Рішення
від 25.03.2008 по справі 2-394/08
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-394/08

Рішення

Іменем України

25 березня 2008 року Голосіївс ьким районним судом м. Києва в складі:

головуючого судді Антоно воїН.В.

при секретарі Ворона О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: Го ловне управління юстиції у м істі Києві, Київське міське Б ТІ про визнання свідоцтва пр о право на спадщину недійсни м та визнання права власност і на спадщину, -

встановив:

Позивач ОСОБА_1 зверну лась до суду з позовом до ОС ОБА_2, де просить визнати св ідоцтво про право на спадщин у за законом від 5 липня 2004 року , видане державним нотаріусо м Дев'ятої Київської державн ої нотаріальної контори ОС ОБА_3 ОСОБА_2, недійсним т а визнати за ОСОБА_1 право на спадщину за законом.

В суді представники позива ча позовні вимоги підтримали повністю і просили визнати с відоцтво про право на спадщи ну за законом від 5 липня 2004 рок у, видане державним нотаріус ом Дев'ятої Київської держав ної нотаріальної контори О СОБА_2, недійсним, посилаюч ись на те, що відповідачем бу ли порушені норми закону Укр аїни та права позивача на отр имання нею спадщини, а саме 1/4 частини квартири № 18, що знахо диться за адресою АДРЕСА_1 .

В ході розгляду справи пред ставник позивача подав заяву про часткову відмову від поз овної вимоги про визнання св ідоцтва про право власності частково недійсним. На підст аві чого, провадження в справ і в цій частині було закрите.

Представник відповідача п озовні вимоги не визнав, аргу ментуючи тим що відповідач ОСОБА_2 оформлюючи свідоцт во про право на спадщину за за коном на вищезазначене майно діяв згідно із законом Украї ни, послався на те, що відпові дачем фактично прийнята спад щина, а дане є підставою для п рийняття спадщини у власніст ь.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, пред ставника відповідача, дослі дивши матеріали справи, дійш ов висновку, що позов підляга є до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 1268 ЦК України спа дкоємець за законом має прав о прийняти спадщину або не пр ийняти її.

Статтею 1270 ЦК України встано влений строк у шість місяців , який починається з часу від криття спадщини.

Відповідно до ч.3 статті 1268 ЦК України, спадкоємець, який п роживав разом із спадкодавце м на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

В судовому засіданні дост овірно встановлено наступне .

Позивач ОСОБА_1 є онуко ю померлої ОСОБА_4 та донь кою відповідача ОСОБА_2. В ідповідач близько 15 років про живає з іншою сім'єю, має непо внолітню дитину. До квартири АДРЕСА_1, де він зареєстро ваний, не навідується, помер лою ОСОБА_4, яка була його матір'ю не опікувався.

У свідоцтві про право власн ості на квартиру АДРЕСА_1 вказано, що власниками кварт ири на момент смерті ОСОБА_ 4 були в рівних долях : ОСОБ А_4, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_1.

Як вбачається із свідоцтва про смерть ОСОБА_4 померл а 05 січня 2005 року, що і є днем від криття спадщини.

Свідоцтво про право на спад щину за законом було видане ОСОБА_2 5 липня 2004 року, на спа дкове майно, що складається з 1/4 квартири № 18 , що знаходиться за адресою АДРЕСА_1, яка н алежала померлій ОСОБА_4 , тобто понад строки, встанов лені законом для прийняття с падщини. У вищезазначеному с відоцтві вказане місце прожи вання відповідача : АДРЕСА_ 1.

В позовній заяві про розірв ання шлюбу, визнання права вл асності та витребування доку ментів, яка підписана відпов ідачем, та була направлена до суду, відповідач вказує, що б ільше 15 років не проживає разо м із матір'ю позивачки. Відпов ідач має іншу сім'ю та доньку, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Місцем проживання фізично ї особи, як зазначено у ст. 29 Ц К України, є житловий будинок , квартира, в якому фізична ос оба проживає постійно, перев ажно або тимчасово.

Як пояснив представник від повідача ОСОБА_2, у кварти рі АДРЕСА_1 не має місця дл я сну та відпочинку відповід ача ОСОБА_2, його особисти х речей, відповідач лише пері одично заходив навідувати хв ору матір ОСОБА_4, з якою з устрічався на подвір'ї.

Допитані в якості свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7, поясн или, що відповідач ОСОБА_2 не проживає з 1993 року за адрес ою АДРЕСА_1., а також не над авав кошти на оплату комунал ьних послуг та не піклувався про свою матір ОСОБА_4, як а була тяжко хвора і з 1999 - 2001 року фактично перебувала у безпо радному лежачому стані до св оєї смерті. Також свідки пояс нили, що всі витрати по оплат і комунальних послуг брали н а себе Позивач ОСОБА_1 та ї ї мати ОСОБА_5, вони також здійснювали всебічний догля д за ОСОБА_4 і несли витрат и пов'язані з її похованням, щ о підтверджується доказами д олученими до матеріалів спра ви.

Таким чином, суд дійшов вис новку, що квартира АДРЕСА_1 на момент відкриття спадщи ни не була місцем проживання відповідача, а тому відповід ач не прийняв спадщину відпо відно до вимог ч.3 ст. 1268 ЦК Укра їни.

Як вказано у довідці форми № 3, яка була долучена до матері алів в якості доказу, позивач ка ОСОБА_1 зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1. Відпов ідач ОСОБА_2 не заперечує факту постійного проживання позивачки у квартирі на моме нт відкриття спадщини та до м оменту її відкриття більше п 'яти років.

Визначаючи право на спадщи ну позивачки ОСОБА_1, суд в иходить з положень статті 1264 Ц К, де право на спадщину набув ають особи, які проживали із спадкодавцем однією сім'єю н е менше п'яти років до часу від криття спадщини.

Таким чином, позивачка наб ула права на спадщину, оскіль ки постійно проживала за адр есою: АДРЕСА_1 більше п'яти років на момент відкриття сп адщини та у зв'язку з проживан ням із спадкодавцем на час ві дкриття спадщини вважається такою, що прийняла спадщину.

Таким чином, з'ясувавши обс тавини справи та перевіривши їх доказами суд дійшов висно вку про задоволення позову.

Відповідно до вищевикладе ного та керуючись ст. 29, 1268, 1264, 1 270 ЦК України, ст. 8, 10, 60, 88, 208, 212, 213, 214, 215 ЦПК України ;

Вирішив :

Позов ОСОБА_1 задоволь нити.

Визнати недійсним свідоцт во про право на спадщину за за коном, видане на ім'я ОСОБА_ 2 Дев'ятою Київською держав ною нотаріальною конторою, н а спадкове майно, що складаєт ься з 1/4 частини квартири АДР ЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадщину за зак оном, що складається з 1/4 части ни квартири АДРЕСА_1.

Рішення може бути оскаржен о до Апеляційного суду м. Киє ва через Голосіївський район ний суд м. Києва шляхом подан ня заяви про апеляційне оска рження рішення суду першої і нстанції протягом десяти дні в з дня проголошення рішення . Апеляційна скарга на рішенн я суду подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я.

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.03.2008
Оприлюднено24.11.2010
Номер документу5852760
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-394/08

Рішення від 01.04.2009

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т.Ю.

Рішення від 08.07.2008

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заборовський В.С.

Рішення від 18.11.2008

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Бондар Я.М.

Рішення від 31.01.2008

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Філатова Л.Б.

Ухвала від 17.04.2008

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Єфименко В.І.

Ухвала від 05.05.2008

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Маймур Г. Я.

Ухвала від 20.11.2008

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Третяк О.Г.

Рішення від 25.03.2008

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Антонова Н.В.

Рішення від 24.01.2008

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Гордимов А.В.

Рішення від 23.01.2008

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Трегубенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні