Ухвала
від 05.11.2015 по справі 910/27112/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

05.11.2015Справа № 910/27112/15

Суддя Господарського суду міста Києва Мандриченко О.В. розглянувши заяву Приватного вищого навчального закладу "Київський університет культури" про забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно, яке належить Товариству з обмеженою відповідальністю "Житлобудінвест",-

В С Т А Н О В И В:

Приватний вищий навчальний заклад «Київський університет культури» звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» про визнання недійсним договору підряду, визнання недійсним договору про взаємозалік вимог, розірвання договорів купівлі-продажу майна.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.10.2015 року порушено провадження у справі № 910/27112/15, розгляд справи призначено на 10.11.2015 року.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням укладеного сторонами договору підряду № 30/07-1 від 30.07.2014 року зі сторони відповідача та його фіктивності, з підстав, того, що останній, на думку позивача, укладений лише для виду без подальшого його виконання, оскільки сторони насправді мали інші цілі, ніж ті, що ним передбачені, оскільки єдиним правовим наслідком цього договору було створення штучної заборгованості позивача перед відповідачем, з метою насправді здійснення взаємозаліку по укладеним договорам купівлі-продажу нерухомого майна та машиномість, за яким у відповідача була реальна заборгованість перед позивачем на суму вартості підрядних робіт зазначеної в п.п.3.2. договору підряду та уникнення перерахування реальних грошових коштів на розрахунковий рахунок позивача за придбане відповідачем у позивача нерухоме майно та машиномісця.

19.10.2015 року Приватний вищий навчальний заклад "Київський університет культури" звернувся до Господарського суду міста Києва з заявою про забезпечення позову, за змістом якої останній просить суд вжити заходи забезпечення позову, шляхом накладення арешту на: нежилі приміщення з № 1 по № 9, балкон 30 % (групи приміщень № 47) (в літ. Д) - офіс, які розташовані за адресою: м. Київ, вулиця Щорса, будинок 36, приміщення 47, загальною площею нежилих приміщень 1473,20 кв.м.; машиномісце № 4 (чотири), загальною площею 13,7 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса, будинок 36, гараж 4 (чотири), підземний паркінг (літ. Д), машиномісце № 5, загальною площею 16,5 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 5 (п'ять), підземний паркінг (літ. Д); машиномісце № 7, загальною площею 18,4 (вісімнадцять цілих чотири десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса, будинок 36, гараж 7, у підвалі (літ. Д); машиномісце № 10, загальною площею 19,9 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 10, у підвалі (літ. Д); машиномісце № 14 (чотирнадцять), загальною площею 21,3 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 14, у підвалі (літ. Д), машиномісце № 15 (п'ятнадцять), загальною площею 20,9 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 15, у підвалі (літ. Д); машиномісце № 16 (шістнадцять), загальною площею 20,4 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 16, у підвалі (літ. Д); машиномісце № 19 (дев'ятнадцять), загальною площею 20,4 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 19, у підвалі (літ. Д); машиномісце № 25, загальною площею 10,7 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 25, у підвалі (літ. Д); машиномісце № 26, загальною площею 12,8 кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36, гараж 26, у підвалі (літ. Д).

Подана заява мотивована тим, що відповідачем протягом вирішення даного спору можуть бути вчинені дії по відчуженню спірного майна на користь третіх осіб, з метою унеможливлення виконання у майбутньому рішення суду щодо повернення майна його дійсному власнику, яке відійшло з його власності на підставі фіктивних договорів.

Розглянувши заяву позивача про забезпечення позову, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких вона ґрунтується, суд прийшов до висновку про необхідність її задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно із ч. 1 ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується:

- накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

- забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

- забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

- зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку;

- зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Позов Приватного вищого навчального закладу "Київський університет культури" обґрунтований невиконанням укладеного сторонами договору підряду № 30/07-1 від 30.07.2014 року зі сторони відповідача та його фіктивності, з підстав, того, що останній укладений лише для виду без подальшого його виконання, оскільки сторони насправді мали інші цілі, ніж ті, що ним передбачені, оскільки єдиним правовим наслідком цього договору було створення штучної заборгованості позивача перед відповідачем, з метою насправді здійснення взаємозаліку по укладеним договорам купівлі-продажу нерухомого майна та машиномість, за яким у відповідача була реальна заборгованість перед позивачем на суму вартості підрядних робіт зазначеної в п.п.3.2. договору підряду та уникнення перерахування реальних грошових коштів на розрахунковий рахунок позивача за придбане відповідачем у позивача нерухоме майно та машиномісця.

Заявник у своїх письмових поясненнях зазначає, що ним було виявлено інформацію про оголошення про продаж спірного майна, що свідчить про те, що відповідач має намір здійснити перепродаж даного майна з метою уникнення можливості повернення на підставі рішення суду спірного майна у власність позивача, в разі задоволення позовних вимог. На підтвердження своїх доводів позивачем приєднано до своїх письмових пояснень витяги з інтернет сайтів продажу нерухомого майна, в яких міститься інформація про продаж спірного майна.

Як зазначено в п. 3 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 16 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову", заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та гарантія реального виконання рішення суду.

Господарський суд погоджується з доводами позивача про те, що спірне майно, яке є у власності відповідача на момент пред'явлення позову, може бути відчужене на користь третіх осіб, що унеможливить виконання рішення суду у разі задоволення позову.

Вжиття наведених заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача на час вирішення спору в суді, в разі задоволення позову - забезпечить можливість виконання рішення суду. Навпаки, невжиття зазначених заходів забезпечення позову утруднить чи зробить неможливим виконання рішення господарського суду.

При цьому, дослідивши збалансованість інтересів сторін, суд дійшов висновку, що застосування вищевказаних заходів до забезпечення позову не порушує прав та охоронюваних законом інтересів відповідача, третіх осіб у справі чи інших осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Враховуючи все вищевикладене, Господарський суд міста Києва дійшов висновку, що доводи позивача щодо необхідності вжиття заходів до забезпечення позову є обґрунтованими, співвідносяться з позовними вимогами та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Приватного вищого навчального закладу "Київський університет культури" про забезпечення позову задовольнити.

2. Вжити заходи забезпечення позову, шляхом накладення арешту на :

нежилі приміщення з № 1 по № 9, балкон 30 % (групи приміщень № 47) (в літ. Д) - офіс, які розташовані за адресою: м. Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), приміщення 47 (сорок сім), загальною площею нежилих приміщень 1473,20 кв.м., вартістю 8000000,00 грн. (вісім мільйонів гривень 00 копійок, в тому числі ПДВ - 1333333,33 грн. (один мільйон триста тридцять три тисячі триста тридцять три гривні 33 копійки), які належать на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3729 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 4 (чотири), загальною площею 13,7 (тринадцять цілих сім десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 4 (чотири), підземний паркінг (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3730 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 5 (п'ять), загальною площею 16,5 (шістнадцять цілих п'ять десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 5 (п'ять), підземний паркінг (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3731 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 7 (сім), загальною площею 18,4 (вісімнадцять цілих чотири десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 7 (сім), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3732 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 10 (десять), загальною площею 19,9 (дев'ятнадцять цілих дев'ять десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 10 (десять), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3733 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 14 (чотирнадцять), загальною площею 21,3 (двадцять один цілих три десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 14 (чотирнадцять), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3734 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 15 (п'ятнадцять), загальною площею 20,9 (двадцять цілих дев'ять десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 15 (п'ятнадцять), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3735 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 16 (шістнадцять), загальною площею 20,4 (двадцять цілих чотири десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 16 (шістнадцять), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3736 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 19 (дев'ятнадцять), загальною площею 20,4 (двадцять цілих чотири десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 19 (дев'ятнадцять), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3737 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 25 (двадцять п'ять), загальною площею 10,7 (десять цілих сім десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 25 (двадцять п'ять), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3738 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

машиномісце № 26 (двадцять шість), загальною площею 12,8 (дванадцять цілих вісім десятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Щорса (Печерський район), будинок 36 (тридцять шість), гараж 26 (двадцять шість), у підвалі (літ. Д), вартістю 70000,00 грн. (сімдесят тисяч гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 11666,67 грн. (одинадцять тисяч шістсот шістдесят шість гривень 67 копійок), яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 32162782, адреса місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 68, кв. 73), згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень № 3739 від 13.10.2014 року, укладеного між Приватним вищим навчальним закладом «Київський університет культури» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ».

3. Ухвала набирає чинності з моменту винесення та підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень і може бути пред'явлена до виконання протягом одного року.

4. Стягувачем за даною ухвалою є Приватний вищий навчальний заклад "Київський університет культури" (інд. 01042, м. Київ, вулиця Чигоріна, будинок 20, код ЄДРПОУ 31028309).

5. Боржником за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (інд. 01030, м. Київ, вулиця Б. Хмельницького, будинок 68, кв. 73, код ЄДРПОУ 32162782).

6. Ухвала про забезпечення позову може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Суддя О. В. Мандриченко

Дата ухвалення рішення05.11.2015
Оприлюднено11.11.2015
Номер документу53226394
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову шляхом накладення арешту на майно, яке належить Товариству з обмеженою відповідальністю "Житлобудінвест

Судовий реєстр по справі —910/27112/15

Ухвала від 22.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Постанова від 07.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 28.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 08.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Постанова від 22.12.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Рішення від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 13.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 08.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні