Ухвала
від 14.07.2016 по справі 369/7908/15-ц
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/7908/15-ц

Провадження № 8/369/23/16

УХВАЛА

Іменем України

14.07.2016 року м. Київ

Суддя Києво-Святошинського районного суду Ковальчук Л.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про перегляд рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 16 грудня 2015 року у зв'язку з нововиявленими обставинами у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВіДі Край Моторз» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

Одночасно з поданням заяви про перегляд рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 16 грудня 2015 року у зв'язку з нововиявленими обставинами ОСОБА_1 подав заяву, в якій просив на підставі вимог ст. 82 ЦПК України відстрочити оплату судового збору за подання заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, або в порядку вимог ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» звільнити його від сплати судового збору.

Враховуючи, що на даний час в чинному законодавстві виникла колізія щодо сплати споживачами судового збору, яка виникла внаслідок набрання чинності Закону України «Про судовий збір» від 01 вересня 2015 року, та відсутність роз’яснень Вищих судів в частині застосування норм ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів», ОСОБА_1 просив відстрочити оплату судового збору за подання заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами до прийняття рішення по суті, або звільнити його від сплати судового збору в порядку вимог ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до вимог ст. 8 Закону «Про судовий збір» та ст. 82 ЦПК України єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи. Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про судовий збір» визначено пільги щодо сплати судового збору, відповідно до якої від його сплати звільняються позивачі за подання окремих позовів, а також деякі категорії осіб, визначені законом, незалежно від виду позову. Разом з тим слід зазначити, що відповідно до положень ст. 5 Закону України «Про судовий збір» не передбачено пільг щодо сплати судового збору деякими категоріями осіб чи за відповідними позовами.

Так, відповідно до положень Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

Враховуючи, що Закон України «Про захист прав споживачів» є спеціальним законом по відношенню до Закону України «Про судовий збір», тому в даному випадку слід керуватись положеннями саме Закону України «Про захист прав споживачів», яким передбачено пільги для сплати споживачами судового збору.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року роз’яснено, що позивачі, які звільнені від сплати судового збору при пред’явленні окремих позовів, і деякі категорії осіб, незалежно від виду позову звільняються від сплати судового збору не лише при пред’явленні позову, а й при поданні апеляційний чи касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами та Верховним судом України.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 при зверненні з позовом до суду керувався нормами Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до вимог якого споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити сплату судового збору на вказаний строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Враховуючи викладене, суддя дійшов висновку, що у клопотанні ОСОБА_1 про відстрочення оплати судового збору слід відмовити та звільнити його від сплати судового збору за подання заяви про перегляд рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Керуючись ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» , ст. 5 Закону України «Про судовий збір», ст. 82 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити частково.

Відмовити ОСОБА_1 у відстроченні сплати судового збору за подання заяви про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання заяви про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня отримання ухвали.

Суддя Ковальчук Л.М.

Дата ухвалення рішення14.07.2016
Оприлюднено12.08.2016
Номер документу59540319
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —369/7908/15-ц

Ухвала від 22.01.2018

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 30.03.2017

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 14.07.2016

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 14.07.2016

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 30.05.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Штелик Світлана Павлівна

Ухвала від 28.01.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Білоконь О. В.

Ухвала від 15.01.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Білоконь О. В.

Рішення від 16.12.2015

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Рішення від 16.12.2015

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 29.07.2015

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні