Ухвала
від 11.12.2015 по справі 569/11989/13-к
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 569/11989/13-к

11 грудня 2015 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

з участю прокурора ОСОБА_5 ,

представника потерпілого і цивільного позивача ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7 , захисника обвинуваченого ОСОБА_7 - ОСОБА_8 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Рівне, кримінальне провадження про обвинувачення:

- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Удрицьк Дубровицького району Рівненської області, українця, гр.-на України, з вищою освітою, розлученого, не працюючого, в силу ст. 89 КК України не судимого, прож. в АДРЕСА_1 ,

- за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 2 ст. 366 КК України, суд -

В С Т А Н О В И В:

Досудовим слідством ОСОБА_7 обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 2 ст. 366 КК України.

В ході судового розгляду кримінального провадження встановлено, що на досудовому слідстві під час письмового повідомлення про підозру обвинуваченому ОСОБА_7 проте, що він підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України, один з яких є особливо тяжким злочином, та під час відкриття матеріалів кримінального провадження при завершенні досудового розслідування, та надання доступу до матеріалів досудового розслідування, обвинуваченому ОСОБА_7 , в порушення вимог ст. 52 КПК України, відповідно до вимог якої участь захисника є обов`язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів, який забезпечується з моменту набуття особою статусу підозрюваного, письмове повідомлення про підозру, та надання доступу до матеріалів досудового розслідування обвинуваченому ОСОБА_7 було здійснено за відсутності захисника, тобто на досудовому слідстві було порушено право на захист обвинуваченого ОСОБА_7 , в зв`язку з чим виникла потреба з`ясувати у учасників судового розгляду можливість розгляду даного кримінального провадження при таких обставинах та ухвалення законного, та обґрунтованого судового рішення, а тому було відновлено з`ясування обставин кримінального провадження зі стадії підготовчого судового провадження, тому що дані обставини, відповідно до вимог КПК України, можливо з`ясувати тільки в підготовчому судовому засіданні.

11 грудня 2015 року у підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_5 вважає, що обвинувальний акт відповідає вимогам ст. 291 КПК України та просить суд призначити кримінальне провадження до судового розгляду, на підставі обвинувального акта.

Представник потерпілого і цивільного позивача ОСОБА_6 підтримав думку прокурора.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_7 - ОСОБА_8 заявив клопотання, яке було підтримане обвинуваченим ОСОБА_7 про повернення обвинувального акта прокурору, тому-що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України, а також тому-що на досудовому слідстві було порушено право на захист обвинуваченого ОСОБА_7 .

Суд, заслухавши прокурора ОСОБА_5 , представника потерпілого і цивільного позивача ОСОБА_6 , захисника обвинуваченого ОСОБА_7 - ОСОБА_8 , обвинуваченого ОСОБА_7 , приходить до наступного:

Відповідно до ст. 291 КПК України обвинувальний акт складається слідчим, після чого затверджується прокурором. Обвинувальний акт може бути складений прокурором, зокрема якщо він не погодиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим.

2. Обвинувальний акт має містити такі відомості:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора;

5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення;

6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання;

7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням;

8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування);

9) дату та місце його складення та затвердження.

3. Обвинувальний акт підписується слідчим та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно.

4. До обвинувального акта додається:

1) реєстр матеріалів досудового розслідування;

2) цивільний позов, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування;

3) розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акта, копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування, і реєстру матеріалів досудового розслідування;

4) розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного.

Надання суду інших документів до початку судового розгляду забороняється.

Вище зазначений обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України, тому-що обвинувальний акт не містить виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, в обвинувальному акту відсутня правова кваліфікація кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті /частини статті/ закону України про кримінальну відповідальність.

Крім того на досудовому слідстві порушено право на захист обвинуваченого ОСОБА_7 , з моменту набуття ОСОБА_7 статусу підозрюваного, в порушення вимог ст. 52 КПК України, йому не було забезпечено участь захисника, в порушення вимог ст. 290 КПК України захисникові не відкривалися матеріали кримінального провадження та не надавався доступ до матеріалів досудового розслідування. в порушення вимог ст. 293 КПК України захисникові не надавалися копія обвинувального акту та копія реєстру матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК України на підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення-повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам КПК України.

За вище викладених обставин клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_7 - ОСОБА_8 , підтримане обвинуваченим ОСОБА_7 про повернення обвинувального акта прокурору є обґрунтованим, а тому підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 291, 314 КПК України ,суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_7 - ОСОБА_8 , підтримане обвинуваченим ОСОБА_7 , про повернення обвинувального акта прокурору м. Рівне, задоволити.

Повернути обвинувальний акт прокурору м. Рівне.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Рівненської області через Рівненський міський суд протягом семи діб з дня її оголошення.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54442033
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —569/11989/13-к

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 11.12.2015

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А.

Ухвала від 01.12.2015

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А.

Ухвала від 03.10.2014

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А.

Ухвала від 02.12.2013

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А. М. А.

Ухвала від 29.10.2014

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А.

Ухвала від 26.05.2015

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А.

Ухвала від 11.07.2013

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А. М. А.

Ухвала від 18.11.2014

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні