Рішення
від 19.08.2009 по справі к-16/109
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 2-57-62

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2009 р. Справа № К-16/109

Позивачі-1: ТзОВ "Агроторгов а фірма "Торговий комплекс".

АДРЕСА_2

2: ОСОБА_1.

АДРЕСА_1

3: ОСОБА_2.

АДРЕСА_2.

Відповідачі-1: Рогатинський міський виконавчий комітет Рогатинської міської ради Ів ано-Франківської області.

АДРЕСА_1

2: Рогатинська м іська Рада.

вул. Шевченка,5, м.Рога тин, Івано-Франківська облас ть,77000

про поновлення порушених к орпоративних прав учасників ТзОВ "Агроторгова фірма "Торг овий комплекс", в частині скас ування свідоцтва про право в ласності на майновий комплек с за КП "Енергобудівник", яке й ому не належить та визнання н едійсним рішення виконавчо го комітету Рогатинської міс ької ради, від 17.12.2001р.

суддя Калашник В. О.

при секретарі Гурик І. П..

Представники:

Від позивачів:: ОСОБА_3- директор, (протокол зборів за сновників №2 від 10.02.02р.);

: ОСОБА_4- представник дов іреність №б/н від 11.08.2009р.

: ОСОБА_4- представник дов іреність №946563 від 07.08.2009р.

: ОСОБА_4- представник дов іреність №404279 від 10.08.2009р.

Від відповідачів представ ники не з"явились.

В судовому засіданні, 11.08.2009 р., оголошена перерва до 11год., 1 9.08.2009року.

Позивачем, ТзОВ "Агроторго ва фірма "Торговий комплекс", п одано уточнення до позовної заяви, відповідно до якої він просить суд визнати незакон ним та скасувати рішення ви конавчого комітету Рогатинс ької міської ради, від 17.12.2001р., пр о оформлення прав колективно ї власності на майновий комп лекс (базар) по АДРЕСА_3, за колективною фірмою "Енергобу дівник", а також визнати неза конним та скасувати свідоцт во про право власності на май новий комплекс по АДРЕСА_3 , видане 28.12.2001р. Рогатинською мі ською радою колективній фір мі "Енергобудівник".

Згідно поданих позивачем документів, колективним під приємством "Енергобудівник", 02.07.2002 року, змінено організацій но-правову форму з колективн ого підприємства на закрите акціонерне товариство "Енер гобудівник" (м.Бурштин, Галиць кий район, код 00120075).

08.11.2007 року, ЗАТ "Енергобудівни к" було ліквідовано в зв"язку з визнанням його банкрутом, п ро що державним реєстратором внесено відповідний запис д о ЄДРПОУ про припинення юрид ичної особи у зв"язку з визна нням його банкрутом.

Позивачі, ТзОВ "Агроторгова фірма "Торговий комплекс", уча сник товариства ОСОБА_2, ОСОБА_1 звернулись до госпо дарського суду з позовною за явою за захистом своїх поруш ених корпоративних прав, а са ме: права на майновий комплек с АДРЕСА_3 який незаконно перебуває у власності КП "Ен ергобудівник".

З метою захисту порушеного права, позивачі просять суд визнати незаконним та скасув ати рішення Рогатинської міс ької ради, від 17.12.2001р., про наданн я дозволу КП "Енергобудівник " на оформлення права колекти вної власності на будівлі А ДРЕСА_3 а також визнати неза конним свідоцтво про право в ласності від 28.12.2001р. на майновий комплекс по АДРЕСА_3, вида не КП "Енергобудівник".

Заявлені позовні вимоги мо тивовані тим, що Агроторгові й фірмі "Тоговий комплекс", ріш енням виконавчого комітету Рогатинської міської ради, в ід 30.06.1995р. №74, було надано земельн у ділянку під будівництво то ргівельних і обслуговуючих с поруд в комплексі з міським б азаром при в"їзді в м.Рогатин, між територією автовокзалу, станцією технічного обслуго вування і р. Гнила Липа, пл ощею 2,9 га за рахунок невжиткі в і малопродуктивних земель міськземфонду. Зазначають, щ о на земельну ділянку товари ство оформило державний акт на право постійного користув ання землею серії НОМЕР_2 , виданий 26.01.1996р., з призначенням земельної ділянки - для буді вництва та обслуговування То ргового комплексу. Крім цьог о, рішенням виконавчого комі тету Рогатинської міської ра ди, від 30.06.1995р. №135, дозволено саме Агроторговій фірмі "Тоговий комплекс" ввести в експлуата цію новий речовий ринок по АДРЕСА_3.

Представник відповідачів заявлений позов не визнав та пояснив суду, що КФ "Енергобуд івник"подала необхідні докум енти для прийняття рішення п ро оформлення права власнос ті на майновий комплекс АД РЕСА_3 зокрема документи, що підтверджують право користу вання земельною ділянкою, на якій побудовано майновий ко мплекс.

На підставі цих документів були прийняті відповідні рі шення, а тому просить в задово ленні позову відмовити.

Заслухавши в судовому засі данні пояснення представни ків сторін, дослідивши обста вини та зібрані по справі до кази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 43 ГПК України, с уд встановив наступне:

Як вбачається з тексту ріше ння виконавчого комітету Ро гатинської міської ради, від 30.06.1995р. №74, Агроторговій фірмі "Т оговий комплекс", було надано земельну ділянку під будівн ицтво торгівельних і обслуго вуючих споруд в комплексі з м іським базаром при в"їзді в м . Рогатин між територією авто вокзалу, станцією технічного обслуговування і р. Гнила Л ипа, площею 2,9 га за рахунок н евжитків і малопродуктивних земель міськземфонду, в тому числі 0,03 га на будівництво пі д"їзної дороги за рахунок тер иторії бувшого відгодівельн ого пункту об"єднання громад ського харчування. Проектува ння і будівництво тогового к омплексу виконати згідно АПЗ , розробленого районною архі тектурою і проектно-кошторис ної документації, виконаної відповідним проектним інсти тутом.

ТзОВ Агроторгова фірма "Тог овий комплекс" отримало прав о на надану йому земельну діл янку відповідно до державног о акту на право постійного ко ристування землею серії НО МЕР_2, від 26.01.1996р., з визначеним ц ільовим призначенням - для бу дівництва та обслуговування торгового комплексу.

На виконання рішення вико навчого комітету Рогатинськ ої міської ради, від 30.06.1995р. №74, то вариство збудувало за власні кошти на зазначеній земельн ій ділянці АДРЕСА_3 майнов ий комплекс базару, що склада ється з прохідної літера "А", в биральні літера "Б", трьох наві сів літери "В", "Г", "Д", огорожі №1, т рьох воріт №2, №3 і №4.

Рішенням виконавчого комі тету Рогатинської міської ра ди, від 30.06.1995р. №135, дозволено агро торговій фірмі "Тоговий комп лекс" ввести в експлуатацію н овий речовий ринок по АДРЕС А_3.

Відповідно до Акту робо чої комісії про готовність з акінченого будвівництва від 04.12.1995р., ТзОВ Агроторгова фірма "Тоговий комплекс" є замовни ком будвівництва ринку, а ген еральним підрядником є КФ "Ен ергобудівник".

Однак, відповідач, Рогатинс ька міська рада приймає ріше ння від 17.12.2001р. про оформлення п рава власності на майновий к омплекс (базар) по вул.Галицьк ій, 6-а за колективною фірмою "Е нергобудівник", а 28.12.2001р. виконк ом міської ради на підставі ц ього рішення видав свідоцтво про право власності.

З метою всестороннього та п овного дослідження обставин у справі, суд зобов"язав предс тав-ника відповідачів подати суду первинні документи на п ідставі яких було прийнято Р огатинською міською радою сп ірне рішення від 17.12.2001р.

Вимоги суду про надання коп ій заяви КФ "Енергобудівник " про оформлення права власно сті та доданих до неї докумен тів, представник відповідачі в не виконав, вказаних докуме нтів суду не подав, обгрунтов уючи тим, що вони знищені в зв" язку із закінченням терміну їх зберігання. На обгрунтова ння своїх заперечень жодних доказів суду не подав.

Зважаючи на викладене, суд п риходить до висновку про нео бхідність задоволення позов у із наступних підстав:

Відповідно до ст. 20 Закону У країни "Про власність" (чинног о на час прийняття оскаржува ного рішення) суб"єктами прав а колективної власності є го сподарські товариства.

Статтею 26 цього ж Закону пе редбачено, що об"єктами права власності господарського т овариства що є юридичною осо бою, є грошові та майнові внес ки його членів, а також майно, набуте внаслідок господарс ької діяльності, та інше майн о, придбане на підставах, не за боронених законом.

Внаслідок своєї господарс ької діяльності, ТзОВ Агрото ргова фірма "Тоговий комплек с" здійснила будівництво неж итлових приміщень, на земель ній ділянці, яка надана товар иству в постійне користуванн я, тоб-то створило основні зас оби, які належать товариству .

Своїм рішенням від 17.12.2001року, Рогатинська міська рада пор ушила право учасників товари ства на належане їм майно, ств орене в процесі підприємниць кої діяльності товариства, т об-то порушило їхні корпорат ивні права.

Статтею 353 ЦК УРСР (чинного н а час будівництва та прийнят тя оскаржуваного рішення), б уд передбачено, що за догов ором підряду на капітальне б удівництво організація- підр ядчик зобов"язується своїми силами і засобами збудувати і здати організації - замовни ку передбачений планом об"єк т відповідно до затвердженої проектно-кошторисної докуме нтації і у встановлений стро к, а замовник зобов"язується надати підрядчику будівельн у площадку, передати йому зат верджену проектно-кошторисн у документацію, забезпечити своєчасне фінансування буд івництва, прийняти закінчені будівництвом об"єкти і оплат ити їх.

Відповідно до п.5. 1 Статуту Тз ОВ Агроторгова фірма "Тогови й комплекс" товариство є влас ником майна, переданого йому засновниками, продукції, вир обленої товариством внаслід ок господарсько-фінансової д іяльності, одержаних доходів , а також іншого майна, набутог о на підставах, не заборонени х законом.

25 жовтня 2001 року, Верховна Рад а України прийняла новий Зем ельний Кодекс України, яким р егламентовано правовідноси ни у сфері землекористуванн я.

Статтею 126 ЗК України, який н абрав чинності 01.01.2002 року, пере дбачено, що право власності н а земельну ділянку і право по стійного користування земе льною ділянкою посвідчуєть ся державним актом.

Право на земельну ділянку, п лощею 2,0 га, передано Агроторг овій фірмі "Тоговий комплекс " підтверджується державним актом на право постійного ко ристування землею, серії Н ОМЕР_2, від 26.01.1996р.

Статтею 29 Земельного Кодек су УРСР (від 18.12.1992р.), припинення п рава власності на землю або п раво користування земельно ю ділянкою у разі добровільн ої відмови власника землі аб о землекористувача, проводит ься за його заявою на підстав і рішення відповідної Ради н ародних депутатів.

Однак, Рішення Рогатинсько ю міською радою про припинен ня права користування земел ьною ділянкою Агрофірмою "То рговий комплекс" не приймало сь.

Таким чином, позивач, АФ "Тог овий комплекс" продовжував к ористуватись земельною діл янкою, наданою йому для здійс нення підприємницької діяль ності, яка розташована за адр есою: АДРЕСА_3, площею 2,0 га, на підставі Державного акту на право постійного користу вання землею.

Статтею 31 Земельного Кодекс у УРСР (від 18.12.1992р.), передбачено, що вилучення (викуп) земельни х ділянок з метою передачі їх у власність або надання у кор истування громадянам, підпри ємствам, установам і організ аціям проводиться за згодою власника землі і землекорис тувачів на підставі рішення Верховної Ради України, місц евих Рад народних депутатів.

Такої згоди на вилучення зе мельної ділянки від ТзОВ Агр оторгова фірма "Тоговий комп лекс", не було, а Рогатинською міською радою відповідне ріш ення не приймалось.

Таким чином, позивач, ТзОВ А гроторгова фірма "Тоговий ко мплекс" є належним користува чем земельної ділянки, площ ею 2,0 га, розташованої за адрес ою:АДРЕСА_3.

Зібраними по справі доказа ми достовірно підтверджено, що Агроторговій фірмі "Тогов ий комплекс" було надано земе льну ділянку під будівництв о торговельних і обслуговуюч их споруд в комплексі з міськ им базаром при в"їзді в м.Рога тин між територією автовокза лу, станцією технічного обсл уговування і р. Гнила Липа , площею 2,9 га за рахунок невжит ків і малопродук-тивних земе ль міськземфонду.

Згідно Акту робочої комі сії про готовність закінчено го будівництва від 04.12.1995р., саме ТзОВ Агроторгова фірма "Того вий комплекс" було замовнико м будвівництва ринку, а генер альним підрядником була КФ "Е нергобудівник".

Таким чином, саме ТзОВ Агрот оргова фірма "Тоговий компле кс"є власником речового ринк у по АДРЕСА_2.

З метою захисту порушеного корпоративного права Позив ачів, суд прийшов до висновку про необхідність задоволен ня позовних вимог.

Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України, судові витрати стяг нути з Відповідачів , на кори сть Позивачів.

На підставі викладеного, у відповідності до ст. 124 Консти туції України, ст. 19, 27, 29, 31 Земель ного Кодексу УРСР, 121, 126 Земельн ого Кодексу України, ст. 20, 26 "Про власність", керуючись ст. 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

1. Відновити кор поративні права Позивачів -1: ТзОВ "Агроторгова фірма "Торг овий комплекс" (АДРЕСА_2; ко д НОМЕР_1);

- 2: ОСОБА_1 (АДРЕСА _1, інд.под. НОМЕР_3);

- 3: ОСОБА_2 (АДРЕС А_2, інд.под. НОМЕР_4).

2. Визнати нечинни м рішення Рогатинської місь кої ради, від 17.12.2001р. про оф ормлення прав колективної в ласності на майновий комплек с (базар) по вул. Галицькій, 6-а, м .Рогатин за КП "Енергобудівни к" (м.Бурштин, Галицький район, код 00120075).

3. Визнати нечинним Свідоцтво про пр аво власності на майновий ко мплекс по вул. Галицькій, 6-а, в м .Рогатин, видане, 28.12.2001року, Рога тинською міською радою колек тивному підприємству "Енерг обудівник".

Стягнути з Відпові дача-2, Рогатинська міська рад а ( вул. Шевченка,5, м.Рогатин, Ів ано-Франківська область,77000) н а користь Позивачів-1:ТзОВ "Агр оторгова фірма "Торговий ком плекс" (АДРЕСА_2; код НОМЕ Р_1);

- 2: ОСОБА_1 (АДРЕС А_1, інд.под. НОМЕР_3);

- 3: ОСОБА_2 (АДРЕСА_2 , інд.под. НОМЕР_4).) - пропор ційно 85,00 грн. державного мита і 312,50 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили та направити Позивачам.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засідан ні було оголошено лише вступ ну та резолютивну частину рі шення, воно набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня підпис ання повного рішення, оформл еного відповідно до статті 84 Г осподарського процесуально го кодексу України.

рішення підписане 21.0 8.09

Виготовлено в АС "Діловодс тво суду"


СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.08.2009
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу5426166
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к-16/109

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Постанова від 16.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 29.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 18.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 21.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні