, вислухавши позивача, до слідивши письмові докази по справі, вважає, що позов підля гає до задоволенню з наступн их підстав.

У відповідності до ч. 3 ст. 10, ч. 1 ст. 11 ЦПК України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, вс тановлених цим Кодексом.

Суд, розглядає цивільні спр ави не інакше як за звернення м фізичних чи юридичних осіб , поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ни ми вимог і на підставі доказі в сторін та інших осіб, які бер уть участь у справі.

Судом встановлено, що між ВА Т Банк «Фінанси та Кредит» та відповідачем ОСОБА_3 було укладено кредитний договір № 117-л від 12 грудня 2007 року згідн о з яким банк надав відповіда чу кредит (грошові кошти) у роз мірі 9000 грн. на строк користув ання до 11 грудня 2010 року зі спла тою відсотків в розмірі 0,001 % рі чних. Крім того між позивачем ВАТ Банк «Фінанси та Кредит» та відповідачем ОСОБА_4 у кладено договір поруки № 117-л в ід 12 грудня 2007 року, згідно яког о відповідач зобов' язалася перед банком відповідати у п овному обсязі за своєчасне т а повне виконання відповідач ем ОСОБА_3 зобов' язань за кредитним договором.

Відповідно до ст. 525 ЦК Україн и, встановлено, що односторон ня відмова від зобов'язання а бо одностороння зміна його у мов не допускається, якщо інш е не встановлено договором а бо законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и, зобов'язання має виконуват ись належним чином відповідн о до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділов ого обороту або інших вимог, щ о звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 1049 ч.1 ЦК Укра їни, позичальник зобов'язани й повернути позикодавцеві по зику у такій самій сумі, у стро к та порядку, що встановлені д оговором.

Відповідно до ст. 1050 ЦК Украї ни, позичальник, який своєчас но не повернув суму позики, зо бов'язаний сплатити грошову суму відповідно до ст. 625 цього Кодексу та за договором вста новлений обов'язок позичальн ика повернути позику частина ми (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чер гової частини позикодавець м ає право має право вимагати д острокового повернення част ини позики, що залишилася та с плати процентів.

Відповідно до ст. 625 ч. 2 ЦК Укра їни боржник, який прострочив виконання грошового зобов'я зання на вимогу кредитора зо бов'язаний сплатити суму бор гу з урахуванням встановлено го індексу інфляції за весь ч ас прострочення, а також проц енти, які встановлені догово ром.

Відповідно до п.3.3 Кредитно го договору позичальник зобо в`язаний щомісячно в строк з « 1» по «10» число кожного місяця здійснювати погашення забо ргованості у розмірі 250 грн. За умовами п.4.1 Кредитного догов ору позичальник повинен спла чувати Банку проценти за кор истування кредитом за процен тною ставкою 0,0001 % річних. Згідн о п.4.7 цього ж договору позичал ьник зобов' язана сплачува ти Банку комісійну винагород у за надання йому кредитних к оштів у розмірі 157,50 грн. щоміся чно. Згідно п.6.1 договору за про строчення повернення коштів позичальник повинен сплачув ати пеню з розрахунку 1 % від пр остроченої суми за кожен ден ь прострочення.

Станом на 01 квітня 2009 року за б оржником ОСОБА_3 рахуєтьс я заборгованість за кредитом у розмірі 5247,50 грн.; заборгован ість за простроченим кредито м у розмірі 750 грн.; заборговані сть за комісійною винагородо ю у розмірі 472,50 грн.; заборгован ість за нарахованою комісійн ою винагородою у розмірі 157,50 гр н., а всього заборгованість ск ладає 7558 грн. 91 коп.

Відповідності до ст. 543 ч.1 ЦК У країни, що у разі солідарного обов' язку боржників (солід арних боржників) кредитор ма є право вимагати виконання о бов' язку часткового або в п овному обсязі як від у сіх бор жників разом, так і від будь-ко го з них окремо.

Також, судом встановлено, що з метою забезпечення зобов' язань, взятих відповідачем ОСОБА_3 за кредитним догово ром № 117-л від 12 грудня 2007 року між ВАТ Банк «Фінанси та Кредит» і відповідачем ОСОБА_4 бу в укладений договір поруки № 117-л від 12 грудня 2007 року відпові дно до положень якого вбачає ться, що п. 1.1 Поручитель зобов ' язується перед Кредитором відповідати у повному обсяз і за своєчасне та повне викон ання Боржником зобов' язань за кредитним договором № 117-л в ід 12 грудня 2007 року. Також в п. 2.1 вказаного Договору встанов лено, що у випадку невиконанн я Боржником зобов' язань за Кредитним договором Боржник і Поручитель відповідають п еред Кредитором, як солідарн і боржники, при цьому відпові дно до п. 2.2 Договору поруки Пор учитель відповідає у тому ж о бсязі, що й Боржник, у т.ч. по осн овному боргу, сплаті щомісяч них процентів і підвищених п роцентів, сплаті комісійної винагороди, сплаті неустойки по основному боргу та процен там, а також по відшкодуванню всіх збитків.

Отже, дослідивши докази, суд дійшов висновку, що вимога п озивача доведена в судовому засіданні як така, що ґрунтує ться на законові і підлягає з адоволенню.

Також, суд бере до уваги, що п ри зверненні до суду позивач ВАТ Банк «Фінанси та Кредит» сплатив державне мито у розм ірі 75 грн., витрати на ІТЗ розгл яду справи у розмірі 30 грн., а вс ього 105 грн., а тому відповідно д о ст. 88 ЦПК України, стягнути в с олідарному порядку з відпові дачів на користь позивача су дові витрати у розмірі 105 грн.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 525, 526, 543, 625, 1166, 1206 ЦК Укр аїни, ст.ст.10, 15, 45, 88, 215, 224-227 ЦПК Украї ни, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов ВАТ Банк «Фінанси та Кредит» до ОСОБА_3, ОС ОБА_4 про стягнення заборго ваності, процентів та пені - за довольнити.

Стягнути солідарно з ОС ОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, заре єстрований АДРЕСА_1, ідент ифікаційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована АДРЕСА_1, і дентифікаційний номер НОМ ЕР_2 на користь ВАТ "Ба нк "Фінанси та Кредит" в особі філії "Полтавське регіональн е управління" ВАТ "Банк "Фінанс и та Кредит"( м. Полтава, вул. Жов тнева, 77, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 26435422, рахунок № 2909.1.0100.01 у філ ії "ПРУ "ВАТ" "Банк" "Фінанси та К редит" заборгованість за кре дитним договором в сумі - 7558,91 г рн.

Стягнути солідарно з ОС ОБА_3, ОСОБА_4 на корис ть ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит" в особі філії "Полтавс ьке регіональне управління" ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит" судові витрати в сумі 105 г рн., які були сплачені п озивачем при зверненні до су ду.

Рішення може бути оскаржен е позивачем на протязі 10 днів шляхом подачі скарги про апе ляційне оскарження і шляхом подачі апеляційної скарги протягом послідуючих 20 днів до Апеляційного суду Полта вської області через Козельщ инський районний суд.

Рішення набуває чинності п ісля спливу строку на поданн я заяви про апеляційне оскар ження, якщо така заява не пода на, або після винесення рішен ня апеляційною інстанцією.

Заочне рішення може бути пе реглянуте судом, що його ухва лив, за письмовою заявою відп овідача, поданою протягом де сяти днів з дня отримання йог о копії.

Рішення надруковане судде ю в нарадчій кімнаті і є оригі налом.

Суддя

Козельщинського районного суду: М. М.Оксенюк

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено15.06.2010
Номер документу5273309
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-153-09

Ухвала від 06.11.2015

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Шмідт С. А.

Рішення від 03.03.2009

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Кузіна Надія Петрівна

Рішення від 10.04.2009

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г.М.

Рішення від 25.06.2009

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М.М.

Рішення від 25.06.2009

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М.М.

Ухвала від 13.05.2009

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М.М.

Ухвала від 13.05.2009

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні