Рішення
від 10.07.2009 по справі 31/287
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 31/287 10.07.09

За позовом Відкр итого акціонерного товарист ва "Ака", м. Київ

До 1. Київської місь кої ради м.Київ

2. Головного управлін ня земельних ресурсів викона вчого органу Київради

(Київської міської де ржавної адміністрації)

Про визнання укла деною додаткової угоди

Суддя Качан Н.І.

Представники:

Від позивача Біцюк В.С. - пред. по довір.

Від відповідача 1. не з' явились

Від відповідача 2. С торожук А.В. - пред. по довір .

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання у кладеними змін до договору о ренди земельних ділянок від 07 квітня 2006 р., зареєстрованого Головним управлінням земель них ресурсів - виконавчим ор ганом Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії) 13 квітня 2006 року за № 63-6-00355 з мом енту набрання чинності судов им рішенням на умовах, визнач ених у Додатковій угоді до за значеного договору та про зо бов' язання відповідача 2. за реєструвати Додаткову угоду до договору оренди земельни х ділянок від 07 квітня 2006р., у вст ановленому порядку.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 26.06.2009р. поруш ено провадження у справі та п ризначено судове засідання н а 08.07.2009р.

В судовому засіданні 08.07.2009р. б уло оголошено перерву до 10.07.2009р ., відповідно до ст. 77 ГПК Україн и.

В судовому засіданні пред ставник позивача позов підтр имав в повному обсязі.

Вимоги позову мотивовані тим, що позивачем у встановле ному порядку забезпечено під готовку усіх необхідних доку ментів для укладення Додатко вої угоди до договору оренди земельних ділянок від 07 квітн я 2006 року.

Представники відповідача 1. в судове засідання не з' яв илися. Проте, від відповідача 1. до суду надійшов відзив на п озовну заяву. Відповідач 1. поз ов не визнав та свої заперече ння проти позову мотивував т им, що відсутні законодавчо в изначені підстави для укладе ння додаткової угоди до дого вору оренди земельних діляно к.

Відповідач 2. проти позову з аперечив, посилаючись на те, щ о позивач не подавав до нього на реєстрацію Додаткову уго ду до договору оренди земель них ділянок від 07 квітня 2006 рок у.

Судом, у відповідності до вимог ст. 81-1 ГПК України, склад алися протоколи судових засі дань, які долучені до матеріа лів справи.

Розглянувши подані сторо нами документи і матеріали, в себічно і повно з' ясувавши фактичні обставини, на яких ґ рунтується позов, об' єктивн о оцінивши докази, які мають ю ридичне значення для розгляд у справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення п редставників сторін, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

7 квітня 2006 року між Відкр итим акціонерним товариство м «АКА»та Київською міською радою було укладено договір оренди земельних ділянок з ц ільовим призначенням для екс плуатації та обслуговування складських та адміністратив но-виробничих будівель, зага льною площею 1,8733 га, які розташ овані по вул. Автопарковій, 7 у Дарницькому районі міста Ки єва, який був зареєстрований Головним управлінням земель них ресурсів виконавчого орг ану Київради (Київської місь кої держаної адміністрації) про що зроблено запис від 13.04.2006 р. за № 63-6-00355.

18 листопада 2008 року між позив ачем та ДП «БКС-Капітал»було укладено попередній договір про спільну діяльність в сфе рі експлуатації та обслугову вання складських та адмініст ративно-виробничих будівель . При цьому, однією з умов укла дення Основного договору сто рони зазначили збільшення ст року оренди земельної ділянк и.

Пунктом 11.1 Договору оренди з емельних ділянок встановлен о, що всі зміни та/або доповнен ня до цього договору вносять ся за згодою сторін. Згодою аб о запереченням Орендодавця н а зміни та/або доповнення до ц ього Договору, є його рішення , прийняте в установленому за конодавством порядку.

10 лютого 2009 року позивач звер нувся до відповідача 1. з пропо зицією внести зміни до Догов ору оренди земельних ділянок , виклавши п. 3.1 Договору оренди земельної ділянки в наступн ій редакції: «3.1. Договір уклад ено на 49 (сорок дев' ять) років .»та направив, разом із зверне нням, підписаний з свого боку у трьох екземплярах проект Д одаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 07.04.2006р.

Відповідно до ч. 2 ст. 188 Господ арського кодексу України сто рона договору, яка вважає за н еобхідне змінити або розірва ти договір, повинна надіслат и пропозиції про це другій ст ороні за договором.

Частиною 3 ст. 188 ГК України вс тановлено, що сторона догово ру, яка одержала пропозицію п ро зміну чи розірвання догов ору, у двадцятиденний строк п ісля одержання пропозиції по відомляє другу сторону про р езультати її розгляду.

Проте, як підтверджується л истом відповідача 2. № 05-358/7334 від 1 6.03.2009р., відповідач 1. у встановле ний законодавством термін не надав позивачу відповіді на звернення щодо внесення змі н до Договору оренди земельн их ділянок.

Статтями 13 і 41 Конституції У країни встановлено, що від ім ені Українського народу прав а власності здійснюють орган и державної влади та органи м ісцевого самоврядування в ме жах, визначених Конституцією , і усі суб' єкти права власно сті рівні перед законом. Коже н має право володіти, користу ватися і розпоряджатися своє ю власністю.

Відповідно до статей 142 - 145 Ко нституції України до матеріа льної основи органів місцево го самоврядування, крім інши х об' єктів, належить земля, у правління якою здійснюють те риторіальні громади через ор гани самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийня ття рішень. Права органів сам оврядування захищаються у су довому порядку.

Відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни «Про оренду землі»дого вір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов' язаний за плату передати оре ндареві земельну ділянку у в олодіння і користування на п евний строк, а орендар зобов' язаний використовувати земе льну ділянку за призначенням відповідно до умов договору та вимог земельного законод авства.

Частиною четвертою ст. 188 ГК України визначено, що у разі я кщо сторони не досягли згоди про зміни договору або у разі неодержання відповіді у вст ановлений строк з урахування м часу поштового обігу, заінт ересована сторона має право передати спір на вирішення с уду.

Частиною п' ятою ст. 188 ГК Ук раїни визначено, якщо судови м рішенням договір змінено а бо розірвано, договір вважає ться зміненим або розірваним з дня набрання чинності дани м рішенням, якщо іншого строк у набрання чинності не встан овлено за рішенням суду.

Відповідно до ст. 30 Закону Ук раїни «Про оренду землі»змін а умов договору оренди землі здійснюється за взаємною зг одою сторін. У разі недосягне ння згоди щодо зміни умов дог овору оренди землі спір вирі шується в судовому порядку.

Враховуючи, що відповідач 1 . не надав позивачу відповіді про результати розгляду про позиції щодо внесення змін д о Договору оренди земельних ділянок та що відповідачем 1. н е надано жодних зауважень до проекту додаткової угоди до зазначеного договору, обґру нтованість необхідності вне сення змін до договору оренд и земельних ділянок, які прос ить внести позивач, а також то й факт, що відповідач 1. фактич но ухиляється від укладання додаткової угоди, чим порушу є право на оренду землі іншої сторони, то права та інтереси останньої підлягають захист у шляхом визнання додаткової угоди до договору оренди зем ельних ділянок укладеною у р едакції, запропонованій пози вачем.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни «Про місцеве самовряду вання в Україні»до відання в иконавчих органів сільських , селищних, міських рад належа ть реєстрація суб' єктів пра ва власності на землю; реєстр ація права користування земл ею і договорів на оренду земл і; видача документів, що посві дчують право власності і пра во користування землею.

Відповідно до Положення пр о Головне управління земельн их ресурсів (затверджене ріш енням Київради від 19.12.2002р. № 182/342), с аме Головне управління земел ьних ресурсів організовує ви дачу державних актів на прав о власності на землю і право к ористування землею, оформлен ня та видачу договорів оренд и земельних ділянок та здійс нює їх реєстрацію по м. Києву.

Рішенням Київради від 29.05.2003р . № 433/593 «Про забезпечення ефект ивного землекористування в м істі Києві»встановлено, що Г оловному управлінню земельн их ресурсів доручено у повно му обсязі здійснювати підгот овку документів, що посвідчу ють право власності та право користування, відповідно до пункту «з»ст. 9 та пункту «є»с т. 184 Земельного кодексу Украї ни.

Відповідно до ч. 2 ст. 386 Цивіль ного кодексу України власник , який має підстави передбача ти можливість порушення свог о права власності іншою особ ою, може звернутися до суду з в имогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити й ого право, або з вимогою про вч инення певних дій для запобі гання такому порушенню.

Захист прав на орендовану з емельну ділянку встановлено ст. 27 Закону України «Про орен ду землі», згідно з якою оренд ареві забезпечується захист його права на орендовану зем ельну ділянку на рівні із зах истом права власності на зем ельну ділянку відповідно до закону.

Таким чином, враховуючи, що відповідач 2. не забезпечив пі дготовку договору про внесен ня змін до договору оренди зе мельних ділянок від 07 квітня 2 006 року на підставі рішення Ки ївради від 23.12.2004 року N 918/2328 та не зд ійснив його реєстрацію, пози вач зазначає, що відповідач 2. може порушити права позивача щодо реєстрації Додаткової угоди до договору оренди зем ельних ділянок.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна із сторін повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК Укр аїни господарський суд прийм ає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За таких обставин, позов в изнається судом доведеним, о бґрунтованим та таким, що під лягає задоволенню.

Враховуючи, що відповідно д о ст. 44 ГПК України позивачем п онесені судові витрати, пов' язані з розглядом справи, зок рема витрати на оплату інфор маційно-технічного забезпеч ення судового процесу та спл ати державного мита, то зазна чені витрати відшкодовуютьс я за рахунок відповідачів (ст . 49 ГПК України).

Керуючись 13, 41, 142-145 Конституці ї України, статтею 188 Господар ського кодексу України, стат тею 386 Цивільного кодексу Укра їни, статтями 1, 13, 27, 30 Закону Укра їни «Про оренду землі»стаття ми 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, Договором сторін, Господа рський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити.

2. Внести зміни до Догов ору оренди земельної ділянки від 07 квітня 2006 року, зареєстро ваного Головним управлінням земельних ресурсів - викона вчим органом Київради (Київс ької міської державної адмін істрації) 13 квітня 2006 року за № 63 -6-00355, вважаючи укладеною з моме нту набрання чинності судови м рішенням Додаткову угоду д о зазначеного договору в ред акції, яка підписана Відкрит им акціонерним товариством « АКА»на умовах визначених у д одатковій угоді:

«ДОДАТКОВА УГОДА

до договору оренди земель них ділянок від 07 квітня 2006 р., за реєстрованого Головним упра влінням земельних ресурсів - виконавчим органом Київради (Київської міської державно ї адміністрації) 13 квітня 2006 ро ку за № 63-6-00355

місто Київ, __ _липень __2009 р._( дві т исячі дев' ятого року)

Київська міська рада (міс цезнаходження: м. Київ, вул. Хр ещатик, 36, ідентифікаційний ко д 22883141, зареєстрована Шевченкі вською районною у місті Києв і державною адміністрацією 0 2.06.1992 року за № 1 074 120 0000 007314) - далі у тек сті - «Орендодавець», в особ і Київського міського голови Чернівецького Леоніда Мих айловича, який діє на підст аві ст. 42 Закону України «Про м ісце самоврядування в Україн і», з однієї сторони, та

Відкрите акціонерне товар иство «АКА»(місцезнаходженн я: м. Київ, вул. Автопаркова, 7; ід ентифікаційний код 31458257, зареє строване Дарницькою районно ю у місті Києві державною адм іністрацією 28.05.2001 року за № 1 065 120 0 000 005578) - далі у тексті «Орендар» , в особі генерального директ ора Андронова Анатолія Афа насійовича, який діє на під ставі Статуту, з іншої сторон и,

домовились внести зміни до Договору оренди земельних д ілянок, укладеного між сторо нами та зареєстрованого Голо вним управлінням земельних р есурсів - виконавчого орган у Київради (Київської місько ї державної адміністрації) 13 к вітня 2006 року за № 63-6-00355 у книзі за писів державної реєстрації д оговорів (далі - Договір), та у клали дану угоду (далі у текст і - Угода) про наступне:

1. Внести зміни до п. 3.1. Договор у, виклавши його у наступній р едакції:

«3.1. Договір укладено на 49 (сор ок дев' ять) років.»

2. Всі інші умови договору за лишаються без змін.

3. Дана додаткова угода набу ває чинності з дня її реєстра ції Головним управлінням зем ельних ресурсів - виконавчи й орган Київради (Київської м іської державної адміністра ції).

4. Дана додаткова угода є нев ід' ємною частиною Договору і складена у трьох примірник ах. Один примірник для Орендо давця (знаходиться на зберіг анні у Головному управлінні земельних ресурсів - викона вчого органу Київради (Київс ької міської державної адмін істрації), один - для зберіга ння у справах нотаріуса, один - для Орендаря.

5. Витрати, пов' язані з нота ріальним посвідченням цього договору, сплачує Орендар.

ПІДПИСИ СТОРІН

Київський міський голова


Орендар


»

3. Зобов' язати Гол овне управління земельних ре сурсів виконавчого органу Ки ївради (Київської міської де ржавної адміністрації) зареє струвати Додаткову угоду до договору оренди земельної ді лянки від 07 квітня 2006р., зареєст рованого Головним управлінн ям земельних ресурсів - вико навчим органом Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) 13 квітня 2006 року за № 63-6-00355 у встановленому порядку .

4. Стягнути з Київської міської ради (01044, м. Київ, вул. Хр ещатик, 36; код 22883141) на користь Від критого акціонерного товари ства «АКА»(02121, м. Київ, вул. Автоп аркова, 7 ЄДРПОУ 31458257) 42 (сорок дві ) грн. 50 коп. витрат по сплаті де ржавного мита та 156 (сто п'ятдес ят шість) грн. 25 коп. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

5. Стягнути з Головного управління земельних ресурс ів виконавчого органу Київра ди (Київської міської держав ної адміністрації) (01601, м. Київ, в ул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) на кори сть Відкритого акціонерного товариства «АКА»(02121, м. Київ, ву л. Автопаркова, 7 ЄДРПОУ 31458257) 42 (со рок дві) грн. 50 коп. витрат по сп латі державного мита та 156 (сто п'ятдесят шість) грн. 25 коп. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

6. Видати накази після н абрання рішенням законної си ли.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення 10-денного стр оку з дня його підписання.

Суддя Н. І. Качан

Дата підписання рішення 10 л ипня 2009 року.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.07.2009
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу5732520
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/287

Ухвала від 23.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 23.07.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Судовий наказ від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 03.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні