Вирок
від 16.02.2016 по справі 296/415/12
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/415/12- к

1/296/20/16

Вирок

Іменем України

16 лютого 2016 року м.Житомир

Корольовський районний суд м.Житомира в складі :

головуючого ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

підсудних ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродж. м.Житомира, гр-на України, одруженого, з вищою освітою, працюючого директором ТОВ «Полісся ГазЕнерго», прож. м.Житомир, провул. 4-ий Максютова, 13, раніше не судимого,

за ч.2 ст. 212, ч.2 ст.28, ч.2 ст. 366 КК України,-

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродж. м. Васильків Київської області, гр-на України, розлученого, маючого на утриманні н\л дитину віком 12 років, з вищою освітою, працюючого директором ТОВ «Інтербудінвест», прож. АДРЕСА_1 , раніше не судимого :

за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 212 КК України,-

встановив :

Підсудні ОСОБА_5 та ОСОБА_6 органами досудового розслідування та державного обвинувачення обвинувачуються у наступному.

Так, відповідно до обвинувачення, житель села Довжик Житомирського району Житомирської області ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючи згідно наказу № 1К, від 31.08.2006 року директором товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся ГазЕнерго», далі TOB «Полісся ГазЕнерго», що зареєстроване рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради Житомирської області від 01.09.2006 року за юридичною адресою м. Житомир, вул. Східна, 71, якому присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи № 34586446, та яке є платником податку на додану вартість і зобов`язане здійснювати діяльність у відповідності з чинним законодавством України та Статутом підприємства, тобто являючись службовою особою суб`єкту підприємницької діяльності, усвідомлюючи покладені на нього права і обов`язки щодо дотримання законодавства про оподаткування, правильність нарахування та своєчасність сплати податків та інших обов`язкових платежів до бюджетів, а саме:

- згідно ст. 67 Конституції України - обов`язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом;

-згідно ст. 11 Закону України «Про систему оподаткування» №77/97-ВР від 18.02.1997 року - несе відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податків і зборів (обов`язкових платежів) та додержанням законів про оподаткування;

-згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-XIV від 16.07.1999 року - несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку;

-згідно п.10.1 ст.10 Закону України «Про податок на додану вартість» № 168/97 від 03.04.1997 року - несе відповідальність за достовірність і своєчасність обчислення та внесення податку до бюджету відповідно до законодавства України, маючи можливість, здійснювати фінансово-господарську діяльність, в період з 01.04.2009 року по 20.05.2010 року, включно, діючи умисно, протиправно, посягаючи на встановлений законодавством порядок здійснення підприємницької діяльності і в першу чергу оподаткування, переслідуючи умисел на ухилення від сплати податків в значних розмірах шляхом незаконного формування податкового кредиту та на службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, керуючись корисним мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачаючи та бажаючи їх настання, з метою необґрунтованого завищення податкового кредиту з податку на додану вартість по придбанню товарів в бухгалтерському та податковому обліках, скоїв умисний злочин у сфері господарської діяльності за наступних обставин.

Опис злочинної схеми.

У відповідності з вимогами п.п.7.3.1. п.7.3.1. ст.7 Закону України «Про податок на додану вартість» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), датою виникнення податкових зобов`язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої - дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку,

В період з 01.04.2009 року по 20.05.2010 року, у зв`язку із здійсненням покупцями - контрагентами TOB «Полісся ГазЕнерго» попередніх оплат за газ, який фактично постачався в наступних податкових періодах, а також випискою службовими особами TOB «Полісся ГазЕнерго» податкової накладної на всю суму та об`єм замовленого але фактично не отриманого газу, у TOB «Полісся ГазЕнерго» по першій події - дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, виникали податкові зобов`язання з податку на додану вартість, які необхідно було нараховувати та сплачувати до державного бюджету, та які ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з особою, кримінальна справа відносно якої виділена в окреме провадження, не мав наміру сплачувати.

Розуміючи незаконність своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, у вигляді несплати до державного бюджету податку на додану вартість, з метою уникнути покарання за вчинення злочинних дій, ОСОБА_5 , застосовує злочинну схему, суть якої полягає в тому, що зобов`язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість перекладаються на фіктивні підприємства зареєстровані на підставних осіб, на банківські рахунки яких надходять кошти від підприємств покупців за реалізовані товари (роботи, послуги).

Таким чином зобов`язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість перекладались на фіктивні підприємства, які в свою чергу їх не сплачували, про що ОСОБА_5 , було достовірно відомо.

Отже, фінансовим результатом використання даної злочинної схеми є несплата податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарської діяльності з продажу товарів (робіт, послуг), що в свою чергу призвело до фактичного ненадходження до державних бюджетів коштів в значних розмірах.

У подальшому, ОСОБА_5 , діючи умисно, протиправно, в період часу до 01.04.2009 року, за невстановлених слідством обставин, вступив в злочинну змову з мешканцем м. Києва ОСОБА_6 та особою, кримінальна справа відносно якої виділена в окреме провадження (далі «Особа ОСОБА_7 »), яких ознайомив з розробленою злочинною схемою, спрямованою перш за все на умисне ухилення від сплати податків.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований перш за все на ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », умисно, протиправно, за раніше обговореним та погодженим планом, періодично повідомляв ОСОБА_6 про виниклі зобов`язання по сплаті податку на додану вартість, необхідність їх мінімізувати та про подальші їх дії щодо мінімізації зобов`язань та приховування злочину.

В подальшому, ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на пособництво директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 в умисному ухиленні від сплати податків в значних розмірах, в період з 01.04.2009 року по 30.04.2010 року, надавав ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку, де відкрито вказаний рахунок, задіяних в злочинній схемі фіктивних підприємств, таких як: TOB «Олімпус-К» (код ЄДР 33984026), TOB «Будперспектива-люкс» (код ЄДР 35594683), TOB «Столиця-консалт» (код ЄДР 35275432), TOB „Мілінайтер ЛЛС" (код ЄДР 35930590), TOB ТД „Фаб Україна" (код ЄДР 36504779), ПП „Лемпіра груп" (код ЄДР 36671370), TOB „Аматіс" (код ЄДР 36920007), TOB „Астро - Інформ" (код ЄДР 36844995).

Так, зокрема, за результатами діяльності в період з 01.04.2009 року по 30.04.2010 року включно, у TOB «Полісся ГазЕнерго» виникли зобов`язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість в сумі 774 750,0 грн.

При цьому, ОСОБА_5 , який діяв за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , було достовірно відомо, що фактично TOB «Полісся ГазЕнерго» ніякі товари (роботи, послуги) у фіктивних підприємств не придбавало, документи про проведення фінансово-господарських операцій підроблено, а отже документально оформлені начебто проведені господарські операції носять характер безтоварності, а їх спільний умисел направлено перш за все на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах, шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ.

За таких обставин, фінансовим результатом використання даної злочинної схеми є несплата податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарської діяльності з продажу товарів (робіт, послуг), що в свою чергу призводить до фактичного ненадходження до державних бюджетів коштів.

Таким чином, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв`язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними, в період часу 01.04.2009 року по 20.05.2010 року включно, діючи умисно, протиправно, посягаючи на встановлений законодавством порядок здійснення підприємницької діяльності і в першу чергу оподаткування, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, шляхом незаконного формування податкового кредиту по податку на додану вартість, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість в сумі 882 072,0 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, за наступних обставин:

- в квітні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 14 971 536,0 грн., з якої ПДВ склав 2 495 256,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 14 953 272,0 грн., з якої ПДВ склав 2 492 212,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 3 044,0 грн.(2 495256,0 грн. - 2 492 212,0 грн.).

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за квітень 2009 року у розмірі 3044,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB «Олімпус-К» (код ЄДР 33984026).

Так, в період часу до 29.04.2009 року (дата першого перерахування) ОСОБА_6 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB «Олімпус- К».

В період 29.04.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного TOB «Олімпус-К», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_1 , відкритого в AT "УкрСиббанк" (МФО 351005):

- 29.04.2009 року, в сумі 15000,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Олімпус-К», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в квітні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Олімпус-К» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного TOB «Олімпус-К».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 18.05.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Олімпус-К», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Олімпус-К».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 18.05.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Олімпус-К», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Олімпус-К».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Олімпус-К», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх бухгалтеру ОСОБА_9 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

18.05.2009 року бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_9 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Олімпус- К», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за квітень 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів (робіт, послуг) у TOB «Олімпус-К» на суму 15 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 2 500,0 грн.

18.05.2009 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB «Олімпус-К» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за квітень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

19.05.2009 року бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за квітень 2009 року в сумі 2 500 грн. (З 044,0 - 544 грн. самостійно задекларована сума до сплати в декларації за квітень 2009 року).

- в червні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 13 428 048,0 грн., з якої ПДВ склав 2 238 008,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 13 250 646,0 грн., з якої ПДВ склав 2 208 441,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 29 567,0 грн. (2 238 008,0 грн. - 2 208 441,0 грн.).

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за червень 2009 року у розмірі 29 567,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB «Олімпус-К» (код ЄДР 33984026).

Так, в період часу до 14.05.2009 року (дата першого перерахування) ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB «Олімпус- К».

В період часу з 14.05.2009 року по 18.06.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного ГОВ «Олімпус-К», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з ОСОБА_12 , з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_1 , відкритого в AT "УкрСиббанк" (МФО 351005):

- 14.05.2009 року, в сумі 26 843,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Олімпус-К», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 27.05.2009 року, в сумі 20 400,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Олімпус-К», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 18.06.2009 року, в сумі 22 300,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Олімпус-К», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в червні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Олімпус-К» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного TOB «Олімпус-К».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 20.07.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Олімпус-К», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Олімпус-К».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 20.07.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Олімпус-К», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Олімпус-К».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Олімпус-К», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_9 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

20.07.2009 року, головний бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Олімпус-К», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за червень 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB «Олімпус-К» на суму 69 546,0 грн., в т.ч. ПДВ 11 591,0 грн..

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за червень 2009 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за червень 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

20.07.2009 року ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB «Олімпус-К» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за червень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

20.07.2009 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_13 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за червень 2009 року в сумі 11 591 грн. (29 567,0 - 17 976 грн. сума від`ємного значення попереднього податкового періоду).

- в липні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 7 268 886,0 грн., з якої ПДВ склав 1211 481,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 8 729 064,0 грн., з якої ПДВ склав 1 454 844,0 грн., 0 що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав -243 363,0 грн.( 1 211 481,0 грн. - 1 454 844,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму від`ємного значення з ПДВ сформованого в липні 2009 року у розмірі 243 363,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету шляхом незаконного формування податкового кредиту, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB «Будперспектива-люкс» (код ЄДР 35594683).

Так, в період часу до 29.07.2009 року (дата першого перерахування) ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB «Будперспектива-люкс».

В період 29.07.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного TOB «Будперспектива-люкс», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_1 , відкритого в AT "УкрСиббанк" (МФО 351005):

- 29.07.2009 року, в сумі 42 553,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

Такими своїми діями, в липні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Будперспектива-люкс» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного TOB «Будперспектива-люкс».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 20.08.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_14 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 20.08.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому ОСОБА_14 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

20.08.2009 року, головний бухгалтер ТОВ «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за липень 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB «Будперспектива-люкс» на суму 42 552,0 грн., в т.ч. ПДВ 7 092,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за липень 2009 року, ОСОБА_10 не знаючи, що відомості бухгалтерського та податкового обліку підприємства за липень 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

20.08.2009 року ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB «Будперспектива- люкс» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за липень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

20.08.2009 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_15 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДТП у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за липень 2009 року в сумі 7 092 грн..

- в серпні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 15 112 278,0 грн., з якої ПДВ склав 2 518 713,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 13 409 658,0 грн., з якої ПДВ склав 2 234 943,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 283 770,0 грн. (2 518 713,0 грн. - 2 234 943,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за серпень 2009 року у розмірі 283 770,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB «Столиця- консалт» (код ЄДР 35275432).

Так, в період часу до 01.09.2009 року ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB «Столиця-консалт».

В період 01.09.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного TOB «Столиця- консалт», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку TOB «Полісся ГазЕнерго»:

- 01.09.2009 року, в сумі 105 000,00 грн. на банківський рахунок, який належить TOB «Столиця-консалт», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

Такими своїми діями, в серпні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Столиця-консалт» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів ^ на рахунок фіктивного TOB «Столиця-консалт».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 20.09.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_14 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 20.09.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

20.09.2009 року, головний бухгалтер ГОВ «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за серпень2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів (робіт, послуг) у TOB «Столиця-консалт» на суму 105 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 17 500,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за серпень 2009 року, ОСОБА_9 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за серпень 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

20.09.2009 року ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB «Столиця-консалт» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за серпень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

21.09.2009 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за серпень 2009 року в сумі 17 500 грн. (283 770,0 - 266 270,0 грн. сума від`ємного значення попереднього податкового періоду).

- в вересні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 11 524 110,0 грн., з якої ПДВ склав 1 920 685,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 11 688 174,0 грн., з якої ПДВ склав 1 948 029,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав -27 344,0 грн.( 1 920 685,0 грн. - 1 948 029,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму від`ємного значення з ПДВ сформованого в вересні 2009 року у розмірі 27 344,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету шляхом незаконного формування податкового кредиту, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB «Будперспектива-люкс» (код ЄДР 35594683).

Так, в період часу до 08.09.2009 року ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB «Будперспектива-люкс».

В період 08.09.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного TOB «Будперспектива-люкс», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з «Особою П.», з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_4 , відкритого в ПАТ "Кредитііромбанк" (МФО 303741):

- 08.09.2009 року, в сумі 10 600,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в вересні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Будперспектива-люкс» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного ГОВ «Будперспектива-люкс».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 20.10.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс».

В свою чергу «Особою П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 20.10.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

20.10.2009 року, головний бухгалтер ГОВ «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому 0 за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за вересень 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB «Будперспектива-люкс» на суму 10 602,0 грн., в т.ч. ПДВ 1 767,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за вересень 2009 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за вересень 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

20.10.2009 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB «Будперспектива- люкс» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за вересень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

20.10.2009 року бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за вересень 2009 року в сумі 1 767,0 грн.

- в жовтні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 20 236 920,0 грн., з якої ПДВ склав 3 372 820,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 19 806 930,0 грн., з якої ПДВ склав 3 301 155,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 71 665,0 грн.( 3 372 820,0 грн. - 3 301 155,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за жовтень 2009 року у розмірі 71 665,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивними TOB «Столиця- консалт» (код ЄДР 35275432) та TOB «Будперспектива-люкс» (код ЄДР 35594683).

Так, в період часу до 02.10.2009 року ОСОБА_6 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номери банківських рахунків, назви установ банків де відкрито рахунки, задіяних в злочинній схемі фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива- люкс».

В період часу з 02.10.2009 року по 23.10.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаних фіктивних підприємств товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в ПАТ КБ "Хрещатик" (МФО 311874):

-02.10.2009 року, в сумі 15 985,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

-06.10.2009 року, в сумі 90 000,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_6 , відкритий AT "ОТП Банк" (МФО 300528), який належить TOB «Столиця-консалт», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

-14.10.2009 року, в сумі 12 766,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

-23.10.2009 року, в сумі 10600,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в жовтні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у ТОВ «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунки фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 20.11.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_14 податкові накладні, до яких за неветановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», TOB «Будперспектива-люкс».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 20.11.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», TOB «Будперспектива-люкс».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива- люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

20.11.2009 року, головний бухгалтер ГОВ «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», TOB «Будперспектива-люкс», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за жовтень 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB «Столиця-консалт» на суму 90 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 15 000,0 грн. та у TOB «Будперспектива-люкс» на суму 39 324,0 грн., в т.ч. ПДВ 6 554,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за жовтень 2009 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за жовтень 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

20.11.2009 року ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за жовтень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

20.11.2009 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_9 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за жовтень 2009 року в сумі 21 554 грн. (71 665,0 - 48 958,0 грн. залишок від`ємного значення попереднього податкового періоду - 1 153,0 грн. самостійно задекларована сума до сплати за жовтень 2009 року).

- в листопаді 2009 року, при проведенпі фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 15 612 246,0 грн., з якої ПДВ склав 2 602 041,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 15 386 454,0 грн., з якої ПДВ склав 2 564 409,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 37 632,0 грн.( 2 602 041,0 грн. - 2 564 409,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за листопад 2009 року у розмірі 37 632,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивними TOB «Столиця- консалт» (код ЄДР 35275432) та TOB «Будперспектива-люкс» (код ЄДР 35594683).

Так, в період часу до 05.11.2009 року ОСОБА_16 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номери банківських рахунків, назви установ банків де відкрито рахунки, задіяних в злочинній схемі фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива- люкс».

В період часу з 05.11.2009 року по 17.12.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаних фіктивних підприємств товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в ПАТ КБ "Хрещатик" (МФО 311874):

- 05.11.2009 року, в сумі 60 000,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_6 , відкритий в AT "ОТП Банк" (МФО 300528), який належить TOB «Столиця-консалт», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 09.11.2009 року, в сумі 12 553,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

- 12.11.2009 року, в сумі 45 000,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_6 , відкритий в AT "ОТП Банк" (МФО 300528), який належить TOB «Столиця-консалт», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 18.11.2009 року, в сумі 14 894,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «Агрокомбанк» (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

- 03.12.2009 року, в сумі 80 000,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_6 , відкритий в AT "ОТП Банк" (МФО 300528), який належить TOB «Столиця-консалт», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 17.12.2009 року, в сумі 25 000,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_6 , відкритий в AT "ОТП Банк" (МФО 300528), який належить TOB «Столиця-консалт», за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в листопаді 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунки фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспекіива-люкс».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 21.12.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_14 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», TOB «Будперспектива-люкс».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 21.12.2009 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», TOB «Будперспекгива-люкс».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива- люкс», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

21.12.2009 року, головний бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Столиця-консалт», TOB «Будперспектива-люкс», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за листопад 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB «Столиця-консалт» на суму 210 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 35 000,0 грн. та у TOB «Будперспектива-люкс» на суму 27 450,0 грн., в т.ч. ПДВ 4 575,0 грн..

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за листопад 2009 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за листопад 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

21.12.2009 року ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивних TOB «Столиця-консалт» та TOB «Будперспектива-люкс» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за листопад 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

21.12.2009 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за листопад 2009 року в сумі 37 632 грн. (37 632,0 - 0,0 грн. самостійно задекларована сума до сплати за листопад 2009 року).

- в грудні 2009 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 7 638 540,0 грн., з якої ПДВ склав 1 273 090,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 7 298 004,0 грн., з якої ПДВ склав 1 216 334,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 56 756,0 грн. (1 273 090,0 грн. - 1 216 334,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за грудень 2009 року у розмірі 56 756,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивними TOB „Мілінайтер ЛЛС" (код ЄДР 35930590) та TOB «Будперспектива-люкс» (код ЄДР 35594683).

Так, в період часу до 02.12.2009 року ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номери банківських рахунків, назви установ банків де відкрито рахунки, задіяних в злочинній схемі фіктивних TOB «Будперспектива-люкс» та TOB «Мілінайтер ЛЛС».

В період 02.12.2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивних TOB «Будперспектива-люкс» та TOB «Мілінайтер ЛЛС», діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаних фіктивних підприємств товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в ПАТ КБ "Хрещатик" (МФО 311874):

- 02.12.2009 року, в сумі 10 638,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ВАТ "АГРОКОМБАНК" (МФО 322302), який належить TOB «Будперспектива-люкс», за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

Такими своїми діями, в грудні 2009 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB «Будперспектива-люкс» та TOB «Мілінайтер ЛЛС» не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунки фіктивних TOB «Будперспектива-люкс» та TOB «Мілінайтер ЛЛС».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 20.01.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс» та TOB «Мілінайтер ЛЛС», товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Мілінайтер ЛЛС».

В свою чергу «Особою П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 20.01.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс» та TOB „Мілінайтер ЛЛС", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Мілінайтер ЛЛС».

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB «Будперспектива-люкс» та TOB „Мілінайтер ЛЛС", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

20.01.2010 року, головний бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Мілінайтер ЛЛС», та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за грудень 2009 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів (робіт, послуг) у TOB «Мілінайтер ЛЛС» на суму 330 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 55 000,0 грн. та у ГОВ «Будперспектива-люкс» на суму 10 638,0 грн., в т.ч. ПДВ 1 773,0 грн..

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за грудень 2009 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за грудень 2009 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

20.01.2010 року ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивних TOB „Мілінайтер ЛЛС" та TOB «Будперспектива-люкс» вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за грудень 2009 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

20.01.2010 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за грудень 2009 року в сумі 56 756, 0 грн. (56 756,0 - 0,0 грн. самостійно задекларована сума до сплати за грудень 2009 року).

Всього, за період 2009 року, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго», умисно, безпідставно, шляхом незаконного завищення податкового кредиту, ухилився від сплати ПДВ на загальну суму 156 392,0 грн. (2 500,0 грн. + 11 591,0 грн. + 7 092,0 грн. + 17 500,0 грн. + 1 767,0 грн. + 21 554,0 грн. + 37 632,0 грн. + 56756,0 грн.).

Приймаючи до уваги, що згідно наказу ДПА України від 30.05.1997 року № 166 «щодо заповнення декларації з ПДВ» суми податку на додану вартість відображаються в гривнях, ОСОБА_17 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго», шляхом незаконного завищення податкового кредиту, умисно ухилився за період 2009 року від сплати ПДВ на загальну суму 156 392,0 грн., що в 517 раз перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян (156 392,0/302,5).

- в січні 2010 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну f суму 21 316 254,0 грн., з якої ПДВ склав 3 552 709,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 20 409 720,0 грн., з якої ПДВ склав 3 401 620,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 151 089,0 грн.( 3 552 709,0 грн. - 3 401 620,0 грн.).

Крім того, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за січень 2010 року у розмірі 151 089,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB „Мілінайтер ЛЛС" (код ЄДР 35930590).

Як результат застосування такої злочинної схеми, в січні 2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь- яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB „Мілінайтер ЛЛС" не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного TOB «Мілінайтер ЛЛС».

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 22.02.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Мілінайтер ЛЛС", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Мілінайтер ЛЛС».

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 22.02.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Мілінайтер ЛЛС", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Мілінайтер ЛЛС".

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Мілінайтер ЛЛС", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому ОСОБА_14 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

22.02.2010 року головний бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Мілінайтер ЛЛС", та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за січень 2010 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB „Мілінайтер ЛЛС" на суму 804 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 134 000,0 грн..

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за січень 2010 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за січень 2010 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

22.02.2010 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB „Мілінайтер ЛЛС" вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за січень 2010 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

22.02.2010 року бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за січень 2010 року в сумі 134 000 грн. (151 089,0 - 1 960,0 грн. сума від`ємного значення попереднього звітного періоду, - 15 129,0 грн. самостійно задекларована сума до сплати за січень 2010 року).

- в лютому 2010 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 25 707 360,0 грн., з якої ПДВ склав 4 284 560,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 23 226 594,0 грн., з якої ПДВ склав 3 871 099,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 413 461,0 грн.( 4 284 560,0 грн. -З 871 099,0 грн.).

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за лютий 2010 року у розмірі 413 461,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивними TOB ТД „Фаб Україна" (код ЄДР 36504779) та ПП „Лемпіра груп" (код ЄДР 36671370).

Так, в період часу до 01.06.2010 року ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номери банківських рахунків, назви установ банків де відкрито рахунки, задіяних в злочинній схемі фіктивних TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп".

В період часу з 01.06.2010 року по 10.06.2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивних TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп", діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з «Особою П.», з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаних фіктивних підприємств товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_7 , відкритого в ПАТ "КБ "ХРЕЩАТИК" (МФО 300670):

- 01.06.2010 року, в сумі 43 680,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_8 , відкритий в AT "УкрСиббанк" (МФО 351005), який належить ПП „Лемпіра груп", за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

- 10.06.2010 року, в сумі 39 930,00 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_8 , відкритий в AT "УкрСиббанк" (МФО 351005), який належить ПП „Лемпіра груп", за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в лютому 2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп" не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунки фіктивних TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп".

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 22.03.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB «Будперспектива-люкс», TOB „Мілінайтер ЛЛС".

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 22.03.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп".

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що ж надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

22.03.2010 року головний бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп", та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію ТОВ «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за лютий 2010 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB ТД „Фаб Україна" на суму 2 274 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 379 000,0 грн. та у ПП „Лемпіра груп" на суму 83 610,0 грн., в т.ч. ПДВ 13 935,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за лютий 2010 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за лютий 2010 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

22.03.2010 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивних TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп" вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за лютий 2010 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

22.03.2010 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за лютий 2010 року в сумі 392 935, 0 грн. (413 461,0 -20 526,0 грн. самостійно задекларована сума до сплати за лютий 2010 року).

- в березні 2010 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 18 759 282,0 грн., з якої ПДВ склав 3 126 547,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 18 804 024,0 грн., з якої ГІДВ склав 3 134 004,0 грн., що є податковим кредитом. Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав - 7 457,0 грн.( 3 126 547,0 грн. - 3 134 004,0 грн.).

ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з «Особою П.». та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму від`ємного значення з ПДВ сформованого в березні 2009 року у розмірі 7 457,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету шляхом незаконного формування податкового кредиту, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB „Астро - Інформ" (код ЄДР 36844995).

Так, в період часу до 09.03.2010 року ОСОБА_16 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB „Астро - Інформ".

В період часу з 09.03.2010 року по 21.04.2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного TOB „Астро - Інформ", діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з «Особою П.», з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в ЖФ ВАТ КБ "ХРЕЩАТИК" (МФО 311874):

- 09.03.2010 року, в сумі 27 027,0 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_9 , відкритий в ПАТ "Легбанк" (МФО 300056), який належить TOB „Астро - Інформ", за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 30.03.2010 року, в сумі 32 400,0 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_9 , відкритий в ПАТ "Легбанк" (МФО 300056), який належить TOB „Астро - Інформ", за начебто придбання товарів (робіт, послуг);

- 21.04.2010 року, в сумі 41 702,55 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_9 , відкритий в ІІАТ "Легбанк" (МФО 300056), який належить TOB „Астро - Інформ", за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в березні 2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB „Астро - Інформ" не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного ГОВ „Астро - Інформ".

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 19.04.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Астро - Інформ", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_18 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Астро - Інформ".

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 19.04.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Астро - Інформ", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Астро - Інформ".

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Астро - Інформ", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому ОСОБА_14 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_10 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

19.04.2010 року головний бухгалтер ТОВ «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Астро - Інформ", та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за лютий 2010 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів(робіт, послуг) у TOB „Астро - Інформ" на суму 100 710,0 грн., в т.ч. ПДВ 16 785,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за березень 2010 року, ОСОБА_10 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за березень 2010 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

19.04.2010 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB „Астро - Інформ" вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за березень 2010 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

21.04.2010 року бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_10 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДПІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за березень 2010 року в сумі 16 785 грн.

- в квітні 2010 року, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго» реалізовано товарів (робіт, послуг) на загальну суму 14 924 700,0 грн., з якої ПДВ склав 2 487 450,0 грн., що є податковим зобов`язанням та придбано товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб - платників ПДВ на загальну суму 14 476 872,0 грн., з якої ПДВ склав 2 412 812,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений як різниця між податковими зобов`язаннями і податковим кредитом склав 74 638,0 грн. (2 487 450,0 грн. - 2 412 812,0 грн.).

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про суму податкового зобов`язання за квітні 2010 року у розмірі 74 638,0 грн., з метою умисного ухилення від сплати до бюджету даної суми податку на додану вартість, застосовує злочинну схему, суть якої полягає у незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість, внаслідок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, проведення безтоварних операцій з фіктивним TOB „Аматіс" (код ЄДР 36920007).

Так, в період часу до 30.04.2010 року ОСОБА_11 було надано директору TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного TOB „Аматіс".

В період 30.04.2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_6 вказані реквізити фіктивного TOB „Аматіс", діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з « ОСОБА_8 », з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у вказаного фіктивного підприємства товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, забезпечив перерахування коштів, з банківського рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в ЖФ ВАТ КБ "ХРЕЩАТИК" (МФО 311874):

- 30.04.2010 року, в сумі 1 080 000,0 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_10 , відкритий в ПАТ КБ "ЄВРОБАНК" (МФО 380355), який належить TOB „Аматіс", за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Такими своїми діями, в квітні 2010 року, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи, що будь-яких товарів (робіт, послуг) TOB «Полісся ГазЕнерго» у TOB „Аматіс" не придбавало, створив видимість проведення розрахунків за нібито придбаний товар шляхом перерахування коштів на рахунок фіктивного TOB „Аматіс".

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з « ОСОБА_8 » та ОСОБА_5 , в період часу до 19.05.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Аматіс", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав «Особі П.» податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Аматіс".

В свою чергу «Особа П.», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , в період часу до 19.05.2010 року, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Аматіс", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, надав ОСОБА_5 отримані від ОСОБА_6 податкові накладні, до яких за невстановлених слідством обставин, було внесено завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Аматіс".

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, достовірно знаючи про те, що TOB «Полісся ГазЕнерго» не придбавало у TOB „Аматіс", товарів (робіт, послуг) і вказані операції мають безтоварний характер, а також те, що надані йому «Особою П.» податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, надав їх головному бухгалтеру ОСОБА_9 для відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

19.05.2010 року головний бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_19 , знаходячись в приміщенні бухгалтерії в офісі підприємства, розташованому за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, не знаючи про злочинні наміри ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, а також про те, що надані їй ОСОБА_5 податкові накладні містять завідомо неправдиві відомості щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин між TOB «Полісся ГазЕнерго» та TOB „Аматіс", та не маючи можливості це перевірити, виконуючи свої обов`язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства, склала податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за квітень 2010 року, в яких у складі податкового кредиту відобразила придбання товарів (робіт, послуг) у TOB „Аматіс" на суму 1 080 000,0 грн., в т.ч. ПДВ 180 000,0 грн.

Складену таким чином податкову декларацію TOB «Полісся ГазЕнерго» та додаток № 5 до неї за квітень 2010 року, ОСОБА_19 не знаючи, що дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства за квітень 2010 року, не відповідають дійсності - підписала та надала для підпису ОСОБА_5 .

19.05.2010 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 , достовірно знаючи, що відомості щодо придбання TOB «Полісся ГазЕнерго» товарів (робіт, послуг) у фіктивного TOB „Аматіс" вказані в декларації по податку на додану вартість та додатку № 5 за квітень 2010 року не відповідають дійсності, маючи можливість діяти згідно закону, переслідуючи мету на умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підписав їх власним підписом та завірив печаткою підприємства.

20.05.2010 року, бухгалтер TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_19 , подала дану декларацію та додатки до неї до ДГІІ у м. Житомирі, за адресою: м. Житомир, м-н Перемоги, 2.

Таким чином, за вищеописаних обставинах, директор TOB «Полісся ГазЕнерго» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою «Особою П.» та ОСОБА_6 , в порушення п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за квітень 2010 року в сумі 74 638,0 грн. (74 638,0 - 0,0 грн. самостійно задекларована сума до сплати за квітень 2010 року).

Всього, за період 2010 року, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_12 та ОСОБА_6 при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго», умисно, безпідставно, шляхом незаконного завищення податкового кредиту, ухилився від сплати ПДВ на загальну суму 618 358,0 грн. (134 000,0 грн. + 392 935,0 грн. + 16 785,0 грн. + 74 638,0 грн.).

Приймаючи до уваги, що згідно наказу ДПА України від 30.05.1997 року № 166 «щодо заповнення декларації з ПДВ» суми податку на додану вартість відображаються в гривнях, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_12 та ОСОБА_6 при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго», шляхом незаконного завищення податкового кредиту, умисно ухилився за період 2010 року від сплати ПДВ на загальну суму 618 358,0 грн., що в 1423 раз перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян (618 358,0/434,5).

Всього за період 2009-2010 років, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з «Особою П.» та ОСОБА_6 при проведенні фінансово- господарської діяльності від імені TOB «Полісся ГазЕнерго», умисно, безпідставно, шляхом незаконного завищення податкового кредиту, ухилився від сплати ПДВ на загальну суму 774 750,0 грн. (156 392,0 + 618 358,0), що в 1940 разів перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян (517 + 1 423).

На підставі викладеного органами досудового розслідування та державного обвинувачення підсудні обвинувачуються у вчиненні злочинів, що передбачені КК України:

- підсудний ОСОБА_5 :

за ч.2 ст. 212 КК України, як вчинення умисних дій, які виразились в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненими службовою особою підприємства, які призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, вчинені за попередньою змовою групою осіб;

за ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 366 КК України, як вчинення умисних дій, які виразились у службовому підробленні, тобто внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинили тяжкі наслідки, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

- підсудний ОСОБА_6 за ч.5 ст.27, ч.2 ст. 212 КК України, як вчинення умисних дій, які виразились у пособництві в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненими службовою особою підприємства, які призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Підсудний ОСОБА_5 свою винуватість у вчиненні інкримінованих злочинів не визнав повністю та показав наступне.

Відповідно до постанови про порушення кримінальної справи від 04.01.2011 року відносно нього, як посадової особи TOB «ПоліссяГазЕнерго», а саме директора був, як зазначено в постанові, акт планової виїзної перевірки товариства ДПІ в м. Житомирі від 23.10.2010 року (том 7 ст. 133-181).

На підставі цього акту товариству були нараховані грошові зобов`язання та штрафні санкції на загальну суму близько 2 мільйонів гривень. Дані повідомлення-рішення були надані товариству в середині січня 2011 року та в законному порядку були оскаржені до Житомирського окружного адміністративного суду в установлені законодавством строки. Таким чином податківці, порушуючи кримінальну справу 04.01.2011 року не стали чекати на результати оскаржуваного рішення. Судом 10.02.2012 року було прийнято рішення про скасування винесених ДПІ м. Житомира податкових рішень. ДПІ в м. Житомирі та прокуратурою м. Житомира було подано апеляційну скаргу на вказане рішення, але ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 30.08.2012 року апеляційна скарга залишена без задоволення, а ухвала Житомирського окружного адміністративного суду без змін і набрала законної сили. Також, в рамках розгляду справи адміністративним судом відповідно до ухвали суду була проведена судово-економічна експертиза, якою були підтверджені валові витрати та податковий кредит відносно спірних угод і були наведені відповідні розрахунки. Таким чином, висновки судово-економічної експертизи повністю підтверджують проведення торгівельних операцій і безпідставність проведення фінансових санкцій з боку ДПІ (том. 8 ст.157-183).

Підприємства, які фігурують у списку кримінальної справи були названі органами обвинувачення фіктивними. Однак, такого поняття в Податковому кодексі немає. Є термін «підприємство з ознаками фіктивності», яке в свою чергу визначається рішенням суду. У даному випадку, жодним законом не передбачено право органу ДПС самостійно, у позасудовому порядку, визнавати нікчемність правочину і дані, вказані платником податку у податкових деклараціях. Крім того, у постанові Вищого адміністративного суду від 01.10.2013 року зазначено, що обов`язковою ознакою фіктивності правочину є відсутність у сторін наміру створення правових наслідків, які передбачені цим правочином, а вразі виконання своїх обов`язків, за договором (хоча б однієї зі сторін) фіктивність правочину не може вважатися встановленою.

Жодного рішення суду, відносно фіктивності зазначених підприємств, немає, тобто, твердження слідства являються припущенням слідчого. Витяги з Державного реєстру підтверджують легітимність всіх зазначених підприємств при укладанні відповідних договорів з товариствами. Дані підприємства існували вже по кілька років і вся інформація про дані підприємства є у матеріалах справи.

У матеріалах справи є три акти, один з яких посадовими особами, які проводили перевірку не підписаний, а наступний акт перевірки перевірка фактично не проводилася, а найперший акт був скасований в адміністративному суді.

TOB «Олімпус-К» взагалі не входило до перевірочного переліку, і перевірка по ньому не виявила ніяких порушень.

Також, висновками експертизи співставлення, яка була проведена, не виявлено ніяких відхилень. Ніяких фінансових претензій, ніяких цивільних позовів до нього та ТОВ від податкової немає.

Ні по одному з пред`явлених пунктів обвинувачення жодного підробленого документу для бухгалтерського і податкового обліку він не надавав. У змову з будь-якими особами з метою вчинення будь-яких злочинів не вступав.

ТОВ «Олімпус-К» займалося питаннями, пов`язаними з проектуванням заправок (АЗС), вирішення питання про можливість їх розміщення в певних регіонах; це підприємство законне, воно бере комісійні кошти з підприємства, якому надає свої послуги по заключенню договорів. Це свого роду посередник.

Підприємство «Мілінайтер ЛЛС» - вони знаходили потрібні нам матеріали і відписували; ми їм на той період замовляли труби газові, регулятори по газу, тощо. Це ж стосується ТОВ «Аматіс» і «ФабУкраїна». ТОВ «Астро Інформ» - це підприємство, у якого була ліцензія на проведення рекламної діяльності, угода діяла десь місяць; після рекламної компанії ми уклали кілька договорів. «Лемпіра Груп»- це підприємство надавало ним послуги, які були пов`язані з юридичними послугами в судах. Є відповідні договори з цим підприємством, проплати, акти виконаних робіт. «Будперспектива - люкс» - робили проектні роботи.

Усі ці підприємства законно існували, ніхто не оскаржував у судах їх правомірність, щоб довести їх фіктивність, вони існували в реєстрі.

Він (Галіцький) підшукував підприємства, в нього були сотні контрагентів, база даних в інтернеті, він ( ОСОБА_20 ) виходив з ними на зв`язок, укладав договори в електронному вигляді, потім .договори укладалися в паперовому вигляді, обговорювалися всі питання особисто. Пісоцький до цих підприємств ніякого відношення не мав, офіційно він не був працевлаштований; було доручення на вчинення дій, пов`язаних з представленням інтересів ТОВ «Житомир ГазЕнерго»; бухгалтерських документів він не підписував, до інших документів відношення він не мав, просто оформляв технічну сторону.

Полонський в штаті у нього ( ОСОБА_20 ) не знаходився, у нього було своє підприємство, він знаходився у його офісі (орендував приміщення) і часто виконував роботи, пов`язані з комп`ютерними справами щодо оформлення документі. За те, що він безоплатно знаходився в офісі, він ( ОСОБА_20 ) його просив виконувати певні роботи; окремого доручення у нього не було, офіційним представником підприємства він не був; до складання чи подання бухгалтерських документів він відношення не мав.

Підсудний ОСОБА_6 свою вину у вчиненні інкримінованих злочинів не визнав повністю та показав наступне.

Довіреність, якою йому були надані певні повноваження діяти від імені «Полісся ГазЕнерго» діє з лютого 2010 року і що відбувалося в 2009 році він уявлення не має. Крім того, особисто ОСОБА_20 йому були надані повноваження працювати лише з «Укртрансгазом» і постачальниками газу. Процесуальною особою на товаристві він не був, а діяв лише на підставі довіреності, і посадовою особою теж не був. Доступу до бухгалтерії «Полісся ГазЕнорго» він не мав, чому в обвинувальному висновку його назвали посадовою особою - не розуміє. Ніде в матеріалах справи немає свідчень, що він ( ОСОБА_21 ) підписував чи готував документи, пов`язані з підприємствами, які перераховані в обвинувальному висновку. До цього він про ці підприємства нічого не знав. До видачі довіреності, він не мав ніяких відносин ні з ОСОБА_20 особисто, ні з «Полісся ГазЕнерго».

Він очолював та зараз фактично очолює ТзОВ «Інтернафтогаз», але воно не працює. В них з ОСОБА_20 був конфлікт через борг, який утворився у «Інтернафтогаз» перед «Полісся ГазЕнерго». Пошук контрагентів для ТОВ «Полісся ГазЕнерго» він почав з 10.02.2010 року. Він передавав ОСОБА_20 інформацію з приводу контрагентів постачальників природного газу.

Аналізуючи всі здобуті як під час досудового розслідування, так і під час судового слідства докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

На думку органів досудового розслідування та державного обвинувачення винуватість обох обвинувачених підтверджується :

- показаннями свідка ОСОБА_22 , який показав, що про те що він являється керівником підприємства ПП «Лемпіра груп» йому нічого не відомо. Реєстрацією та господарською діяльністю вказаного підприємства він ніколи не займався, лише за грошову винагороду невідомої особи підписав чисті аркуші паперу та поставив підпис в журналі нотаріуса.

У подальшому жодної фінансово- господарської діяльності від імені даного товариства ним не здійснювалось. Чи здійснювалась така діяльність взагалі, і що то була за діяльність йому не відомо;

- протоколом очної ставки від 21.04.2011 року між ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , в ході якої ОСОБА_22 підтвердив свої показання з приводу того, що дійсно він зареєстрував підприємство ТОВ «Лемпіра Груп», однак підприємство реєструвалося за вказівкою ОСОБА_23 .. Він особисто наміру займатися господарською діяльністю не мав та не займався всіма його діями координував саме ОСОБА_23 (т.5 а.с. 179-182);

- показаннями свідка ОСОБА_24 , яка показала що підприємство TOB «Будперспектива-люкс» вона зареєструвала за винагороду, без мети здійснення законної господарської діяльності. Фактично вона лише рахувалась директором підприємства та не здійснювала господарської діяльності підприємства. Товарів робіт та послуг не для кого не реалізовувала (т.7 а.с. 64-67);

- показаннями свідка ОСОБА_25 , який показав що про те що він являється керівником підприємства TOB „Астро - Інформ" йому нічого не відомо. Реєстрацією та господарською діяльністю вказаного підприємства він ніколи не займався, лише за грошову винагороду невідомої особи підписав числі аркуші паперу та поставив підпис в журналі нотаріуса (т.8 а.с. 49).

Зазначені показання свідчать про те, що свідки по справі показали, що вони реєстрували зазначені підприємства на прохання інших осіб, керівництвом даних підприємств не займались, про те чи здійснювали вказані підприємства свою господарську діяльність їм нічого не відомо, однак свідки показали, що надавали доручення іншим особам на здійснення господарської діяльності від їх імені.

В той же час, суд приходить до висновку про те, що зазначені докази не можуть беззаперечно свідчити про наявність у діях підсудних складу бідь-якого злочину, оскільки свідки вказують про те, що відповідні підприємства були зареєстровані належним чином, а про здійснення підприємствами господарської діяльності їм нічого не відомо. Крім того, стороною обвинувачення не було надано будь-яких доказів про те, що реєстрація або наступна господарська діяльність вказаних вище суб`єктів господарської діяльності була визнана судовими органами фіктивною або правочини нікчемними.

Також на думку органів державного обвинувачення винуватість обох підсудних повністю підтверджується показаннями свідка ОСОБА_26 , протоколом пред`явлення фотознімків для впізнання від 22.04.2011 року відповідно до якого свідок ОСОБА_26 , серед пред`явлених йому фотознімків впізнав особу зображену на фотознімку № 1, та пояснив, що на фотознімку № 1 зображений ОСОБА_23 , за вказівкою якого він зареєстрував підприємство «Рівень-Профі» (т.5 а.с. 199-200) та обвинувальним висновком по кримінальній справі № 11/079026, відповідно до якого ОСОБА_23 та ОСОБА_26 , обґрунтовано обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 205. ч. 1, 3, 4 ст. 358 КК України (т. 8 а.с. 70-83).

Однак, вказані докази взагалі не відносяться до обвинувачення по даній кримінальній справі, оскільки стосується реєстрації та господарської діяльності підприємства «Рівень-Профі», яке відсутнє у фабулі обвинувачення, що пред`явлене підсудним.

Також на думку органів державного обвинувачення винуватість обох підсудних повністю підтверджується :

- актом № 9984/23-1/34586446/0110 від 23.12.2010 року про результати планової виїзної перевірки TOB «Полісся ГазЕнерго» з питань дотримання вимог податкового законодавства, відповідно до якого встановлено факти незаконного формування податкового кредиту для TOB «Полісся ГазЕнерго» на протязі 2009- 2010 років від фіктивних підприємств TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця-консалт», TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB «Астро - Інформ» за начебто придбання товарів, робіт, послуг, на суму ПДВ 867 981 грн. (т.7 а.с. 133-181);

- показаннями свідка ОСОБА_27 , яка показала що в грудні 2010 року нею проводилась планова документальна перевірка з питань дотримання вимог податкового законодавства TOB «Полісся ГазЕнерго», за період 2009-2010 років.

Вказана перевірка проводилась на підставі направлення ДПІ у м. Житомирі, відповідно до чинного податкового законодавства. За результатами такої перевірки складено акт № 9984-23-1-34586446-0110, від 23.12.2012 року. Проведеною перевіркою встановлено порушення у вигляді заниження ПДВ на загальну суму 468 060 грн. (т.8 а.с. 187).

Однак, суд вважає, що вказані докази жодним чином не підтверджують винуватість обох підсудних у вчинення інкримінованих злочинів, оскільки :

- з показань експерта ОСОБА_28 , яка показала, як на досудовому слідстві, так і в суді випливає наступне.

Нею проводилась судово-економічна експертиза на підставі Ухвали Житомирського окружного адміністративного суду, від 30.08.2011 року. На дослідження було надано матеріали адміністративної справи в двох томах, в яких знаходились документи фінансово-господарської діяльності підприємства TOB Полісся ГазЕнерго» щодо окремих контрагентів за період з 01.07.2009 року по 30.06.2010 року. В наданих їй на дослідження документах були документи про взаємовідносини підприємства ГОВ «Полісся ГазЕнерго» з такими підприємствами як TOB «Столиця - Консалт», TOB «Гринвуд», TOB «Грен-Експорт», ПП «Лемпіра груп», TOB «Будперспектива-Люкс», TOB «Астро-Інформ». Відповідно до вказаних документів підприємство TOB «Полісся ГазЕнерго» формувало валові витрати та податковий кредит по ПДВ від вказаних підприємстві. Відповідно до висновку судово-економічної експертизи, факт формування валових витрат та податкового кредиту по ПДВ документально та нормативно підтверджуються, так як відповідно до податкового законодавства України, є певні підстави які надають право підприємству формувати валові витрати та податковий кредит по ПДВ. В даному випадку такі підстави підприємством були дотримані, а саме у підприємства були наявні всі необхідні документи, тобто видаткова накладна, акт виконаних робіт, договір, податкова накладна та інші (які було оформлено належним чином), які давали підприємству право формувати розмір валових витрат та розмір податкового кредиту. Будь-яких документів, що свідчили б про безтоварність проведених підприємством TOB «Полісся ГазЕнерго» операцій надано на експертизу не було;

- постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 10.02.2012 року, яка набула законної сили, було встановлено, що акт № 9984/23-1/34586446/0110 від 23.12.2010 року про результати планової виїзної перевірки TOB «Полісся ГазЕнерго» з питань дотримання вимог податкового законодавства та наступні податкові повідомлення-рішення були визнані недійсними та скасовані судом. Також, у вказаному судовому рішенні судом було зазначено, що ДПІ у м.Житомирі у своїх повідомленнях-рішеннях, що були винесені на підставі даного акту перевірки необґрунтовано прийшов до висновку про нікчемність правочинів.

Також на думку органів державного обвинувачення винуватість обох підсудних повністю підтверджується актом № 4461/23-1/34586446/0100 від 10.10.2011 року про результати позапланової виїзної перевірки TOB «Полісся ГазЕнерго» з питань дотримання вимог податкового законодавства, відповідно до якого підтверджено факти незаконного формування податкового кредиту для TOB «Полісся газенерго» на протязі 2009-2010 років від фіктивних підприємств TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспекгива-люкс», TOB «Столиця-консалт», TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB «Астро - Інформ» за начебто придбання товарів, робіт, послуг, на суму ПДВ 882 072 грн. (т.8 а.с. 14-29).

В той же час свідок ОСОБА_29 в суді показала, що в жовтні 2011 року нею проводилась позапланова документальна перевірка з питань дотримання вимог податкового законодавства TOB «Полісся ГазЕнерго», за період 2008-2010 років. Вказана перевірка проводилась на підставі направлення ДПІ у м. Житомирі, відповідно до чинного податкового законодавства. Фактично перевірка нею не проводилась, оскільки в неї не було допуску для проведення вказаної перевірки. Всі бухгалтерські документи, які були необхідні для проведення перевірки були вилучені в рамках кримінальної справи. Вона в акті, який вона сформувала, лише процитувала попередні два акти, хоча вона не мала можливості їх ані спростувати, ані підтвердити. Зазначений висновок був зроблений на підставі попередніх актів, що знаходились в той час у ДПІ у м.Житомирі.

Таким чином зазначений доказ не може бути покладений в основу обвинувального вироку по справі, оскільки під час складання зазначеного акту були порушені всі норми чинного законодавства щодо порядку складання та проведення податкових перевірок фінансово-господарської діяльності суб`єктів господарювання.

Крім того, в обґрунтування пред`явленого обом підсудним обвинувачення органами державного обвинувачення було покладено наступні докази :

- акт №4004/23-1/34586446/0100 від 07.09.2011 року про результати позапланової виїзної перевірки TOB «Полісся ГазЕнерго», з питань дотримання вимог податкового законодавства, відповідно до якого встановлено факти незаконного формування податкового кредиту для TOB «Полісся ГазЕнерго» на протязі 2009-2010 років, від фіктивних підприємств TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця-консалт», TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB «Астро - Інформ» за начебто придбання товарів, робіт, послуг, на суму ПДВ 882 072 грн. (т.7 а.с. 182-194);

- довідку № 46/35-3111/34586446 від 31 грудня 2010 року, про результати проведеного аналізу фінансово-господарських операцій TOB «Полісся ГазЕнерго», відповідно до якої встановлено факти формування податкового кредиту для TOB «Полісся ГазЕнерго» на протязі 2009-2010 років, від фіктивних підприємств TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця-консалт», TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB «Астро - Інформ» за начебто придбання товарів, робіт, послуг, на суму ПДВ 882 072 грн. (т. 1 а.с. 16-20);

- протокол виїмки від 07.06.2011 року проведеної у AT «Укрсиббанк», по банківським рахункам належним TOB «Полісся ГазЕнерго», в ході проведення якої вилучено роздруківку руху коштів відповідно до якої вбачається перерахунок грошових коштів TOB «Полісся ГазЕнерго» на банківські рахунки підприємств задіяних в злочинній схемі а саме: TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця-консалт»,ТОВ „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB „Асгро - Інформ", за начебто придбання товарів (робіт, послуг) (т. 33 а.с. 1-229);

- висновок комп`ютерно-технічної експертизи № 77 від 12.04.2011 року з додатками, відповідно до якого встановлено, що в системному комп`ютерному блоці вилученому в ході проведення обшуку, проведеного за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71,знаходяться бухгалтерські документи, по взаємовідносинам між TOB «Полісся ГазЕнерго» та підприємствами задіяними в злочинній схемі, а саме: TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця-консалт»,ТОВ „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB „Астро - Інформ" (т. 9 а.с. 4-10,93,94, 125, 150);

- протокол виїмки від 29.03.2011 року проведеної в ДПІ у м. Житомирі, в ході проведення якої вилучено податкові декларації з ПДВ TOB «Полісся ГазЕнерго», які містять завідомо неправдиві дані щодо формування податкового кредиту з ПДВ по проведеним безтоварним операціям TOB «Полісся ГазЕнерго» з «фіктивними» TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця- консалт»,ТОВ „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB „Астро - Інформ" (т. 10 а.с. 2-278);

- протокол обшуку від 02.02.2011 року проведеного за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_2 , в ході проведення якого було виявлено та вилучено бухгалтерські документи (видаткові накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі, рахунки- фактури) щодо проведених безтоварних операцій між TOB «Полісся ГазЕнерго» та «фіктивними» TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця- консалт»,ТОВ „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB „Астро - Інформ" (т. 3 а.с. 134-138, т. 11 а.с. 1-245, т. 17а.с. 1-253);

- протокол обшуку від 02.02.2011 року проведеного в офісному приміщенні TOB «Полісся ГазЕнерго» за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 71, в ході проведення якого було виявлено та вилучено бухгалтерські документи (видаткові накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі, рахунки- фактури) TOB «Полісся ГазЕнерго» та комп`ютерну техніку, на якій знаходяться документи фінансово-господарської діяльності підприємств задіяних в злочинній схемі, а саме: TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця - консалт», TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB «Астро - Інформ» (т. 3 а.с. 130-132);

- протокол обшуку від 02.02.2011 року проведеного в приміщенні ПАТ КБ «Євробанк» за адресою: м. Київ, б-р Шевченка, 35, в ході проведення якого було виявлено та вилучено реєстраційні справи та виписки по руху коштів по рахункам підприємств задіяних в злочинній схемі а саме: TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива-люкс», TOB «Столиця-консалт», TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB «Астро - Інформ» (т. 3 а.с. 148-151, г. 21 а.с. 1-140, т. 18 а.с. 117-424, т. 12 а.с. 1-435);

- протокол виїмки від 09.06.2011 року проведеної у ПАТ КБ «Хрещатик», по банківським рахункам належним TOB «Полісся ГазЕнерго», в ході проведення якої вилучено роздруківку руху коштів відповідно до якої вбачається перерахунок грошових коштів TOB «Полісся ГазЕнерго» на банківські рахунки підприємств задіяних в злочинній схемі а саме: TOB «Олімпус-К», TOB «Будперспектива- люкс», TOB «Столиця-консалт»,TOB „Мілінайтер ЛЛС", TOB ТД „Фаб Україна", ПП „Лемпіра груп", TOB „Аматіс", TOB „Астро - Інформ", за начебто придбання товарів (робіт, послуг) (т. 23 а.с. 2-278, т. 24 а.с. 1-286);

- протокол огляду від 17.01.2012 року відповідно до якого було оглянуто оптичний носій на якому знаходиться інформація в електронному вигляді. Оглядом вказаної інформації було встановлено, що вона являє собою телефонні розмови, які були отримані під час проведення оперативно-розшукових заходів «102» та легалізовані відповідно до дозволів Служби Безпеки України. На диску знаходяться телефонні розмови обвинуваченого ОСОБА_6 з іншими учасниками вчинення злочину, під час яких вони узгоджують свої спільні дії щодо проведення безтоварних операцій з метою незаконного формування податкового кредиту для TOB «Полісся газенерго» (т.8 а.с. 115-120);

- протокол огляду від 17.01.2012 року відповідно до якого було оглянуто оптичний носій на якому знаходиться інформація в електронному вигляді. Оглядом вказаної інформації було встановлено, що вона являє собою телефонні розмови, які були отримані під час проведення оперативно-розшукових заходів «102» та легалізовані відповідно до дозволів Служби Безпеки України. На диску знаходяться телефонні розмови обвинуваченого ОСОБА_30 , з іншими учасниками вчинення злочину, під час яких вони узгоджують свої спільні дії щодо проведення безтоварних операцій з метою незаконного формування податкового кредиту для TOB «Полісся ГазЕнерго» (т.8 а.с. 122-132);

- протокол огляду від 17.01.2012 року відповідно до якого було оглянуто оптичний носій на якому знаходиться інформація в електронному вигляді. Оглядом вказаної інформації було встановлено, що вона являє собою телефонні розмови, які були отримані під час проведення оперативно-розшукових заходів «102» та легалізовані відповідно до дозволів Служби Безпеки України. На диску знаходяться телефонні розмови обвинуваченого ОСОБА_5 , з іншими учасниками вчинення злочину, під час яких вони узгоджують свої спільні дії щодо безтоварних операцій з метою незаконного формування податкового кредиту для ГОВ «Полісся ГазЕнерго» (т.8 а.с. 134-143);

- протокол виїмки від 30.06.2011 року проведеної в ПАТ КБ «Євробанк», по банківським рахункам належним TOB „Аматіс", в ході проведення якої вилучено роздруківку руху коштів відповідно до якої вбачається перерахунок грошових коштів за проведені безтоварні операції між TOB „Аматіс" та TOB «Полісся ГазЕнерго» (т. 29 а.с. 159-314, 165);

- лист ДПІ у Приморському р-ні м. Одеси, № 12840/9/23-319 від 02.03.2011 року про неможливість проведення позапланових перевірок TOB „Мілінайтер JIJ1C" та TOB „Аматіс", у зв`язку з відсутністю підприємств за місцем знаходження, припиненням діяльності та скасуванням реєстрації (т. 5 а.с. 108);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB „Аматіс", відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB „Аматіс" для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 180 000,0 грн. (т. 6 а.с. 134-137);

- акт про відсутність юридичної особи, від 22.07.2011 року, відповідно до якого підприємство TOB „Аматіс", за фактичним місцем знаходження не знаходиться та не знаходилось з моменту реєстрації (т.7 а.с. 23);

- протокол виїмки від 23.03.2011 року проведеної в ДПІ Приморського р- ну м. Одеси, в ході проведення якої вилучено податкові декларації TOB „Мілінайтер ЛЛС", які містять завідомо неправдиві дані щодо проведених безтоварних операцій між TOB „Мілінайтер ЛЛС" та TOB «Полісся ГазЕнерго» (т. 38 а.с. 48-141);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB „Мілінайтер ЛЛС", відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB „Мілінайтер ЛЛС" для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 189 000,0 грн. (т.6 а.с. 113);

- акт про відсутність юридичної особи, від 21.07.2011 року, відповідно до якого підприємство TOB „Мілінайтер ЛЛС", за фактичним місцем знаходження не знаходиться та не знаходилось з моменту реєстрації (т.7 а.с. 17);

- протокол виїмки від 16.07.2011 року проведеної в ПАТ «Легбанк», по банківським рахункам належним TOB „Астро - Інформ", в ході проведення якої вилучено роздруківку руху коштів відповідно до якої вбачається перерахунок грошових коштів за проведені безтоварні операції між TOB „Астро - Інформ" та TOB «Полісся ГазЕнерго» (т. 30 а.с. 1-135, 102);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB «Астро-Інформ», відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB «Астро - Інформ» для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 16 785,0 грн. (т.6 а.с. 120-131);

- висновок судово-почеркознавчої експертизи № 78-00164 від 22.06.2011 року, відповідно до якого підписи в статуті ТОВ «Будперспектива-люкс» та інших реєстраційних документах виконані ОСОБА_24 (т. 7 а.с. 98-103);

- обвинувальний висновок по кримінальній справі № 70-00532, відповідно до якого ОСОБА_24 , обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205. ч. 2, 3 ст. 358 КК України (т. 7 а.с. 113-128);

- протокол виїмки від 15.07.2011 року проведеної в ПАТ «Агрокомбанк», по банківським рахункам належним TOB «Будперспектива-люкс», в ході проведення якої вилучено роздруківку руху коштів відповідно до якої вбачається перерахунок грошових коштів за проведені безтоварні операції між TOB «Будперспектива-люкс» та TOB «Полісся ГазЕнерго» (т. 27 а.с. 64-204);

- протокол виїмки від 25.03.2011 року проведеної в Дніпродзержинській міській раді, в ході проведення якої вилучено реєстраційні документи TOB «Будперспектива-люкс», згідно яких ОСОБА_24 виступила засновником і одноособовим власником підприємства, яке було створене з метою проведення та прикриття незаконної діяльності (т. 7 а.с. 68-95);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB «Будперспектива-люкс», відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB «Будперспектива-люкс» для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 21 761,0 грн. (т. 6 а.с. 101-104);

- протокол виїмки від 11.03.2011 року проведеної в ДПІ у м. Херсоні, в - ході проведення якої вилучено податкові декларації ПП „Лемпіра груп", які містять завідомо неправдиві дані щодо проведених безтоварних операцій між ПП „Лемпіра груп" та TOB «Полісся ГазЕнерго» та які підписані від імені ОСОБА_22 , який господарською діяльністю підприємства ніколи не займався (т. 37 а.с. 18-84);

- протокол виїмки від 17.03.2011 року проведеної в Одеській міській раді, в ході проведення якої вилучено статут ПП „Лемпіра груп" від 27.08.2010 року, та інші реєстраційні документи, згідно яких ОСОБА_22 виступив засновником і одноособовим власником підприємства, яке було створене з метою проведення та прикриття незаконної діяльності (т. 39 а.с. 2-87);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість ПП „Лемпіра груп", відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством ПП „Лемпіра груп" для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 13 935,0 грн. (т.6 а.с. 115-117);

- акт про відсутність юридичної особи, від 21.07.2011 року, відповідно до якого ПП „Лемпіра груп", за фактичним місцем знаходження не знаходиться та не знаходилось з моменту реєстрації (т.7 а.с. 21);

- протокол виїмки від 11.03.2011 року проведеної в ДПІ у м. Херсоні, в ході проведення якої вилучено податкові декларації TOB ТД „Фаб Україна", які містять завідомо неправдиві дані щодо проведених безтоварних операцій між TOB ТД „Фаб Україна" та TOB «Полісся ГазЕнерго» та які підписані від імені ОСОБА_31 , який господарською діяльністю підприємства ніколи не займався (т. 37 а.с. 85-216);

- лист ДПІ у м. Херсоні, № 2861/8/23-308 від 12.03.2011 року про неможливість проведення позапланових перевірок TOB ТД „Фаб Україна" та ПП „Лемпіра груп", у зв`язку з припиненням діяльності (т. 6 а.с. 1);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB ТД „Фаб Україна", відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB ТД „Фаб Україна" для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 379 000,0 грн. (т.6 а.с. 140-149);

- акт про відсутність юридичної особи, від 21.07.2011 року, відповідно до якого підприємство TOB ТД „Фаб Україна", за фактичним місцем знаходження не знаходиться та не знаходилось з моменту реєстрації (т.7 а.с. 20);

- обвинувальний висновок по кримінальній справі № 11/079018, відповідно до якого ОСОБА_32 , обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 205. ч. 2, 3 ст. 358 КК України (т. 8 а.с. 95-111);

- лист ДПІ у Оболонському р-ні м. Києва, № 3101/71 від 01.03.2011 року про неможливість проведення позапланової перевірки TOB «Столиця-консалт», у зв`язку з відсутністю підприємства за місцем знаходження, неподанням звітності до ДП1 та анулюванням свідоцтва платника ПДВ (т. 5 а.с. 98);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB «Столиця-консалт», відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB «Столиця-консалт» для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 67 500,0 грн. (т.6 а.с. 108-110);

- протокол огляду місця події, від 28.11.2011 року, відповідно до якого проведено огляд за фактичним місцем знаходження TOB «Столиця-консалт», в ході огляду встановлено, що підприємство за вказаною адресою не знаходиться (т.8 а.с. 43);

- лист ДПІ у м. Дніпродзержинську, № 16219/23-215 від 26.04.2011 року про неможливість проведення позапланової перевірки TOB «Олімпус-К», у зв`язку з ліквідацією та закриттям (т. 6 а.с. 6);

- аналіз додатку № 5 до податкових декларації з податку на додану вартість TOB «Олімпус-К», відповідно до якого підтверджується факт незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємством TOB «Олімпус-К» для підприємства TOB «Полісся ГазЕнерго», на загальну суму ПДВ 14 091,0 грн. (т.6 а.с. 95-98);

- протокол огляду місця події, від 30.11.2011 року, відповідно до якого проведено огляд за фактичним місцем знаходження TOB «Олімпус-К», в ході огляду встановлено, що підприємство за вказаною адресою не знаходиться (т.8 а.с. 54).

Оцінивши викладену вище групу доказів, суд приходить до наступного.

Вказані докази жодним чином не підтверджують пред`явлене підсудним обвинувачення з наступних підстав.

Зазначений висновок суду підтверджується :

- висновком судово-економічної експертизи №327 від 19.03.2014 року, відповідно до якого факт виконання обов`язків з боку ТОВ «Полісся ГазЕнерго» підтверджується даними бухгалтерського обліку та матеріалами перевірок від 23.12.2010 року, від 07.09.2011 року, від 10.10.2011 року та іншими відомостями бухгалтерського обліку, про те, що за період з квітня 2009 року по травень 2010 року щодо ТОВ «Полісся ГазЕнерго»:

- сума податкового кредиту нарахованого та сплаченого у складі вартості товарів/послуг, отриманого за період з квітня 2009 року по травень 2010 року складає на загальну суму 134071 грн. 50 коп.;

- суми податку на додану вартість в розмірі 134071 грн. 50 коп. нараховані та сплачені у складі вартості послуг з маркетингу, виконання проектних робіт, консалтингових послуг, юридичних послуг та послуг з надання реклами наданих ТОВ «Полісся ГазЕнерго» в періоді з квітня 2009 року по травень 2010 року підлягають віднесенню до складу податкового кредиту відповідного звітного періоду.

Вказаний висновок експертизи у сукупності з іншими доказами, що викладені вище, переконує суд в тому, що за інкримінований період господарської діяльності ТОВ «Полісся ГазЕнерго» будь-яких порушень чинного законодавства підсудними допущено не було, в тому числі на суму, що зазначено в обвинуваченні.

Відповідно до вказаної експертизи розмір податкового зобов`язання ТОВ «Полісся ГазЕнерго» за відповідний період складав 134071 грн. 50 коп., який повністю відповідає заявленому податковому кредиту.

В той же час, відповідно до висновків судово-економічних експертиз, як по призначеній по даній кримінальній справі, так і по справі, що була у проваджені адміністративного суду, а також відповідно до доказів, які були зібрані органами досудового слідства, було встановлено, що ТОВ «Полісся ГазЕнерго» своїм контрагентам сплачувало відповідні кошти офіційно через банківські установи, що підтверджує реальність зазначених в обвинуваченні господарських операцій.

Постановою ВАСУ від 14.11.2012 року (справа № К\9991/50772/12), відповідно до якої: «Жодним законом не передбачено право органу державної податкової служби самостійно, в позасудовому порядку, визнавати нікчемними правочини і дані, вказані платником податків в податкових деклараціях».

Судом встановлено, в матеріалах даного кримінального провадження відсутні відомості про те, що контрагенти ТОВ «Полісся ГазЕнерго», зазначені в обвинуваченні підсудним, у період 2009 2010 років були виключені з державного реєстру підприємств та юридичних осіб.

Постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013 року №11 було зазначено, що :

«Саме лише визнання господарським судом недійсними установчих документів юридичної особи, а також прийняття господарським судом рішення про ліквідацію юридичної особи чи про скасування державної реєстрації не є підставою для того, щоб вважати недійсними правочини, вчинені такою юридичною особою з іншими особами до моменту виключення її з державного реєстру.

Якщо у встановленому порядку буде з`ясовано, що господарський договір укладено юридичною особою з метою ухилення від сплати податків та інших обов`язкових платежів або для легалізації коштів, набутих законним шляхом, суд має визнати такі господарські зобов`язання недійсними за ознаками ч. 1 ст. 207 ГК України».

Постановою ВАСУ від 01.10.2013 року (справа № К-33862/10), відповідно до якої було зазначено : «Обов`язковою ознакою фіктивності правочину є відсутність у сторін наміру створити правові наслідки, які передбачені цим правочином. У разі виконання своїх обов`язків за договором хоча б однією з сторін фіктивність правочину не може вважатись встановленою».

Судом встановлено, що в матеріалах даної кримінальної справи відсутні будь-які відомості про те, господарські зобов`язання та договори, що буди укладені ТОВ «Житомир ГазЕнерго» з відповідними контрагентами за інкримінований період були визнані у судовому порядку недійсними, або були визнані недійсними вказані правочини.

Також роздруківка телефонних розмов підсудних по справі та інших осіб, які були отримані під час проведення оперативно-розшукових заходів «102» та легалізовані відповідно до дозволів Служби Безпеки України, не можуть бути підставою для визнання підсудних винуватими у вчиненні інкримінованих злочинів, оскільки їх винуватість не була підтверджена відповідними фінансовими документами та іншими доказами.

Крім того, органами досудового розслідування та державного обвинувачення, підсудні та «Особа П.» обвинувачуються у вчиненні злочинів групою осіб (з описом відповідної злочинної схеми) за період 01.04.2009 року по 20.05.2010 року.

В той же час з матеріалів кримінальної справи вбачається, що офіційно підсудний ОСОБА_6 представляв інтереси ТОВ «Полісся ГазЕнерго» відповідно до офіційно укладеного доручення з 10.02.2010 року, а докази, що підтверджують його пособництво у вчиненні зазначених вище злочинів за попередньою змовою групою осіб, як до 10.20.2010 року, так і до 20.05.2010 року, здобуто не було.

Зазначені вище докази в їх сукупності переконує суд в тому, що обвинувачення обох підсудних за всьома інкримінованими злочинами не знайшло свого підтвердження під час судового слідства, тому підсудні ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підлягають виправданню за пред`явленим їм обвинуваченням у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України,-

засудив :

ОСОБА_5 за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 212, ч.2 ст.28, ч.2 ст. 366 КК України виправдати за відсутністю в його діях складу вказаних злочинів.

Міру запобіжного заходу відносно виправданого у вигляді застави на суму 30 тис. грн. до набрання вироком законної сили залишити попередню.

ОСОБА_6 за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 212 КК КК України виправдати за відсутністю в його діях складу вказаних злочинів.

Міру запобіжного заходу відносно виправданого у вигляді підписки про невиїзд з постійного місця проживання до набрання вироком законної сили залишити попередню.

Судові витрати по справі віднести на рахунок держави.

Речові докази по справі : системний комп`ютерний блок, вилучений в ході проведення обшуку, проведеного за адресою: АДРЕСА_3 , повернути власнику за належністю; інші залишити в матеріалах даної кримінальної справи.

Арешт на майно ОСОБА_5 , накладений постановою слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Житомирській області від ОСОБА_33 від 09 лютого 2012 року : на причеп МАЗ 8114, житловий будинок за адресою : АДРЕСА_4 , скасувати.

Арешт на майно ОСОБА_6 , накладений постановою слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Житомирській області від ОСОБА_33 від 09 лютого 2012 року : на нежиле приміщення за адресою : АДРЕСА_5 , скасувати.

В зв`язку з чим, скасувати заборону на відчуження будь-якого рухомого та нерухомого майна, що належить ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ТОВ «Полісся ГазЕнерго».

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Житомирської області через Корольовський районний суд м.Житомира протягом 15 діб з моменту його проголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55818988
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —296/415/12

Ухвала від 26.02.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Постанова від 26.02.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Постанова від 20.11.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Святська Олена Володимирівна

Постанова від 27.09.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Святська Олена Володимирівна

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Бережна С. В.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Бережна С. В.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Бережна С. В.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Бережна С. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Бережна С. В.

Ухвала від 22.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Бережна С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні