Ухвала
від 30.05.2016 по справі 823/378/16
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про зупинення провадження в адміністративній справі

30 травня 2016 року справа № 823/378/16

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Каліновської А.В.,

при секретарі - Шалько І.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Айова» до Тальнівського районного управління юстиції Черкаської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 та ТОВ «ВП «Імпульс плюс», про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в Черкаський окружний адміністративний суд з вищезазначеним позовом, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора Тальнівського районного управління юстиції Черкаської області (індексний номер 28237185 від 15.02.2016).

На електронну адресу Черкаського окружного адміністративного суду представник позивача надіслав клопотання про зупинення провадження у даній справі, у зв'язку з необхідністю залучення до участі у справі другого відповідача - Тальнівську районну державну адміністрацію та витребування від Тальнівської районної державної адміністрації копії матеріалів реєстраційної справи по реєстрації права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 7124083600:01:001:0016, яка належить ОСОБА_1.

Відповідач та треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача в судове засідання не з'явились, явку своїх представників не забезпечили, хоча про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Згідно частини 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1395-р з 15.04.2016 Тальнівським районним управлінням юстиції Черкаської області припинено надання адміністративних послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Згідно з п. 16 розпорядження КМУ № 261 від 06.04.2016 В«Про припинення надання адміністративних послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців деякими органами державної реєстрації, утвореними Міністерством юстиціїВ» , припинено надання утвореними ним органами державної реєстрації адміністративних послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, зокрема і Тальнівським районним управлінням юстиції. Дане розпорядження набрало чинності з дня, наступного за днем його опублікування - 14.04.2016 (опубліковано в Урядовому кур'єрі, 13.04.2016 № 70).

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону України В«Про внесення змін до Закону України В«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяженьВ» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяженьВ» від 26.11.2015 № 834-VIII передбачено, що територіальні органи, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, припиняють надання послуг у сфері державної реєстрації на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць за рішенням Кабінету Міністрів України, прийнятим у разі забезпечення реалізації повноважень у сфері державної реєстрації виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями.

Згідно з актом прийому-передачі від 27.04.2016 Тальнівське районне управління юстиції Черкаської області в особі начальника здало, а державний реєстратор Тальнівської районної державної адміністрації Черкаської області ОСОБА_2 прийняла на зберігання реєстраційні справи.

Таким чином, юридичною особою, яка приймала оскаржуване рішення є Тальнівське районне управління юстиції Черкаської області, проте, станом на час розгляду справи надання послуг у сфері державної реєстрації, зокрема внесення записів про скасування рішень, здійснюється Тальнівською районною державною адміністрацією.

Згідно з ч. 3 ст. 50 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачем в адміністративній справі є суб'єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Частиною 3 ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Згідно з ч. 4 ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України після заміни сторони, вступу третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про залучення управління Тальнівської районної державної адміністрації до участі в адміністративній справі №823/378/16 в якості відповідача.

Відповідно до ч. 4, 5 ст. 11 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи. Суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати докази або з власної ініціативи витребувати докази, яких, на думку суду, не вистачає.

Згідно положень ч. 2 ст. 69 КАС України, суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

У зв'язку із вищезазначеним, з метою повного та всебічного з'ясування всіх обставин справи, вбачається за доцільне зобов'язати Тальнівську районну державну адміністрацію Черкаської області надати суду до 14.06.2016 завірену належним чином копію матеріалів реєстраційної справи по реєстрації права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 7124083600:01:001:0016, яка належить ОСОБА_1.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 156 Кодексу адміністративного судочинства України, суд має право зупинити провадження у справі в разі наявності інших причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, встановленого судом.

З огляду на вищезазначене, враховуючи строки розгляду справи, які встановлені ст. 122 КАС України, вбачається за доцільне зупинити провадження у даній адміністративній справі до отримання відповідних документів від Тальнівської районної державної адміністрації Черкаської області або повідомлення нею причин неможливості їх надання.

На основі викладеного, керуючись ст. 11, 69, 156, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника позивача - задовольнити.

2. Залучити Тальнівську районну державну адміністрацію Черкаської області до участі в адміністративній справі №823/378/16 в якості другого відповідача.

3. Зобов'язати Тальнівську районну державну адміністрацію Черкаської області надати суду до 14 червня 2016 року завірену належним чином копію матеріалів реєстраційної справи по реєстрації права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 7124083600:01:001:0016, яка належить ОСОБА_1.

4. Зупинити провадження у даній адміністративній справі №823/378/16 до отримання відповідних документів від Тальнівської районної державної адміністрації Черкаської області або повідомлення нею причин неможливості їх надання.

3. Повідомити осіб, які беруть участь у справі про наступне судове засідання щодо вирішення питання про поновлення провадження у справі, яке відбудеться об 11 год. 30 хв. 14 червня 2016 року.

4. Про прийняте рішення повідомити осіб, які беруть участь у справі.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом п'яти днів з дня її проголошення особою, яка оскаржує ухвалу, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя А.В. Каліновська

Дата ухвалення рішення30.05.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58040171
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —823/378/16

Окрема думка від 12.06.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Окрема ухвала від 12.06.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 12.06.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 12.06.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 16.04.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 13.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 28.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 26.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 06.10.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 12.09.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мєзєнцев Є.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні