Рішення
від 25.06.2009 по справі 2-288/2009
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-288/2009р. Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И 25 червня 2009 року м. Носівка Носівський районний суд Чернігівської області в скл аді: головуючого - судді Кучерявця О.М., за участю секретаря Марушка І.М., позивача ОСОБА_3 представника відповідача Литвинця В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду цивільну справу за позово м ОСОБА_3 до Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Д-2 АГРОПРОЕКТ” про стягнення орендної плати за землю та ро зірвання договору оренди зем лі,

У С Т А Н О В И В:

24 квітня 2009 року до Носівс ького районного суду звернув ся ОСОБА_3 з позовом до ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” про стягненн я орендної плати за землю та р озірвання договору оренди зе млі.

Позивач обґрунтовує позо вні вимоги тим, що 30 жовтня 2007 ро ку він уклав договір оренди з емлі з відповідачем, за умова ми якого орендар (відповідач ) зобов' язаний до кінця кожн ого року сплачувати орендну плату в грошовому еквівалент і, яка складає 600 (шістсот) гриве нь на рік. Проте умови договор у орендар не виконує, а тому ві н змушений звернутись до суд у із вказаним позовом.

В судовому засіданні пози вач підтримував позов і прос ив про його задоволення, а пре дставник відповідача позовн і вимоги не визнав, мотивуючи своє заперечення наступними доводами. Договір оренди зем ельної ділянки укладено на 10 р оків, 14 листопада 2007 року його з ареєстровано у Носівському в ідділенні Чернігівської рег іональної філії ДП „Центр ДЗ К” і він визначає розмір, поря док та умови виплати орендно ї плати. Орендна плата за кори стування земельною ділянкою встановлена у розмірі 2% відсо тків від нормативної грошово ї оцінки земельної ділянки, а договором передбачено, що во на починає сплачуватися з др угого року користування з да ти набуття чинності договоро м. Оскільки договір набув чин ності 14 листопада 2007 року, то ор ендна плата повинна нарахову ватись починаючи з 15 листопад а 2008 року. Слова „починаючи з др угого року” були викреслені з договору, однак дане виправ лення тексту договору не бул о належним чином обумовлено сторонами. За таких обставин ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” не було з обов' язане нараховувати ор ендну плату за 2008 рік, тому і не було допущено невиконання з обов' язання по виплаті орен дної плати. Крім того, договір передбачає множинність форм виплати орендної плати (грош има, зерном, навозом, послугам и), як це і передбачено ст. 22 Зак ону України „Про оренду земл і”.

ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” пропону вало власникам землі отримат и орендну плату в натуральні й формі (зерном) про що інформу вало власників землі на зага льних зборах жителів відпові дних сіл та оголошенням у рай онній газеті. Оскільки позив ач відповідної заяви не надс илав, тому і не отримав орендн у плату до цього часу. До того ж, він не вказав у позовній зая ві та не подав суду доказів іс тотного порушення договору о ренди з боку ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕК Т”. На даний час позивач відмо вляється від отримання оренд ної плати, таким чином позов є невмотивованим та безпідста вним, а тому представник відп овідача просив відмовити у з адоволенні позову.

Заслухавши пояснення осіб , які беруть участь у справі, д ослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Факт перебування сторін у д оговірних відносинах щодо ор енди земельної ділянки, нале жної позивачеві на підставі державного акту на право вла сності на земельну ділянку п ідтверджується договором ор енди землі № 89 від 30 жовтня 2007 ро ку, згідно з яким земельна діл янка розміром 4,8878 га, передана в оренду ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” д ля ведення сільськогосподар ського виробництва строком н а 10 років.

Відповідно до п. п. 9, 11 вказано го Договору орендна плата вн оситься орендарем у розмірі 2% відсотків від нормативної г рошової оцінки земельної діл янки в гривнях, що становлять 600 гривень, в натуральній форм і або послугами в строк до кін ця кожного року.

Відповідно до п. п. 31, 34 вказано го Договору, його дія припиня ється за рішенням суду на вим огу однієї із сторін внаслід ок невиконання другою сторон ою обов' язків, передбачених договором. За невиконання аб о неналежне виконання догово ру сторони несуть відповідал ьність відповідно до закону та договору оренди землі.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов' язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог Ц К України.

Відповідно до ст. 527 ЦК Україн и боржник зобов' язаний вико нати свій обов' язок, а креди тор прийняти виконання особи сто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частина 1 статті 530 ЦК України передбачає, що якщо у зобов' язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Відповідно до ст. 611 ЦК Украї ни у разі порушення зобов' я зання настають правові наслі дки, встановлені договором а бо законом, зокрема припинен ня зобов' язання внаслідок о дносторонньої відмови від зо бов' язання, якщо це встанов лено договором або законом, а бо розірвання договору.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу.

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и, договір є обов' язковим дл я виконання сторонами.

Згідно ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору доп ускається лише за згодою сто рін, якщо інше не встановлено договором або законом. Догов ір може бути змінено чи розір вано за рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у разі іст отного порушення договору др угою стороною, та в інших випа дках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договор у, коли внаслідок завданої ци м шкоди друга сторона значно ю мірою позбавляється того, н а що вона розраховувала при у кладенні договору.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни „Про оренду землі” оре ндна плата може справлятися у грошовій, натуральній та ві дробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Відповідно до ст. 32 вказаног о Закону на вимогу однієї із с торін договір оренди землі м оже бути достроково розірван ий за рішенням суду в разі нев иконання сторонами обов' яз ків, передбачених ст. ст. 24, 25 цьо го Закону та умов договору, а також на підставах, визначен их Земельним кодексом Україн и та іншими законами України .

У відповідності до п. 12 догов ору оренди передача продукці ї та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами. Відпов ідач не надав суду документ, я кий би відповідно до умов дог овору посвідчував виплату ор ендної плати чи передачу про дукції орендодавцю.

Також суд бере до уваги, що н амагання відповідача інформ увати орендодавців про випла ту орендної плати у натураль ній формі датовані лише 14 бере зня 2009 року у районній газеті „ Носівські вісті” примірник я кої було оглянуто у судовому засіданні.

Заслухавши пояснення осіб , які беруть участь у справі, д ослідивши матеріали справи, беручи до уваги, що рішення у с праві не суперечить закону, н е порушує права, свободи чи ін тереси інших осіб, суд приход ить до висновку, що позов підл ягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК Укр аїни стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуд жує з другої сторони понесен і нею і документально підтве рджені судові витрати.

На підставі ст. ст. 526, 527, 530, 611, 625, 629, 65 1 ЦК України, ст. ст. 22, 24, 25, 32 Закону України „Про оренду землі”, с т. ст. 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_3 задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю „Д -2 АГРОПРОЕКТ” (фактична адрес а: 01021, вул. Липська, 12/5, офіс 22, м. Киї в, юридична адреса: 17112, вул. Стра тілата, 1, с. Селище, Носівськог о району Чернігівської облас ті, р/р 26007010001681 у філії ТОВ УніКред итБанку у м. Києві, МФО 300744, код Є ДРПОУ 35197797) на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифіка ційний номер НОМЕР_1, який проживає по АДРЕСА_1, забо ргованість по орендній платі за договором оренди земельн ої ділянки у розмірі 600 (шістсо т) гривень та судові витрати у сумі 89 (вісімдесят дев' ять) г ривень 50 копійок.

Розірвати договір оренди з емлі № 89 від 30 жовтня 2007 року, укл адений між ОСОБА_3 і Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Д-2 АГРОПРОЕКТ”, заре єстрований у Носівському від діленні Чернігівської регіо нальної філії центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земе ль вчинено запис від 14 листопа да 2007 року за № 0407856000088.

Рішення може бути оскаржен им до апеляційного суду Черн ігівської області подачею сп очатку заяви про апеляційне оскарження рішення на протяз і 10 днів з дня проголошення, а п отім подачею апеляційної ска рги на протязі 20 днів з дня под ачі заяви про апеляційне оск арження.

Суддя О.М. Кучерявець

Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено07.09.2010
Номер документу5751429
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення орендної плати за землю та ро зірвання договору оренди зем лі

Судовий реєстр по справі —2-288/2009

Рішення від 05.03.2009

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих О. О.

Рішення від 05.03.2009

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих О. О.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Мясківська І. М.

Ухвала від 27.03.2020

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Мясківська І. М.

Рішення від 25.09.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Рішення від 26.06.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Бабоїд О.М.

Рішення від 18.05.2009

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О. Л.

Рішення від 05.03.2009

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих Олександр Олександрович

Ухвала від 11.09.2009

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Щербак Ю.В.

Ухвала від 14.05.2009

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Закопайло Валерій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні