Рішення
від 03.06.2009 по справі 36/177
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/177 03.06.09

За позовом Відкритого акціонерного товариства «Страхова компан ія «ДІЯ»

До Солом' янської районної у місті Киє ві ради

Про визнання д оговору оренди земельної діл янки продовженим

Суддя Трофимен ко Т. Ю.

Представники:

Від позивача Ча гін С.М. - по дов. №б/н від 17.03.2009р .

Від відповідача С тудняк Л.О. - по дов. №387 від 11.09 .2008р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господа рського суду міста Києва пер едані вимоги Відкритого акці онерного товариства «Страхо ва компанія «ДІЯ» до Сол ом' янської районної у місті Києві ради про визнання дого вору короткострокової оренд и земельної ділянки площею 30 к в.м., що розташована по вул.. Чер воно партизанській, 14 - в у Со лом' янському районні м. Киє ва, який укладено між Відкрит им акціонерним товариством «Страхова компанія «ДІЯ» та Солом' янською районно ю у місті Києві радою 26 грудня 2005 року, продовженим строком д о 24 вересня 2010 року.

Представник позивача в судовому засіданні повністю підтримав позовні вимоги.

Відповідач в наданому п исьмовому відзиві на позов п роти позову заперечує, посил аючись на те, що відповідно д о рішенням Київської міської ради від 17.07.2008р. №58/58 «Про заходи щ одо впорядкування об' єктів торгівлі»Київська міська ра да вирішила, що рішення Київр ади від 08.06.2000р. №164 «Про передачу окремих повноважень районни м в м. Києві радам з питань рег улювання земельних відносин »визнано таким, що втратило ч инність.

Розглянувши наявні матер іали справи, заслухавши пред ставників сторін, суд -

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до ст. 60 Закону У країни „Про місцеве самовряд ування в Україні” територіал ьним громадам сіл, селищ, міст , районів у містах належить пр аво комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, дохо ди місцевих бюджетів, інші ко шти, землю, природні ресурси, п ідприємства, установи та орг анізації, в тому числі банки, с трахові товариства, а також п енсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, н ежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охор они здоров'я, науки, соціально го обслуговування та інше ма йно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені в ідповідно до закону як об'єкт и права комунальної власност і, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положе нь Земельного кодексу Україн и визначено, що до розмежуван ня земель державної і комуна льної власності повноваженн я щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, кр ім земель, переданих у приват ну власність, здійснюють від повідні сільські, селищні, мі ські ради, а за межами населен их пунктів - відповідні орган и виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закону України „Про місцеве самовр ядування в Україні” від імен і та в інтересах територіаль них громад права суб'єкта ком унальної власності здійснюю ть відповідні ради.

26 грудня 2005 року між Від критим акціонерним товарист вом «Страхова компанія «ДІЯ» (далі позивач) та Солом' янською районною у місті Киє ві радою (далі відповідач) був укладений договір короткост рокової оренди земельної діл янки. Договір укладений між с торонами на виконання рішен ня Солом' янською районною у місті Києві радою №373 від 09.11.2005 р.

Згідно умов договору ві дповідач передав позивачу в орендне користування земель ну ділянку площею 30 кв.м. по ву л.. Червоно партизанській, 14-в. З емельна ділянка надавалась для влаштування вхідної груп и.

Відповідно до п. 1.2 догов ору строк дії сторони обумов или до 09.11.2008р. (тобто строк оренд и сторони визначили 2 роки 10 м ісяців та 15 днів).

При розгляді справи суд ом встановлено, що на земельн ій ділянці знаходиться вхід на група (сходи, тамбур) нежитл ового приміщення, яке належи ть позивачу на праві власнос ті та розташоване на першому поверсі будинку №14-в по вул.. Че рвоно партизанській у Солом' янському району м. Києва.

Нежитлове приміщення (вхідна група) введено в експл уатацію згідно Акту державно ї комісії про прийняття в екс плуатацію закінченого будів ництвом об' єкту, який затве рджений розпорядженням Соло м' янської районної у місті Києві державної адміністрац ії №1340 від 11.08.2008р.

Згідно п.п. «а»п.3.2. Догов ору орендар має право поновл ювати договір після закінчен ня строку його дії в разі відс утності претензій щодо зобов 'язань на протязі терміну оре нди.

Аналогічна норма щодо пер еважного права орендаря, яки й належно виконував свої обо в'язки відповідно до умов дог овору, на поновлення договор у оренди земельної ділянки, м іститься в ч.1 ст. 33 Закону Украї ни «Про оренду землі».

На протязі всього строку ор енди земельної ділянки ВАТ С К «Дія»належним чином викон увало свої обов'язки землеко ристувача відповідно до дого вору оренди та земельного за конодавства.

Відповідно до п.4.2. Договору к ороткострокової оренди земе льної ділянки, - взаємовіднос ини сторін не урегульовані ц им договором регламентуютьс я діючим законодавством.

Згідно ч. З ст. ЗЗ Закону Укр аїни «Про оренду землі»- у раз і якщо орендар продовжує кор истуватися земельною ділянк ою після закінчення строку д оговору оренди, то за відсутн ості письмових заперечень ор ендодавця протягом одного мі сяця після закінчення строку договору він підлягає понов ленню на той самий строк і на т их самих умовах, які були пере дбачені договором. Письмове заперечення здійснюється ли стом-повідомленням.

Після закінчення строку ор енди (10.11.2008р.) і по теперішній час позивач продовжує користува тись орендованою земельною д ілянкою. Орендодавець, -Солом 'янська районна у м. Києві рада не спрямовувала на адресу по зивача заперечень щодо корис тування земельною ділянкою.

Однак письмові звернення В АТ СК «Дія»про письмове офор млення подовження строку дії договору оренди земельної д ілянки залишились без відпов іді.

Відсутність документально го оформлення подовження стр оку дії договору короткостро кової оренди земельної ділян ки від 26.12.2005 року не дає позивач у змоги належним чином нести обов'язки землекористувача, оформлювати правовстановлю ючі документи тощо.

Згідно з п.1 ч.2 ст.16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів може бути в изнання права.

Оцінюючи подані поз ивачем докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у і об' єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обс тавин справи в їх сукупності , та враховуючи, що кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог і за перечень, суд вважає, що вимог и позивача є такими, що не підл ягають задоволенню.

Витрати по сплаті держ авного мита та витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу, відпо відно до вимог статті 49 Господ арського процесуального код ексу України, покладаються н а відповідача.

Заперечення відповід ача викладені в письмовому в ідзиві судом до уваги не прий маються з огляду на вищевикл адене.

Враховуючи наведене, кер уючись ст.ст. 49, 82 - 85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задо вольнити повністю.

Визнати договір ко роткострокової оренди земел ьної ділянки площею 30 кв.м., що р озташована по вул. Червонопа ртизанській, 14 - в у Солом' ян ському районні м. Києва, який у кладено між Відкритим акціон ерним товариством «Страхов а компанія «ДІЯ»(м. Київ, вул.. Червонопартизанська, 14- в, код 21486001) та Солом' янською р айонною у місті Києві радою (м . Київ, проспект Повітрофлотс ький, 41) 26 грудня 2005 року, продов женим строком до 24 вересня 2010 р оку.

Стягнути з Солом' ян ської районної у місті Києві ради (м. Київ, проспект Повітр офлотський, 41) на користь Від критого акціонерного товари ства «Страхова компанія «ДІ Я»(м. Київ, вул.. Червонопартиз анська, 14- в, код 21486001) 85 грн. де ржавного мита та 118 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового проце су.

Після набрання рішен ням законної сили видати нак аз.

Рішення набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го прийняття.

Суддя Т.Ю. Трофименко

Дата ухвалення рішення03.06.2009
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу5460389
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання д оговору оренди земельної діл янки продовженим

Судовий реєстр по справі —36/177

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 03.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні