Ухвала
від 13.01.2016 по справі 1-28/09
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження: 5/785/9/16

Номер справи місцевого суду: 1-28/09

Головуючий у першій інстанції

Доповідач ОСОБА_1

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.01.2016 року м. Одеса

Суддя апеляційного суду Одеської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання ОСОБА_2 матері засудженого до покарання у виді позбавлення волі ОСОБА_3 , поданого відповідно до Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання», -

В С Т А Н О В И В:

06.01.2016 р. до апеляційного суду Одеської області надійшло клопотання ОСОБА_2 матері засудженого до покарання у виді позбавлення волі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поданого відповідно до Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання», в якому вона просить застосувати до її сина вказаний закон та зарахувати в строк відбування покарання час знаходження під вартою до вступу вироку в законну силу із розрахунку один день знаходження під вартою за два дні позбавлення волі, вказуючи, що син відбуває покарання у ВК-46.

Розглянувши клопотання, вважаю, що воно не підлягає розгляду апеляційним судом, виходячи з наступного.

На момент постановлення вироку в компетенцію апеляційного суду входив розгляд певної категорії справ як судом першої інстанції.

Зі вступом в дію нового КПК 2012 р. апеляційний суд не має повноважень на розгляд кримінальних проваджень як суд першої інстанції, а тому він не може розглядати і питання, пов`язані з виконанням вироку.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.539 КПК клопотання про вирішення питань, пов`язаних з виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок у разі необхідності вирішення питань, передбачених п.13 частини першої ст. 537 КПК України про звільнення від покарання та пом`якшення покарання, передбачених ч.2 і 3 ст. 74 КК України.

Статтею 74 ч.3 КК України встановлено, що відбуте засудженим покарання зараховується у строк відбування покарання з перерахуванням за правилами, встановленими ст. 72 КК України.

В Законі, на підставі якого подано клопотання, мова йде саме про зарахування в строк відбутого покарання часу тримання під вартою.

Саме такої позиції дотримується ВССУ, яку викладено в листі ВССУ від 12.01.2016 р., де зазначено, що питання зарахування строку попереднього ув`язнення відповідно до вказаного Закону під час виконання вироку, враховуючи зміст положень ч.6 ст.9 КПК України, має вирішуватись місцевим судом, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок (п.2 ч.2 ст.539 КПК України). Так само має вирішуватись це питання й у випадку здійснення судового розгляду у порядку КПК 1960 р.

Як це видно із клопотання, на даний час засуджений ОСОБА_3 відбуває покарання в ВК -46.

Приймаючи до уваги викладене, клопотання підлягає розгляду районним судом за місцем виконання вироку в частині призначеного покарання, тобто за місцем відбування покарання засудженим.

Зважаючи на те, що розгляд поданого клопотання не входить в компетенцію апеляційного суду, його слід повернути заявнику та роз`яснити право на звернення з клопотанням до суду за місцем відбування покарання засудженим.

Керуючись Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання», ст. 5 КК України, ст.ст. 537, 539 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_2 матері засудженого до покарання у виді позбавлення волі ОСОБА_3 , яке подане відповідно до Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання», повернути заявнику.

Роз`яснити ОСОБА_2 право на звернення з таким клопотанням до місцевого районного суду за місцем відбування покарання її сином.

Копію ухвали направити заявнику та засудженому для відома.

Суддя апеляційного суду Одеської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу54934872
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-28/09

Постанова від 17.05.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кравченко Станіслав Іванович

Ухвала від 27.02.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Кравченко Станіслав Іванович

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Єленіна Жанна Миколаївна

Ухвала від 18.02.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Соловйова Л. Я.

Ухвала від 13.01.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Олініченко В. В.

Постанова від 10.07.2015

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Вирок від 01.06.2009

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В. І.

Вирок від 22.06.2009

Кримінальне

Димитровський міський суд Донецької області

Ченченко Т. О.

Постанова від 25.06.2009

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Марченко С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні