Рішення
від 06.12.2007 по справі 2-2340/07
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 2-2340/07

РІШЕННЯ

ЇМ ЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2007 року

Першотравневий райо нний суд м. Чернівці в складі г оловуючого судді Попова Г.Г. п ри секретарі Котелевській Т. В., розглянувши в відкритому п опередньому судовому засіда нні в м. Чернівці справу за поз овом ОСОБА_1, мешканця АД РЕСА_1, до ОСОБА_3 мешканц я АДРЕСА_1 про визначення часток в праві спільної сумі сної власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся д о суду з позовом до відповіда ча про визначення часток в пр аві спільної сумісної власно сті.

Посилається в позовній заяві на те, що 13.09.2002 року Департ аментом житлово-комунальног о господарства Чернівецької міської ради видане свідоцт во про право власності на ква ртиру, що знаходиться за адре сою АДРЕСА_1, йому - ОСОБА _1, його дружині ОСОБА_2 та його сину ОСОБА_3. Відпові дно до даного свідоцтва дана квартира належить їм на прав і спільної сумісної власност і.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року помир ає дружина позивача ОСОБА_2 .

Для оформлення спадщини позивач звернувся у Першу Че рнівецьку державну нотаріал ьну контору.

Згідно із ст. 1297 ЦК Укра їни йому, як спадкоємцю, який п рийняв спадщину, у складі яко ї є нерухоме майно, необхідно було звернутись до нотаріус а за видачею свідоцтва про пр аво на спадщину.

У ч. 1 ст. 1298 ЦК України заз начено, що свідоцтво про прав о на спадщину видається спад коємцям після закінчення шес ти місяців з часу відкриття с падщини.

Відповідно до п. 224 Інструкц ії про порядок вчинення нота ріальних дій нотаріусами Укр аїни, нотаріус може видати св ідоцтво про право на спадщин у за законом чи за заповітом п ісля смерті одного з учасник ів спільної сумісної власнос ті лише після визначення час тки померлого у спільному ма йні. Тому при спадкуванні так ої частки істотне значення м ає встановлення її розміру, щ о може бути зроблено як за жит тя спадкодавця, так і після ві дкриття спадщини.

Однак, спільна сумісна власність є без частковою і п раво кожного із співвласникі в поширюється на все майно, ча стки визначаються у випадку її припинення і передбачають ся рівними, якщо інше на встан овлено домовленістю між учас никами або законом.

Між ними, як співвласник ами, домовленості про визнач ення або виділення частки із майна, що є у їхній сумісній в ласності - немає.

2

Тому, позивач просить вста новити, що квартира, яка знахо диться за адресою АДРЕСА_1 належить на праві спільної ч асткової власності по 1/3 частц і квартири кожному а саме йом у, його сину та померлій дружи ні, а також припинити право сп ільної сумісної власності на дану квартиру.

При попередньому розгл яді справи позивач, позов під тримав, та підтвердив обстав ини вказані в позовній заяві , і просив встановити, що кварт ира АДРЕСА_1 належить йому ОСОБА_1, ОСОБА_3 та поме рлій ОСОБА_2 на праві спіл ьної часткової власності по 1/3 частці квартири кожному та припинити право спільної сум існої власності на дану квар тиру.

Відповідач в попередньо му судовому засіданні позов визнав повністю і підтвердив обставини викладені в позов ній заяві. Просив позов задов ольнити та пояснив суду, що на більшу частку він не претенд ує.

Виходячи з наведеног о, суд вважає, що рішення у спр аві можливо постановити при проведенні попереднього суд ового засідання.

Відповідно до ч.4 ст. 130 ЦП К України при визнанні позов у ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст. 1 74 ЦПК України.

Згідно з ч 4 ст. 174 ЦПК Ук раїни у разі визнання відпов ідачем позову суд за наявнос ті для того законних підстав ухвалює рішення про задовол ення позову.

Суд заслухавши позивача , відповідача дослідивши пис ьмові докази, які є у справі вв ажає, що позов обґрунтований , та підлягає задоволенню, з на ступних підстав.

Судом встановлено, що д ійсно 13 вересня 2002 року Департа ментом житлово-комунального господарства Чернівецької м іської ради видане свідоцтво про право власності на кварт иру, що знаходиться за адресо ю АДРЕСА_1, позивачу - ОСО БА_1, та членам його сім'ї ОС ОБА_2 та ОСОБА_3.

Відповідно до даного свідоцтва ця квартира належ ить їм на праві спільної сумі сної власності.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року по мерла одна із співвласників даної квартири ОСОБА_2, пр о що свідчить свідоцтво про с мерть видане управлінням реє страції громадського стану Ч ернівецької міської ради м. Ч ернівці ІНФОРМАЦІЯ_1 року актовий запис № 887.

Для оформлення спадщи ни позивачу необхідно встано вити частки у спільній суміс ній власності.

Згідно із ст. 1297 ЦК Украї ни позивачу, як спадкоємцю, як ий прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, необхі дно було звернутись до нотар іуса за видачею свідоцтва пр о право на спадщину.

У ч. 1 ст. 1298 ЦК України зазна чено, що свідоцтво про право н а спадщину видається спадкоє мцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спа дщини.

Відповідно до п. 224 Інст рукції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусам и України, нотаріус може вида ти свідоцтво про право на спа дщину за законом чи за запові том після смерті одного з уча сників спільної сумісної вла сності лише після визначення частки померлого у спільном у майні.

Спільна сумісна власн ість є без частковою і право к ожного із співвласників поши рюється на все майно, частки в изначаються у випадку її при пинення і передбачаються рів ними, якщо інше не встановлен о домовленістю між учасникам и або законом.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 355, 368, 369, 1261, 1268, 1296-1 298 ЦК України, ст. ст. З, 209, 212, 213, 215, 218 ЦП К України,

3

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в по вному обсязі

Визначити, що частки в квартирі, яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1 є рівним и, тобто по 1/3 частці належить к ожному співвласнику, а саме: п озивачу - ОСОБА_1, ОСОБА_3 та померлій ОСОБА_2.

Встановити спільну час ткову сумісну власність на к вартиру АДРЕСА_1 і визнати право власності по 1/3 частки д аної квартири ОСОБА_1, ОС ОБА_3 та померлій ОСОБА_2 , та припинити право спільної сумісної власності вказани х осіб на цю квартиру.

Заяву про апеляційне оскарження даного рішення су ду може бути подано протягом десяти днів з дня проголошен ня рішення. Апеляційна скарг а на рішення суду може бути по дана до апеляційного суду Че рнівецької області через Пер шотравневий районний суд м. Ч ернівці на протязі двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження., почи наючи з дня наступного після його проголошення.

Дата ухвалення рішення06.12.2007
Оприлюднено19.11.2009
Номер документу5741556
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2340/07

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий Олексій Вікторович

Рішення від 04.05.2007

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є.В.

Рішення від 06.12.2007

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Г.Г.

Рішення від 18.10.2007

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Дубовик Р.Є.

Рішення від 07.11.2007

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог І.М.

Рішення від 28.11.2007

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Забіяко Ю.Г.

Рішення від 24.12.2007

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Крачкова С.В.

Рішення від 18.09.2007

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д.І.

Рішення від 24.09.2007

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Колупаєв В.В.

Рішення від 10.09.2007

Цивільне

Новокаховський міський суд Херсонської області

Ведяшкіна Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні