Рішення
від 16.06.2009 по справі 2-293/2009
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-293/2009р. Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И 16 червня 2009 року м. Носівка Носівський районний суд Чернігівської області у скл аді: головуючого - судді ОСОБА_1, за участю секретаря Прищепи С.А., позивача ОСОБА_3, представника позивача ОСОБА_4, представника відповідача Литвинця В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Но сівського районного суду цив ільну справу за позовом ОСО БА_3 до Товариства з обмежен ою відповідальністю „Д-2 АГРО ПРОЕКТ” про стягнення плати за оренду земельного паю та р озірвання договору оренди зе млі,

В С Т А Н О В И В:

24 квітня 2009 року до Носівс ького районного суду Чернігі вської області звернувся О СОБА_3 з позовом до ТОВ „Д-2 АГ РОПРОЕКТ” про стягнення плат и за оренду земельного паю та розірвання договору оренди землі.

Позивач обґрунтовує позо вні вимоги тим, що 30 жовтня 2007 ро ку він уклав договір оренди з емлі з відповідачем, за умова ми якого орендар (відповідач ) зобов' язаний щороку не піз ніше 30 грудня сплачувати орен дну плату в грошовому еквіва ленті, яка складає 600 (шістсот) г ривень на рік. Проте умови дог овору орендар не виконує, а то му він змушений звертатися д о суду з указаним позовом.

У судовому засіданні пози вач ОСОБА_3 заявлені позов ні вимоги підтримав у повном у обсязі.

У судовому засіданні предс тавник позивача ОСОБА_4 та кож просив про задоволення п озову ще з тих підстав, що земе льна ділянка не використовує ться для ведення товарного с ільськогосподарського виро бництва і сільськогосподарс ька продукція орендарем не в иробляється та додатково про сив стягнути пеню у розмірі 0,1 % від несплаченої суми за кожн ий день прострочення, що стан ом на 16 червня 2009 року становит ь 99 гривень 60 копійок.

У судовому засіданні предс тавник відповідача ОСОБА_5 позовні вимоги не визнав, м отивуючи своє заперечення ти м, що договір оренди земельно ї ділянки укладено на 10 років, 14 листопада 2007 року його зареє стровано у Носівському відді ленні Чернігівської регіона льної філії ДП „Центр ДЗК” і в ін визначає розмір, порядок т а умови виплати орендної пла ти. Орендна плата за користув ання земельною ділянкою вста новлена у розмірі 2% відсотків від нормативної грошової оц інки земельної ділянки, а дог овором передбачено, що вона п очинає сплачуватися з другог о року користування з дати на буття чинності договором. Ос кільки договір набув чинност і 14 листопада 2007 року, то орендн а плата повинна нараховувати сь починаючи з 15 листопада 2008 р оку. Слова „починаючи з друго го року” були викреслені з до говору, однак дане виправлен ня тексту договору не було на лежним чином обумовлено стор онами. За таких обставин ТОВ „ Д-2 АГРОПРОЕКТ” не було зобов' язане нараховувати орендну п лату за 2008 рік, тому і не було до пущено невиконання зобов' я зання по виплаті орендної пл ати. Крім того, договір передб ачає множинність форм виплат и орендної плати (грошима, зер ном, навозом, послугами), як це і передбачено ст. 22 Закону Укр аїни „Про оренду землі”.

ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” пропону вало власникам землі отримат и орендну плату в натуральні й формі (зерном) про що інформу вало власників землі на зага льних зборах жителів відпові дних сіл та оголошенням у рай онній газеті. Оскільки позив ач відповідної заяви не надс илав, тому і не отримав орендн у плату до цього часу. До того ж, він не вказав у позовній зая ві та не подав суду доказів іс тотного порушення договору о ренди з боку ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕК Т”. Таким чином позов є невмот ивованим та безпідставним, а тому представник відповідач а просив відмовити у задовол енні позову.

Заслухавши пояснення стор ін, вивчивши матеріали справ и, судом встановлені такі фак ти та відповідні їм правовід носини:

Факт перебування сторін у д оговірних відносинах щодо ор енди земельної ділянки, нале жної позивачеві підтверджує ться договором оренди землі № 48 від 30 жовтня 2007 року (а. с. 5-6), акт ом приймання-передачі земель ної ділянки від 30 жовтня 2007 рок у (а. с. 7), згідно з яким земельна ділянка розміром 5,0723 га, перед ана в оренду ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕК Т” для ведення сільськогоспо дарського виробництва строк ом на 10 років.

Відповідно до п. п. 9, 11 вказано го Договору орендна плата вн оситься орендарем у розмірі 2% відсотків від нормативної г рошової оцінки земельної діл янки в гривнях, що становлять 600 гривень, в натуральній форм і або послугами в строк до кін ця кожного року.

Пунктом 14 Договору передбач ено, що у разі невнесення орен дної плати у строки, визначен і договором, справляється пе ня у розмірі 0,1% від несплачено ї суми за кожний день простро чення.

Відповідно до п. п. 31, 34 вказано го Договору, його дія припиня ється за рішенням суду на вим огу однієї із сторін унаслід ок невиконання другою сторон ою обов' язків, передбачених договором. За невиконання аб о неналежне виконання догово ру сторони несуть відповідал ьність відповідно до закону та договору оренди землі.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов' язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог Ц К України.

Відповідно до ст. 527 ЦК Україн и боржник зобов' язаний вико нати свій обов' язок, а креди тор прийняти виконання особи сто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частина 1 статті 530 ЦК України передбачає, що якщо у зобов' язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Відповідно до ст. 611 ЦК Украї ни у разі порушення зобов' я зання настають правові наслі дки, встановлені договором а бо законом, зокрема припинен ня зобов' язання внаслідок о дносторонньої відмови від зо бов' язання, якщо це встанов лено договором або законом, а бо розірвання договору.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу.

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и, договір є обов' язковим дл я виконання сторонами.

Згідно ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору доп ускається лише за згодою сто рін, якщо інше не встановлено договором або законом. Догов ір може бути змінено чи розір вано за рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у разі іст отного порушення договору др угою стороною, та в інших випа дках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договор у, коли внаслідок завданої ци м шкоди друга сторона значно ю мірою позбавляється того, н а що вона розраховувала при у кладенні договору.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни „Про оренду землі” оре ндна плата може справлятися у грошовій, натуральній та ві дробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Відповідно до ст. 32 вказаног о Закону на вимогу однієї із с торін договір оренди землі м оже бути достроково розірван ий за рішенням суду в разі нев иконання сторонами обов' яз ків, передбачених ст. ст. 24, 25 цьо го Закону та умов договору, а також на підставах, визначен их Земельним кодексом Україн и та іншими законами України .

У відповідності до п. 12 догов ору оренди передача продукці ї та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами. Відпов ідач не надав суду документ, я кий би відповідно до умов дог овору посвідчував виплату ор ендної плати чи передачу про дукції орендодавцю.

Також суд бере до уваги, що н амагання відповідача інформ увати орендодавців про випла ту орендної плати у натураль ній формі датовані лише 14 бере зня 2009 року у районній газеті „ Носівські вісті” примірник я кої було оглянуто у судовому засіданні.

Заслухавши пояснення стор ін, вивчивши матеріали справ и, беручи до уваги, що рішення у справі не суперечить закон у, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд прих одить до висновку що позов пі длягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК Укр аїни стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуд жує з другої сторони понесен і нею і документально підтве рджені судові витрати.

На підставі ст. ст. 526, 527, 530, 611, 625, 629, 65 1 ЦК України, ст. ст. 22, 24, 25, 32 Закону України „Про оренду землі”, с т. ст. 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_3 задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю „Д -2 АГРОПРОЕКТ” (фактична адрес а: 01021, вул. Липська, 12/5, офіс 22, м. Киї в, юридична адреса: 17112, вул. Стра тілата, 1, с. Селище, Носівськог о району Чернігівської облас ті, р/р 26007010001681 у філії ТОВ УніКред итБанку у м. Києві, МФО 300744, код Є ДРПОУ 35197797) на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифіка ційний номер НОМЕР_1, який проживає у АДРЕСА_1 забор гованість по орендній платі за договором оренди земельно ї ділянки у розмірі 600 (шістсот ) гривень, пеню у розмірі 99 (дев' яносто дев' ять) гривень 60 коп ійок (166х0,6=99,6), та судові витрати у сумі 89 (вісімдесят дев' ять) г ривень 50 копійок.

Розірвати договір оренди з емлі № 48 від 30 жовтня 2007 року, укл адений між ОСОБА_3 і Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Д-2 АГРОПРОЕКТ”, заре єстрований у Носівському від діленні Чернігівської регіо нальної філії центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земе ль вчинено запис від 14 листопа да 2007 року за № 0407856000037.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до а пеляційного суду Чернігівсь кої області через Носівський районний суд. Заява про апеля ційне оскарження рішення мож е бути подана протягом 10 днів з дня його проголошення, а апе ляційна скарга - протягом 20 д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження.

Суддя В .М. Корзаченко

Дата ухвалення рішення16.06.2009
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу5597451
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення плати за оренду земельного паю та р озірвання договору оренди зе млі

Судовий реєстр по справі —2-293/2009

Рішення від 15.09.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Рішення від 26.06.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С.А.

Рішення від 30.04.2009

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Бондаренко Г.Ю.

Рішення від 15.04.2009

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук Сергій Федорович

Рішення від 24.04.2009

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К.В.

Ухвала від 24.03.2009

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Коваль Федір Іванович

Рішення від 25.02.2009

Цивільне

Сніжнянський міський суд Донецької області

Корекян Н.Р.

Ухвала від 11.02.2009

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Гукаленко О.О.

Ухвала від 14.10.2009

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Валевач М. М.

Рішення від 12.05.2009

Цивільне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Петрова Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні