Постанова
від 22.12.2015 по справі 1-382/12
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 1-382/12

Провадження № 1/279/18/15

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" грудня 2015 р. м. Коростень

Коростенський міськрайонний суд

Житомирської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

з секретарем ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю прокурора ОСОБА_4

розглянувши в відкритому судовому засіданні кримінальну справу про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Коростень Житомирської області, громадянина України, з середньою освітою, одруженого, працюючого в Коростенській колійній станції № 122, мешканця АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м.Коростеня Житомирської області, громадянина України, з середньою освітою, одруженого, приватного підприємця, мешканця АДРЕСА_2 , в силу ст.89 КК України, раніше не судимого,

обох у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч.2 КК України,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_5 та ОСОБА_6 обвинувачуються в тому, що 13.04.2012 року близько 19-ої години, за попередньою змовою між собою, на 144 кілометрі перегону Чоповичі-Шатрище, що в Коростенському районі, таємно викрали 14 стикових болтів в зборі марки Р-65, 6 стикових накладок марки Р-65, з`єднувач цепи в зборі, 4 відрізки залізничних рейок Р-65, довжиною 140 см., 77 см., 98 см., 70 см., а всього на загальну суму 428 гривень 46 копійок.

В ході судового розгляду підсудні Камінський та Кравченко своєї вини у вчиненні вказаного злочину не визнали.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_4 заявив клопотання про повернення справи на додаткове розслідування з підстав порушення вимог КПК України в ході проведення досудового розслідування справи.

Підсудні ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не заперечували проти задоволення даного клопотання.

У відповідності до вимог ст. 281 КПК України повернення справи на додаткове розслідування з мотивів неповноти або неправильності досудового слідства може мати місце лише тоді, коли ця неповнота або неправильність не може бути усунута в судовому засіданні.

Судом встановлено, що в ході досудового розслідування допущені неповнота та неправильність, які не можуть бути усунуті в судовому засіданні, а саме під час досудового слідства не були встановлені в повному обсязі обставини, які мають значення для розгляду справи (не були допитані певні особи, яким відомі істотні для справи відомості, не досліджені документи і речові докази), а також органом досудового слідства при вчиненні процесуальних дій і прийнятті процесуальних рішень були неправильно застосовані норми кримінально процесуального закону і без усунення даних недоліків кримінальна справа не може бути розглянута в суді.

Під час досудового слідства, в порушення вимог ст. 64 КПК України не були з`ясовані в повному обсязі обставини, що підлягають доказуванню в кримінальній справі: подія злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину); винність обвинувачених; характер і розмір заподіяної шкоди. Не встановлена об`єктивна істина по кримінальній справі, а саме який чином автомобіль марки DAIMLER-BENZ д.н.з. НОМЕР_1 після огляду місця події було доставлено до лінійного відділу міліції, коли саме опечатувався автомобіль та чи залишалися в ньому під час опечатування та доставки автомобіля матеріальні цінності (рейки, накладки, болти та інше). Не оглянуті та не встановлені речові докази по справі, а саме не встановлено, чи відповідають залізничні рейки, які перебувають на зберіганні у КМС № 122 тим, які були вилучені 13.04.2012 року.

Також, в ході досудового слідства не встановлено, які саме матеріальні цінності, в тому числі і викрадені, перебували на обліку у КМС № 122, чи перебували на обліку стикові накладки марки Р-65 «шестидирні». Не встановлено, чи була нестача в квітні червні 2012 року у КМС №122 та ДТГО «Південно Західна залізниця» та які документально підтверджені збитки були заподіяні Коростенській колійній машинній станції №122 ДТГО «Південно Західна залізниця», судово економічна експертиза з питання документального підтвердження висновків інвентаризаційної комісії від 18.04.2012 року про нестачу вказаних у ній матеріальних цінностей не проводилася.

Надане в порядку ст. 315-1 КПК України для з`ясування вказаних питань судове доручення, виконане по суті не було.

Крім того, слід належним чином перевірити причину зміни показів підсудного ОСОБА_5 , оскільки за версією останнього він оговорював себе під незаконним впливом співробітників міліції та слідчого, а скарга його захисника про неправомірні дії працівників міліції залишилась без розгляду.

Відповідно до п. 8 ППВСУ № 2 від 11.02.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства, що регулює повернення кримінальних справ на додаткове розслідування» - повернення справи на додаткове розслідування зі стадії судового розгляду справи допускається лише з мотивів неповноти або неправильності досудового слідства. Неправильним досудове слідство визнається в разі, коли органами досудового слідства при вчиненні процесуальних дій і прийнятті процесуальних рішень були неправильно застосовані або безпідставно не застосовані норми кримінально процесуального чи кримінального закону і без усунення цих порушень справа не може бути розглянута в суді. Згідно п.12 вказаної постанови підстави для повернення справи на додаткове розслідування можуть виникнути на будь якій стадії судового розгляду.

Вищезазначені недоліки досудового слідства не можуть бути усунуті під час судового розгляду справи, а тому є підстави для повернення кримінальної справи на додаткове розслідування.

Враховуючи викладене, суд рахує за необхідне повернути кримінальну справу прокурору на додаткове розслідування.

Керуючись ст.281 КПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за ст.185 ч.2 КК України повернути прокурору Коростенської місцевої прокуратури на додаткове розслідування.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Житомирської області через Коростенський міськрайонний суд протягом семи діб з дня її проголошення.

Суддя Коростенського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54907006
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-382/12

Постанова від 22.12.2015

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Лешко С. М.

Постанова від 22.12.2015

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Лешко С. М.

Вирок від 22.12.2015

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Лешко С. М.

Постанова від 29.05.2012

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Іонніков В. М.

Постанова від 18.05.2012

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шахрай М. І.

Вирок від 26.11.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чечот А. А.

Постанова від 07.05.2015

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Лешко С. М.

Ухвала від 25.11.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Шенін П. О.

Постанова від 15.09.2014

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Лешко С. М.

Вирок від 26.11.2013

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Загуменнова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні