Рішення
від 23.09.2009 по справі 13/216
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

Справа № 13/216 23.09.09

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Компанія Дом інанта Лтд"

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю “О' Кей Укра їна”

про стягнення заборгованості по договору 593 062,54 грн.

Суддя Курдельчук І.Д .

Представники:

від позивача Тур баєва К.Б. дов. № 492/1/07 від 27.12.08 (адв окат)

від відповідача не з' явивися

Обставини справи та СУТ Ь СПОРУ:

28.07.09 Товариства з обмеж еною відповідальністю "Компа нія Домінанта Лтд" (далі-позив ач) звернувся з позовом до Гос подарського суду міста Києва про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю “О' Кей Україна” (далі-відпо відач) заборгованості у сумі 564821,47 грн. та судові витрати по о платі послуг адвоката у сумі - 28 241, 07 грн.

Крім того, позивач просив по класти на відповідача судові витрати у сумі 6000,00 грн. сплачен ого при поданні позову держа вного мита, 312,50 грн. - витрат з о плати послуг за інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

29.07.09 ухвалою Господарського суду міста Києва порушено пр овадження у справі №13/216, витреб увано документи та докази і с торони зобов'язано вчинити д ії, розгляд справи призначен о на 27.08.09.

Через неявку представника відповідача, невиконання ви мог ухвали господарського су ду розгляд справи 27.08.09 був відк ладений до 23.09.09 в порядку ст.77 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

23.09.09 представник позивача по зовні вимоги підтримав, прос ив позов задовольнити повніс тю з підстав порушення умов д оговору та з покладенням від повідальності згідно догово ру та закону.

Відповідач у судове засіда ння вдруге не з' явився, хоча належним чином був повідомл ений про день та час розгляду справи, відзив на позов не над ав, поважних причин неявки в с удове засідання не повідомив .

Перед початком розгляду сп рави по суті представника по зивача ознайомлено з його пр авами та обов' язками у відп овідності із ст.ст. 20, 22, 81-1 ГПК Укр аїни.

Відповідно до вимог ст.81-1 ГПК України в судових засідання х складені протоколи, які дол учено до матеріалів справи.

Господарський суд визнав п одані документи достатніми д ля вирішення спору та відпов ідно до ст. 75 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни розглянув справу за наявн ими в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, з'ясувавши всі обставини с прави, які мають значення для вирішення спору по суті, засл ухавши пояснення представни ків сторін, господарський су д -

ВСТАНОВИВ:

04.09.07 між Товариством з о бмеженою відповідальністю "К омпанія Домінанта Лтд" (поста чальник) та Товариством з обм еженою відповідальністю “О' Кей Україна”(покупець) було у кладено договір поставки № 316/ 09/07-ПТ (надалі - договір), Додат ок № 1, відповідно до умов яког о (п. 1.1 договору) постачальник з обов'язується в порядку та на умовах, визначених цим догов ором, та відповідно до замовл ень покупця поставляти товар , а покупець зобов' язувався в порядку та а умовах, визначе них цим договором приймати т овар і оплатити його вартіст ь, за цінами вказаними у відпо відній специфікації.

Умови договору свідчать пр о те, що за своєю правовою прир одою вищевказаний договір є договором поставки.

У відповідності до статті 26 5 Господарського кодексу Укр аїни, за договором поставки о дна сторона - постачальник зо бов'язується передати (поста вити) у зумовлені строки (стро к) другій стороні - покупцеві т овар (товари), а покупець зобов 'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нь ого певну грошову суму.

На виконання умов До говору позивачем в період з 17. 02.09 по 27.04.09 відвантажено відпові дачу товар на загальну суму 564 821,47 грн., що підтверджується ви датковими накладними, копії яких належним чином засвідче ні наявні у матеріалах справ и.

Відповідно до відмітки Т ОВ «О' Кей Україна»вищевказ ані накладні прийнято до опл ати.

Відповідно до п. 8.2 цьо го договору Відповідач після отримання товару та необхід них документів зобов' язани й провести оплату за товар у б езготівковій формі шляхом пе рерахування грошових коштів на рахунок Позивача протяго м 30 календарних днів, починаюч и з дати прийому-передачі тов ару.

Відповідач порушив умови договору, за поставлений тов ар не розрахувався.

Таким чином станом на день р озгляду справи заборгованіс ть Товариства з обмеженою ві дповідальністю «О' Кей Укра їна»перед Товариством з обме женою відповідальністю "Комп анія Домінанта Лтд" становит ь 564 821,47 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на розгляді в судовому засід анні всіх обставин справи в ї х сукупності, господарський суд вважає, що вимоги позивач а підлягають задоволенню з н аступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, які мають знач ення для правильного вирішен ня господарського спору.

Відповідно до ст.33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

З наданих Товариством з обм еженою відповідальністю "Ком панія Домінанта Лтд" доказів вбачається, що позивач викон ав в повному обсязі зобов' я зання, покладені на нього дог овором.

Відповідачем не надано жод них заперечень та доказів на спростування обставин, викл адених позивачем у позовній заяві.

Як визначено ч.1 ст. 193 Господа рського кодексу України, суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться.

Відповідно до ч.2 ст.193 Господ арського кодексу України, ко жна сторона повинна вжити ус іх заходів, необхідних для на лежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Статтею 526 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов' язання має виконуватис ь належним чином відповідно до умов договору та вимог Цив ільного кодексу України, інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться.

Згідно зі ст.629 Цивільного ко дексу України, договір є обов ' язковим до виконання сторо нами.

Відповідно до ст.525 Цивільно го кодексу України, одностор оння відмова від зобов' язан ня або одностороння зміна йо го умов не допускається, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Згідно ч.1 ст.625 Цивільного ко дексу України боржник не зві льняється від відповідально сті за неможливість виконанн я ним грошового зобов'язання .

Згідно ч.1 ст.530 Цивільного ко дексу України, якщо у зобов' язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Судом встановлено, що сторо ни погодили строк виконання зобов' язання щодо оплати ва ртості отриманої продукції ( п.8.2), проте відповідач, в поруше ння вимог чинного законодавс тва та умов договору, за отри маний товар не розрахувався, в зв' язку з чим у нього виник ла заборгованість в розмірі 564 821,47 грн.

Враховуючи, що наявні у спра ві матеріали свідчать про об ґрунтованість вимог позивач а, а відповідач в установлено му порядку обставини, які пов ідомлені позивачем, не спрос тував, розміру позовних вимо г не оспорив, то за таких обста вин, позов про стягнення борг у за договором в розмірі 564 821,47 г рн. визнається судом обґрунт ованим та таким, що підлягає з адоволенню.

Заявлені до стягнення судо ві витрати з оплати послуг ад воката в сумі 28241,07 доведені та п ідтверджені позивачем, а том у визнаються судом такими, що підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, покладаються на відповід ача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 32, 33, 43, 49, 75, ст.ст . 82 - 85 Господарського процесуал ьного кодексу України, Госпо дарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнит и повністю.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «О' Кей Україна»(01032, м. Київ , бульв. Тараса Шевченка, 33, пов. 13 - юридична адреса; 04050, м. київ, в ул. Довнар-Запольського, 9/10 - ф актична адреса, код ЄДРПОУ 3435688 4), з будь-якого рахунку виявле ного державним виконавцем, н а користь Товариства з обмеж еною відповідальністю "Компа нія Домінанта Лтд" (01023, м. Київ, в ул. Леоніда Первомайського, 11, код ЄДРПОУ 32308069) 564 821 (п' ятсот ші стдесят чотири тисячі вісімс от двідцять одна) грн. 47 коп. осн овного боргу, 28241 (двадцять вісі м тисяч двісті сорок одна) грн . 07 коп. - судових витрат з опла ти послуг адвоката, 6000 (шість ти сяч) грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 312 (триста д ванадцять) грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

3. Після набрання рішен ням законної сили видати нак аз.

4. Рішення господа рського суду набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його п рийняття, а у разі, якщо у судо вому засіданні було оголошен о лише вступну та резолютивн у частини рішення, воно набир ає законної сили після закін чення десятиденного строку з дня підписання рішення, офор мленого відповідно до статті 84 Господарського процесуаль ного кодексу України.

Суддя І.Д. Курдельчук

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.09.2009
Оприлюднено19.07.2010
Номер документу5901517
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/216

Рішення від 11.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Рішення від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 11.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Постанова від 29.05.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Рішення від 23.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні