Постанова
від 02.09.2009 по справі 20/107-09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.2009 року Справа № 20/107-09

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Прудніков В.В. (доповідач)

суддів Герасименко І.М., Білец ька Л.М. (зміна складу колегі ї суддів відбулась на підста ві розпорядження № 592 від 02.09.09р.

при секретарі судового засідання: Вовченко О.В.

за участю представників сторін:

від позивача за первісним п озовом Бабіч Катерина Юріївна , представник, довіреність №64 -3/11 від 20.02.09;

від відповідача за первіс ним позовом у судове засідання не з' явився, про час та місце судов ого засідання повідомлений н алежним чином

розглянувши у відкритому с удовому засіданні ап еляційну скаргу суб' єкта підприємниць кої діяльності - фізичної ос оби ОСОБА_6, м.Дніпропетро вськ

на рішення від 18.06.09р.

господарського суду Дніпропетровської област і

у справі № 20/107-09

за первісним позовом

до

про

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю “Індустріал ьно-промисловий комплекс”м.Д ніпропетровськ

Суб' єкта підприємниц ької діяльності - фізичної о соби ОСОБА_6 м. Дніпропетр овськ

стягнення 168142,00грн.

Суб' єкта підприємницько ї діяльності - фізичної особ и ОСОБА_6 м.Дніпропетровсь к

до відповідача - 1 То вариства з обмеженою відпові дальністю

“Індустріально-промислови й комплекс” м. Дніпропетровс ьк

відповідача - 2 Відкритого акціонерного товариства “Дн іпропетровський лакофарбов ий завод”

про визнання недійсним догов ору

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарсько го суду Дніпропетровської об ласті від 18.06.09р. задоволено пер вісний позов, стягнуто з суб' єкта підприємницької діяльн ості - фізичної особи ОСОБ А_6, м. Дніпропетровськ на кор исть Товариства з обмеженою відповідальністю “Індустрі ально-промисловий комплекс” , м. Дніпропетровськ - 162955, 77 грн . заборгованості, 1629, 55 грн. держа вного мита, 114, 36 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Суб' єкту підприєм ницької діяльності - фізичн ій особі ОСОБА_6 У задовол ені зустрічного позову про в изнання недійсним договору в ідступлення права вимоги (це ссії) №20-01/09-У-22 від 20.01.09р. укладеног о між ВАТ “Дніпропетровський лакофарбовий завод” та ТОВ “ Індустріально-промисловий к омплекс” відмовлено.

Суб' єкт підприємницько ї діяльності - фізична особа ОСОБА_6 звернулась з апел яційною скаргою, просить заз начене рішення суду частково скасувати, у задоволені перв існого позову відмовити, в ре шті оскаржуване рішення зали шити без змін. В обґрунтуванн я своїх доводів заявник скар ги посилається на те, що ним не було отримано повідомлення позивача про заміну кредитор а у зобов' язанні, також пози вач не звертався до відповід ача з письмовою вимогою про п ерерахування коштів у сумі 1621 42, 00 грн.

ТОВ “Індустріально-промис ловий комплекс” у відзиві на апеляційну скаргу просить р ішення господарського суду Д ніпропетровської області ві д 18.06.09р. залишити без змін, оскіл ьки воно відповідає матеріал ам справи та нормам діючого з аконодавства.

ВАТ “Дніпропетровський ла кофарбовий завод” відзив на апеляційну скаргу не надало.

Суб' єкт підприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_6 заявила клопотанн я про відкладення розгляду с карги у зв' язку з тим, що двоє з трьох його представників з находяться у черговій відпус тці, один із представників зн аходиться у відряджені.

Доказів в підтвердження да них обставин, а також неможли вості особисто з' явитись у судове засідання суб' єктом підприємницької діяльності ОСОБА_6 не надано. Врахову ючи зазначене, а також те, що у матеріалах справи достатньо доказів для розгляду скарги по суті колегія суддів підст ав для задоволення клопотанн я про відкладення розгляду н е знаходить.

Дослідивши матеріал и справи, колегія суддів вваж ає, що підстави для задоволен ня скарги відсутні, виходячи з наступного.

06.12.07р. господарським с удом Дніпропетровської обла сті при розгляді справи №41/219-07 з а позовом ВАТ “Дніпропетровс ький лакофарбовий завод”, м.Д ніпропетровськ про стягненн я з суб' єкта підприємницько ї діяльності - фізичної особ и ОСОБА_6, м. Дніпропетровс ьк 349000, 00 грн. заборгованості 157367, 5 8 грн. штрафних санкцій затвер джено підписану сторонами ми рову угоду. Відповідно до п. 2.2. мирової угоди СПД ОСОБА_6 визнала наявність заборгова ності перед ВАТ “Дніпропетро вський лакофарбовий завод” у сумі 349000,00 грн. та зобов' язала сь сплатити вказану суму кош тів у порядку і на умовах, пере дбачених даною мировою угодо ю. ВАТ “Дніпропетровський ла кофарбовий завод” відмовивс я від позовних вимог в частин і стягнення штрафних санкцій .

Пунктом 4.1. мирової угоди вст ановлено строки виконання зо бов' язань. СПД ОСОБА_6 по винна була сплатити борг у су мі 244300,00грн. у строк до 28.12.07 року, решту боргу, а також суд ові витрати у сумі - 5182,00грн. у ст рок до 20.01.08 р.

Зобов' язання по укладені й мировій угоді СПД ОСОБА_6 виконано частково, заборго ваність складає 162955, 77 грн., що пі дтверджується актом звірки в заємних розрахунків станом н а 03.02.09р.

20.01.2009 року між ВАТ “Дніпропет ровський лакофарбовий завод ” та ТОВ “Індустріальн о-промисловий комплекс” на п ідставі п.1 ч.1 ст.512 Цивільного к одексу України укладено дого вір відступлення права вимог и (цесії) № 20-01/09-Ц-22.

21.01.09 р. між цими сторонами під писано додаткову угоду №1 до д оговору № 20-01/09-Ц-22.

Відповідно до п.1 договору в редакції додаткової угоди № 1 від 20.01.09р. Цедент (ВАТ “Дніпроп етровський лакофарбовий зав од”) відступає Цесіонарієві (ТОВ “Індустріально-промисло вий комплекс”), а Цесіонарій н абуває право вимоги з суб' є кта підприємницької діяльно сті фізичної особи ОСОБА_6 належне Цедентові у відпові дності до мирової угоди, затв ердженої господарським судо м Дніпропетровської області по справі №41/219-07 від 06.12.07р.

Пунктом 6 договору про відс туплення права вимоги передб ачено зобов' язання нового к редитора повідомити боржни ка про відступлення права ви моги за цим договором протяг ом 30 днів з моменту набрання ч инності договору.

ТОВ “Індустріально-промис ловий комплекс” надано доказ и направлення СПД ОСОБА_6 листа №64/7 від 18.02.09р., яким було сп овіщено про зміну кредитора. Зазначений вище лист отрима но СПД ОСОБА_6 - 23.02.09р., що під тверджується наданим позива чем повідомленням про вручен ня поштового відправлення. З а зазначених обставин запере чення відповідача про неотри мання повідомлення про замін у кредитора є безпідставними .

Відповідно до статті 516 Циві льного кодексу України замі на кредитора у зобов' язанні здійснюється без згоди борж ника якщо інше не встановлен о договором або законом. Ні за коном, ні спірним договором н е передбачено обов' язковіс ть згоди відповідача на замі ну кредитора.

Із матеріалів справи вбача ється, що СПД ОСОБА_6 грошо ві зобов' язання в строки за значені у мировій угоді не ви конано, суму боргу не перерах овано ні первісному кредитор у ні новому кредитору. За зазн ачених обставин рішення суду першої інстанції в частині с тягнення з СПД ОСОБА_6 заб оргованості в сумі 162955, 77 грн. є з аконним та обґрунтованим.

По зустрічному позову.

СПД ОСОБА_6 звернулась з зустрічним позовом, просить визнати недійсним договір п ро відступлення права вимоги № 20-01/09-Ц-22 від 20.01. 09 р., оскільки він н е відповідає вимогам діючого законодавства.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на те, щ о зазначений договір з боку Т ОВ “Індустріально-промислов ий комплекс” підписано його генеральним директором, який не мав на те відповідних повн оважень. Крім того позивач за значає, що відступлення прав а вимоги відбулося на стадії добровільного виконання бор жником мирової угоди, затвер дженої ухвалою суду від 06.12.07р., щ о не відповідає вимогам ст.25 Г ПК України, відповідно до яко ї не може бути іншого правона ступництва ніж через реорган ізацію юридичної особи.

Згідно зі статтею 203 Цивільн ого кодексу України особа, як а вчиняє правочин, повинна ма ти необхідний обсяг цивільно ї дієздатності.

Відповідно до п.10.12 Статуту т овариства, роботою Дирекції керує Генеральний директор, який без довіреності веде по точні справи товариства, вчи няє будь-які правочини від ім ені та в інтересах товариств а, представляє інтереси това риства в усіх державних та не державних установах, підприє мствах, організаціях як в Укр аїні так і за кордоном, має пра во підпису усіх документів т овариства, виконує інші функ ції, встановлені Статутом, рі шенням Дирекції та Зборів уч асників, а також чинним закон одавством України.

Пунктами 10.3.14, 10.3.17 Статуту ТОВ “ Індустріально-промисловий к омплекс” передбачено, що до к омпетенції загальних зборів учасників товариства належи ть, прийняття рішень про укла дення договорів, які перевищ ують 50 000, 00 грн.

ТОВ “Індустріально-промис ловий комплекс” надано прото кол загальних зборів учасник ів товариства від 19.01.09р., відпов ідно до якого генеральному д иректору ОСОБА_7 було нада но повноваження на укладання договору про відступлення п рава вимоги №20-01/09-У-22 від 20.01.09р. У зв ' язку з чим посилання позив ача по зустрічному позову на відсутність у генерального директора ТОВ “Індустріальн о-промисловий комплекс” повн оважень на підписання вказан ого договору є безпідставним и.

Посилання позивача по зуст річному позову на невідповід ність договору про відступле ння права вимоги - статті 25 ГП К України також є необґрунто ваними. Суд першої інстанції у оспорюванному рішенні пра вильно зазначив, що кредитор а у зобов' язанні було замін ено іншою особою внаслідок п ередання ним своїх прав інші й особі за правочином (відсту плення права вимоги) на підст аві п.1 ч.1 ст.512 Цивільного кодек су, а не внаслідок правонасту пництва відповідно до п.2 ч.1 ст .512 Цивільного кодексу України .

Враховуючи вищевикл адені обставини рішення госп одарського суду Дніпропетро вської області від 18.06.09р. відпо відає матеріалам справи та н ормам діючого законодавства , а тому підстав для його зміни чи скасування колегія судді в не знаходить.

Керуючись ст.ст. 101-105 Господ арського процесуального код ексу України, Дніпропетровсь кий апеляційний господарськ ий суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Рішення господарського суду Дніпропетровської обла сті від 18.06.2009р. по справі № 20/107-09 - за лишити без змін.

Апеляційну скаргу суб' єк та підприємницької діяльнос ті- фізичної особи ОСОБА_6 , м.Дніпропетровськ - залиши ти без задоволення.

Постанова може бути оскарж ена у місячний строк до Вищог о господарського Суду Україн и через Дніпропетровський ап еляційний господарський суд .

Головуючий суддя В.В.Прудніков

Суддя І.М . Герасименко

Суддя Л.М .Білецька

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.09.2009
Оприлюднено25.06.2010
Номер документу5331446
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/107-09

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 06.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Судовий наказ від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Рішення від 03.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Постанова від 02.09.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прудніков В.В.

Рішення від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Рішення від 11.09.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Ухвала від 18.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні